top of page
hondentrainingen.nl-logo-full-colour-rgb-900px-w-72ppi.png

Affenpinscher

Bijgewerkt op: 11 mei

De Affenpinscher is een klein hondenras afkomstig uit Duitsland. De Affenpinscher is een charmant hondje, alert en nieuwsgierig, loyaal en aanhankelijk. Het is over het algemeen een rustige hond. Affenpinscher zijn over het algemeen onbevreesd tegenover elke bedreiging en beschikken over een indrukwekkende behendigheid met de voorpoten. Ze hebben een voorliefde voor het vastgrijpen en gooien van speelgoed, waardoor ze een heerlijke huisgenoot zijn.


hondje met veel haar voor zijn ogen
affenpinscher

Inleiding:



Herkomst en rasgeschiedenis: Affenpinscher


De Affenpinscher is een van de oudste hondenrassen , hoewel de exacte oorsprong nog niet volledig bekend is. Feit is dat de Pinscher, die waarschijnlijk al duizenden jaren bestaat, betrokken was bij het ontstaan ​​van het ras.


Het schilderij “De Arnolfini-bruiloft” van Jan van Eyck levert betrouwbaar bewijs van het bestaan ​​van de Affenpinscher . Op het schilderij, dat dateert uit 1434, is een kleine hond afgebeeld die een opvallende gelijkenis vertoont met de Affenpinscher die we vandaag de dag kennen. De Vlaamse kunstenaar was echter niet de enige die ras in zijn werken vereeuwigde. Albrecht Dürer, die leefde van 1471 tot 1528, wijdde ook enkele houtsneden aan het ras.


De familie van de populaire keizerin Elisabeth van Oostenrijk zou ook Affenpinscher bezaten. Talloze legendes omringen het ras. De bekende Duitse kynoloog Josef Berta zei dat een rijke dame uit Hamburg op een koude winternacht in 1824 een paar Affenpinscher zou hebben weggegeven aan een echtpaar dat de tol inde. De dieren waren destijds enorm waardevol, want voor twee teefjes of één reu betaalde je één daalder per stuk.


In tijden dat er nog geen auto's waren, waren Affenpinscher erg populair als metgezellen voor wagens. Ze bleken enorm veelzijdig: ondanks hun relatief korte poten konden ze lange afstanden naast de koets rennen en 's nachts zorgden ze voor de bezittingen van hun eigenaar. Hoe populair de Affenpinscher was, blijkt uit het feit dat het ras werd genoemd in het alom gerespecteerde naslagwerk “Brehms Tierleben”, dat eind 19e eeuw verscheen. Daarin omschreef hij hem als een onderhoudende en levendige hond die altijd dol is op zijn mensen.


Het zou bijna tot de eeuwwisseling duren voordat de dieren als zelfstandig ras werden erkend. Tot 1896 werden ze samen gehouden met Dwergpinschers . Pas na de oprichting van de Duitse Pinscher-Schnauzer Club werd er een aparte rasstandaard gedefinieerd.


zwart hondje met een blij gezicht
Affenpinscher

Aard en karakter van de Affenpinscher


De Affenpinscher is een levendig dier dat houdt van afwisseling. Met zijn uitbundige temperament heeft hij veel afwisseling nodig. Ondanks dat het een relatief klein ras is, is de Affenpinscher verrassend volhardend. Hij laat graag zijn conditie zien tijdens lange wandelingen.


Omdat hij een sterk speelinstinct heeft, kan hij goed overweg met kinderen. Als de Affenpinscher het naar zijn aard druk heeft, knuffelt hij ook graag met zijn gezin.

Hoewel hij erg aanhankelijk is tegenover zijn mensen, schuilen er twee persoonlijkheden in het hondje. Het zelfverzekerde dier wil koste wat het kost zijn roedel beschermen en treedt op als bewaker van het gezin. Als hij deze kant aan vreemden laat zien, kan hij wat opvliegend overkomen.


Geen wonder dat de Fransen hem “Diabletin Moustache” (in het Duits: Kleine Duivel met Bakkebaarden) noemen. Zolang alles volgens het hoofd van de kleine viervoeter gaat, is hij uiterst meewerkend . Als iets tegen zijn zin ingaat, ontstaat er een slecht humeur. Vervolgens wordt de viervoeter eigenwijs totdat zijn baasje hem afleidt met een spelletje of een aai sessie. Omdat de Affenpinscher geen wrok koestert, komt zijn zonnige karakter snel weer naar boven.


Uiterlijk van de Affenpinscher


Het gezicht van het ras wordt gekenmerkt door een goed gedefinieerd en hoog gebogen voorhoofd . De stop moet meer bolvormig zijn dan uitgerekt. Het dier heeft zijn V-vormige oren naar voren gericht. Volgens de rasstandaard zijn kleine, rechtopstaande oren wenselijk. 

De Affenpinscher kijkt zijn baasjes oprecht aan, dit effect wordt versterkt door de zwarte, ronde oogleden.


Kenmerkend is ook de rechte, korte brug van de neus. Hoewel de dieren een naar boven gebogen onderkaak en een overbeet hebben, mogen de tanden niet zichtbaar zijn als de bek gesloten is. Zoals de naam al doet vermoeden, doet het dier denken aan een aap . Hij ziet er schattig uit met zijn borstelige wenkbrauwen en zijbakkebaarden. Het hoofd heeft een korte nek en een licht hellende rug. Het eindigt in de gebogen staart in de vorm van een sikkel of sabel.


Lengte en gewicht:


  • de Affenpinscher wordt tussen de 25 en 30 centimeter hoog

  • hij weegt tussen de 4 en 6 kilogram


De FCI-rasstandaard schrijft alleen zwart als vachtkleur voor. Vanwege zijn ruwe vacht wordt hij soms aangezien voor een Griffon. Een dichte ondervacht is verborgen onder de ruige vacht. De bontjas is ongeveer een centimeter lang, maar is langer bij het hoofd en de schouders. Een van de voordelen van het ras is dat het weinig werpt.


Verzorging: Laat de Affenpinscher zijn unieke uitstraling behouden


De kenmerkende stugge vacht van Affenpinscher vereist regelmatige aandacht om vilten en klitten te voorkomen. Het dagelijks borstelen van de vacht is van cruciaal belang, en om de 6 tot 8 weken te trimmen wordt aanbevolen om hun kenmerkende uiterlijk te behouden.

Baden is over het algemeen niet nodig, tenzij ze in iets rommeligs terechtkomen. Regelmatige oorreiniging en tandheelkundige zorg zijn echter essentieel om hun algehele gezondheid te behouden.


Hondentrainingen Affenpinscher – Dit is waar u rekening mee mag houden


Omdat de Affenpinscher in principe gemakkelijk te trainen is, is hij ook geschikt voor beginners. Maak alleen niet de fout om uw kleine viervoeter te onderschatten. Hij moet worden opgevoed als een groot ras. Vanwege zijn uitbundige temperament heeft hij duidelijke grenzen nodig.


Als hij consequent wordt getraind, is hij een ongecompliceerde metgezel. Omdat hij erg aanhankelijk is, volgt hij zijn eigenaren graag, zolang hij ze maar accepteert als roedelleiders. Duidelijke regels zijn vooral belangrijk als de Affenpinscher koppig wordt. De kleine viervoeter maakt meteen misbruik van eventuele onzekerheden. 


Goed opgevoede dieren blijken betrouwbare en onopvallende metgezellen te zijn . Omdat ze door hun kleine formaat en lage gewicht ook in kleine transportboxen passen, kun je ze meenemen in de passagiersruimte van het vliegtuig. Ook bij het reizen met de trein zijn er geen problemen. De kleine doos neemt zeer weinig ruimte in de auto in beslag. Honden die volgens hun temperament goed bezig zijn, gaan graag met hun baas mee naar kantoor of restaurant en gedragen zich onopvallend.


Affenpinscher - voeding


Omdat de Affenpinscher niet gevoelig is voor allergieën of voedselintoleranties, heeft hij geen speciaal voedsel nodig. Hij eet zowel droog- als natvoer en houdt ook van zelfgemaakt eten. Het is belangrijk om de hoeveelheid voer aan te passen aan het activiteitenniveau, de leeftijd en het gewicht van het dier.


Gezondheid – levensverwachting en veel voorkomende ziekten


Omdat de Affenpinscher door de eeuwen heen nauwelijks veranderd is en nooit een over gefokte modehond is geworden, geniet het ras over het algemeen een goede gezondheid. De gemiddelde levensverwachting van de dieren bedraagt ​​15 jaar . Omdat zijn snuit niet opzettelijk zo klein is gefokt als die van de mopshond, heeft de Affenpinscher geen last van ademhalingsproblemen. Als de voeding overeenkomt met het activiteitsniveau en het lage gewicht, heeft het ras geen neiging tot overgewicht. Omdat de dichte ondervacht beschermt tegen zowel hitte als kou, is de Affenpinscher niet erg gevoelig voor de gevolgen van het weer.


Zorg voor de Affenpinscher


Als u besluit een Affenpinscher te kopen, moet u wat tijd inplannen voor de verzorging. Hoewel het niet bijzonder tijdrovend is, moet het dier toch regelmatig geborsteld worden. Als u wandelingen in de natuur maakt, is het de moeite waard om uw viervoeter na thuiskomst te controleren, omdat kleine takjes en blaadjes verstrikt kunnen raken in de dichte vacht. Je kunt hem het beste als puppy laten wennen aan een kam en borstel.


Vervolgens vindt het verzorgingsritueel later op een ontspannen manier plaats. Het is belangrijk dat de hond het poetsen associeert met iets prettigs. Het moet niet snel tussendoor gebeuren, maar vooral in de gewenningsfase in verband met uitgebreid aaien. Om de ruwe en gekrulde vacht te temmen, moet de Affenpinscher twee keer per jaar getrimd worden. Het verzorgingsritueel omvat ook een voortdurende controle van de poten. Als de klauwen niet regelmatig afslijten, moeten ze na een paar weken worden geknipt.


Affenpinscher – activiteiten en hondentraining


Over het algemeen past het ras zich aan de levensstijl van zijn eigenaren aan. Ze voelt zich zowel in de stad als op het platteland thuis, mits er voldoende beweging is . De Affenpinscher is absoluut niet geschikt voor bankzitters die liever hun avonden voor de televisie doorbrengen.


Het levendige dier waardeert lange wandelingen en trektochten in de natuur en blaast graag stoom af met andere dieren. Hij geniet ervan om zijn drang om te bewegen te verwezenlijken door middel van hondensport : agility is slechts een van de activiteiten waar hij van geniet. Met zijn slimme hoofd leert hij ook in een mum van tijd trucjes.


zwart hondje met witte bles en kijkt naar rechts
Affenpinscher

Goed om te weten: Bijzonderheden van de Affenpinscher


De Affenpinscher is een zeer zeldzaam hondenras; er worden jaarlijks slechts 20 tot 30 pups geboren . Bovendien zijn er meestal maar twee tot drie pups in de nesten. Als u geïnteresseerd bent in een Affenpinscher, kunt u rekening houden met een lange wachttijd. Informatie is verkrijgbaar bij de Pinscher Schnauzer Club 1895.


Soms moet u lange reistijden accepteren om een ​​puppy bij een fokker te zien. Door het beperkte aanbod is geduld nodig tijdens de zoektocht. Kies echter niet te snel voor een dier. Gerenommeerde fokkers overleggen de papieren van de ouders, die net als die van de pups het FCI-logo dragen. Voordat ze naar hun nieuwe huis verhuizen, worden de dieren gevaccineerd en gechipt.


Zeer karakteristiek is ook de struikelgang van de viervoeter , die wordt veroorzaakt door de bijzondere stand van de benen . De gezichtsuitdrukkingen van de dieren zijn onmiskenbaar: ze lijken bijna een beetje chagrijnig. Aan het gezicht is een gelijkenis met Zuid-Amerikaanse apensoorten te zien.


Nadelen van de Affenpinscher


Een van de nadelen van het ras is dat het zeer zeldzaam is. Hij fascineert zijn familie met zijn vriendelijke en ruimdenkende karakter. Er zijn echter twee gezichten in het kleine dier. Als iets tegen zijn zin ingaat, laat hij duidelijk zijn ongenoegen daarover blijken. Daarom is het niet noodzakelijkerwijs geschikt voor gezinnen met kleine kinderen , die het dier kunnen irriteren met ongecontroleerde bewegingen.


Terughoudendheid tegenover vreemden kan ook nadelig zijn. Als iemand thuiskomt, zal hij dit op betrouwbare wijze melden. Het dier neemt zijn rol als waakhond zeer serieus. Soms kan het enige tijd duren voordat hij het bezoek accepteert en kalmeert. De Affenpinscher toont ook een aanzienlijk zelfvertrouwen in de omgang met onbekende honden. Vroege socialisatie is bijzonder belangrijk voor dit ras. Dit hondenras moet als puppy al contact hebben met andere honden, zodat de viervoeter later situaties goed kan inschatten.


Ook bij de omgang met kleine kinderen kunnen er problemen optreden bij de Affenpinscher. Ze willen absoluut niet als speelgoed worden behandeld. Als een kind de viervoeter te stevig omhelst, kan hij reageren door te happen of te grommen.


Is de Affenpinscher geschikt voor mij?


Net als bij elke andere hond moet de aanschaf van een Affenpinscher zorgvuldig worden overwogen. De dieren worden immers met 15 jaar relatief oud . De Affenpinscher stelt weinig eisen aan zijn houding. Ook in een klein appartement in de stad kan hij goed overweg. Voor bankaardappelen is het echter absoluut niet geschikt. Als je een evenwichtige hond aan je zijde wilt hebben, zorg dan voor voldoende beweging.


De Affenpinscher wil verhuizen en is daarom geschikt voor actieve gezinnen. Hij is op zijn best in hondensporten zoals behendigheid of hondentrainingen, maar ook tijdens wandelingen in de natuur. Met zijn nieuwsgierige karakter houdt hij van uitdagingen. Je kunt het ras zonder zorgen meenemen op vakantie als de hiërarchie in de opvoeding duidelijk is. Inconsequentie zal het dier onmiddellijk straffen met ongewenst gedrag. Hoe schattig de Affenpinscher als puppy ook is, je moet vanaf het begin een consistente lijn volgen . Duidelijke regels geven de viervoeter oriëntatie en maken een harmonieus samenleven mogelijk. Iedereen die geïnteresseerd is in het ras moet er ook rekening mee houden dat het regelmatig verzorgd moet worden. De ruwe vacht moet minimaal twee tot drie keer per week worden geborsteld en twee keer per jaar worden getrimd.


Het ras is geschikt voor actieve mensen die hun vrije tijd graag in de natuur doorbrengen . Als kinderen bereid zijn om met het kleine en lichte dier om te gaan, zal het ook een onvermoeibare speelpartner zijn. Zoals het rasportret laat zien, is de viervoeter geschikt voor mensen die graag tijd met het dier doorbrengen en tijd doorbrengen in de natuur. Met de hulp van professionals van een hondenschool kan de Affenpinscher ook gemakkelijk door beginners worden getraind.


Conclusie: Affenpinscher: een vreugdevolle metgezel voor de toegewijde eigenaar


Affenpinscher zijn niet voor bangeriken. Hun ondeugende aard, gecombineerd met hun intelligentie en beschermende instincten, vereist een eigenaar die geduldig en consistent is en bereid is om hen voldoende mentale stimulatie te geven.


Voor degenen die bereid zijn hun unieke persoonlijkheid te omarmen, kunnen Affenpinscher echter toegewijde en liefdevolle metgezellen worden. Ze brengen vreugde, gelach en onwankelbare loyaliteit naar hun families, waardoor ze geliefde leden van het gezin kunnen worden.


Als u overweegt een Affenpinscher aan uw leven toe te voegen, doe dan onderzoek, begrijp hun behoeften en wees bereid zich aan hun zorg te wijden. Met een toegewijde eigenaar zullen Affenpinscher je leven verrijken met hun charme, intelligentie en speelse geest.


FAQ - Veelgestelde vragen


Hier zijn enkele veelgestelde vragen over de Affenpinscher;


Zijn Affenpinscher geschikt voor appartementen?


Affenpinscher zijn geschikt voor appartementen vanwege hun kleine formaat en matige energieniveau. Ze hebben wel dagelijkse beweging nodig, maar kunnen zich aanpassen aan een huiselijk leven


Hoe vaak moet een Affenpinscher worden geborsteld?


Affenpinscher moeten regelmatig worden geborsteld, idealiter een paar keer per week, om klitten en verwarde vacht te voorkomen


Welke gezondheidsproblemen zijn gebruikelijk bij Affenpinscher?

Enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij Affenpinscher zijn patella luxatie, oogproblemen en ademhalingsproblemen als gevolg van hun platte snuit


Hoeveel beweging hebben Affenpinscher nodig?


Affenpinscher hebben dagelijkse wandelingen en speeltijd nodig om hun energie kwijt te raken. Ze genieten ook van interactieve speelsessies en mentale stimulatie


Hebben Affenpinscher veel hondentraining nodig?


Ja, Affenpinscher hebben consistente en positieve training nodig, maar ze zijn redelijk trainbaar met geduld en consequentie


klein hondje met strikje
Hondentrainingen - Affenpinscher

35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page