top of page

Verlatingsangst bij je hond en Probiotica

Bijgewerkt op: 14 jun.

Het effect van Probiotica bij je hond als hij niet alleen kan zijn


bruin hondje wat languit ligt
Verlatingsangst bij je hond en Probiotica

Inleiding:


Conclusie

FAQ - veelgestelde vragebVerlatingsangst bij je hond


Verlatingsangst bij je hond en probiotica. Een van de meest voorkomende klachten van hondeneigenaren is dat hun honden storend of destructief zijn als ze alleen worden gelaten. Honden kunnen urineren, poepen, blaffen, huilen, kauwen, graven of proberen te ontsnappen.


Lijkt uw hond overdreven angstig als u het huis verlaat? Kom je thuis met kapotte spullen? Is uw hond overweldigend blij als u thuiskomt? Als u deze vragen met ja heeft beantwoord, kan het zijn dat uw hond verlatingsangst heeft. Honden zijn roedel dieren die van gezelschap houden en wanneer ze gescheiden worden van hun eigenaren angstig kunnen worden. Heeft u hond verlatingsangst lees dan onze blog.


Wat zijn de tekenen van verlatingsangst bij honden?


Honden kunnen op veel manieren stress vertonen, dus er is geen eenduidig ​​teken van verlatingsangst. In plaats daarvan zijn er verschillende symptomen. Een of twee ervan, vooral als ze maar af en toe voorkomen, zijn mogelijk geen teken van verlatingsangst bij puppy's. Maar als uw puppy regelmatig meerdere symptomen vertoont, kan het zijn dat hij last heeft van verlatingsangst.Hier zijn enkele hondengedragingen die uw hond kan vertonen:


 • Angstig gedrag zoals ijsberen, zeuren of trillen terwijl u weg bent of terwijl u zich klaarmaakt om te vertrekken.

 • Overmatig blaffen of huilen.

 • Destructieve handelingen, zoals kauwen of graven, vooral rond deuren of ramen.

 • Ongelukken in huis – plassen of poepen.

 • Overmatige speekselvloed, kwijlen of hijgen.

 • Wanhopige en langdurige pogingen om aan de opsluiting te ontsnappen, die mogelijk eindigen in ernstig letsel.


hond met hondenkoekjes
Verlatingsangst bij je hond en probiotica

Verlatingsangst bij je hond en probiotica. De oplossing!


Verlatingsangst bij honden en de effecten van probiotica. Verlatingsangst is een veel voorkomend gedragsprobleem bij honden, gekenmerkt door extreme rusteloosheid en angst wanneer ze gescheiden worden van hun eigenaren of alleen gelaten worden. Deze aandoening kan leiden tot verschillende problematische gedragingen die zowel het welzijn van de hond als de gemoedsrust van de eigenaar kunnen beïnvloeden. Volgens onderzoek van de afgelopen jaren kunnen probiotica niet alleen een gunstig effect hebben op het spijsverteringsstelsel, maar ook op de geestelijke gezondheid van honden.


Probiotica wat is dat voor honden?


De meesten van ons hebben gehoord dat probiotica goed zijn voor de spijsvertering. Net als het menselijk lichaam heeft ook het lichaam van een hond probiotica nodig, maar het maakt niet uit welke soort en in welke hoeveelheid.


Probiotica bevatten vitale micro-organismen die in de darmen leven. Deze worden vaak ‘goede’ bacteriën genoemd, die in evenwicht moeten zijn met de ‘slechte’ bacteriën om ze te kunnen bestrijden. De meest voorkomende probiotische bacteriën zijn lactobacillus en bifidobacterium. Een groot deel van het immuunsysteem van honden bestaat uit probiotica: ze vormen een beschermlaag tegen virussen en schadelijke bacteriën in de darmen en hebben een ontstekingsremmende werking.


Een gezonde spijsvertering is ongelooflijk belangrijk. Het soort voedsel dat we eten en hoe we het afbreken, heeft zelfs invloed op onze stemming en cognitieve functies. Dit geldt uiteraard ook voor onze huisdieren. De basisvoorwaarde voor een gezond spijsverteringsstelsel is de aanwezigheid van probiotica, die omgaan met diarree, angst, maagklachten, allergische reacties voorkomen of verzachten, de eetlust en het gewicht reguleren, urineweginfecties voorkomen, en de lijst kan nog lang worden voortgezet. .


Het wordt daarom aanbevolen om probiotica in het dieet van de hond te introduceren als een allergische reactie wordt veroorzaakt door een nieuw dieet of een nieuwe omgeving; als u een infectie heeft; indien behandeld met antibiotica – die de balans van de darmflora verstoren; of bij stress.


Het is ook de moeite waard om natuurlijk voorkomende probiotica te proberen. Dit kunnen verschillende gefermenteerde groenten zijn of geitenmelk, die vanwege het lage lactose gehalte niet schadelijk is, of zelfs kefir die ervan wordt gemaakt. Als ons huisdier deze niet wil eten, zijn de verschillende preparaten die door het voer kunnen worden gemengd natuurlijk een grote hulp. Het maakt echter niet uit of we de hond probiotica geven die gebruikt kunnen worden bij algemene of specifieke klachten. Het is de moeite waard om uit te zoeken welke nodig is. Er zijn bijvoorbeeld varianten die ontstekingen verminderen, of andere zijn slechts immuunversterkers. Belangrijk is ook dat het probioticum ook voeding nodig heeft, en dit is niemand minder dan het prebioticum.


De inname ervan is dus ook essentieel voor het werk van probiotica en indirect voor de ontwikkeling van een gezond immuunsysteem. Dit zijn meestal van koolhydraten afkomstige vezels die te vinden zijn in bananen, appels, groene bladgroenten, paddenstoelen en knoflook.

Welk probioticum aan uw hond moet worden gegeven, hangt van hem en de omgeving om hem heen af. Wat meestal de moeite waard is om te volgen, is om slechts één type tegelijk te gebruiken, en uw dieet moet bestaan ​​uit zo vers mogelijk voedsel dat suiker- en zetmeel vrij is. Het punt is dat zolang er een balans is tussen schadelijke bacteriën – die er altijd zullen zijn – en probiotica, je hond gezond blijft!


Voordelen van probiotica voor je hond


Probiotica dragen bij aan een evenwichtig darm microbioom (de verzameling microben in het spijsverteringskanaal). Een gebalanceerd darm microbioom biedt een hele reeks voordelen, waaronder:


Minder allergieën: Probiotica kunnen ook helpen bij het verminderen van allergische reacties bij je hond. Ze stimuleren een gezonde immuunrespons en verminderen ontstekingen die vaak gepaard gaan met allergieën.


Dit kan leiden tot minder jeuk bij honden en irritatie, waardoor je hond zich comfortabeler voelt in zijn eigen vacht.


 • Verbeterde huid en vacht: Een gezonde darm is gekoppeld aan een glanzende vacht en een jeuk vrije huid. Als je hond last heeft van huidproblemen, kan probiotica voor hondeneen onderdeel zijn in je plan de campagne naar herstel.

 • Probiotica helpt bij het in balans brengen van de darmflora en een goede darmwerking


Verminder spijsverteringsproblemen


Een gezond microbioom zorgt voor een betere spijsvertering. Met de juiste balans van bacteriën en gisten in het spijsverteringskanaal zal uw hond gemakkelijker voedsel kunnen afbreken en voedingsstoffen kunnen opnemen. Deze kunnen het volgende omvatten: 


 • Infecties

 • Opgeblazen gevoel

 • Gas

 • Diarree

 • Voedsel allergie

Minimaliseer de bijwerkingen van medicijnen van je hond - Probiotica


Sommige medicijnen, zoals antibiotica en steroïden, veroorzaken spijsvertering gerelateerde bijwerkingen. Het geven van probiotische supplementen aan honden naast deze medicijnen kan de bijwerkingen ervan helpen minimaliseren.


Hoe probiotica kan helpen met de fysieke gezondheid van je hond


Soms kan de fysieke gezondheid van een hond zijn gedrag beïnvloeden. Als uw hond zich niet lekker voelt, kan hij reactief zijn of gedrag vertonen zoals overmatig likken. Suppletie met probiotica kan deze problemen verbeteren.


Ondersteuning van het immuunsysteem bij je hond


Probiotica ondersteunen ook het immuunsysteem van uw hond. Wanneer het spijsverteringsstelsel optimaal functioneert en honden voldoende voedingsstoffen kunnen opnemen, kunnen ze gemakkelijker infecties bestrijden en gezond blijven.


Verbetert de tandheelkundige gezondheid bij je hond


De mond is eigenlijk het eerste onderdeel van het spijsverteringskanaal. Het heeft zijn eigen microbioom, dat probiotische supplementen kunnen helpen in evenwicht te brengen.

Probiotische supplementen kunnen problemen bestrijden zoals een slechte adem, tandvleesontsteking en overige aandoeningen, die duur zijn om te behandelen en kunnen bijdragen aan andere gezondheidsproblemen, zoals hartziekten.


De werking tussen de hersenen en darmen bij je hond


De verbinding tussen de hersenen en de darmen bij honden, vaak de ‘darm-hersen-as’ genoemd, omvat een complex netwerk van neurale, hormonale en immunologische communicatie. Dit systeem reguleert verschillende fysiologische processen en kan een aanzienlijke invloed hebben op de algehele gezondheid en het gedrag van een hond.


De darm-hersenas:


De darm-hersen-as is een bidirectioneel communicatiesysteem tussen het maag-darmkanaal en het centrale zenuwstelsel. Deze complexe relatie omvat de hersenen, de darmen en de microbiota – een diverse gemeenschap van micro-organismen die zich in het spijsverteringsstelsel bevinden. Bij honden speelt dit communicatiesysteem, net als bij mensen, een cruciale rol bij het reguleren van verschillende fysiologische processen, waaronder stemming en emotioneel welzijn.


Microbiota en darmgezondheid:


De darmen herbergen biljoenen micro-organismen, waaronder bacteriën, virussen en schimmels, gezamenlijk bekend als de microbiota. Dit diverse ecosysteem helpt niet alleen bij de spijsvertering en opname van voedingsstoffen, maar speelt ook een cruciale rol bij het moduleren van het immuunsysteem en het handhaven van een gezond evenwicht van neurotransmitters.


Wanneer het evenwicht van de darmmicrobiota wordt verstoord, kan dit leiden tot dysbiose, een onevenwichtigheid die de algehele gezondheid van het spijsverteringsstelsel negatief beïnvloedt. Factoren zoals voeding, stress en antibiotica kunnen bijdragen aan dysbiose bij honden, wat mogelijk het toneel kan vormen voor een cascade van gezondheidsproblemen, waaronder angst.


Impact op neurotransmitters:


De darmmicrobiota speelt een sleutelrol bij de productie en regulatie van neurotransmitters, de chemische boodschappers die signalen in de hersenen overbrengen. Serotonine, vaak de 'feel-good'-neurotransmitter genoemd, wordt in de darmen geproduceerd en heeft een aanzienlijke invloed op de stemming en emotionele stabiliteit. Een onevenwichtige darm kan resulteren in veranderde serotonineniveaus, wat mogelijk kan bijdragen aan verhoogde stress en angst bij honden. Dit kan tot uiting komen in gedragsveranderingen zoals:

 • Blaffen 

 • Poot likken 

 • Knabbelen aan pootjes/poten

 • Overmatig geeuwen 

 • Reactiviteit 

 • Huilen 

 • Schudden 


Ontsteking en de stressreactie:


Een onevenwichtige darm kan ook leiden tot een verhoogde ontsteking, waardoor een stressreactie in het lichaam ontstaat. Chronische ontstekingen zijn in verband gebracht met een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen, waaronder angststoornissen. Bij honden kan een aanhoudende ontsteking als gevolg van een onevenwichtige darmwerking de fysiologische en gedragsmatige tekenen van stress versterken, waardoor het van essentieel belang is om de oorzaak aan te pakken. 


Het bevorderen van de darmgezondheid voor een rustigere hond:


Het handhaven van gezonde darmen is essentieel voor het algehele welzijn van een hond en kan een aanzienlijke invloed hebben op zijn stress- en angstniveau. Hier zijn enkele tips om een ​​evenwichtige darmwerking bij uw harige vriend te bevorderen:


 1. Probiotica: dit is essentieel om het darm microbioom en de darm-hersen-as opnieuw in evenwicht te brengen! Introduceer hoogwaardige probiotica in het dieet van uw hond om een ​​gezond evenwicht van darmbacteriën te ondersteunen, zoals ons prebiotisch en probiotica supplement. 


 1. Dieetoverwegingen: Zorg voor een uitgebalanceerd en voedzaam dieet dat prebiotica bevat, die nuttige bacteriën in de darmen voeden.


 1. Stressoren verminderen: Minimaliseer stressoren in de omgeving en routine van uw hond om de negatieve impact van stress op de darmen te helpen voorkomen.  


 1. Regelmatige lichaamsbeweging: Moedig regelmatige lichaamsbeweging aan, omdat is aangetoond dat fysieke activiteit de darmgezondheid positief beïnvloedt en stress vermindert.


 1. Ontstekingsremmende ingrediënten: Zoals eerder vermeld kan een ontsteking in de darmen een enorme impact hebben op het centrale zenuwstelsel. Het toevoegen van ontstekingsremmende ingrediënten zoals kurkuma of omega’s aan het dieet kan geweldig zijn om het zenuwstelsel te ondersteunen.


Het begrijpen van het verband tussen darmgezondheid en stress bij honden opent nieuwe wegen om hun algehele welzijn te bevorderen. Door aandacht te besteden aan het delicate evenwicht van de darm microbiota, veranderingen in het dieet door te voeren en een ondersteunende omgeving te creëren, kunnen we bijdragen aan een rustiger en gelukkiger leven voor onze hondengenoten. Laten we als verantwoordelijke eigenaren van gezelschapsdieren een reis beginnen om niet alleen hun fysieke gezondheid, maar ook hun mentale en emotionele veerkracht te koesteren.


Conclusie; Verlatingsangst hond en probiotica


De relatie tussen verlatingsangst bij honden en probiotica is een boeiend onderwerp dat nog steeds wordt onderzocht. Hoewel er nog geen definitieve conclusies zijn, wijzen sommige onderzoeken en aanwijzingen op mogelijke voordelen van probiotica bij het verminderen van angst gerelateerd gedrag bij honden.


Probiotica kunnen een rol spelen bij het bevorderen van een gezonde darmflora bij honden. Aangezien er een sterke connectie is tussen de darmen en de hersenen via de zogenaamde darm-hersen-as, wordt gesuggereerd dat een gezonde darmflora kan bijdragen aan een evenwichtige emotionele toestand en stressrespons.


FAQ - Veelgestelde vragen Verlatingsangst bij je hond en Probiotica


 Wat is verlatingsangst bij honden?

Verlatingsangst bij honden is een gedragsstoornis waarbij een hond angst of stress ervaart wanneer deze alleen gelaten wordt. Het kan leiden tot destructief gedrag, overmatig blaffen, plassen binnenshuis en andere gedragsproblemen.


Hoe kan ik zien of mijn hond last heeft van verlatingsangst?


Tekenen van verlatingsangst bij honden kunnen zijn: onrustig gedrag bij het vertrekken, destructief gedrag (kauwen, graven, krabben), overmatig blaffen of janken, plassen of poepen binnenshuis, en overmatige opwinding bij thuiskomst.


Wat zijn mogelijke oorzaken van verlatingsangst bij honden?


Verlatingsangst kan verschillende oorzaken hebben, waaronder een gebrek aan sociale vaardigheden, een trauma of verandering in leefomgeving, te weinig mentale en fysieke stimulatie, een sterke band met de eigenaar, of een voorgeschiedenis van verwaarlozing of verlatenheid.


Hoe kan verlatingsangst bij honden behandeld worden?


Behandelingen voor verlatingsangst kunnen gedragsaanpassingen omvatten, zoals geleidelijke desensitisatie aan alleen zijn, het bieden van mentale en fysieke stimulatie, het gebruik van kalmerende middelen of supplementen zoals probiotica (bij sommige dierenartsen aanbevolen), en in ernstige gevallen gedragstherapie door een professional.


Wat zijn probiotica en kunnen ze helpen bij verlatingsangst bij honden?


Probiotica zijn nuttige bacteriën die de darmgezondheid bevorderen. Hoewel er aanwijzingen zijn dat een gezonde darmflora de stemming en stressreactie kan beïnvloeden via de darm-hersen-as, is meer onderzoek nodig om de rol van probiotica bij de behandeling van verlatingsangst bij honden te bevestigen. Overleg altijd met een dierenarts voordat u probiotica aan uw hond geeft.


6 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page