top of page

Hondengedragstherapie

Hondengedragstherapie is een vorm van therapie die helpt om ongewenst gedrag van honden te verminderen of te stoppen. Het is een proces waarbij de eigenaar en de hond samenwerken met een gedragstherapeut om het gedrag van de hond te begrijpen en te veranderen.

Waarom is hondengedragstherapie nodig?

Er zijn veel redenen waarom een hond gedragstherapie nodig kan hebben.

 

Enkele veelvoorkomende redenen zijn:

 • Agressie: Agressie is een ernstig probleem dat zowel de veiligheid van de hond als die van anderen in gevaar kan brengen.

 • Angst: Angst kan leiden tot een verscheidenheid aan problemen, zoals blaffen, huilen, plassen of poepen in huis en weglopen.

 • Verlatingsangst: Verlatingsangst kan ertoe leiden dat een hond destructief gedrag vertoont, blaft of huilen als de eigenaar weg is.

 • Overmatig blaffen: Overmatig blaffen kan vervelend zijn voor buren en andere mensen.

 • Ongehoorzaamheid: Ongehoorzaamheid kan het moeilijk maken om de hond te controleren en kan leiden tot gevaarlijke situaties.

Hoe werkt honden gedragstherapie?

Honden gedragstherapie is gebaseerd op de principes van positieve bekrachtiging. Dit betekent dat de hond wordt beloond voor het vertonen van het gewenste gedrag. De gedragstherapeut zal werken met de eigenaar om een trainingsplan te ontwikkelen dat is afgestemd op de behoeften van de hond en de eigenaar.

 
hond ligt
 
De meest voorkomende gedragsproblemen bij een hond zijn:

Hier zijn enkele van de meest voorkomende gedragsproblemen bij honden:

 • Agressie: Agressie kan worden onderverdeeld in verschillende typen, waaronder agressie jegens andere honden, agressie jegens mensen en agressie jegens objecten. Agressie kan worden veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder angst, frustratie, pijn of medische aandoeningen.

 • Angst: Angst kan tot allerlei problemen leiden, zoals blaffen, zeuren, binnenshuis plassen of poepen, en weglopen. Angst kan worden veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder slechte socialisatie, traumatische ervaringen of medische aandoeningen.

 • Verlatingsangst: Verlatingsangst kan ervoor zorgen dat een hond destructief gedrag vertoont, blaft of jankt als de eigenaar weg is. Verlatingsangst kan worden veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder een gebrek aan training, te veel tijd alleen of medische aandoeningen.

 • Overmatig blaffen: Overmatig blaffen kan vervelend zijn voor buren en anderen. Overmatig blaffen kan worden veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder angst, frustratie, aandacht zoeken of een medische aandoening.

 • Ongehoorzaamheid: Ongehoorzaamheid kan het moeilijk maken om de hond onder controle te houden en kan tot gevaarlijke situaties leiden. Ongehoorzaamheid kan worden veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder een gebrek aan training, inconsistentie of medische aandoeningen.

 
 

   Hoe werken wij als  honden gedragstherapie nodig hebben

   Hier zijn enkele manieren waarop wij kunnen helpen bij gedragsproblemen met honden:

 • Identificeer de oorzaak van het gedragsprobleem. Er zijn veel mogelijke oorzaken van gedragsproblemen bij honden, zoals angst, verveling of medische aandoeningen. Ik kan u helpen medische oorzaken uit te sluiten en de onderliggende emotionele of omgevingsfactoren te identificeren die aan het gedrag bijdragen.

 • Ontwikkel een trainingsplan. Zodra u de oorzaak van het gedragsprobleem begrijpt, kan ik u helpen een trainingsplan op te stellen om het probleem aan te pakken. Dit kan het gebruik van positieve bekrachtiging technieken, zoals beloningen en complimenten, inhouden om uw hond nieuw gedrag te leren.

 • Bied steun en aanmoediging. Gedragsproblemen bij honden kunnen frustrerend en uitdagend zijn, maar ik kan u tijdens het hele trainingsproces ondersteuning en aanmoediging bieden. Ook kan ik tips en advies geven over het omgaan met specifiek gedrag en het omgaan met lastige situatie.

   Hier zijn enkele manieren hoe wij kunnen helpen met probleem gedrag van uw hond:

 • Er zijn veel mogelijke oorzaken van gedragsproblemen bij honden, zoals angst, verveling of medische aandoeningen. Ik kan u helpen medische oorzaken uit te sluiten en de onderliggende emotionele of omgevingsfactoren te identificeren die aan het gedrag bijdragen.

 • Ontwikkel een trainingsplan. Zodra u de oorzaak van het gedragsprobleem begrijpt, kan ik u helpen een trainingsplan op te stellen om het probleem aan te pakken. Dit kan het gebruik van positieve bekrachtiging technieken, zoals beloningen en complimenten, inhouden om uw hond nieuw gedrag te leren.

 • Bied steun en aanmoediging. Gedragsproblemen bij honden kunnen frustrerend en uitdagend zijn, maar ik kan u tijdens het hele trainingsproces ondersteuning en aanmoediging bieden. Ook kan ik tips en advies geven over het omgaan met specifiek gedrag en het omgaan met lastige situaties.

 
bottom of page