top of page

Behendigheid start 5 april 2018 VOL=VOL NIEUW

“Agility “ BIJ HONDENSCHOOL YVONNE VAN DER MEER


Bij agility leert je hond verschillende hindernissen die we gedurende de cursus steeds meer in combinatie met elkaar gaan nemen. Uiteraard leren we jou hoe je, je hond daarbij het beste kunt begeleiden.


Het uiteindelijke doel is dat je een heel parcours, van ongeveer 20 hindernissen, achter elkaar kunt nemen.


(agility wordt ook wel behendigheid genoemd)


Vind jij het leuk om lekker sportief met je hond bezig te zijn?


Houdt jouw hond van rennen en springen en ben je zelf ook een beetje sportief?


Dan is agility echt wat voor jullie!


In principe kun je met bijna alle honden agility doen, mits goed gezond.


We trainen op donderdagavond in groepjes van max 6 combinaties.


We trainen in principe altijd buiten.


Bij slecht kunnen we wel binnen andere oefeningen doen die agility gerelateerd zijn.


Je hond moet los kunnen werken en dus ook makkelijk bij je terug komen.


De hond mag niet agressief zijn naar mensen of honden.


Op 5 april start de eerste agility cursus bij Hondenschool Yvonne van der Meer.


Geef je snel op, want vol is vol.


Hopelijk tot snel,


Brenda en Marco, jullie instructeurs.

husky

Uitleg van onderdelen behendigheid


Behendigheid, of agility, is een actiespel waar het plezier van hond en baas voorop staat. Behendigheid is een hondensport waarin een hond met zijn geleider een parcours met hindernissen moet afleggen, als het op wedstrijd niveau wordt gedaan: in zo kort mogelijke tijd. Behendigheid is een ontzettend leuke hondensport waar elke hond veel plezier aan kan beleven. Doel van deze sport (naast veel plezier hebben met je hond!) is een parcours met diverse toestellen zo snel mogelijk zonder fouten af te leggen. Door de tunnels, over de sprongen, klimmen over de raakvlak toestellen en al slalommend door een twaalftal paaltjes met elke keer een nieuwe route, het is voor de honden een grote speeltuin. Door behendigheid wordt ook de coach-hond relatie steeds sterker. Net als bij alle vormen van hondensport is een goede verstandhouding tussen de hond en de eigenaar de eerste vereiste om iets te bereiken. Behendigheid biedt de hond naast fysieke uitdaging ook geestelijke uitdaging, en dat is nu net wat een hond nodig heeft! Elke hond kan behendigheid beoefenen, voor de jonge honden/senioren en honden met enige fysieke beperkingen zoals overgewicht (daar moet wel aan gewerkt worden wil de hond verder met behendigheid!) hebben wij aangepaste lessen.


Onze instructeurs hebben veel ervaring met diverse hondenrassen, en kunnen omgaan met diverse aanleer methodes. Wel kiezen wij voor een positieve aanpak binnen de behendigheid; honden worden niet met een riem door de toestellen heen getrokken, en het leren wordt leuk gemaakt door middel van balletje, flos, voertjes of wat de hond dan ook als beloning ervaart. We trainen in kleine groepen (6 combinaties) om er voor te zorgen dat iedereen individuele tips en begeleiding krijgt.

Alle onderdelen van het behendigheid parcours

Band (commando = band)

Diameter inwendig : min. 38 cm. – max. 60 cm. Afstand bodem tot middelpunt van de hoepel : L = 80cm. – M en S = 55 cm. Om veiligheidsredenen moet het onderste gedeelte van de hoepel dicht zijn. De hoepel moet in hoogte regelbaar zijn door middel van kettingen of koorden; vaste bevestigingen zijn uitgesloten. Opdat de hoepel stabiel zou zijn (kantelen vermijden) wordt de basis gevormd door planken op de grond van ongeveer 2 m. lang.

Hoogtesprong of horden (commando = hoog)

Enkelsprong : Hoogte : Large=55 à 65cm. Medium=35 à 45cm. Small=25 à 35 cm. Breedte : minimum 120cm. Tussen de zijstukken mogen de horden op verschillende manieren opgebouwd ttz. Met latten of volle of open panelen of haag, waarboven dan telkens wel een lat moet voorzien zijn die afgesprongen kan worden. Dubbelsprong : deze wordt verkregen door samenvoeging van twee horden die in oplopende volgorde worden geplaatst met een onderling hoogteverschil van 15 à 25 cm. De hoogste en achteraan geplaatste horde op een hoogte van : L=55 à 65cm. – M=35 à 45cm. – S=25 à 35cm.. De max. totale lengte (diepte) is L=55cm. – M=40cm. – S=30cm. De latten hebben een diameter van 3 à 5 cm. En de kleuren zijn fel contrasterend met de omgeving.

Breedtesprong (commando = breed)

Wordt samengesteld uit licht hellende, achter elkaar opgestelde elementen (2 tot 5) om alzo een sprong te bekomen in een lengte van : L = 1.20 à 1.50 m.(4 – 5 elementen) – M = 0.70 à 0.90 m. (3 – 4 elementen) – S = 0.40 à 0.50 m (2 elementen). Breedte van de elementen : 1.20 m. Hoogste element : 28 cm. – laagste element (altijd vooraan) : 15 cm.. Dikte van de elementen : 15 cm. De vier hoeken van het toestel moeten afgebakend worden met paaltjes van ong. 1.20 m. hoog. Zij staan los van de elementen en voor de veiligheid van de hond en de geleider zijn de bovenkanten afgeschermd.

Paaltjes (commando = paaltjes)

Een aantal paaltjes (8, 10 of 12) van onbuigzaam materiaal en met een diameter van 3 à 5 cm. en een hoogte van 1 tot 1.20 m. De afstand tussen de paaltjes = 50 tot 65 cm. ( op het WK is deze afstand altijd 60 cm.)

Schutting (commando = over)

Samengesteld uit twee elementen die onder een hoek tegen elkaar opgesteld worden. Breedte : 90 cm., onderaan mag de breedte 1.15 m bedragen Hoogste punt vanaf de grond : L=1.90m en onder een hoek van 90° – M en S = 1.70m. (hoek vergroten). De hellende vlakken zijn voorzien van latten, geplaatst op regelmatige afstanden (ongeveer elke 25 cm) om het klimmen te vergemakkelijken en het wegglijden te vermijden. Deze klimlatten zijn 2 cm. breed en 5 à 10 mm. Dik – de zijkanten zijn gebroken of afgerond. Aan de onderkant van de hellende vlakken worden contactvlakken geschilderd (op de boven- en zijkanten van de planken) van 106 cm. lang, vanaf de grond gemeten. De klimlatten blijven tenminste op 10 cm. van de grens van deze contactvlakken. De “nok” van de dakschutting mag geen enkel gevaar opleveren voor de honden, indien nodig wordt een bescherming (overlapping) uit rubber aangebracht.

Slurf (commando = door)

De ingang wordt gevormd door een onbuigzame tunnel van ong. 90cm lang, een hoogte van 60 cm. en een breedte van 60 à 65 cm. De uitgang is van zacht soepel materiaal met een lengte van 2,5 tot3,5 m. en een diameter van 60 tot 65 cm. Wanner mogelijk moet de uitgang vastgemaakt worden waarbij de bevestigingen ongeveer 50 cm. uit elkaar worden geplaatst.

Tunnel (commando = door)

Inwendige diameter ongeveer 60 cm. Lengte : 3 tot 6 meter. Een flexibele buis zodat het mogelijk is om één of meerdere bochten te kunnen maken.

Wip (commando = over)

Breedte : 30 à 40 cm. Lengte : min. 3.65 m. – max. 4.24 m. Hoogte van het centraal draaipunt, vanaf de grond gemeten, is gelijk aan 1/6 van de lengte van de plank (voorbeeld : L=3.65m. H= 60 cm. of L=4.25m. H=70cm.) De wip moet stabiel zijn en voorzien van een antisliplaag maar klimlatten mogen niet voorzien worden. Met een gewicht van 1 kg. Aan het uiteinde moet de wip binnen 3 tot 4 seconden gekanteld zijn. Is dit niet het geval, dan moet het toestel aangepast worden. Aan de uiteinden van de plank worden contactvlakken geschilderd ( op boven- en zijkanten van de plank) van 90 cm. lang, vanaf de uiteinden gemeten.

Muur (commando = over)

Hoogte en breedte : idem als de hoogtesprongen. Dikte 20cm. Vol paneel of een paneel waarin 1 of 2 openingen zijn in de vorm van een tunnel. Boven op de muur worden afwerpbare elementen geplaatst.

Tafel (commando = tafel)

Oppervlakte : min.90 x 90cm.-max.120 x 120cm. Hoogte : L=60cm.-M en S = 35cm. Zij moet stabiel zijn en het blad moet voorzien zijn van een antislip materiaal. In het blad kan een elektronisch aftelmechanisme, met na 5 seconden een hoorbaar signaal, gebouwd worden dat gevoelig is over de gehele oppervlakte behalve in een band van 10cm. Breed langs de omtrek. Katteloop (commando = over) Hoogte : min. 120cm. – max. 135cm. Breedte van de loopplank 30 à 40 cm. Lengte van elk element : min. 3.60 m. – max. 4.20 m. Het klimmend en afdalend gedeelte is voorzien van latten, geplaatst op regelmatige afstanden (ongeveer elke 25 cm.) om het klimmen te vergemakkelijken en het wegglijden te vermijden. Deze klimlatten zijn 2 cm. Breed en 5 à 10 mm. Dik – de kanten zijn gebroken of afgerond. Aan de onderkant van de hellende gedeelten worden de contactvlakken geschilderd (op de bovenkanten en de zijkanten van de planken) van 90 cm. lang, vanaf de grond gemeten. De klimlatten blijven tenminste op 10 cm. van de grens van deze contactvlakken.

Bent u samen toe aan een nieuwe uitdaging en heeft u zin in een sportief avontuur met uw hond?

Schrijf u dan nu in! Hondentrainingen Yvonne van der Meer.

bottom of page