top of page

Schoolhond

Schoolhond en de positieve invloed

Honden kunnen een positieve invloed hebben op de sociale, emotionele en cognitieve ontwikkeling van kinderen. Ze kunnen kinderen belangrijke sociale vaardigheden bijbrengen, zoals empathie, mededogen en verantwoordelijkheid. Honden kunnen ook kinderen helpen met angst, depressie en andere psychische aandoeningen.


Voordelen van het hebben van een schoolhond:

 • Vermindert stress en angst: Honden kunnen troost en gezelschap bieden aan kinderen die zich gestrest of angstig voelen. Studies hebben aangetoond dat interactie met honden de bloeddruk, hartslag en cortisolspiegel kan verlagen.


 • Verbetert de sociale vaardigheden: Honden kunnen kinderen helpen op een positieve manier met anderen om te gaan. Ze kunnen kinderen leren om beurten te nemen, te delen en geduldig te zijn.


 • Bevordert fysieke activiteit: Honden hebben beweging nodig, dus kinderen met een schoolhond hebben meer kans op regelmatige fysieke activiteit. Dit kan hun fysieke gezondheid en welzijn helpen verbeteren.


 • Verbetert de academische prestaties: Studies hebben aangetoond dat kinderen met een schoolhond doorgaans betere cijfers halen dan kinderen die dat niet hebben. Honden kunnen een positievere en ondersteunende leeromgeving creëren.

pup die zwemt

Schoolhond welke hond is geschikt?

Soorten honden die goed zijn voor schoolomgevingen:


 • Golden Retrievers: Golden Retrievers staan ​​bekend om hun zachtaardige en liefdevolle karakter. Ze zijn ook intelligent en enthousiast om te behagen, waardoor ze gemakkelijk te trainen zijn.


 • Labrador Retrievers: Labrador Retrievers zijn een andere populaire keuze voor schoolhonden. Ze lijken qua temperament en trainbaarheid op Golden Retrievers.


 • Poedels: Poedels zijn intelligente en energieke honden. Ze zijn ook hypoallergeen, wat betekent dat ze minder snel allergieën bij kinderen veroorzaken.


 • Golden Doodles: Golden Doodles zijn een kruising tussen Golden Retrievers en Poedels. Ze combineren de beste eigenschappen van beide rassen, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor schoolhonden.Zo integreer je een schoolhond in de klas:

 • Begin langzaam: introduceer de hond geleidelijk aan in de klas. Laat kinderen de hond ontmoeten en ermee omgaan in een veilige en gecontroleerde omgeving.

 • Stel duidelijke regels vast: Stel duidelijke regels vast voor de omgang met de hond. Dit zal ervoor zorgen dat de hond zich op zijn gemak voelt en dat alle kinderen veilig zijn.

 • Zorg voor training: Train de hond om specifieke taken in de klas uit te voeren. Dit kunnen taken zijn zoals het ophalen van spullen, het openen van deuren of het kalmeren van geïrriteerde leerlingen.

 • Interacties monitoren: Monitor alle interacties tussen kinderen en de hond. Grijp in als er tekenen zijn van agressie of pesten.Voordelen voor kinderen met speciale behoeften:

Honden kunnen een bijzonder positieve impact hebben op kinderen met speciale behoeften. Honden kunnen bijvoorbeeld kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS) helpen hun sociale vaardigheden en communicatie te verbeteren. Ze kunnen kinderen met angst en depressie ook helpen om zich kalmer en ontspannender te voelen.Zo kies je een schoolhond:

 • Houd rekening met de behoeften van de school: De beste schoolhond past goed bij de specifieke behoeften van de school en de leerlingen.

 • Kies een gerenommeerde fokker of trainer: Zorg ervoor dat de hond afkomstig is van een gerenommeerde fokker of trainer die hoge zorg normen hanteert.

 • Voer een gedragstest uit: Voer een gedragstest uit om de persoonlijkheid van de hond en de geschiktheid voor een schoolomgeving te beoordelen.

 • Schoolomgeving voorbereiden: De schoolomgeving voorbereiden op de komst van de hond. Dit kan inhouden dat u een aangewezen plek creëert waar de hond kan rusten en zijn behoefte kan doen.Conclusie Schoolhond

Honden kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan de schoolomgeving. Ze kunnen kinderen op verschillende manieren helpen leren en groeien. Met de juiste planning en voorbereiding kunnen scholen een positieve en ondersteunende omgeving creëren waarin honden en kinderen samen kunnen gedijen.

bottom of page