Groenlandhond

behoort tot de Rasgroep “Spitsen en oertypen”.groenlandhond

Geschiedenis van de Groenlandhond

De Groenlandhond behoort tot de polaire spitshondenrassen. De Engelse naam – Eskimo Dog – is eigenlijk een juistere benaming omdat er bij alle Eskimo Volken uit het gebied tussen Groenland in het westen en de McKenzie rivier in het oosten verschillende soorten Groenlandhonden voorkomen. De hond wordt uitsluitend gebruikt als trekhond en ’s winters krijgt hij precies zoveel te eten als hij nodig heeft om te kunnen werken en te overleven. Onder natuurlijke omstandigheden moet hij ’s zomers voor zichzelf zorgen. Door dit harde leven kunnen alleen de sterkste en meest levenskrachtige dieren overleven en zich vermeerderen.
De veredeling tot de hond die wij nu als Groenlandhond kennen, heeft hoofdzakelijk in Noorwegen en de Verenigde Staten plaatsgevonden. De Groenlandhond is een zeer zelfstandige hond, robuust en vitaal. Door de veredeling is het ras echter socialer geworden, waardoor het aan de eisen van de moderne maatschappij is aangepast. Dit poolras bevat ongetwijfeld noordelijk wolvenbloed. Dit zuivere ras, met zijn oorsprong in de poolstreken, werd duizenden jaren lang door Eskimo’s gefokt voor zijn kracht en energie. Paul-Emile Victor introduceerde het ras in de rest van de wereld in 1936. Hij bracht de honden, die hij voor zijn poolexpedities had gebruikt, mee.

Karakter van de Groenlandhond

De Groenlandhond is een heel geduldige hond, bijvoorbeeld tijdens het spelen met kinderen. Hij is echter ook gesteld op zijn rust. Als Keeshondachtige is deze Eskimohond huiselijk van aard en geen zwerver. Hij is levendig, waaks en betrouwbaar.

Opvoeding Groenlandhond

Deze rustieke en buitengewoon krachtige hond heeft een uitstekend uithoudingsvermogen, en is bestand tegen zelfs de laagste temperaturen. De Groenlandhond is intelligent, levendig, aanhankelijk en sociaal, waardoor hij heel geschikt is als gezelschapshond. Hoewel hij een goede waakhond is, is hij niet agressief. Dit ras toont zijn emoties door het maken van verschillende geluiden: piepen om onderwerping aan te geven, een rollend gegrom om agressie uit te drukken, blaffen om opwinding uit te drukken, en huilen om zijn eenheid met de groep aan te geven. De Groenlandhond is agressief tegenover andere honden. Een consequente opvoeding is noodzakelijk.

Mushing is een algemene term voor een sport of wijze van transport aangedreven door honden, en omvat karten, sleeën, steppen, sledehond racen, skijoring, bevrachting, en gewicht trekken. Meer in het bijzonder, is dit het gebruik van één of meer honden om een slee te trekken in de sneeuw, of een ander voertuig op het land. Men denkt dat de term ‘mushen’ komt van het Franse werkwoord marcher, ofwel, lopen. “Mush!” is ook het commando voor het team om te beginnen met trekken. “Mush!” wordt echter zelden gebruikt en men gebruikt als startcommando veelal “Hike!” of ”Go!”. Mushing kan worden gedaan als dagelijks gebruik, recreatief of in wedstrijdverband.

In Nederland is mushen slechts toegestaan met één van de onderstaande vier rassen.

De verzorging

Deze hond is niet geschikt om binnenshuis te houden, evenmin is hij geschikt voor het leven in een warm klimaat.
Deze sledehond heeft zeer veel beweging nodig. Het regelmatig borstelen van de Groenlandhond is nodig.

Voor meer informatie over de Groenlandhond verwijzen wij u graag naar de Greenland dog

Hondentrainingen Yvonne van der Meer