top of page

Wat is een Assistentiehond

Een Assistentiehond is een hond die getraind is om mensen met een beperking te helpen. Ze kunnen bijvoorbeeld blinden of slechtzienden begeleiden, mensen met een fysieke beperking helpen of mensen met een medische aandoening waarschuwen voor een aanval.

Assistentiehonden zijn een belangrijk hulpmiddel voor mensen met een beperking. Ze kunnen mensen helpen om zelfstandiger te leven en meer deel te nemen aan de samenleving.


Er zijn verschillende soorten Assistentiehonden, elk met zijn eigen specifieke taken. Enkele voorbeelden van assistentiehonden zijn:


 • Blindengeleidehonden helpen blinden of slechtzienden om zich te verplaatsen. Ze leren om de omgeving te lezen en hun eigenaar te leiden.

 • Hulphonden helpen mensen met een fysieke beperking, zoals een handicap aan hun benen of armen. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen met dagelijkse taken, zoals het openen van deuren of het oprapen van voorwerpen.

 • Therapeutische honden worden gebruikt om mensen met een medische aandoening te helpen. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen om stress te verminderen, angst te verminderen of de sociale interactie te verbeteren.

Assistentiehonden worden getraind door gespecialiseerde scholen of organisaties. De training kan jaren duren en is zeer kostbaar.

In Nederland hebben mensen met een beperking recht op een Assistentiehond. De overheid vergoedt de kosten van de aanschaf, de training en de verzorging van de hond.blije hond
Assistentiehond

Hier zijn enkele voorbeelden van hoe Assistentiehonden mensen kunnen helpen:


 • Een blindengeleidehond kan een blinde persoon helpen om veilig over straat te gaan en naar zijn of haar bestemming te komen.

 • Een hulphond kan een persoon met een fysieke beperking helpen om zelfstandiger te leven.

 • Een therapeutische hond kan een persoon met een medische aandoening helpen om zich beter te voelen.

Assistentiehonden kunnen een enorm verschil maken in het leven van mensen met een beperking. Ze kunnen mensen helpen om zelfstandiger te leven en meer deel te nemen aan de samenleving.


Wat is het verschil tussen een Hulphond en een Assistentiehond?


De termen "Hulphond" en "Assistentiehond" worden vaak door elkaar gebruikt, maar er is een belangrijk verschil tussen beide.


Een hulphond is een hond die getraind is om mensen met een beperking te helpen. Ze kunnen verschillende taken uitvoeren, afhankelijk van het soort beperking dat de persoon heeft.


Een Assistentiehond is een soort hulphond die is getraind om een specifiek taak uit te voeren. De meest voorkomende soorten Assistentiehonden zijn:


 • Blindengeleidehonden helpen blinden of slechtzienden om zich veilig te verplaatsen.

 • Hulphonden helpen mensen met een fysieke beperking, zoals een handicap aan hun benen of armen.

 • Therapeutische honden worden gebruikt om mensen met een medische aandoening te helpen.

Het belangrijkste verschil tussen een hulphond en een Assistentiehond is dus dat een Assistentiehond is getraind om een specifiek taak uit te voeren.


hondje wat heerlijk ligt
Wat is het verschil tussen een hulphond en een assistentiehond?

Enkele veelvoorkomende soorten Assistentiehonden en de taken waarvoor ze getraind kunnen worden:


 1. Geleidehonden:

 • Help personen met een visuele beperking door hen door obstakels te loodsen, hoogteverschillen aan te geven en te stoppen bij stoepranden.

 1. Horende honden:

 • Waarschuw personen met gehoorproblemen voor belangrijke geluiden, zoals deurbellen, alarmen of naderende voertuigen.

 • Help mensen met mobiliteitsproblemen door spullen op te halen, deuren te openen, lichten aan te doen en ondersteuning te bieden met evenwicht en stabiliteit.

 1. Medische assistentiehonden:

 • Kan worden getraind om veranderingen in de medische toestand van de begeleider te detecteren, zoals het waarschuwen voor lage bloedsuikerspiegels bij personen met diabetes of het waarschuwen voor een dreigende aanval.

 1. Psychiatrische hulphonden:

 • Ondersteun personen met psychische aandoeningen door troost te bieden, schadelijk gedrag te onderbreken en een gevoel van veiligheid te bieden. Ze kunnen ook worden getraind om medicijnen op te halen of te helpen tijdens paniekaanvallen.

 1. Autisme hulphonden:

 • Ondersteuning bieden aan personen met autismespectrumstoornissen door kalmte te bevorderen, afdwalen te voorkomen en gezelschap te bieden.

 1. Faciliteit Honden:

 • Werk in institutionele omgevingen zoals ziekenhuizen, scholen of revalidatiecentra om therapeutische ondersteuning te bieden aan individuen. Zij kunnen therapeuten en docenten bijstaan ​​in hun werk.

 • Bied troost, gezelschap en emotionele steun aan mensen met geestelijke gezondheidsproblemen. Hoewel ze waardevolle emotionele steun bieden, hebben emotionele steunhonden niet dezelfde wettelijke status als geleidehonden en hebben ze geen openbare toegangsrechten.


hond die je aankijkt
Soorten Assistentiehond

Welke erkende organisatie in Nederland leiden Assistentiehonden op


In Nederland zijn er verschillende organisaties die assistentiehonden opleiden. De meest bekende en ERKENDE organisaties zijn:Mochten wij u organisatie vergeten zijn stuur dan even vrijblijvend een mail.


Deze organisaties leiden assistentiehonden op voor verschillende soorten beperkingen, zoals blindheid, slechtziendheid, fysieke beperkingen en epilepsie.


Conclusie Assistentiehond


Assistentiehonden zijn een belangrijk hulpmiddel voor mensen met een beperking. Ze kunnen mensen helpen om zelfstandiger te leven en meer deel te nemen aan de samenleving.

Assistentiehonden kunnen verschillende taken uitvoeren, afhankelijk van het soort beperking dat de persoon heeft. Blindengeleidehonden helpen blinden of slechtzienden om zich veilig te verplaatsen. Hulphonden helpen mensen met een fysieke beperking, zoals een handicap aan hun benen of armen. Therapeutische honden worden gebruikt om mensen met een medische aandoening te helpen.twee honden liggend
Assistentiehonden

FAQ Veelgestelde vragen Assistentiehonden


Wat is een assistentiehond?

Een assistentiehond is een hond die getraind is om mensen met een beperking te helpen. Ze kunnen verschillende taken uitvoeren, afhankelijk van het soort beperking dat de persoon heeft.


Welke soorten assistentiehonden zijn er?

Er zijn verschillende soorten assistentiehonden, elk met zijn eigen specifieke taken. Enkele voorbeelden van assistentiehonden zijn:

 • Blindengeleidehonden helpen blinden of slechtzienden om zich veilig te verplaatsen.

 • Hulphonden helpen mensen met een fysieke beperking, zoals een handicap aan hun benen of armen.

 • Therapeutische honden worden gebruikt om mensen met een medische aandoening te helpen.

Wie heeft recht op een assistentiehond?

In Nederland hebben mensen met een beperking recht op een assistentiehond. De overheid vergoedt de kosten van de aanschaf, de training en de verzorging van de hond.

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding, moet de persoon met een beperking een medische verklaring van een arts hebben.


Hoe lang duurt de opleiding van een assistentiehond?

De opleiding van een assistentiehond kan jaren duren en is zeer kostbaar. De opleiding wordt gegeven door gespecialiseerde organisaties.


Welke rechten heeft een assistentiehond?

Assistentiehonden hebben in Nederland dezelfde rechten als mensen. Ze mogen overal mee naartoe, zelfs als het gaat om verboden terrein.


21 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page