Hondenverzekering – Wat valt er allemaal onder de dekking?

 

Tegenwoordig hoor je het steeds vaker. Iemand die een verzekering afsluit voor zijn hond. Toch is het vaak nog vrij onduidelijk wat er precies onder de verzekering valt. Wordt het bijvoorbeeld door de verzekering gedekt wanneer de hond zijn poot breekt en geopereerd moet worden? Of valt een puppy cursus of andere training voor de hond onder de verzekering? In deze tekst gaan we een kijkje nemen bij een gemiddelde verzekering en kijken we of je uiteindelijk voordeliger bent met of zonder hondenverzekering.

Hondenverzekering

Net als dat je voor je eigen ziektekosten een zorgverzekering afsluit, kun je dit ook doen voor een hond. Bij een zorgverzekering betaal je een maandelijks premie zodat je in bepaalde noodgevallen verzekerd bent voor eventuele kosten. Bij een hondenverzekering is dit niet anders. Je betaalt maandelijks, of via een andere termijn, een premiebedrag die van te voren berekend wordt. Dit bedrag kan verschillen per verzekeraar. Daarnaast kan dit bedrag ook nog veranderen wanneer je bepaalde producten toevoegt of verwijderd uit een pakket. Hier valt dus nog het een en ander in te veranderen. Maar wat valt er precies onder een basisverzekering voor honden?

Wat valt er allemaal onder de dekking van de hondenverzekering?

Per verzekeraar kunnen er nog kleine verschillen zijn tussen wat er precies gedekt wordt of niet. Kijk dus altijd goed de algemene voorwaarden na voor je beslist of je de verzekeraar neemt of niet. In de meeste gevallen worden dezelfde categorieën vergoedt die we kort gaan doornemen.

Onderzoekskosten

Bij de meeste verzekeraars worden de onderzoekskosten vergoed. Denk hierbij aan het consult met de dierenarts, eventuele foto’s of scans die genomen moeten worden, maar ook laboratoriumonderzoeken van bijvoorbeeld bloed of uitwerpselen.

Medicatie

Ook een groot gedeelte van de medicatie van de hond wordt vergoed. Welke medicijnen dit precies zijn, wordt omschreven in de diergeneesmiddelenwet. Hieronder vallen ook medicijnen die eigenlijk gemaakt worden voor mensen, maar alsnog voorgeschreven worden voor het huisdier.

Operatie

Alle kosten die gemaakt moeten worden bij een operatie worden vergoed door de verzekering. Hierbij moet je denken aan de operatie zelf, maar ook de spullen die nodig zijn voor het opereren, de narcose en eventuele hartbewaking en dergelijken. Ook de kosten die gemaakt worden wanneer een dier een ongeluk heeft gehad worden vergoed vanuit de verzekering.

Inslapen

Als laatste worden ook de kosten vergoed van een dier wat ingeslapen wordt. Het dier laten ophalen valt ook onder de verzekering, maar een eventuele begrafenis of crematie valt hier niet onder.

Overige kosten

Daarnaast vallen er nog een hoop overige kosten onder de verzekering. Denk hierbij aan behandelingen aan ziektes van voortplantingsorganen of opname en eventuele bijkomende kosten wanneer een dier opgenomen moet worden. Ook het plaatsen van een identificatiechip wordt vergoed. Welke kosten er precies vergoed worden wordt altijd benoemd in de algemene voorwaarden van de verzekering. Op die manier ben je altijd bekend met de eventuele kosten die vergoed worden vanuit de verzekering.

Vallen de kosten van een hondentraining onder een hondenverzekering?

Nee, de kosten van een hondentraining vallen helaas niet onder de verzekering. De kosten van een hondentraining zijn dus voor jou zelf en zullen niet door de verzekeraar vergoed worden.

Wat zijn de voordelen van een hondenverzekering?

Wat zijn dan de eventuele voordelen aan een hondenverzekering? Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn dat je altijd een pot geld hebt staan waar je operaties en behandelingen van kan betalen. Wanneer je maandelijks de premie van de verzekering gewoon betaalt, hoef je je dus geen zorgen te maken over onverwachtse kosten. Natuurlijk kan het zijn dat de hond uiteindelijk de verzekering niet nodig heeft, maar dan heb je in ieder geval nooit de zorgen voor het geval dit wel zo is. Je kan er ook voor kiezen om het geld te sparen.

 

Wanneer je elke maand hetzelfde bedrag als de premie opzij legt, heb je vaak voldoende om de behandelingen gewoon zelf te betalen. Het is voor sommigen wel lastig om hier van af te blijven waardoor een verzekering in dat oogpunt toch wel makkelijk is. Waar je dan ook voor kiest, onverwachtse kosten kunnen altijd voorkomen bij een huisdier. Denk hierover na voor je er een aanschaft. Via de website van Totaalbesparen.com kun je gemakkelijk hondenverzekeringen met elkaar vergelijken.