top of page

Briard

Bijgewerkt op: 4 mei


wollige hond in graan
Briard

De Hondengids voor de Briard


Briard als hondenliefhebber overweeg je misschien om een Briard te adopteren als huisdier. Maar voordat je dat doet, is het belangrijk om te begrijpen wat deze honden uniek maakt en hoe je voor ze moet zorgen. In deze gids leer je alles wat je moet weten over de Briard, van hun geschiedenis en temperament tot hun dieet en trainingsbehoeften.


Waarom is de Briard een populaire keuze als huisdier?


De Briard is een populaire keuze als huisdier vanwege zijn geweldige persoonlijkheid en karakter. Briards zijn trouwe, intelligente en beschermende honden die graag tijd doorbrengen met hun baasjes. Bovendien hebben ze een levendige persoonlijkheid die hen gemakkelijk maakt om mee om te gaan en liefdevolle metgezellen maakt. Ook zijn ze goed getraind en kunnen ze verschillende taken uitvoeren. Al deze eigenschappen maken de Briard een geweldige keuze voor gezinnen en individuen die op zoek zijn naar een loyale en gezelschapsdier.

Wat maakt deze honden uniek?


De Briard is uniek vanwege zijn uiterlijk en persoonlijkheid. Het is een grote, krachtige hond met een dikke, golvende vacht die hem een ​​majestueuze uitstraling geeft. Het ras heeft ook een opvallend langwerpig hoofd met expressieve ogen en grote, hangende oren.


Qua persoonlijkheid zijn Briards loyaal, intelligent en beschermend, waardoor ze uitstekende waakhonden zijn. Ze zijn ook bekend om hun toewijding aan hun baasjes en hebben een sterke band met hun familie. Bovendien hebben ze een levendige en nieuwsgierige persoonlijkheid, waardoor ze gemakkelijk te trainen zijn en graag nieuwe dingen leren.


Kortom, de Briard is een unieke en fascinerende hond met veel te bieden aan zijn eigenaren.


De oorsprong van de Briard


De Briard heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot het oude Frankrijk. Het ras wordt verondersteld te zijn ontstaan ​​in de regio Brie, vandaar de naam "Briard". Briards werden oorspronkelijk gefokt als herdershonden en stonden bekend om hun vermogen om kuddes schapen te beschermen en te hoeden. Later werden ze ook gebruikt als waakhonden en zelfs als militaire honden tijdens de Eerste Wereldoorlog.


Hoewel de exacte oorsprong van de Briard niet bekend is, wordt aangenomen dat het ras is ontstaan ​​uit kruisingen tussen lokale herdershonden en honden die door de Kelten waren geïntroduceerd. Briards werden later populair bij de Franse aristocratie en werden gefokt om te voldoen aan de hoge normen van de adel. Tegenwoordig zijn Briards populair als gezelschapshonden en zijn ze nog steeds geliefd om hun loyale en beschermende aard.


Het gebruik van de Briard in de geschiedenis


De Briard heeft een lange geschiedenis van dienstbaarheid en nuttigheid. Oorspronkelijk werden ze gefokt als herdershonden en stonden ze bekend om hun vermogen om kuddes schapen te beschermen en te hoeden.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden Briards ook gebruikt als militaire honden en hadden ze verschillende taken, zoals het bewaken van loopgraven, het opsporen van gewonde soldaten en het zoeken naar landmijnen.


Naast hun werk als herders- en militaire honden, werden Briards ook gebruikt als waakhonden van kastelen en landgoederen. Ze stonden bekend om hun toewijding aan hun taak en werden getraind om te blaffen en te waarschuwen bij indringers.


Tegenwoordig worden Briards voornamelijk gehouden als gezelschapshonden, maar ze zijn nog steeds uitstekende waakhonden vanwege hun natuurlijke beschermende instincten en trouw aan hun baasjes.


De Briard in moderne tijden


In moderne tijden is de Briard een populaire keuze als gezelschapshond vanwege zijn unieke uiterlijk, persoonlijkheid en vaardigheden. Hoewel het ras oorspronkelijk werd gefokt als herders- en waakhonden, zijn Briards nu voornamelijk gezelschapshonden die graag tijd doorbrengen met hun eigenaren.


Briards hebben nog steeds een sterke band met hun familie en zijn loyaal en beschermend tegenover hun baasjes. Ze zijn ook bekend om hun intelligentie en gemakkelijke trainbaarheid, waardoor ze goed passen in huishoudens waar ze veel aandacht en uitdaging krijgen.


Vanwege hun dikke vacht vereist de Briard wel regelmatig onderhoud en verzorging. Hun vacht moet regelmatig worden geborsteld en bijgesneden om klitten en klonten te voorkomen. Dit kan een tijdrovende taak zijn, maar veel eigenaren beschouwen het als een belangrijk onderdeel van de band tussen henzelf en hun Briard.


Al met al is de Briard een unieke en fascinerende hond die veel te bieden heeft aan zijn eigenaren, zowel in termen van persoonlijkheid als vaardigheden. Met de juiste zorg en aandacht kan een Briard een loyale en liefdevolle metgezel zijn voor vele jaren.


Het uiterlijk van de Briard


Het uiterlijk van de Briard is uniek en opvallend. Ze hebben een middelgrote tot grote lichaamsbouw en staan ​​bekend om hun dikke, gekrulde vacht die hen een knuffelige en teddybeerachtige uitstraling geeft. Hun vacht kan verschillende kleuren hebben, waaronder zwart, grijs, blauw en Tawny.


Een van de meest opvallende kenmerken van de Briard is hun lange, hangende oren die bedekt zijn met lange, krullende haren. Hun ogen zijn donker en expressief en hebben vaak een intelligente en vriendelijke uitdrukking. Hun snuit is lang en krachtig, en hun staart is lang en pluizig.


Briards hebben ook een robuuste en atletische lichaamsbouw, waardoor ze goed zijn in activiteiten zoals wandelen, rennen en spelen. Hun sterke en gespierde poten maken ze ook uitstekende zwemmers, wat een leuke activiteit kan zijn voor eigenaren om met hun Briard te doen.


Over het algemeen is het uiterlijk van de Briard uniek en onderscheidend, wat bijdraagt ​​aan hun populariteit als huisdier en hun vermogen om de aandacht van mensen te trekken.


De persoonlijkheid van de Briard


De Briard staat bekend om zijn intelligente en zelfverzekerde persoonlijkheid. Ze hebben een sterke wil en een onafhankelijke geest, maar zijn tegelijkertijd zeer loyaal en toegewijd aan hun eigenaren. Ze zijn ook beschermend en zullen hun familie verdedigen tegen mogelijke bedreigingen.


Briards hebben ook een speelse en levendige kant en houden van activiteiten zoals wandelen, rennen en spelen. Ze zijn zeer energiek en hebben voldoende beweging nodig om hun fysieke en mentale gezondheid te behouden. Briards hebben ook een goed ontwikkeld gevoel voor humor en zullen hun eigenaren vaak aan het lachen maken met hun clowneske streken.


Vanwege hun intelligentie en zelfverzekerde persoonlijkheid kan de Briard soms koppig zijn en de neiging hebben om de leiding te nemen. Het is belangrijk om hen op jonge leeftijd goed te trainen en te socialiseren om deze eigenschappen in evenwicht te houden en hun potentieel als liefdevolle en gehoorzame huisdieren te maximaliseren.


Over het algemeen is de persoonlijkheid van de Briard uniek en fascinerend, waardoor ze een geweldige keuze zijn voor eigenaren die op zoek zijn naar een loyale, intelligente en levendige metgezel.


Het temperament van de Briard


Het temperament van de Briard is over het algemeen zelfverzekerd, intelligent en loyaal. Ze hebben een sterke wil en zijn van nature beschermend tegenover hun familie. Briards hebben ook een speelse en energieke kant en houden van activiteiten zoals wandelen, rennen en spelen.


Vanwege hun intelligentie en zelfverzekerde persoonlijkheid kan de Briard soms koppig zijn en de neiging hebben om de leiding te nemen. Het is daarom belangrijk om hen op jonge leeftijd goed te trainen en te socialiseren om deze eigenschappen in evenwicht te houden en hun potentieel als liefdevolle en gehoorzame huisdieren te maximaliseren.


Briards zijn ook bekend om hun beschermende aard en zullen hun familie verdedigen tegen mogelijke bedreigingen. Dit maakt ze uitstekende waakhonden en beveiligingshonden. Ze hebben echter ook een zachtaardige en liefdevolle kant en zijn vaak erg aanhankelijk tegenover hun eigenaren en andere huisdieren in het huishouden.


Het temperament van de Briard maakt ze tot een uitstekende keuze voor eigenaren die op zoek zijn naar een loyale, intelligente en energieke metgezel die ook fungeert als een beschermende en zorgzame waakhond.


Hoe om te gaan met de Briard als huisdier


Het opvoeden en verzorgen van een Briard kan een lonende ervaring zijn, maar het vergt wel enige toewijding en geduld van de eigenaar. Hier zijn enkele tips over hoe om te gaan met een Briard als huisdier:

 1. Training en socialisatie: Vanwege hun zelfverzekerde en soms koppige karakter is het belangrijk om uw Briard op jonge leeftijd goed te trainen en te socialiseren. Dit omvat het trainen van basiscommando's zoals zit, blijf en kom, evenals het blootstellen aan verschillende mensen, dieren en situaties om hen te helpen zich te ontwikkelen tot goed aangepaste huisdieren.

 2. Voldoende beweging en stimulatie: Briards hebben veel energie en hebben behoefte aan voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie. Lange wandelingen, actief spelen en andere activiteiten kunnen helpen om uw Briard gezond en gelukkig te houden.

 3. Goede verzorging: De Briard heeft een dikke, wollige vacht die regelmatig moet worden geborsteld en gekamd om klitten en matten te voorkomen. Regelmatig baden en verzorging van de nagels en tanden is ook belangrijk om uw Briard in topconditie te houden.

 4. Veiligheid: Briards hebben een beschermende aard en zullen hun familie verdedigen tegen mogelijke bedreigingen. Zorg ervoor dat uw Briard veilig en beschermd is tegen potentiële gevaren, en houd hem aan de lijn in openbare ruimtes om onbedoelde confrontaties met andere dieren of mensen te voorkomen.

 5. Liefdevolle interactie: Briards zijn aanhankelijke honden die genieten van interactie met hun eigenaren en andere huisdieren in het huishouden. Zorg ervoor dat u voldoende tijd doorbrengt met uw Briard, bied voldoende liefdevolle interactie en beloon goed gedrag om hun loyaliteit en genegenheid te bevorderen.

Door toewijding en geduld te tonen en de juiste zorg en training te bieden, kan de Briard een fantastische en loyale metgezel zijn voor het leven.


Het voeden van de Briard


Het voeden van een Briard is een belangrijk aspect van de zorg voor uw huisdier en kan helpen om hem in topconditie te houden.


Hier zijn enkele tips voor het voeden van uw Briard:

 1. Kies een hoogwaardig hondenvoer: Het is belangrijk om uw Briard een hoogwaardig hondenvoer te geven dat rijk is aan eiwitten en andere voedingsstoffen. Kies voedsel dat speciaal is ontwikkeld voor grote rassen en zorg ervoor dat het voedsel de juiste balans heeft tussen eiwitten, vetten en koolhydraten.

 2. Portiegrootte en frequentie: Briards hebben over het algemeen een groot eetlust, maar het is belangrijk om de portiegrootte te beperken om overgewicht te voorkomen. Verdeel de dagelijkse hoeveelheid voedsel in twee of drie porties per dag en beperk de extraatjes tot een minimum.

 3. Water: Zorg ervoor dat uw Briard altijd toegang heeft tot vers, schoon water. Dit is belangrijk om uitdroging te voorkomen en om de nieren van uw hond gezond te houden.

 4. Behoud een gezond gewicht: Briards zijn vatbaar voor gewichtstoename en obesitas, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen. Zorg ervoor dat uw Briard regelmatig lichaamsbeweging krijgt en de juiste hoeveelheid voedsel krijgt om een gezond gewicht te behouden.

 5. Raadpleeg uw dierenarts: Raadpleeg uw dierenarts als u vragen heeft over de voeding van uw Briard. Uw dierenarts kan u helpen bij het kiezen van het juiste voer voor uw Briard, u helpen bij het opstellen van een voedingsplan en u adviseren over eventuele gezondheidsproblemen die uw Briard mogelijk heeft.

Door de juiste voeding te bieden en uw Briard in topconditie te houden, kunt u helpen om uw hond een lang en gezond leven te geven.


De gezondheid van de Briard


Als verantwoordelijke eigenaar is het belangrijk om de gezondheid van uw Briard serieus te nemen. Hier zijn enkele aandoeningen waaraan Briards vatbaar zijn en hoe u de gezondheid van uw hond kunt bevorderen:

 1. Heupdysplasie: Dit is een aandoening waarbij de heupgewrichten van de hond zich niet goed ontwikkelen en kan leiden tot artritis en pijn. Om de kans op heupdysplasie te verkleinen, is het belangrijk om uw Briard op een gezond gewicht te houden en voldoende lichaamsbeweging te bieden. Zorg er ook voor dat u fokt met Briards die getest zijn op heupdysplasie.

 2. Oogproblemen: Briards zijn vatbaar voor verschillende oogproblemen, waaronder staar, progressieve retina atrofie (PRA) en entropion. Zorg ervoor dat u uw Briard regelmatig laat onderzoeken door een dierenarts en eventuele problemen snel aanpakt om verdere schade te voorkomen.

 3. Huidproblemen: Briards kunnen gevoelig zijn voor huidaandoeningen zoals hotspots, allergieën en seborrhea. Om deze problemen te voorkomen, is het belangrijk om uw Briard regelmatig te borstelen om klitten en vuil te verwijderen en hem te wassen met een milde shampoo.

 4. Maagtorsie: Briards hebben een diepe borstkas en zijn vatbaar voor maagtorsie, een aandoening waarbij de maag van de hond zich omdraait en vast komt te zitten. Om deze aandoening te voorkomen, is het belangrijk om uw Briard kleine porties voedsel te geven en hem na het eten rustig te laten rusten.

 5. Verzorging van de tanden: Briards zijn vatbaar voor tandheelkundige problemen zoals tandsteen en tandvleesaandoeningen. Zorg ervoor dat u de tanden van uw Briard regelmatig borstelt en dat u hem kauw speeltjes geeft om de tanden schoon te houden.

Door regelmatige controles bij de dierenarts en een gezonde levensstijl te bieden, kunt u de gezondheid van uw Briard bevorderen en hem helpen een lang en gelukkig leven te leiden.


Het verzorgen van de vacht van de Briard


De Briard staat bekend om zijn lange, dichte en ruwe vacht, wat het een van de meest opvallende kenmerken van het ras maakt. Het is echter ook een van de uitdagende aspecten van het verzorgen van een Briard als huisdier. Om de vacht van de Briard in topconditie te houden, is het essentieel om regelmatig tijd en aandacht te besteden aan de verzorging van de vacht.


De Briard heeft een dubbele vacht, wat betekent dat het bestaat uit een onderlaag en een bovenlaag. De onderlaag is zacht en dicht, terwijl de bovenlaag stug en draadachtig is. Het is deze bovenlaag die de Briard zijn karakteristieke uiterlijk geeft.


Om de vacht van de Briard in topconditie te houden, is het belangrijk om hem minstens twee keer per week te borstelen. Tijdens het borstelen moet u ervoor zorgen dat u de bovenlaag bereikt en de dode vacht eruit haalt. Gebruik een grove kam om klitten en knopen te verwijderen, en zorg ervoor dat u zachtjes werkt om ongemak voor de hond te voorkomen.


Een ander belangrijk aspect van het verzorgen van de vacht van de Briard is het baden van de hond. Het wordt aanbevolen om de Briard ongeveer om de zes tot acht weken een bad te geven om de vacht schoon en gezond te houden.


Bij het baden van een Briard is het belangrijk om gebruik te maken van een milde hondenshampoo die speciaal is ontworpen voor langharige rassen. Spoel de shampoo goed uit om te voorkomen dat er zeepresten achterblijven in de vacht.

Naast het borstelen en baden is het ook belangrijk om de vacht van de Briard te knippen en trimmen. Dit kan het best worden gedaan door een professionele hondentrimmer. De meeste eigenaren kiezen ervoor om de vacht van hun Briard minstens twee keer per jaar te laten knippen en trimmen om de vacht gezond en mooi te houden.


Tot slot is het belangrijk om de oren, ogen en tanden van de Briard regelmatig te controleren en schoon te maken. Oren moeten wekelijks worden gecontroleerd en indien nodig worden schoongemaakt om ophoping van oorsmeer te voorkomen. De ogen moeten dagelijks worden gecontroleerd op vuil en irritatie. En de tanden van de Briard moeten minstens twee keer per week worden gepoetst om tandplak en tandsteen te voorkomen.


Kortom, het verzorgen van de vacht van de Briard vereist tijd en aandacht, maar het is een essentieel onderdeel van het houden van deze mooie hond als huisdier. Door regelmatig te borstelen, baden en trimmen, en door de oren, ogen en tanden regelmatig te controleren en schoon te maken, kunt u ervoor zorgen dat uw Briard er altijd op zijn best uitziet en zich gezond voelt.


Hoe vaak moet je de Briard wassen?


De frequentie van het wassen van een Briard hangt af van verschillende factoren, zoals de levensstijl van de hond, de conditie van de vacht en eventuele gezondheidsproblemen. Over het algemeen wordt aangeraden om een Briard niet te vaak te wassen, omdat dit de natuurlijke oliën in de vacht kan verwijderen en de huid kan irriteren.


Het wordt aanbevolen om een Briard eens in de zes tot acht weken te wassen, tenzij de hond vuil is geworden door bijvoorbeeld het rollen in modder of andere viezigheid. In dat geval kan een bad eerder nodig zijn. Het is belangrijk om een speciale hondenshampoo te gebruiken die geschikt is voor de Briard en de huid van de hond niet uitdroogt.


Na het wassen moet de vacht grondig worden uitgespoeld om shampoo-resten te verwijderen en vervolgens goed worden gedroogd met een handdoek of föhn.

Het is ook belangrijk om de vacht regelmatig te borstelen om klitten te voorkomen en de vacht in goede conditie te houden.


Het borstelen moet minstens eenmaal per week plaatsvinden en kan het beste worden gedaan met een grove kam of een borstel. Het is vooral belangrijk om extra aandacht te besteden aan de vacht tijdens de rui, omdat de Briard dan veel haar verliest en klitten kunnen ontstaan.


Het trainen van een Briard


Het trainen van een Briard vereist geduld, consistentie en een goede aanpak. Briards zijn intelligent en leergierig, maar kunnen ook koppig zijn en een sterke wil hebben.


Hier zijn enkele tips voor het trainen van een Briard:

 1. Begin vroeg: Begin met de training van je Briard al op jonge leeftijd. De socialisatieperiode van een pup is tussen de 3 en 16 weken, waarin hij veel nieuwe ervaringen moet opdoen om een ​​goede basis te leggen voor zijn latere leven. Het is belangrijk om je Briard tijdens deze periode te introduceren aan verschillende situaties, mensen en dieren.

 2. Gebruik positieve bekrachtiging: Briards reageren goed op positieve bekrachtiging, zoals lof, beloningen en traktaties. Gebruik dit om gewenst gedrag te belonen en aan te moedigen. Vermijd straf en negatieve bekrachtiging, omdat dit kan leiden tot angst en agressie bij de hond.

 3. Wees consistent: Briards zijn slimme honden, maar kunnen ook koppig zijn. Het is belangrijk om consistent te zijn in je training en verwachtingen. Gebruik altijd dezelfde commando's en handelingen om verwarring te voorkomen. Wees ook consistent in het belonen van goed gedrag en het corrigeren van slecht gedrag.

 4. Bied voldoende lichaamsbeweging: Briards zijn energieke honden die veel lichaamsbeweging nodig hebben. Zorg ervoor dat je je Briard voldoende beweging geeft, zoals wandelen, rennen en spelen. Dit zal niet alleen helpen om hem fysiek gezond te houden, maar ook om zijn geest te stimuleren en te voorkomen dat hij zich gaat vervelen en destructief wordt.

 5. Overweeg professionele training: Als je problemen hebt met het trainen van je Briard of als je meer geavanceerde training wilt, overweeg dan om een ​​professionele hondentrainer in te schakelen. Een trainer kan je helpen bij het oplossen van specifieke gedragsproblemen en kan je leren hoe je je Briard kunt trainen voor meer geavanceerde taken, zoals gehoorzaamheidswedstrijden of therapie hondentraining.

Het socialiseren van de Briard


Een Briard is van nature een sociale hond die goed met andere honden en mensen kan omgaan. Om ervoor te zorgen dat je Briard goed gesocialiseerd is, is het belangrijk om hem al op jonge leeftijd kennis te laten maken met verschillende situaties en omgevingen.


Begin met het introduceren van je Briard aan andere honden en mensen, zodat hij leert hoe hij zich moet gedragen in sociale situaties. Neem je hond ook mee naar verschillende locaties, zoals parken, stranden en drukke straten om hem te laten wennen aan verschillende geluiden en geuren.


Zorg er ook voor dat je Briard leert om alleen te zijn. Dit kan worden bereikt door hem geleidelijk aan steeds langer alleen te laten en hem te belonen wanneer hij rustig blijft. Het is belangrijk om geduldig te zijn bij het socialiseren van je Briard en om regelmatig te blijven oefenen om hem te helpen zich op zijn gemak te voelen in verschillende situaties.


Een goede socialisatie is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van je Briard, omdat het hem zal helpen om vertrouwen op te bouwen en hem in staat stelt om een gelukkig en gezond leven te leiden.


De basiscommando's die elke Briard moet kennen


Als je een Briard hebt, is het belangrijk om hem te trainen in de basiscommando's om ervoor te zorgen dat hij goed gehoorzaam is en veilig blijft in verschillende situaties.


Hier zijn enkele van de basiscommando's die elke Briard zou moeten kennen:

 1. Zit: Leer je Briard het commando "zit" aan door een traktatie boven zijn hoofd te houden en hem te laten zitten om het te krijgen. Beloon hem vervolgens met een traktatie en herhaal dit proces totdat hij het commando begrijpt.

 2. Blijf: Leer je Briard het commando "blijf" aan door hem te laten zitten en dan een paar stappen achteruit te zetten. Als hij blijft zitten, beloon hem dan met een traktatie. Herhaal dit proces en voeg meer stappen toe totdat hij kan blijven zitten terwijl je uit het zicht bent.

 3. Kom: Leer je Briard het commando "kom" aan door hem aan te moedigen om naar je toe te komen terwijl je zijn favoriete traktatie vasthoudt. Beloon hem wanneer hij komt en herhaal dit proces regelmatig.

 4. Liggen: Leer je Briard het commando "liggen" aan door hem te laten zitten en hem vervolgens met een traktatie te lokken terwijl je je hand op de grond legt. Beloon hem wanneer hij gaat liggen en herhaal dit proces totdat hij het commando begrijpt.

 5. Naast: Leer je Briard het commando "naast" aan door hem te laten lopen naast je terwijl je zijn favoriete traktatie vasthoudt. Beloon hem wanneer hij naast je blijft lopen en herhaal dit proces regelmatig.

Het aanleren van deze basiscommando's kan wat tijd en geduld kosten, maar het zal je Briard helpen om goed gehoorzaam te zijn en hem in staat stellen om veilig en gelukkig te blijven.


Hoe de Briard te trainen om te gehoorzamen


Het trainen van een Briard om te gehoorzamen kan een uitdaging zijn, maar het is zeker de moeite waard. Het is belangrijk om te onthouden dat Briards intelligente en eigenwijze honden zijn, dus een positieve en consistente trainingsaanpak is essentieel.

 1. Begin met eenvoudige commando's

Begin met eenvoudige commando's zoals "zit" en "blijf". Dit zijn belangrijke commando's die de basis vormen voor verdere training. Beloon de hond elke keer als hij het goed doet, met lekkernijen en lovende woorden.


Wees consistent


Wees consistent in je trainingsaanpak en gebruik altijd dezelfde commando's en beloningen. Briards kunnen soms koppig zijn, dus het is belangrijk om altijd consequent te zijn.


Maak training leuk


Maak training leuk en interessant voor de hond door het gebruik van speeltjes en positieve versterkingstechnieken. Op deze manier zal de Briard enthousiaster zijn om te leren en te gehoorzamen.


Geef de hond voldoende beweging


Een goed uitgeruste Briard zal beter kunnen trainen en zich beter kunnen concentreren. Zorg ervoor dat de hond voldoende beweging krijgt, zoals lange wandelingen of hardlopen, voordat je begint met de training.


Werk aan één commando tegelijk


Het is belangrijk om te focussen op één commando tegelijk. Zodra de hond een commando begrijpt en uitvoert, kun je doorgaan naar het volgende.


Herhaal, herhaal, herhaal


Herhaal de commando's vaak, maar zorg ervoor dat de hond niet verveeld raakt. Zorg ervoor dat de trainingssessies kort zijn en eindig de sessie als de hond het commando correct heeft uitgevoerd.


Geef de hond genoeg tijd


Geef de hond de tijd om de commando's te leren. Sommige Briards kunnen sneller leren dan anderen, dus het is belangrijk om geduldig te zijn en de hond niet te overweldigen met te veel commando's tegelijk.


Door deze stappen te volgen en een positieve, consistente trainingsaanpak te gebruiken, kun je je Briard trainen om te gehoorzamen en een gehoorzame en trouwe metgezel hebben.


Het houden van de Briard actief en gezond


De Briard is een actieve hond die graag veel beweegt. Om ervoor te zorgen dat je Briard gezond en gelukkig blijft, is het belangrijk om hem regelmatig te laten bewegen en spelen.


Hier zijn enkele tips om je Briard actief en gezond te houden:


1. Maak lange wandelingen

Briards zijn dol op wandelen en hebben veel beweging nodig om gezond te blijven. Maak lange wandelingen in de buurt of in het park en laat je Briard de wereld verkennen. Houd je hond aan de lijn als je in de stad wandelt en laat hem los in het park of op het platteland waar het veilig is.

2. Speel met je Briard

Briards houden van spelen en hebben een actieve geest die uitdagingen nodig heeft. Speel spelletjes met je Briard, zoals apporteren, frisbee of verstoppertje. Laat je Briard niet te hard rennen op harde oppervlakken, omdat dit blessures kan veroorzaken.

3. Train je Briard

Naast wandelen en spelen is het belangrijk om je Briard te trainen om gezond en actief te blijven. Leer je Briard nieuwe trucjes of ga naar gehoorzaamheidstraining om hem te helpen zijn energie kwijt te raken en zijn geest bezig te houden.

4. Geef gezonde voeding

Een gezonde voeding is belangrijk om je Briard gezond te houden. Zorg ervoor dat je hond voeding krijgt met voldoende eiwitten, vezels en vitaminen. Beperk de inname van suiker en zout om overgewicht en andere gezondheidsproblemen te voorkomen. Overleg met een dierenarts welk voer geschikt is voor jouw Briard.

5. Zorg voor voldoende rust

Rust is ook belangrijk voor een gezonde Briard. Zorg ervoor dat je hond een comfortabele plek heeft om te rusten en te slapen. Briards hebben een dichte vacht die kan zorgen voor oververhitting, zorg daarom voor een koele en schaduwrijke plek.

6. Houd de gezondheid van je Briard in de gaten

Let op veranderingen in het gedrag en de gezondheid van je Briard. Neem contact op met een dierenarts als je veranderingen opmerkt. Zorg ervoor dat je Briard op tijd gevaccineerd en ontwormd wordt.


Door deze tips op te volgen, kun je je Briard gezond en actief houden. Door samen te wandelen, te spelen en te trainen, bouw je een sterke band op met je Briard en zorg je voor een gelukkig en gezond huisdier.


Leuke activiteiten om met de Briard te doen


ls een van nature actieve hond heeft de Briard veel beweging nodig om gelukkig en gezond te blijven.


Hier zijn enkele leuke activiteiten die u kunt doen met uw Briard:

 1. Wandelen en wandelen: Briards houden van wandelen en lange wandelingen maken. Het is een geweldige manier om ze te laten bewegen en hun geest te stimuleren.

 2. Hardlopen: Als u een fervent hardloper bent, kan uw Briard een geweldige trainingspartner zijn. Bouw langzaam op en laat uw hond wennen aan de afstand en het tempo.

 3. Spelen in de achtertuin: Briards houden van buiten spelen, vooral als het om apporteren of speurwerk gaat. Gebruik speelgoed of een frisbee om uw hond bezig te houden en tegelijkertijd te trainen.

 4. Zwemmen: Briards houden van water en zwemmen is een geweldige manier om ze af te koelen tijdens warme zomerdagen. Houd uw hond echter altijd in de gaten en zorg ervoor dat ze niet te ver van de kust afdrijven.

 5. Gehoorzaamheidstraining: Briards zijn intelligent en houden van uitdagingen. Gehoorzaamheidstraining kan hun geest stimuleren en hun gedrag verbeteren.

 6. Agility: Briards doen het goed in agility-competities vanwege hun snelheid en intelligentie. Het is een geweldige manier om hun energie te kanaliseren en ze te helpen hun fysieke en mentale vaardigheden te verbeteren.

Door regelmatig leuke activiteiten met uw Briard te doen, zorgt u ervoor dat ze actief en gezond blijven en helpt u een sterke band op te bouwen.


De juiste hoeveelheid lichaamsbeweging voor de Briard


Een Briard is een energieke hond die dagelijks voldoende lichaamsbeweging nodig heeft. De juiste hoeveelheid lichaamsbeweging hangt af van de leeftijd, grootte en conditie van de hond.


Over het algemeen hebben volwassen Briards minimaal één uur beweging per dag nodig, bij voorkeur verdeeld over twee of meer wandelingen.

Puppy's en oudere honden hebben mogelijk minder beweging nodig. Het is belangrijk om te onthouden dat het niet alleen gaat om wandelen, maar ook om andere vormen van lichaamsbeweging, zoals spelen, rennen en zwemmen. Briards zijn ook geschikt voor activiteiten zoals behendigheid en Flyball.


Als je de Briard niet voldoende beweging geeft, kan dat leiden tot verveling en destructief gedrag. Houd er echter rekening mee dat overmatige beweging op jonge leeftijd de ontwikkeling van de gewrichten kan schaden.


Raadpleeg daarom altijd je dierenarts voordat je een trainingsprogramma opstelt voor jouw Briard.


Hoeveel tijd moet je besteden aan het trainen van je Briard?


Om een goed opgevoede Briard te hebben, is het belangrijk om regelmatig tijd te besteden aan training en socialisatie. Als eigenaar moet je bereid zijn om elke dag minstens een uur te besteden aan het trainen en spelen met je hond. Dit kan worden opgesplitst in verschillende sessies gedurende de dag.


Naast gehoorzaamheidstraining is het ook belangrijk om je Briard mentaal en fysiek uit te dagen door middel van activiteiten zoals wandelen, joggen, zwemmen, behendigheidstraining en speurwerk. Dit kan helpen om de band tussen jou en je hond te versterken en verveling en destructief gedrag te voorkomen.


Het is ook belangrijk om te onthouden dat elke hond anders is en dat de hoeveelheid training die nodig is afhankelijk is van de individuele Briard. Sommige honden hebben meer behoefte aan beweging en training dan andere.


Zorg ervoor dat je de signalen van je hond begrijpt en pas je training dienovereenkomstig aan.


Briard en kinderen


De Briard is van nature een beschermend ras en kan een geweldige metgezel zijn voor kinderen. Ze hebben een zeer loyale en toegewijde aard en kunnen zeer speels en liefdevol zijn.


Hoewel de Briard geweldige metgezellen kan zijn voor kinderen, is het belangrijk om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen. Omdat de Briard van nature een waakhond is, kunnen ze soms te beschermend zijn en agressief reageren op vreemden die te dicht bij hun familie komen.


Het is daarom belangrijk om de Briard van jongs af aan te socialiseren en te trainen om hen te helpen begrijpen wat acceptabel gedrag is.

Daarnaast kan de Briard, vanwege hun grootte en energie, per ongeluk kinderen omver lopen of speelgoed uit hun handen stoten. Het is daarom belangrijk om kinderen te leren hoe ze zich moeten gedragen rond de Briard en om de interacties tussen kinderen en de hond goed te begeleiden.


Met de juiste training en socialisatie kan de Briard een geweldige metgezel zijn voor kinderen. Ze zijn speels, toegewijd en hebben een natuurlijke neiging om te beschermen.


Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn en kinderen te leren hoe ze zich rond de Briard moeten gedragen om ervoor te zorgen dat iedereen veilig en gelukkig blijft.


Briard en andere huisdieren


De Briard kan goed overweg met andere huisdieren, maar vroege socialisatie is belangrijk. Vanwege hun instinct om te beschermen, kunnen Briards terughoudend zijn tegenover andere honden en soms agressief reageren op indringers op hun territorium.


Het is belangrijk om ze van jongs af aan te socialiseren met andere honden en huisdieren, zodat ze leren omgaan met verschillende soorten dieren en situaties. Het is ook belangrijk om toezicht te houden op hun interacties met andere dieren en ze te leren respect te hebben voor andere huisdieren in huis.


Met de juiste socialisatie en training kan de Briard een geweldige metgezel zijn voor andere huisdieren.


Samenvatting van wat je hebt geleerd over de Briard


De Briard is een unieke hond met een rijke geschiedenis. Ze staan bekend om hun trouwe persoonlijkheid, energieke temperament en beschermende instincten. Het zijn grote, atletische honden die veel lichaamsbeweging nodig hebben en graag tijd doorbrengen met hun eigenaren.


Het is belangrijk om ze goed te socialiseren en te trainen, omdat ze een sterke wil hebben en graag de leiding nemen als ze niet worden geleid. Hun dikke, golvende vacht vereist regelmatige verzorging en het is belangrijk om hun gezondheid in de gaten te houden. Over het algemeen is de Briard een geweldige metgezel voor degenen die bereid zijn om veel tijd en energie te steken in hun verzorging en training.


Tips voor het verzorgen van een Briard


Als eigenaar van een Briard is het belangrijk om de vacht regelmatig te borstelen en te trimmen om klitten te voorkomen. Daarnaast is het aan te raden om de nagels te knippen en de oren schoon te maken om infecties te voorkomen. Zorg ook voor voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie om de Briard actief en gezond te houden.


Bij het voeden van de Briard is het belangrijk om een evenwichtig dieet te geven dat voldoet aan de voedingsbehoeften van de hond. Overvoeding kan leiden tot obesitas, terwijl ondervoeding kan leiden tot gezondheidsproblemen. Raadpleeg een dierenarts voor advies over het juiste dieet voor uw Briard.


Bij het trainen van de Briard is het belangrijk om consequent te zijn en positieve bekrachtiging te gebruiken. Gebruik nooit fysiek geweld of straf bij het trainen van de hond. Socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn belangrijk om de Briard te helpen zich te gedragen in sociale situaties.


Conclusie


Tot slot is het belangrijk om de Briard te behandelen als een gezinslid en genoeg tijd en aandacht te besteden aan de hond. Met de juiste verzorging, training en liefde kan de Briard een trouwe metgezel zijn voor vele jaren.


FAQ (Veelgestelde vragen)


Zijn Briards goede waakhonden?

Ja, Briards zijn goede waakhonden vanwege hun natuurlijke beschermingsinstinct en hun grootte en kracht. Ze hebben een diepe blaf die indruk kan maken op indringers en zijn zeer loyaal aan hun gezin. Echter, het is belangrijk om ze te socialiseren en te trainen om agressie tegenover vreemden te voorkomen.


Hoeveel beweging hebben Briards nodig?

Briards zijn grote, actieve honden die veel beweging nodig hebben. Het is aanbevolen om ten minste twee keer per dag een stevige wandeling te maken met je Briard. De duur van deze wandelingen moet variëren van 30 tot 60 minuten, afhankelijk van de leeftijd en de gezondheid van de hond. Briards houden ook van rennen en spelen, dus het is een goed idee om ze af en toe naar een hondenpark te brengen waar ze kunnen spelen met andere honden en hun energie kwijt kunnen.


Moeten Briards regelmatig worden geborsteld?

Ja, Briards hebben een dikke en lange vacht die regelmatig geborsteld moet worden om klitten en verwarde vacht te voorkomen. Dagelijkse borstelsessies zijn aan te raden om de vacht van de Briard gezond en glanzend te houden. Tijdens de rui, die tweemaal per jaar plaatsvindt, kan het nodig zijn om de Briard vaker te borstelen om het verharen te verminderen. Het is belangrijk om tijdens het borstelen ook de huid van de Briard te inspecteren op eventuele huidproblemen.


Hebben Briards veel training nodig?

Ja, Briards hebben veel training nodig vanwege hun energieke en intelligente persoonlijkheid. Ze moeten op jonge leeftijd worden getraind om ongewenst gedrag te voorkomen en te leren gehoorzamen aan hun eigenaar. Briards hebben een sterke neiging om hun eigen beslissingen te nemen en kunnen koppig zijn, dus consequente en positieve training is cruciaal voor een succesvolle relatie tussen de eigenaar en de hond. Regelmatige trainingssessies helpen ook om de Briard fysiek en mentaal actief te houden.

117 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Cane Corso

Comments


bottom of page