top of page

Waarom bijt mijn pup?

Bijten


Mijn pup bijt, waarom doet hij dat?

Een pup onderzoekt de wereld grotendeels met zijn bek en daarbij zal hij zich niet beperken tot de speeltjes die u hem heeft gegeven. Uw handen, kleding en zelfs uw meubels zullen te maken krijgen met de ontdekkingstocht van uw pup. Het is natuurlijk vervelend dat uw pup iedere keer wanneer u langsloopt in uw broekspijp hangt of tijdens het spelen hard in uw handen bijt, maar het is aan u om hem te leren dat zijn bijtgedrag niet gewenst is.


Spelen!

In het nest speelt een pup door zijn broertjes en zusjes te bijten. Wanneer een pup daarbij te hard bijt, zal de moederhond ingrijpen. Hierdoor leren de pups dat hard bijten een negatief gevolg heeft, omdat het spel door hun moeder wordt gestopt. Op deze manier leren ze hun bijtkracht onder controle krijgen. Dit noemen we bijt remming.


Maar waarom bijt mijn pup dan nog steeds?

Ondanks de lessen die uw pup van zijn moeder heeft gekregen is het normaal dat uw pup nog steeds bijt. Zodra uw pup bij u komt heeft hij geen broertjes en zusjes meer met wie hij kan spelen en daarom zal hij zich op u en uw spullen richten, en dat terwijl hij zijn bijt rem nog niet volledig onder controle heeft. U kunt hem dat leren, al vergt dat wel wat tijd en geduld.


· Als uw pup u bijt, roep dan hard ‘AU’, loop weg en negeer uw pup volledig. Als u dit consequent volhoudt, zal hij begrijpen dat zijn bijtgedrag hem niets oplevert en zal hij ervoor kiezen om zachtjes te spelen om zo uw aandacht te behouden. Laat uw kinderen niet met uw pup spelen zonder uw toezicht, dit omdat uw kinderen deze oefening misschien niet goed of consequent genoeg uitvoeren waardoor uw pup onbedoeld ook beloond wordt voor ongewenst bijtgedrag.

· Komt uw pup zelf naar u toe en bijt hij u, dan is dat om u uit te dagen tot een spelletje. Duw hem niet weg en praat niet tegen hem, u geeft hem hiermee de aandacht waar hij naar op zoek is. U kunt in dit geval uw pup het beste negeren en de kamer uitlopen, zorg er hierbij voor dat u eventuele deuren sluit zodat u volledig uit het zicht bent.

· Als uw pup op uw meubels of kleding bijt, is het belangrijk dat u zijn aandacht verlegt. U doet dit door geluid te maken (bijvoorbeeld in uw handen klappen) en uw pup zodra hij opkijkt een alternatief te bieden. Gooi een speeltje naar hem toe of ruil een schoen waarop hij ligt te kauwen in voor een kluif of een flos touw.


Hoe voorkom ik ongewenst bijtgedrag van mijn pup?

Om het ongewenste bijtgedrag van uw pup voor te zijn, zorgt u ervoor dat er genoeg speeltjes voor uw pup beschikbaar zijn waar hij in mag bijten. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk spullen op de vloer liggen waarmee hij niet mag spelen en laat uw kinderen niet rennen en geen wilde spelletjes doen in het bijzijn van uw pup, hierdoor zal de pup zijn bijtgedrag gestimuleerd worden.

16 weergaven0 opmerkingen
bottom of page