top of page

Hondenrassen en rasgroepen

Herdershond op strand

Gebruik deze pagina als beginpunt voor het verkrijgen van meer informatie over (kleine) hondenrassen en diverse.. Alle hondenrassen zijn in 10 verschillende rasgroepen verdeeld, gegroepeerd naar een gezamenlijk kenmerk in uiterlijk, karakter of in het werk of gebruik dat de rassen vroeger en soms ook nu nog uitvoeren.

Hondenrassen is een uitgebreide site van Hondentrainingen

Met meer dan vierhonderd honden is de keuze voor een bepaald hondenras niet gemakkelijk. Groot of klein, kalm of actief, zachtaardig of pittig. Wereldwijd bestaat een grote variëteit aan hondenrassen. Er zijn honderden rassen die in uiterlijk en karakter enorm van elkaar verschillen. Er zijn grote honden, kleine honden, gezelschapshonden en honden die gespecialiseerd zijn bepaalde taken of werkzaamheden.

Een hond in combinatie met een kind kan enorm leuk zijn maar behoeft een verstandige en goed doordachte keuze en daarnaast een goede begeleiding in hond en kind hondentraining.

Veel van de rassen die ons kynologisch leven rijk is, zijn ontstaan door ingrijpen van de mens. Met zorgvuldige fokprogramma’s werden honden gecreëerd die geschikt waren voor het uitvoeren van specifieke taken of werkzaamheden. Hoewel honden tegenwoordig nog maar zelden voor hun oorspronkelijke doel worden gehouden,

beschikken zij vaak nog steeds over die oorspronkelijke eigenschappen.

De FCI: Fédération Cynologique Internationale

De FCI, een wereldwijd overkoepelend orgaan op het gebied van rashonden, heeft meer dan 400 hondenrassen officieel erkend. Hoewel Nederland een zeer rijk en gevarieerd kynologisch leven heeft, zijn lang niet al deze rassen in Nederland aanwezig. Alle door de FCI erkende hondenrassen zijn ingedeeld in 10 overzichtelijke rasgroepen. Elke rasgroep bestaat uit een selectie hondenrassen die in uiterlijk, karakter en/of inzet duidelijke overeenkomsten met elkaar hebben. Deze indeling in rasgroepen kan een handig hulpmiddel zijn bij het zoeken van een hond die qua karakter en eigenschappen aansluit bij de wensen van de eigenaar.

 1. Rasgroep 1: Herdershonden en veedrijvers

 2. Rasgroep 2: Pinschers en schnauzers, molossers, berg- en sennenhonden

 3. Rasgroep 3: Terriërs

 4. Rasgroep 4: Dashonden

 5. Rasgroep 5: Spitsen en Oertypen

 6. Rasgroep 6: Lopende honden en Zweethonden

 7. Rasgroep 7: Voorstaande honden

 8. Rasgroep 8: Retrievers, spaniels en waterhonden

 9. Rasgroep 9: Gezelschapshonden

 10. Rasgroep 10: Windhonden

 11. Kleine hondenrassen

bottom of page