top of page
Sport en Spel Hondentraining

Kennismaking van Sport en Spel Hondentraining. Tijdens deze cursus sport en spel komen diverse hondensporten aan bod, zodat u zelf kunt ontdekken welke honden sport u en uw hond het beste ligt. Bij sport en spel ligt de nadruk op samenspel en leert u uw hond op een leuke manier gehoorzaamheid aan. Honden zijn gefokt met een bepaald doel (bijvoorbeeld jagen of hoeden) en in deze sporten kunnen de meeste honden hun energie goed kwijt.

Zo maakt u in deze cursus Sport en Spel Hondentraining kennis met:


Flyball

Behendigheid

Rally-O

Apporteren

Speuren

Gedrag en Gehoorzaamheidstrainingen

112.png

Flyball hondensport onderdeel van Sport en Spel hondentraining:


Flyball is een leuk hondenspel voor hond en coach. Deze hondensport is sinds 1985 ontdekt door een Amerikaan genaamd Herbert Wagner. Flyball is een apparaat dat de bal laat vliegen. In 1990 is Flyball een beetje bekende sport geworden in Nederland. Flyball bestaat uit een parcours met kleine hindernissen waar de hond overheen moet springen en waarbij de hond de bal terugbrengt.Flyball Flyball is een teamsport bij uitstek. Niet alleen coach en hond moeten een goed team vormen, ook de teams die uiteindelijk tegen elkaar gaan strijden moeten goed op elkaar ingespeeld zijn. Bij flyball is het de bedoeling dat uw hond over 4 hordes naar het flyballapparaat rent, daar met zijn poot op de klep van het apparaat drukt zodat de bal wegschiet en de hond met de bal weer terug rent over de hordes naar zijn baas. Tijdens deze cursus leert u uw hond de verschillende onderdelen van deze sport aan; het springen over de hordes (totaal 4 stuks), apporteren van de bal, het flyballapparaat bedienen en andere honden negeren terwijl de hond zijn parcours loopt. Vaak zie je bij deze sport Border Collies en Australian Shepherds, maar laat u niet weerhouden want deze sport is geschikt voor elk hondenras.

Welke honden kunnen aan Flyball meedoen?


Kleine hondenrassen maar ook andere honden kunnen hier aan meedoen. Het is belangrijk dat de hond minimaal 1 jaar oud is en alles gaat in veiligheid en in het belang van het dier. De hond moet het wel aankunnen en natuurlijk gezond en een optimale conditie hebben.


Hindernissen


De hoogte van de hindernissen moeten minimaal 20 cm zijn en maximaal 40 cm. Verder zijn ze 10 cm lager dan de schofthoogte van de kleinste hond van het team (exclusief de reserves) in blokken van 5 cm afgerond naar beneden. Voorbeeld: wanneer de kleinste hond 37 cm is zou in principe de hindernis 27 cm hoog moeten zijn. In blokken van 5 cm en afgerond naar beneden is de hondernis dan 25 cm.

Behendigheid Sport en Spel Hondentraining:


Hondentraining Yvonne van der Meer Heerhugowaard heeft haar lesprogramma uitgebreid met een behendigheidscursus en kan u nu ook behendigheid voor beginners aanbieden. Behendigheid of agility is een van de leukste hondensporten om samen met je hond te doen. Behendigheid bestaat uit een parcours. Ieder behendigheidstoestel leer je apart aan.

Het behendigheid parcours is verdeeld in de volgende onderdelen:


Band (commando = band) Sport en Spel hondentraining


Diameter inwendig : min. 38 cm. – max. 60 cm.

Afstand bodem tot middelpunt van de hoepel : L = 80cm. – M en S = 55 cm. Om veiligheidsredenen moet het onderste gedeelte van de hoepel dicht zijn. De hoepel moet in hoogte regelbaar zijn door middel van kettingen of koorden; vaste bevestigingen zijn uitgesloten. Opdat de hoepel stabiel zou zijn (kantelen vermijden) wordt de basis gevormd door planken op de grond van ongeveer 2 m. lang.


Hoogtesprong Sport en Spel hondentraining


Enkelsprong : Hoogte : Large=55 à 65cm. Medium=35 à 45cm. Small=25 à 35 cm. Breedte : minimum 120cm. Tussen de zijstukken mogen de horden op verschillende manieren opgebouwd ttz. Met latten of volle of open panelen of haag, waarboven dan telkens wel een lat moet voorzien zijn die afgesprongen kan worden. Dubbelsprong : deze wordt verkregen door samenvoeging van twee horden die in oplopende volgorde worden geplaatst met een onderling hoogteverschil van 15 à 25 cm. De hoogste en achteraan geplaatste horde op een hoogte van : L=55 à 65cm. – M=35 à 45cm. – S=25 à 35cm.. De max. totale lengte (diepte) is L=55cm. – M=40cm. – S=30cm.

De latten hebben een diameter van 3 à 5 cm. En de kleuren zijn fel contrasterend met de omgeving.

Breedtesprong Sport en Spel hondentraining


Wordt samengesteld uit licht hellende, achter elkaar opgestelde elementen (2 tot 5) om alzo een sprong te bekomen in een lengte van : L = 1.20 à 1.50 m.(4 – 5 elementen) – M = 0.70 à 0.90 m. (3 – 4 elementen) – S = 0.40 à 0.50 m (2 elementen). Breedte van de elementen : 1.20 m. Hoogste element : 28 cm. – laagste element (altijd vooraan) : 15 cm.. Dikte van de elementen : 15 cm. De vier hoeken van het toestel moeten afgebakend worden met paaltjes van ong. 1.20 m. hoog. Zij staan los van de elementen en voor de veiligheid van de hond en de geleider zijn de bovenkanten afgeschermd.

Paaltjes (commando = paaltjes)

Een aantal paaltjes (8, 10 of 12) van onbuigzaam materiaal en met een diameter van 3 à 5 cm. en een hoogte van 1 tot 1.20 m. De afstand tussen de paaltjes = 50 tot 65 cm. ( op het WK is deze afstand altijd 60 cm.)


Schutting Sport en Spel hondentraining


Samengesteld uit twee elementen die onder een hoek tegen elkaar opgesteld worden. Breedte : 90 cm., onderaan mag de breedte 1.15 m bedragen Hoogste punt vanaf de grond : L=1.90m en onder een hoek van 90° – M en S = 1.70m. (hoek vergroten). De hellende vlakken zijn voorzien van latten, geplaatst op regelmatige afstanden (ongeveer elke 25 cm) om het klimmen te vergemakkelijken en het wegglijden te vermijden. Deze klimlatten zijn 2 cm. breed en 5 à 10 mm. Dik – de zijkanten zijn gebroken of afgerond. Aan de onderkant van de hellende vlakken worden contactvlakken geschilderd (op de boven- en zijkanten van de planken) van 106 cm. lang, vanaf de grond gemeten. De klimlatten blijven tenminste op 10 cm. van de grens van deze contactvlakken. De “nok” van de dakschutting mag geen enkel gevaar opleveren voor de honden, indien nodig wordt een bescherming (overlapping) uit rubber aangebracht.


Slurf (commando = door)


De ingang wordt gevormd door een onbuigzame tunnel van ong. 90cm lang, een hoogte van 60 cm. en een breedte van 60 à 65 cm. De uitgang is van zacht soepel materiaal met een lengte van 2,5 tot3,5 m. en een diameter van 60 tot 65 cm. Wanner mogelijk moet de uitgang vastgemaakt worden waarbij de bevestigingen ongeveer 50 cm. uit elkaar worden geplaatst.


Tunnel (commando = door) Sport en Spel hondentraining


Inwendige diameter ongeveer 60 cm. Lengte : 3 tot 6 meter.

Een flexibele buis zodat het mogelijk is om één of meerdere bochten te kunnen maken.

Wip (commando = over) Sport en Spel hondentraining


Breedte : 30 à 40 cm. Lengte : min. 3.65 m. – max. 4.24 m.

Hoogte van het centraal draaipunt, vanaf de grond gemeten, is gelijk aan 1/6 van de lengte van de plank (voorbeeld : L=3.65m. H= 60 cm. of L=4.25m. H=70cm.) De wip moet stabiel zijn en voorzien van een antisliplaag maar klimlatten mogen niet voorzien worden. Met een gewicht van 1 kg. Aan het uiteinde moet de wip binnen 3 tot 4 seconden gekanteld zijn. Is dit niet het geval, dan moet het toestel aangepast worden. Aan de uiteinden van de plank worden contactvlakken geschilderd ( op boven- en zijkanten van de plank) van 90 cm. lang, vanaf de uiteinden gemeten.


Muur (commando = over)


Hoogte en breedte : idem als de hoogtesprongen. Dikte 20cm. Vol paneel of een paneel waarin 1 of 2 openingen zijn in de vorm van een tunnel. Boven op de muur worden afwerpbare elementen geplaatst.


Tafel (commando = tafel)


Oppervlakte : min.90 x 90cm.-max.120 x 120cm. Hoogte : L=60cm.-M en S = 35cm. Zij moet stabiel zijn en het blad moet voorzien zijn van een antislip materiaal. In het blad kan een elektronisch aftelmechanisme, met na 5 seconden een hoorbaar signaal, gebouwd worden dat gevoelig is over de gehele oppervlakte behalve in een band van 10cm. Breed langs de omtrek.


Katteloop (commando = over)


Hoogte : min. 120cm. – max. 135cm. Breedte van de loopplank 30 à 40 cm. Lengte van elk element : min. 3.60 m. – max. 4.20 m. Het klimmend en afdalend gedeelte is voorzien van latten, geplaatst op regelmatige afstanden (ongeveer elke 25 cm.) om het klimmen te vergemakkelijken en het wegglijden te vermijden. Deze klimlatten zijn 2 cm. Breed en 5 à 10 mm. Dik – de kanten zijn gebroken of afgerond. Aan de onderkant van de hellende gedeelten worden de contactvlakken geschilderd (op de bovenkanten en de zijkanten van de planken) van 90 cm. lang, vanaf de grond gemeten. De klimlatten blijven tenminste op 10 cm. van de grens van deze contactvlakken.

Bent u samen toe aan een nieuwe uitdaging en heeft u zin in een sportief avontuur met uw hond? Dan is sport en spel een aanrader.


Apporteren onderdeel van sport en spel:


Apporteren vinden de meeste honden geweldig. Een hond vind het geweldig om voorwerpen op te pakken of het zoeken van iets. Dit is een natuurlijke eigenschap van de hond. Bij het apporteren hondentraining komen de volgende oefeningen aanbod. Het zoeken van een voorwerp, het oppakken van het voorwerp, het terugbrengen van het voorwerp en het loslaten van het voorwerp. In de ogen van de hond gaat de hond een prooi aanjagen dit is een jachtinstinct wat in de hond van nature zit. De ene hond heeft dit meer ontwikkeld als de andere. En bij het apporteren leren wij op een spelende wijs hoe u hond een voorwerp terug kan brengen. De meeste honden vinden apporteren ontzettend leuk om te doen. En herkent u dit zelf niet u gooit de bal en u rent er achteraan. In de ogen van de hond is dit natuurlijk een geweldig spelletje alleen voor u als eigenaar is het toch leuker als de hond de bal uit zichzelf bij u terug komt brengen. Sommige honden hebben geen interesse in een voorwerp maar ook daar hebben wij bepaalde motivatie technieken voor om de hond toch te leren apporteren.

Tijdens deze apporteercursus leert u uw hond in 5 lessen de spelregels van het apporteren aan zodat hij leert dat apporteren een teamspel is. Deze apporteer cursus is geschikt voor elke hond, jong en oud!


Rally-O onderdeel van sport en spel:


Is een super leuke sport die steeds meer aan populariteit krijgt. Het is gehoorzaamheid met een vleugje behendigheid, waarbij plezier en interactie voorop staan. Rally-O biedt je de kans om op een leuke ontspannen manier om met je hond te trainen, wat ook nog eens je relatie met je hond bevorderd. Wat willen we bereiken met Rally-O is: het samenwerken met de hond zodat er een parcours in een vloeiende lijn wordt gelopen. Daarbij mag praten en aanmoedig ook mag je commando’s meerdere malen herhalen.

Het doel is een vrolijke coach met hond die een energiek een parcours afleggen.

Rally-O is ontstaan in de Verenigde Staten doordat de obedience minder populair werd terwijl de behendigheid juist meer deelnemers ging trekken. De bedenker van Rally-O (Charles L. Kramer) combineerde deze twee disciplines tot de nieuwe hondensport Rally-O. In de Rally-O zitten elementen uit de gehoorzaamheid, maar deelnemers volgen net als in de behendigheid een genummerd parkoers.

Er zitten oefeningen in zoals volgwerk, zit, staan, en blijf, maar ook een aantal variaties hierop. De deelnemers volgen een genummerd parcours.

De oefeningen: staan op bordjes

Er zijn in de Rally-O 50 oefeningen(bordjes), oplopend in moeilijkheidsgraad. De eerste 31 oefeningen worden gebruikt in alle klassen. De oefeningen 32 t/m 45 zijn extra voor de advanced en excellent klasse en de oefeningen 46 t/m 50 worden alleen in de excellent klasse gebruikt. Een aantal oefeningen(bordjes) mogen meerdere keren in een parcours voorkomen.De uit te voeren oefening wordt aangeduid met bordjes die er bijvoorbeeld als volgt kunnen uitzien:

Wedstrijden gaan lopen

Er bestaat ook de mogelijkheid om wedstrijden te lopen. Hierbij kun je steeds verder stijgen in klasse. Er zijn verschillende klassen waar je in kunt lopen waaronder Novice A, Novice B, Advanced, Excellent en Excellent-Competition.

Er worden verschillende wedstrijden gehouden voor de Rally-O. Voor het meedoen aan deze wedstrijden gelden geen beperkingen. Dat wil zeggen dat alle honden eraan mee kunnen doen, ongeacht ras of kruising. De hond moet minimaal 6 maanden oud zijn, er geldt geen maximumleeftijd.


Gedrag en Gehoorzaamheidstraining:


Gedrag en Gehoorzaamheidstraining voor iedere hond en ras. Het ideaalbeeld van elke hondenliefhebber – maar ook van mensen die niet zo op honden gesteld zijn! – is een gehoorzame huishond. Het is prettig als een hond niet opspringt naar bezoek of voorbijgangers. Of een hond die niet achter een jogger of fietser aangaat. Het is toch plezierig als uw hond gewoon netjes naast u zit terwijl er bezoek binnenkomt. Of geen interesse heeft in een jogger maar echter u het allerleukste vind. Gedrag en Gehoorzaamheidstraining kunt u volgen als u de vervolgtraining heeft gevolgd en u nog meer met uw hond wilt doen. Als u de vervolgtraining bij een andere hondenschool heeft gedaan dan bent u alsnog van harte welkom om mee te doen aan de Gedrag en Gehoorzaamheidstraining. Gedrag en Gehoorzaamheidstraining is ervoor diegene die nog meer aan het gedrag en gehoorzaamheid van de hond wil werken adviseren wij de gedrag en gehoorzaamheidstraining te doen.

Gedrag en gehoorzaamheidstraining bestaat uit GGI, GG II, GGIII. Hieronder ziet u de verschillende onderdelen wat de hond moet beheersen nadat hij al deze 3 cursussen heeft doorlopen.


Onderdelen van de Gedrag en Gehoorzaamheidstraining zijn:


  • gedrag tegenover andere honden

  • staan en betasten

  • gebit tonen

  • liggen (geleider in of uit zicht)

  • zitten (geleider in of uit zicht)

  • volgen aan de lijn

  • los volgen

  • komen op bevel

  • terugsturen naar de plaats

  • vlak apport (hout)

  • vlak apport (metaal)

  • apport over de horde

  • apport met richting (hout)

  • naar pion en naar vak zenden

  • zit – sta – af en aansluiten

  • komen met staan en liggen

  • sorteerproef

  • staan, zitten, liggen tijdens het volgen

  • appèl op afstand

  • omgang coach – hond


Speuren hondensport:


Speuren is voor de honden een leuke, maar vermoeiende bezigheid. De hartslag van honden aan het speuren zijn gaat flink omhoog en ze moeten zich sterk concentreren op hun taak. Speurtraining is volledig gebaseerd op het werken met beloning voor de hond. De honden leren daardoor beter, enthousiaster en met meer doorzettingsvermogen speuren

Als een van deze sporten helemaal in uw straatje valt, kunt u een aparte cursus daarvan volgen bij hondentraining Yvonne van der Meer. Ontdek uw hondensport en vraag naar de mogelijkheden!


NU INSCHRIJVEN

bottom of page