top of page

Op vakantie met de hond – waar moet je rekening mee houden?

Er is niets leuker dan met je hond op vakantie. Lange wandelingen maken in de bossen of langs het strand. Het lijkt zo eenvoudig, en dat is het ook als je maar weet wat je doet. Er zijn namelijk een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je je viervoeter mee op vakantie neemt. Ik heb een aantal tips op een rij gezet.

Plek van bestemming

Natuurlijk ga je geen stedentrip maken wanneer je de hond mee op vakantie neemt. Je kiest eerder voor een bestemming waar alle mogelijkheid is om te kunnen wandelen. De ideale bestemming vinden is dus niet zo moeilijk. Waar je wel rekening mee moet houden is de accommodatie waar je verblijft. Honden zijn namelijk niet overal toegestaan, je moet dus tijdens het boeken van een accommodatie goed opletten of de hond mee mag. Mijn advies is om eerder te verblijven in een bungalowpark dan een hotel. Op veel bungalowparken waar honden zijn toegestaan, hebben ze ook huisjes die een omheinde tuin hebben. Ideaal wanneer je even rustig een boek wil lezen en de hond los wil laten lopen.

Officiële documenten en inentingen

Binnen Nederland is het niet zo’n probleem, maar wanneer je naar het buitenland gaat moet je goed naar de richtlijnen kijken voor wanneer er een hond in het reisgezelschap meegaat. Ten eerste heb je identiteitsplicht. Een hond moet ten alle tijden gechipt zijn zodat hij teruggebracht kan worden wanneer hij bijvoorbeeld wegloopt. Daarnaast ben je verplicht een hondenpaspoort bij je te dragen met daarin alle geldige vaccinaties. Een dergelijk paspoort kun je halen bij een professionele dierenarts. Ook is de vaccinatie voor hondsdolheid (ook wel rabiës) verplicht in alle EU landen. In sommige landen zijn er nog andere vaccinaties verplicht. Dit kun je checken bij de ambassade van het land waar je naartoe gaat.

Let er op dat je de juiste maatregelen treft met betrekking tot veiligheid wanneer je de hond in de auto meeneemt. Hier meer over in mijn andere blog.

Inpaklijst voor de hond

Wanneer het tijd is om de koffer te pakken, is het aan te raden om een speciale inpaklijst te maken voor de hond. Niet elk land heeft dezelfde merken voeding bijvoorbeeld en daarom is het belangrijk om genoeg voeding mee te nemen voor de vakantie. Zo voorkom je dat de hond zijn neus ophaalt voor de onbekende brokken die je hem voorschotelt. Neem daarnaast wat vertrouwde spulletjes mee van de hond. Je neemt hem toch mee naar een onbekende omgeving en dan is het fijn als hij terug kan vallen op een vertrouwde mand en/of speeltjes.

Zorg er dus voor dat je goed voorbereid op reis gaat wanneer de hond meegaat.

bottom of page