Border TerrierBorder Terrier

behoort tot de Rasgroep “Terriers”

Geschiedenis van de Border Terrier

Border Terrier: een kleine, ruigharige, in zijn oorspronkelijke verschijningsvorm bewaard gebleven hond.  Dit geeft de Borderterrier een heel aparte plaats in de terriergroep. De Border Terrier is nu een echte familiehond geworden maar dit was ooit anders. Vroeger leefde het dier op de boerderij, en kreeg hierbij geen eten, maar moest zijn eigen eten vangen. Zo ruimde hij de muizen en andere kleine dieren op.

In Groot-Brittannië werd hij vooral ingezet in de jacht op klein wild.Vanaf de zeventiende eeuw krijgen we een beeld van de terriersoorten die er waren, doordat ze werden afgebeeld op gravures en schilderijen. Men gaat ervan uit dat de Patterdale Terrier – afkomstig uit het Lake District – kan gerekend worden tot de voorouder van de Border Terrier.

Er ontwikkelden zich verschillende types die per gebied verschilden naargelang de geografische omstandigheden, het klimaat, het wild en de persoonlijke voorkeur van de jagers die bepaalden met welke honden er gefokt werd. Ieder gebied eiste zijn eigen terrier die perfect was uitgerust voor de taak die hem er wachtte. Op de grens tussen Schotland en Engeland heeft zich het type hond ontwikkeld dat later zou uitgroeien tot het ras dat wij tegenwoordig Border terriër noemen. Niet ver daarvandaan heeft zich de Bedlington Terrier ontwikkeld. De Border Terrier is ook verwant aan de Lakeland Terrier en de Dandie Dinmont Terrier. De Border Terrier werd als ras de eerste maal erkend in 1920 door de British Kennel Club.

Karakter van de Border Terrier

De Border Terriër is intelligent, opmerkzaam en bovenal moedig en doorzettend. Hij houdt van beweging maar is tevens ook rustig, aanhankelijk, vriendelijk en voelt zich het beste thuis in gezelschap. Een flinke wandeling vindt hij zalig en hij is niet moe te krijgen maar dit is niet elke dag mogelijk, een blokje om vindt hij ook al leuk.

De meeste Border Terriërs worden in familieverband gehouden, dit dankzij zijn kind vriendelijkheid. Hij is niet eenkennig maar een allemans hond en is vriendelijk tegenover vreemde mensen.

Verzorging van Border Terrier

Een wekelijkse kam- of borstelbeurt volstaat. Zijn eerste plukbeurt is meestal rond 7 maanden nadien moet een Border Terriër in het algemeen twee keer per jaar geplukt worden. Dit wil zeggen dat je met vinger en duim het dode haar met plukjes eruit trekt altijd met de groeirichting mee. Er bestaan trimmessen speciaal voor het plukken. Je hond zal dit niet of slechts weinig voelen als zijn vacht plukrijp is (gemakkelijk loskomt). Het plukken van de vacht kan je zeer goed zelf aanleren, aangezien de Border overal de boven vacht uitgeplukt wordt. Enkel zijn snor, baard en wat van zijn wenkbrauwen (zijn garnituur) laat je staan zodat hij op een otter gelijkt. Scheer nooit of knip nooit zijn vacht met een schaar met uitzondering van de gevoelige buikstreek, de voeten en eventueel het staartuiteinde. Het kortscheren of knippen van zijn vacht mag niet omdat je hiermee de oude vacht niet verwijdert. Ook de haren in de oor moeten eruit geplukt worden anders wordt het oor te vuil en dit kan aanleiding geven tot oorontsteking. Nu staat je hond in zijn hemdje, enkel de onder vacht is nog over. Hij is nu minder beschermd tegen koude en vuil. De harde vacht verschijnt na enkele weken terug zodat hij dan weer goed beschermd is tegen wind en weer.

Opvoeding Border Terrier

Border Terrier is een echte familiehond, sociaal, aanhankelijk, sportief en speels. Ze zijn gek op hondensporten  en met de gepaste consequente training, kan een border haar temperament en fel ontwikkeld jachtinstinct in bedwang houden. Deze hond doet alles voor hun eigenaar. De Border Terrier leert snel. Terriërs hebben een eigen wil. Soms is het instinct om te jagen echter sterker dan de regels die ze heeft aangeleerd.

Hondentrainingen Yvonne van der Meer