top of page

Probiotica en honden

Bijgewerkt op: 14 jun.

Bij welke problemen kan Probiotica de hond helpenpot met hondje erop
Probiotica honden

Inleiding:Waar komt Probiotica vandaan?


Probiotica en honden. De reis van probiotica begon niet in een modern laboratorium, maar gaat ver terug. De oude Egyptenaren waren al op de hoogte van de gezondheidsbevorderende effecten van gefermenteerd voedsel, ook al kenden ze de term ‘probiotica’ nog niet. De eigenlijke term ‘probiotica’ werd ons pas in 1965 gegeven door Stillwell en Lilly. Ze ontdekten dat bepaalde micro-organismen de groei van andere micro-organismen kunnen bevorderen. Dat was het begin van een wetenschappelijke discussie die tot op de dag van vandaag voortduurt.


Tegenwoordig definieert de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) probiotica als “levende micro-organismen die, in de juiste hoeveelheden, een gezondheidsvoordeel voor de gastheer opleveren.” Simpel gezegd: probiotica zijn goede bacteriën die uw hond kunnen helpen gezond te blijven door het microbiële evenwicht in de darmen te behouden.Probiotica en honden. Hoe probiotica de darmen van de hond laten schommelen


En waarom is dit zo'n groot probleem? Omdat de darm het centrum van het immuunsysteem is. Een gezonde darm kan ziekten helpen voorkomen en het algehele welzijn bevorderen. Probiotica zijn als de superhelden van de darmen, die dag en nacht werken om slechte microben op afstand te houden en de goede te bevorderen.


De wereld van probiotica is divers en spannend. Van Lactobacillus tot Bifidobacterium, er is een hele reeks bacteriestammen, elk met hun eigen superkrachten. Maar om welke stam het ook gaat, het doel is altijd hetzelfde: een gelukkige, gezonde darm voor een gelukkige, gezonde hond! Dus nu we weten wat probiotica zijn, gaan we kijken naar wat ze zo speciaal maakt en hoe ze het feest in de buik van uw hond kunnen laten kloppen.


Een gezonde darmflora is een belangrijk onderdeel van de algehele gezondheid van uw hond. Probiotica kunnen hier een cruciale rol spelen. Maar wanneer en hoe moet je ze gebruiken? Wij informeren u over de verschillende probiotica voor honden en leggen de voordelen en toepassingen voor uw viervoeter uit.


schattig hondje wat ligt
Probiotica en honden

Hoe herken je een verstoorde darmflora bij honden?


De darmflora van de hond is veel meer dan alleen een verzameling bacteriën. Het speelt een centrale rol bij de voeropname, produceert essentiële stoffen voor het immuunsysteem en beïnvloedt het energieniveau en de geestelijke gezondheid van de viervoeter. Bovendien heeft het een aanzienlijke invloed op de functie van inwendige organen en het uiterlijk van de hond.


Tekenen van een verstoorde darmflora kunnen zijn:


 • Onregelmatige of veranderde consistentie van de ontlasting

 • Vermoeidheid of verminderd energieniveau

 • Gedragsveranderingen, zoals verhoogde rusteloosheid of angst

 • Huidproblemen of doffe vacht

 • Verminderde voeropname of spijsverteringsproblemen


Door de uiteenlopende taken en invloeden van het darm microbioom op een grote verscheidenheid aan organen kunnen de klachten van een verstoorde darmflora bij uw hond vaak aspecifiek en divers zijn. Dit maakt het nog moeilijker om een ​​onevenwichtigheid vroegtijdig te detecteren. Het is daarom de moeite waard om preventief of profylactisch het darm microbioom van uw hond te onderzoeken . Door zo’n analyse kunt u een mogelijke verstoring van de darmflora vaststellen of uitsluiten voordat deze ernstige gezondheidsproblemen bij uw trouwe viervoeter veroorzaakt.


Darmreiniging bij honden na antibiotica met Probiotica:


De samenstelling van de darmflora en de verbetering ervan kan een positieve invloed hebben op honden met een chronische ziekte zoals atopie (allergie). Darmreiniging na behandeling met antibiotica heeft zeker zin. Zoals reeds vermeld verstoren antibiotica ook de darmbacteriën van een hond ernstig.


Hierdoor krijgen ‘slechte’ bacteriën in de darmen de kans zich te verspreiden. Een onjuiste samenstelling van de bacteriekolonies in de dikke darm (d.w.z.dysbiose in de dikke darm bij honden-bij honden ook wel dysbacteriën genoemd ) kan tot een ziekte leiden. Dysbiose bij een hond kan daarom therapie vereisen om een ​​gezonde flora op te bouwen - vooral als diarree of andere spijsverteringsstoornissen/ongemak optreden als gevolg van een onjuiste samenstelling van darmbacteriën.


Een gezond microbioom in de darm van de hond (darmflora) is echter ook van belang voor andere ziekten en klachten bij een hond. De darmflora heeft invloed op ziekten als overgewicht, diabetes mellitus, allergieën en parasitaire darminfecties bij honden.hond wat naar hondenbrokjes kijkt
probiotica en honden

Darmreiniging van een hond na een besmetting met Giardia en Probiotica


Wat is Giardia eigenlijk?


Giardia zijn microscopisch kleine parasieten die wereldwijd voorkomen. Samen met wormen zijn ze een van de meest voorkomende oorzaken van maag-darmziekten bij honden. Deze parasieten nestelen zich in het darmkanaal, vooral in de dunne darm, van een hond en verstoren de spijsverteringsprocessen van het besmette dier.


Hoe raakt een hond besmet met Giardia?


Het infectieproces begint wanneer uw hond oraal Giardia-cysten opneemt die in zijn omgeving aanwezig zijn. Deze cysten kunnen worden aangetroffen in verontreinigd water, besmet voer of geïnfecteerde ontlasting.


Eenmaal ingenomen komen deze cysten in de darmen van uw hond terecht. In deze omgeving gaan de cysten open en komen twee actieve levensvormen van de parasiet vrij. Deze actieve levensvormen worden ook wel ‘trofozoïeten’ genoemd.

Trofozoïeten zijn de beweeglijke, voedende fase van de parasiet. Ze hebben het vermogen zich aan de darmcellen te hechten en zich te vermenigvuldigen door zich in tweeën te delen, wat tot een snelle verspreiding leidt.


Tijdens het uitscheiding proces transformeren de trofozoïeten in het rectum terug in de cyste vorm. Deze cysten worden vervolgens uitgescheiden in de ontlasting van de geïnfecteerde hond. Ze zijn extreem veerkrachtig en kunnen tot wel een week besmettelijk blijven.

De kans op besmetting is vooral groot in omgevingen waar veel honden samenkomen, zoals kennels, dierenasielen of drukke hondenparken. In deze gebieden is de kans op besmetting met Giardia-cysten zeer groot.


Is Giardia besmettelijk voor mensen?


Ja, overdracht van Giardia op mensen is mogelijk, maar zeer onwaarschijnlijk. De “Giardia intestinalis” die bij honden wordt aangetroffen, kan worden onderverdeeld in verschillende genotypen, hoewel de genotypen waarmee mensen besmet kunnen raken bij honden zeer zeldzaam zijn.


Probiotica kunnen een ondersteunende rol spelen bij de behandeling en herstel van Giardia-infecties bij honden, hoewel ze geen vervanging zijn voor de anti parasitaire medicatie die specifiek gericht is op het uitroeien van de Giardia-parasiet. Hier is hoe probiotica de hond kan helpen:


Voordelen van Probiotica bij Giardia-infecties bij de hond:


 1. Herstel van Darmflora:

 • Giardia-infecties en de behandeling ervan met anti parasitaire medicatie kunnen de balans van de darm microbiota verstoren. Probiotica kunnen helpen om de darmflora te herstellen, wat belangrijk is voor een gezond spijsverteringssysteem.

 1. Verbetering van Spijsvertering:

 • Probiotica bevorderen een gezonde spijsvertering en kunnen helpen om de symptomen van diarree en andere spijsverteringsstoornissen te verminderen, wat vaak voorkomt bij Giardia-infecties.

 1. Versterking van het Immuunsysteem:

 • Een gezonde darmflora ondersteunt het immuunsysteem van de hond, wat kan helpen om de hond sterker te maken tegen infecties en het herstel te bevorderen.
Bij welke problemen kan je probiotica voor honden gebruiken:


 • Winderigheid, moeite met de ontlasting en dunne ontlasting, acute diarree

 • Gevoelige darmen

 • Hotspots

 • Honden die een lage weerstand hebben

 • Honden die een antibiotica kuur hebben gekregen

 • Bij allergieën

 • Als de hond veel ziek is

 • Kan ook gebruikt worden na of voor vaccineren hond

 • Honden die veel ontstekingen hebben

 • Als de hond veel last heeft van schilfers of roos

 • Ook kan het gebruikt worden als uw hond giardia heeft

 • Kan eventueel ook gebruikt worden als uw hond veel gras eet ( Dit kan ook andere oorzaak zijn) overleg even met uw dierenarts

 • Bij stress of angst

 • Verlatingsangst hond

 • Ouderdom van de hond


Goed om te weten!


Het geven van een antibioticum kan het organisme van uw partner verzwakken. Een overeenkomstig medicijn vernietigt immers niet alleen ziekteverwekkers, maar ook goede darmbacteriën.


Wat zijn probiotica en Prebiotica?


Je komt de termen bijna altijd tegen als je intensief met het darmwelzijn bezig bent. Maar wat zijn precies een probioticum en een prebioticum?


Probiotisch: Experts begrijpen dat probiotische bacteriën levende micro-organismen zijn met speciale eigenschappen. Ze kunnen een gezondheidsvoordeel opleveren als ze in voldoende hoeveelheden hun bestemming, de darmen, bereiken. Probiotica moeten onder meer een bewezen gezondheidsbevorderende werking hebben, de maagpassage in de darm overleven en zich in de darm kunnen vermenigvuldigen. Als voedingssupplementen zijn ze bijvoorbeeld verkrijgbaar in capsule vorm of als poeder.


Prebioticum: De meeste mensen zijn minder bekend met deze term - soms wordt het zelfs verward met het probioticum, wat twee totaal verschillende dingen zijn. Prebiotica zijn geen levende organismen, maar onverteerbare voedingsbestanddelen, ook wel vezels genoemd. Deze omvatten inuline of fructose-oligosachariden. Ze passeren onbeschadigd de dunne darm en bereiken intact de dikke darm. Daar worden ze vol verwachting opgewacht door de “goede” bacteriën waarvoor ze als voedsel dienen.


Prebiotica ondersteunen de groei van gewenste darmbacteriën, die op hun beurt potentieel schadelijke bacteriesoorten verdringen. Wanneer bacteriën de prebiotica afbreken, ontstaan ​​er vetzuren met een korte keten. Na de stofwisseling kan het lichaam rekenen op een extra energiebron.plastic tasje met hondje erop
Probiotica en honden

Wanneer kan je Prebiotica gebruiken voor hond


Ook al wordt er minder vaak over prebiotica gesproken, ze zijn net zo belangrijk. In sommige gevallen beloven ze vergelijkbare effecten als probiotica. Ze kunnen bijvoorbeeld ook het immuunsysteem ondersteunen door de groei van gewenste bacteriën als voedselbron te bevorderen.


Prebiotica kunnen nuttig zijn als:


 • je wilt nuttige bacteriën herbebossen: Om te groeien hebben darmbacteriën voedsel nodig - dit is precies wat prebiotica bieden.

 • u gevoelig bent voor constipatie: geselecteerde prebiotica binden water in de darmen en verhogen zo het volume van de ontlasting en maken de ontlasting zachter.

 • je hebt een ontsteking: Door prebiotica om te zetten in vetzuren met een korte keten kunnen de darmbacteriën ook ontstekingsprocessen in het lichaam verminderen - althans dat blijkt uit onderzoeken. De achtergrond is dat vetzuren met een korte keten de productie van ontstekingsremmende celboodschappers verhogen.


FAQ - Veelgestelde vragen Probiotica en honden


Wat is probiotica en hoe werkt dit?


Probiotica zijn levende micro-organismen, vaak "goede" bacteriën, die bijdragen aan de gezondheid van het darmkanaal. Ze helpen bij het behouden van een gezonde balans van micro-organismen in de darmen, wat kan bijdragen aan een verbeterde spijsvertering en een sterker immuunsysteem.


Hoe kies ik het juiste probioticum voor mijn hond?


Kies een probioticum dat speciaal is geformuleerd voor honden. Let op producten die verschillende stammen van bacteriën bevatten, zoals Lactobacillus en Bifidobacterium, en volg de dosering instructies van de fabrikant of uw dierenarts.


Zijn er bijwerkingen van probiotica bij honden?


Probiotica worden over het algemeen goed verdragen door honden. In sommige gevallen kunnen honden lichte spijsverteringsstoornissen ervaren, zoals gasvorming of een opgeblazen gevoel, maar deze symptomen verdwijnen meestal snel.


Hoe geef ik mijn hond probiotica?


Probiotica zijn beschikbaar in verschillende vormen, zoals poeders, capsules, kauwtabletten, en vloeistoffen. Kies de vorm die het beste bij uw hond past en volg de doseringsinstructies van de fabrikant of uw dierenarts. Meng het probiotische supplement indien nodig door het voer van uw hond.


Kunnen probiotica helpen bij de behandeling van Giardia bij honden?


Hoewel probiotica op zichzelf geen Giardia-infecties kunnen behandelen, kunnen ze een ondersteunende rol spelen bij het herstelproces. Probiotica kunnen helpen om de darmflora te herstellen en te stabiliseren, wat nuttig kan zijn na een behandeling met anti parasitaire medicatie. Dit kan bijdragen aan een sneller herstel van de darmgezondheid en mogelijk de symptomen van diarree verminderen.

10 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page