top of page

Kinderen met Angst voor Honden

Kinderen met angst voor honden is een veelvoorkomend probleem bij kinderen of volwassenen. Hondentraining heeft al diverse (autistische) kinderen geholpen, overigens van iedere leeftijd . Wij helpen de kinderen met onze speciaal daarvoor getrainde honden en trainen in complete veiligheid en rust. Het kind krijgt langzaam de tijd om te wennen aan de honden. En er wordt geen enkele druk op het kind uitgeoefend. Alles gaat in rust en liefde.


Kinderen met Angst voor Honden

Kinderen met angst voor honden, het is een veel voorkomend probleem bij kinderen of volwassenen. Veel mensen, groot en klein, hebben angst voor honden. Omdat ze overal honden tegen kunnen komen, ervaren deze mensen hun omgeving als onveilig. Bovendien vertonen bange mensen vaak gedrag dat honden uitdaagt tot een reactie. Vooral kinderen hebben de neiging dergelijk gedrag te vertonen, waarmee ze een groter risico lopen om gebeten te worden.

pup die zwemt

Kinderen of volwassenen met angst voor honden ervaren die angst vaak als een angst voor een directe bedreiging. Het lichaam maakt dan stresshormonen aan die het angstgevoel bepalen. Die hormonen veroorzaken bijvoorbeeld hartkloppingen, krampen in de darm, een verhoogde bloeddruk, transpiratie en een versnelde ademhaling. De angst voor honden kan minder worden door bijvoorbeeld te rennen of met de handen te wapperen. Daarmee nemen de stresshormonen in het lichaam af en dus ook het angstgevoel. Het probleem is alleen dat dergelijk gedrag op veel honden een averechts effect heeft. Zij zien het als spelgedrag, dominant gedrag of gedrag dat het jachtinstinct aanwakkert. Daardoor zullen ze bijvoorbeeld achter de persoon aan rennen.

Hondentraining heeft al diverse kinderen geholpen, overigens van iedere leeftijd. Wij helpen de kinderen met onze speciaal daarvoor getrainde honden en trainen in complete veiligheid en rust. Het kind krijgt langzaam de tijd om te wennen aan de honden. Angst kan afnemen als het kind de situatie kan begrijpen. Bij kinderen die daar oud genoeg voor zijn, kan het helpen om uit te leggen waarom een hond zich op een bepaalde manier gedraagt en hoe een hond kan reageren. Als een kind weet hoe het de reactie van de hond kan beïnvloeden, heeft het meer controle over de situatie waardoor de angst vaak afneemt.

Kinderen met angst voor honden: herkent u dit bij uw kind zodra het een hond ziet?


 • Het kind kruipt bijna in u zodra deze een hond ziet

 • Het kind wil heel hard wegrennen zodra een hond te dichtbij komt

 • Het kind vliegt boven op een klimrek zodra deze een loslopende hond ziet

 • Het kind raakt in blinde paniek zodra een hond opspringt

 • Het kind gaat gillen of schreeuwen zodra een hond in de buurt komt

 • Het kind gaat met de handen wapperen zodra het een hond ziet

Hoe kan het dat mijn kind zo’n angst voor honden heeft?


 • Het kind is vroeger door een hond gebeten

 • Het kan zijn dat een van de ouders/ verzorgers bang is voor honden en het kind dit heeft overgenomen

 • Het kind vindt een blaffende hond eng

 • Er is een hond tegen uw kind opgesprongen

 • Er zijn diverse redenen waarom een kind of volwassene angst voor honden kan hebben

Wat doet Hondentrainingen voor mijn kind?


Om kinderen over hun angst voor honden heen te kunnen helpen, hebben ze veel positieve bevestiging nodig. Ook moet er genoeg tijd worden uitgetrokken om kinderen te laten wennen aan een nieuwe stap, om ze een gevoel van controle te geven. Daarbij is het belangrijk dat er vertrouwen wordt uitgesproken en dat positief gedrag wordt aangemoedigd. Dat kan bijvoorbeeld door te wijzen op de positieve reactie van de hond. Geruststellen of troosten is bij het overwinnen van angst voor honden geen optie. De angst wordt dan beloond met aandacht en zo in stand gehouden.


Hondentraining heeft een trainingsprogramma ontwikkeld voor kinderen met angst voor honden. U bent van harte welkom in ons hondentrainingscentrum, waar tijdens de eerste ontmoeting zeker geen hond aanwezig zal zijn. Veiligheid voor mens en dier staan bij ons altijd op de eerste plaats. Vervolgens geven wij u een rondleiding en houden wij een intake gesprek met u en eventueel met het kind erbij. Tenslotte maken we een plan van aanpak en gaan we 1 x in de week met uw kind trainen. Veel kinderen gingen u al voor en lopen nu weer blij en zonder angst in het bos of op het strand.


De trainingen vinden plaats in Heerhugowaard waar wij in een veilige omgeving trainen. Wij hebben zelfs de luxe van een verwarmde binnenlocatie. De trainingen zullen 1 keer in de week plaatsvinden. Wij trainen individueel, onze Hond & Kind trainingen worden met veel zorg en liefde gegeven. Ieder kind, ongeacht leeftijd, is bij ons van harte welkom.


Wilt u meer informatie over angst t.a.v. honden? Bel dan Yvonne van der Meer op 06-53 215 180


NU INSCHRIJVEN

bottom of page