top of page

Sport en Spel Hondentraining

Sport en Spel Hondentraining


Tijdens deze cursus sport en spel komen diverse hondensporten aanbod, zodat u zelf kunt ontdekken welke honden sport u en uw hond het beste ligt. Bij sport en spel ligt de nadruk op samenspel en leert u uw hond op een leuke manier gehoorzaamheid aan. Honden zijn gefokt met een bepaald doel (bijvoorbeeld jagen of hoeden) en in deze sporten kunnen de meeste honden hun energie goed kwijt.


Sport en Spel Hondentraining:


Flyball

Behendigheid

Rally-O

TreiBball

Gedrag en Gehoorzaamheid trainingen


Hond met oranje bal in zijn bek
Sport en Spel Hondentraining

husky

Flyball hondensport

Flyball hondentraining is een lonende en uitdagende activiteit die u en uw hond kan helpen een sterke communicatie en band te ontwikkelen. Het is een snelle sport die elementen van behendigheid, gehoorzaamheid en teamwerk combineert.


Hier zijn enkele voordelen van Flyball hondentraining voor honden:

Meer lichaamsbeweging en fysieke fitheid: Flyball is een geweldige manier om uw hond voldoende beweging te geven. De honden rennen, springen en apporteren gedurende het hele parcours, wat helpt om ze fysiek fit en gezond te houden. Mentale stimulatie: Flyball is ook een mentaal stimulerende activiteit voor honden. De honden moeten leren commando's op te volgen, over hindernissen te springen en in de lucht een bal te vangen. Dit helpt om hun geest scherp en betrokken te houden.


Een band opbouwen met uw hond: Flyball is een geweldige manier om een ​​band met uw hond op te bouwen. Je werkt als team samen om een ​​gemeenschappelijk doel te bereiken. Dit kan helpen om jullie relatie te versterken en een sterke band te creëren tussen jou en je harige vriend.


Als u erover denkt om uw hond een Flyball training te laten volgen, volgen hier een paar tips:


Zoek een gekwalificeerde trainer: Er zijn veel Flyball trainers beschikbaar, dus het is belangrijk om er een te vinden die ervaren en gekwalificeerd is. Zij kunnen u leren hoe u uw hond veilig en effectief kunt trainen. Begin met de basis: Voordat u begint met trainen voor Flyball, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw hond een sterke basis heeft in basisvaardigheden op het gebied van gehoorzaamheid en behendigheid.


Dit zal het voor hen gemakkelijker maken om de complexere Flyball commando's te leren. Wees geduldig: Flyball-training kost tijd en geduld. Raak niet ontmoedigd als uw hond het niet meteen oppakt. Blijf gewoon met ze samenwerken, dan zullen ze het uiteindelijk wel onder de knie krijgen.


Agility of Behendigheid hondentraining:


Agility is een hondensport waarbij honden zo snel mogelijk door een hindernisbaan moeten rennen en tegelijkertijd boetes moeten vermijden voor het omverwerpen van obstakels of het nemen van verkeerde paden. Het parcours bestaat doorgaans uit een verscheidenheid aan obstakels, zoals tunnels, sprongen, geweven palen en A-frames.


Agility-training is een geweldige manier voor honden om beweging, mentale stimulatie en socialisatie te krijgen. Het is ook een zeer lonende ervaring voor zowel de hond als de geleider.


Hier zijn enkele voordelen van behendigheid hondentraining voor honden:


Meer beweging: Agility traint het lichaam van honden en vergroot het uithoudingsvermogen.

Mentale stimulatie: behendigheid daagt de geest van honden uit en helpt hen nieuwe vaardigheden te leren.

Binding met de geleider: Behendigheid biedt honden en geleiders de mogelijkheid om een ​​band op te bouwen en als een team samen te werken.

Socialisatie: Agility-lessen bieden honden de mogelijkheid om te socialiseren met andere honden in een gecontroleerde omgeving.


Als u behendigheidstraining voor uw hond overweegt, zijn hier een paar dingen waar u rekening mee moet houden:


Uw hond moet minimaal 18 maanden oud zijn en een basiskennis hebben van gehoorzaamheidscommando's.

Uw hond moet lichamelijk fit en gezond zijn.

Je moet bereid zijn om regelmatig trainingen te volgen.


Agility-training kan heel leuk zijn voor zowel u als uw hond. Met de juiste training en toewijding kunt u uw hond helpen een behendigheidskampioen te worden.


Apporteren hondentraining


Leer uw hond apporteren met Apport Training


Apport hondentraining is een leuke en lonende manier om uw hond een waardevolle vaardigheid te leren die zowel bij het spelen als bij het jagen kan worden gebruikt. Het houdt in dat u uw hond leert een voorwerp op te pakken, naar u terug te brengen en het vervolgens aan uw voeten te laten vallen.


Hier zijn de basisstappen om uw hond te leren apporteren met behulp van apporttraining:


Introduceer het speeltje: Kies een speeltje waar uw hond in geïnteresseerd is, zoals een bal, frisbee of knuffeldier. Begin door uw hond binnenshuis te laten snuffelen en met het speeltje te spelen.

Maak uw hond enthousiast: houd het speeltje vast en moedig uw hond aan om ermee te spelen. Beweeg ermee, gooi het zachtjes en laat uw hond er achteraan jagen.

Markeer en beloon het gedrag: Wanneer uw hond het speeltje oppakt, zegt u "ja!" of klik op een clicker (als u positieve bekrachtigingstraining gebruikt) en geef uw hond onmiddellijk iets lekkers.

Vergroot de afstand: Zodra uw hond het speeltje op betrouwbare wijze oppakt en naar u terugbrengt, begint u het iets verder weg te gooien. Blijf uw hond belonen als hij hem terugbrengt.

Introduceer het commando ‘laten vallen’: Zodra uw hond het speeltje consequent ophaalt, introduceert u het commando ‘laten vallen’. Houd uw hand open en zeg 'laten vallen' terwijl u zachtjes op de palm van uw hand tikt. Als uw hond het speeltje laat vallen, prijs en beloon hem dan.

Oefen in verschillende omgevingen: Naarmate uw hond vaardiger wordt, oefent u de apporttraining in verschillende omgevingen, zoals een park of uw achtertuin. Dit zal ervoor zorgen dat uw hond zich op zijn gemak voelt bij het apporteren in verschillende omgevingen.


Tips voor Apport-hondentraining:


Wees geduldig en consistent: trainen kost tijd en geduld. Raak niet ontmoedigd als uw hond het niet meteen begrijpt. Blijf gewoon oefenen en beloon uw hond voor zijn vooruitgang.

Gebruik positieve bekrachtiging: Positieve bekrachtiging is de meest effectieve manier om uw hond te trainen. Dit betekent dat u uw hond beloont voor gewenst gedrag, zoals het oppakken van het speeltje en het terugbrengen naar u.

Maak het leuk: Apport-training moet een leuke en plezierige ervaring zijn voor zowel u als uw hond. Als uw hond geen plezier heeft, is de kans kleiner dat hij gemotiveerd is om te leren.


Met geduld en consistente training kan uw hond leren apporteren met apporttraining. Dit is een waardevolle vaardigheid waar u nog vele jaren plezier van kunt hebben.


Rally-O hondentraining


Rally-O is een hondensport die elementen van gehoorzaamheid en behendigheid combineert. Het is een leuke en lonende activiteit voor zowel honden als begeleiders, en het is een geweldige manier om een ​​sterke band met uw hond op te bouwen.


Rally-O parcoursen zijn ingericht met genummerde borden die de verschillende oefeningen aangeven die de hond en geleider moeten uitvoeren. De oefeningen kunnen zaken omvatten als zitten, blijven, hellen, springen, weven en apporteren. De geleider moet zijn hond door het parcours leiden met behulp van handgebaren en verbale commando's.


Rally-O is een niet-getimede sport, dus er is geen druk om door het parcours te rennen. Dit maakt het een geweldige activiteit voor honden van alle leeftijden en niveaus. De nadruk ligt op nauwkeurigheid en gehoorzaamheid, dus zelfs als uw hond niet de snelste of meest wendbare is, kan hij nog steeds uitblinken in Rally-O.


Hier zijn enkele voordelen van Rally-O hondentraining:


Het is een geweldige manier om uw hond te socialiseren en hem te leren zich op u te concentreren.

Het is een leuke en lonende activiteit voor zowel honden als begeleiders.

Het kan helpen om de gehoorzaamheids vaardigheden van uw hond te verbeteren.

Het kan helpen om een ​​sterke band tussen u en uw hond op te bouwen.


Gedrag en Gehoorzaamheid hondentraining:

Gedrag en Gehoorzaamheidstraining voor iedere hond en ras. Het ideaalbeeld van elke hondenliefhebber – maar ook van mensen die niet zo op honden gesteld zijn! – is een gehoorzame huishond. Het is prettig als een hond niet opspringt naar bezoek of voorbijgangers. Of een hond die niet achter een jogger of fietser aangaat.


Het is toch plezierig als uw hond gewoon netjes naast u zit terwijl er bezoek binnenkomt. Of geen interesse heeft in een jogger maar echter u het allerleukste vind. Gedrag en Gehoorzaamheidstraining kunt u volgen als u de vervolgtraining heeft gevolgd en u nog meer met uw hond wilt doen.


Als u de vervolgtraining bij een andere hondenschool heeft gedaan dan bent u alsnog van harte welkom om mee te doen aan de Gedrag en Gehoorzaamheidstraining. Gedrag en Gehoorzaamheidstraining is ervoor diegene die nog meer aan het gedrag en gehoorzaamheid van de hond wil werken adviseren wij de gedrag en gehoorzaamheidstraining te doen.


Gedrag en gehoorzaamheidstraining bestaat uit GGI, GG II, GGIII. Hieronder ziet u de verschillende onderdelen wat de hond moet beheersen nadat hij al deze 3 cursussen heeft doorlopen.


Onderdelen van de Gedrag en Gehoorzaamheidstraining zijn:

 • gedrag tegenover andere honden

 • staan en betasten

 • gebit tonen

 • liggen (geleider in of uit zicht)

 • zitten (geleider in of uit zicht)

 • volgen aan de lijn

 • los volgen

 • komen op bevel

 • terugsturen naar de plaats

 • vlak apport (hout)

 • vlak apport (metaal)

 • apport over de horde

 • apport met richting (hout)

 • naar pion en naar vak zenden

 • zit – sta – af en aansluiten

 • komen met staan en liggen

 • sorteerproef

 • staan, zitten, liggen tijdens het volgen

 • appèl op afstand

 • omgang coach – hond


Speuren hondentrainingen:


Speuren, ook wel geur werk genoemd, is een hondensport die het natuurlijke vermogen van een hond om geuren te detecteren en te identificeren uitdaagt. Honden zijn getraind om specifieke geuren te lokaliseren die verborgen zijn in verschillende omgevingen, zoals dozen, voertuigen of kamers. Speuren biedt mentale stimulatie, fysieke activiteit en een kans voor honden om hun natuurlijke instincten te gebruiken en tegelijkertijd een sterke band met hun eigenaren op te bouwen.


Voordelen van speuren voor honden:


Mentale stimulatie en verrijking: Neuswerk biedt honden een mentaal stimulerende activiteit die hun reukzintuigen en probleemoplossende vaardigheden aanspreekt.

Lichamelijke activiteit: Neuswerk sessies omvatten vaak actief zoeken en apporteren, wat honden een goede training kan bieden.

Verminderde angst en stress: Neuswerk doen kan honden helpen stress en angst te verlichten, wat leidt tot een meer ontspannen en goed aangepast temperament.

Verbeterde band met de geleider: Neuswerk vereist een nauwe samenwerking tussen de hond en de geleider, waardoor een sterkere en meer communicatieve band tussen hen ontstaat.


Speuren voor verschillende hondenrassen:


Speuren is een veelzijdige activiteit waar honden van alle rassen, leeftijden en ervaringsniveaus van kunnen genieten. Sommige rassen zijn echter van nature meer vatbaar voor geurwerk vanwege hun scherpe reukvermogen en hun gretigheid om te behagen. Deze omvatten:


Beagles

Bloedhonden

Terriërs


Aan de slag met speuren:


Als u geïnteresseerd bent om uw hond kennis te laten maken met speuren, zijn er verschillende hulpmiddelen beschikbaar om u op weg te helpen. Veel hondentrainers bieden neuswerklessen aan, en er zijn ook verschillende online bronnen en boeken beschikbaar. Zodra u de basiskennis van de trainingsmethode heeft, kunt u thuis met uw hond gaan oefenen.


Speuren is een lonende en verrijkende activiteit voor zowel honden als hun begeleiders. Het biedt mentale stimulatie, fysieke activiteit en een kans om de band tussen hond en eigenaar te versterken. Of u nu een doorgewinterde hondenliefhebber bent of net begint, speuren biedt een leuke en boeiende manier om contact te maken met uw hondgenoot.

bottom of page