top of page

Alles wat je moet weten over de chihuahua

Bijgewerkt op: 18 dec. 2023

Alles wat je moet weten over de chihuahua


Als je op zoek bent naar een kleine, gezelschapshond, dan is de chihuahua wellicht iets voor jou. Deze kleine hond staat bekend om zijn schattige uiterlijk en levendige persoonlijkheid. Maar voordat je besluit om een chihuahua in huis te halen, is het belangrijk om meer te weten te komen over dit ras. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de chihuahua.


Inleiding


De chihuahua is het kleinste hondenras ter wereld en komt oorspronkelijk uit Mexico. Deze hond staat bekend om zijn schattige uiterlijk en levendige persoonlijkheid. Maar voordat je besluit om een chihuahua in huis te halen, is het belangrijk om meer te weten te komen over dit ras. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de chihuahua.


Geschiedenis van de chihuahua

De geschiedenis van de chihuahua gaat terug tot de oude beschavingen van Mexico. Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong van dit ras. Sommigen geloven dat de chihuahua afstamt van de Techichi, een hond die door de Tolteken werd gehouden. Anderen denken dat de chihuahua afstamt van de Chinese Crested. Hoe dan ook, de chihuahua is een uniek ras met een lange geschiedenis.


Uiterlijk van de chihuahua

De chihuahua is een kleine hond met een gewicht van 1,5 tot 3 kilogram en een hoogte van 15 tot 23 centimeter. Er zijn twee variëteiten van de chihuahua: de langharige en de kortharige. De kortharige chihuahua heeft een gladde, glanzende vacht, terwijl de langharige chihuahua een zachte, pluizige vacht heeft. De kleuren van de chihuahua variëren van wit tot zwart en alles daartussenin.


Karakter van de chihuahua

De chihuahua staat bekend om zijn levendige persoonlijkheid. Deze hond is alert en intelligent en kan een goede metgezel zijn. Chihuahua's zijn vaak toegewijd aan hun eigenaar en kunnen soms jaloers zijn. Het is belangrijk om te weten dat de chihuahua niet altijd goed overweg kan met andere honden en dat socialisatie op jonge leeftijd belangrijk is.


Verzorging van de chihuahua

De chihuahua is een relatief eenvoudige hond om te verzorgen. Omdat het een kleine hond is, heeft het niet veel beweging nodig en kan het binnenshuis worden gehouden. De vacht van de chihuahua moet regelmatig worden geborsteld om klitten te voorkomen. Het is ook belangrijk om de tanden van de chihuahua schoon te houden en de nagels te knippen als dat nodig is.klein hondje op een statief
Alles wat je moet weten over de chihuahua


Gezondheid van de chihuahua


Chihuahua's zijn over het algemeen gezonde honden, maar ze zijn vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen, waaronder patella luxatie, tandheelkundige problemen en hypoglykemie. Patella luxatie is een aandoening waarbij de knieschijf van de hond uit de kom raakt.


Tandheelkundige problemen komen vaak voor bij chihuahua's vanwege hun kleine bek en tanden. Hypoglykemie, of lage bloedsuikerspiegel, is ook een veelvoorkomend probleem bij chihuahua's en kan leiden tot zwakte en flauwvallen.


Het is belangrijk om regelmatig de gezondheid van je chihuahua te controleren en vroegtijdig te behandelen als er iets mis lijkt te zijn.


FAQ (Veelgestelde vragen)


  1. Wat is de gemiddelde levensduur van een chihuahua? Antwoord: De gemiddelde levensduur van een chihuahua is ongeveer 12-20 jaar.

  2. Moet ik mijn chihuahua laten vaccineren? Antwoord: Ja, het is belangrijk om je chihuahua regelmatig te laten vaccineren om hem te beschermen tegen ziekten.

  3. Zijn chihuahua's goede familiehonden? Antwoord: Ja, chihuahua's kunnen goede familiehonden zijn, maar ze hebben wel veel aandacht en training nodig om sociaal te blijven.

  4. Zijn chihuahua's geschikt voor appartementen? Antwoord: Ja, chihuahua's zijn geschikt voor appartementen omdat ze klein zijn en weinig ruimte nodig hebben om te bewegen.

  5. Hoe vaak moet ik mijn chihuahua borstelen? Antwoord: Chihuahua's hebben over het algemeen niet veel vachtverzorging nodig, maar het is goed om ze regelmatig te borstelen om klitten te voorkomen en hun vacht gezond te houden. Een keer per week is meestal voldoende.

296 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Cavapoo

bottom of page