top of page

De Hondengids voor de Sheltie

Bijgewerkt op: 17 dec. 2023

De Hondengids voor de Sheltie


De Hondengids voor de Sheltie. De Shetland Sheepdog, ook bekend als de Sheltie, is een van de meest populaire rassen ter wereld. Deze honden staan bekend om hun intelligente, gevoelige en loyale karakter, evenals hun prachtige uiterlijk. Als je overweegt om een Sheltie te adopteren, dan is deze hondengids speciaal voor jou geschreven. Hierin leer je alles wat je moet weten over het opvoeden, trainen en verzorgen van deze lieve honden.


Wat is een Sheltie?


Een Sheltie, ook wel bekend als de Shetland Sheepdog, is een hondenras dat oorspronkelijk afkomstig is van de Shetlandeilanden, gelegen ten noorden van Schotland. Het zijn middelgrote honden met een slank en elegant lichaam, en een pluizige vacht in verschillende kleuren zoals sable, blue merle en driekleurig.


Shelties staan bekend om hun vriendelijke en gevoelige karakter, en zijn zeer intelligent en gemakkelijk te trainen. Ze zijn populair als gezinshond vanwege hun loyaliteit en liefde voor hun eigenaren.De Hondengids voor de Sheltie


Geschiedenis van de Sheltie


De Sheltie heeft zijn oorsprong op de Shetlandeilanden, waar het ras werd gefokt om als herdershond te dienen voor de schapenfokkerijen die daar gevestigd waren. Deze honden waren verantwoordelijk voor het hoeden van schapen en vee, en werden gewaardeerd om hun intelligentie, uithoudingsvermogen en snelheid.


In de 19e eeuw werden de Shelties geïntroduceerd in Groot-Brittannië, waar ze al snel populair werden als gezelschapshond vanwege hun prachtige uiterlijk en vriendelijke karakter. Tegenwoordig zijn Shelties een geliefd ras over de hele wereld, en worden ze vaak gebruikt als showhonden, gezinshonden en voor verschillende soorten hondensporten.


Kenmerken van de Sheltie


De Sheltie is een middelgroot hondenras met een elegant en slank lichaam. Ze hebben een pluizige vacht die vaak in verschillende kleuren voorkomt, zoals sable, blauwmerle en driekleurig. De oren zijn klein en driehoekig van vorm en staan rechtop. Shelties hebben een vriendelijk en gevoelig karakter en zijn zeer intelligent en gemakkelijk te trainen.


Ze zijn ook bekend om hun waakzaamheid en zullen hun eigenaren waarschuwen als er vreemden in de buurt zijn. Shelties hebben veel energie en vereisen dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie om gezond en gelukkig te blijven. Als gezinshond zijn ze zeer toegewijd en genieten ze van de interactie met hun eigenaren.


Uiterlijk van de Sheltie


De Sheltie is een elegante en slanke hond met een lichaam dat iets langer is dan het hoogte van de schoft. Ze hebben een vrij diepe borst en een oplopende buiklijn. De nek is licht gebogen en gaat over in een schuine schouder. De benen zijn slank en recht, met een goede botstructuur en goed gespierd. De staart van de Sheltie is van gemiddelde lengte en wordt meestal laag gedragen, maar krult omhoog wanneer de hond opgewonden is.


Een van de kenmerkende eigenschappen van de Sheltie is de pluizige vacht, die bestaat uit een dichte ondervacht en een lange bovenvacht. De vacht kan verschillende kleuren hebben, zoals sable, blue merle en driekleurig. Het haar rond de hals en borst is vaak langer en voller dan de rest van de vacht en vormt een "manen" rond de nek. De oren van de Sheltie zijn klein en driehoekig van vorm en staan rechtop, waardoor ze een alerte uitdrukking hebben.


Persoonlijkheid van de Sheltie


De Sheltie heeft een vriendelijke, gevoelige en intelligente persoonlijkheid. Ze zijn zeer toegewijd aan hun eigenaren en hechten zich sterk aan hun gezin. Shelties hebben de reputatie erg alert en waakzaam te zijn, waardoor ze uitstekende waakhonden zijn die hun eigenaren zullen waarschuwen als er vreemden in de buurt zijn.


Ze zijn ook gemakkelijk te trainen vanwege hun intelligentie en willen graag plezier maken en leren. Shelties houden van spelen en zijn dol op het ontvangen van aandacht van hun eigenaren. Ze kunnen ook uitstekend overweg met kinderen en andere huisdieren, mits ze op jonge leeftijd aan elkaar worden voorgesteld en er altijd toezicht is.


Hoewel Shelties een zachtaardig en vriendelijk karakter hebben, kunnen ze soms verlegen of gereserveerd zijn tegenover vreemden, vooral als ze niet goed gesocialiseerd zijn. Het is daarom belangrijk om uw Sheltie op jonge leeftijd te socialiseren en te trainen om ervoor te zorgen dat ze goed opgevoed zijn en zich op hun gemak voelen in verschillende situaties.


Intelligentie en trainbaarheid van de Sheltie


De Sheltie staat bekend om zijn hoge intelligentie en trainbaarheid. Ze zijn van nature zeer leergierig en willen graag werken en nieuwe dingen leren. Dit maakt ze uitstekende kandidaten voor verschillende hondensporten, zoals gehoorzaamheidstraining, behendigheid, Flyball en nog veel meer.


Het is belangrijk om de training van de Sheltie leuk en uitdagend te maken om hun interesse vast te houden. Het gebruik van positieve technieken, zoals beloningen en lof, is ook zeer effectief bij het trainen van deze slimme honden. Shelties kunnen soms wel koppig zijn en kunnen zich vervelen als ze niet genoeg mentale stimulatie krijgen. Het is daarom belangrijk om de training afwisselend en uitdagend te houden om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen.


Vanwege hun intelligentie en trainbaarheid zijn Shelties ook uitstekende therapiehonden en hulphonden. Ze kunnen mensen met verschillende behoeften helpen, zoals mensen met een handicap, ouderen en kinderen met speciale behoeften.


Het is echter belangrijk om te onthouden dat elke hond individueel is en dat sommige Shelties mogelijk meer tijd en training nodig hebben dan andere om bepaalde taken uit te voeren.


Het opvoeden van een Sheltie


Het opvoeden van een Sheltie vereist geduld, consistentie en positieve versterking. Begin met het socialiseren van uw Sheltie op jonge leeftijd door hem kennis te laten maken met verschillende mensen, dieren en situaties.


Dit zal helpen om ervoor te zorgen dat uw Sheltie zich op zijn gemak voelt in verschillende omgevingen en situaties. Gebruik bij het trainen van uw Sheltie positieve versterking technieken, zoals beloningen en lof, en vermijd harde straffen. Shelties kunnen soms koppig zijn, dus het is belangrijk om consistent te blijven en uw Sheltie te laten weten wat u van hem verwacht.


Het is ook belangrijk om voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie te bieden voor uw Sheltie. Deze energieke honden hebben veel beweging nodig en kunnen soms destructief worden als ze niet genoeg uitdaging krijgen. Lange wandelingen, spelen in de tuin en verschillende hondensporten zijn allemaal geweldige manieren om uw Sheltie te helpen lichamelijk en geestelijk gezond te blijven.


Houd er rekening mee dat Shelties gevoelige honden zijn en gevoelig kunnen zijn voor negatieve feedback. Het is belangrijk om geduldig en ondersteunend te blijven tijdens de training en uw Sheltie te laten weten dat hij gewaardeerd wordt.


Ten slotte, zorg ervoor dat uw Sheltie voldoende liefde en aandacht krijgt. Deze toegewijde honden hechten zich sterk aan hun eigenaren en hebben veel behoefte aan gezelschap en aandacht. Zorg ervoor dat u voldoende tijd besteedt aan uw Sheltie en hem behandelt als een gewaardeerd lid van uw gezin.


Het kiezen van de juiste Sheltie pup


Als u op zoek bent naar een Sheltie pup, is het belangrijk om een fokker te kiezen die verantwoordelijk fokt en de gezondheid van de honden voorop stelt. Een goede fokker zal u graag informatie verstrekken over de ouderhonden, de gezondheidsgeschiedenis van het ras en de opvoeding van de pups.


Het is belangrijk om te kiezen voor een pup die goed gesocialiseerd is en gewend is aan verschillende geluiden, geuren en situaties. Vraag de fokker of de pups zijn blootgesteld aan verschillende mensen, dieren en omgevingen voordat u een beslissing neemt.

Let op tekenen van goede gezondheid bij de pup, zoals een glanzende vacht, heldere ogen en een energieke houding. Zorg ervoor dat de pup is ingeënt en regelmatig is ontwormd.


Let ook op het temperament van de pup. Shelties moeten vriendelijk en sociaal zijn, maar ook alert en levendig. Vermijd pups die extreem verlegen of agressief zijn.

Bedenk dat het opvoeden van een Sheltie veel tijd en toewijding vereist. Kies een pup die past bij uw levensstijl en die u kunt bieden wat hij nodig heeft op het gebied van lichaamsbeweging, mentale stimulatie en aandacht.


Als u twijfelt, neem dan contact op met een fokker of een Sheltie-vereniging voor meer informatie en advies over het kiezen van de juiste pup.


Zindelijkheidstraining Sheltie


Zindelijkheidstraining is een belangrijk aspect van de opvoeding van uw Sheltie pup.


Hier zijn enkele tips om u te helpen bij het trainen van uw pup:

 1. Begin vroeg: Begin met het trainen van uw pup zodra u hem thuisbrengt. Een pup heeft meestal om de paar uur een plaspauze nodig, dus wees er klaar voor om hem uit te laten wanneer dat nodig is.

 2. Kies een vaste plek: Kies een vaste plek buiten waar u uw pup kunt uitlaten. Neem hem daar na elke maaltijd en slaap en laat hem daar rustig zijn behoefte doen.

 3. Beloon goed gedrag: Prijzen en belonen zijn effectieve manieren om gewenst gedrag aan te moedigen. Geef uw pup een traktatie en prijs hem wanneer hij buiten plast.

 4. Wees geduldig: Zindelijkheidstraining kan even duren en vergt veel geduld. Wees consistent en blijf uw pup aanmoedigen.

 5. Vermijd straffen: Straffen werkt vaak averechts en kan het leerproces vertragen. Vermijd schreeuwen, straffen of opsluiten van uw pup als hij binnen plast.

Door consequent te zijn en uw pup te belonen voor goed gedrag, zal uw Sheltie pup snel leren waar hij zijn behoeften moet doen. En vergeet niet om hem regelmatig uit te laten en aandacht te geven, want Shelties hebben veel liefde en aandacht nodig om gezond en gelukkig te blijven.


Socialisatie Sheltie


Socialisatie is een belangrijk onderdeel van de opvoeding van uw Sheltie pup. Het helpt uw pup om te wennen aan verschillende omgevingen, mensen, dieren en situaties, waardoor hij opgroeit tot een zelfverzekerde en vriendelijke volwassen hond.


Hier zijn enkele tips voor het socialiseren van uw Sheltie pup:

 1. Begin vroeg: Begin met het socialiseren van uw pup zo snel mogelijk. Jonge pups zijn nieuwsgierig en leren snel, dus dit is het ideale moment om ze kennis te laten maken met nieuwe dingen.

 2. Introduceer nieuwe mensen: Laat uw pup kennismaken met verschillende mensen, van verschillende leeftijden, geslachten en etniciteiten. Dit zal hem helpen om zich op zijn gemak te voelen bij mensen en vriendelijk te zijn.

 3. Laat hem andere dieren ontmoeten: Laat uw pup kennismaken met andere dieren, zoals honden, katten en konijnen. Dit helpt hem om te leren hoe hij zich moet gedragen in de buurt van andere dieren en voorkomt agressie.

 4. Laat hem wennen aan verschillende omgevingen: Neem uw pup mee naar verschillende plaatsen, zoals parken, winkels en drukke straten. Dit helpt hem om te wennen aan nieuwe omgevingen en geluiden.

 5. Beloon goed gedrag: Beloon uw pup met een traktatie en veel lof wanneer hij zich goed gedraagt in nieuwe situaties. Dit zal hem aanmoedigen om zich in de toekomst ook zo te gedragen.

Door uw Sheltie pup vroeg en regelmatig te socialiseren, zal hij opgroeien tot een vriendelijke, zelfverzekerde en goed aangepaste hond die goed kan omgaan met nieuwe situaties en mensen.


Gehoorzaamheidstraining


Gehoorzaamheidstraining is een belangrijk onderdeel van de opvoeding van uw Sheltie. Het helpt hem om te begrijpen wat u van hem verwacht en hoe hij zich in verschillende situaties moet gedragen.


Hier zijn enkele tips voor het trainen van uw Sheltie:

 1. Begin vroeg: Begin met de gehoorzaamheidstraining zodra uw pup bij u thuis is. Het is gemakkelijker om gewenst gedrag aan te leren wanneer uw pup nog jong is.

 2. Gebruik positieve versterking: Gebruik positieve versterkingstechnieken, zoals traktaties en lof, om goed gedrag aan te moedigen. Vermijd straffen en harde correcties, aangezien dit kan leiden tot angst en agressie.

 3. Leer de basiscommando's: Leer uw Sheltie de basiscommando's, zoals "zit", "blijf" en "kom hier". Dit zal hem helpen om goed te reageren in verschillende situaties.

 4. Wees consistent: Wees consistent in uw training en gebruik dezelfde commando's en beloningen elke keer. Dit zal uw Sheltie helpen om de gewenste gedragingen sneller te begrijpen.

 5. Maak het leuk: Maak de hondentraining leuk voor uw Sheltie door te spelen en te belonen met lekkernijen en lof. Dit zal hem helpen om te leren en zich te concentreren op de training.

Met deze tips kunt u uw Sheltie effectief trainen en hem helpen om zich te gedragen zoals u verwacht. Vergeet niet om geduldig te zijn en de trainingssessies kort en frequent te houden voor de beste resultaten.


Het verzorgen van een Sheltie


Een Sheltie vereist regelmatige verzorging om er op zijn best uit te zien.


Hier zijn enkele tips voor de verzorging van uw Sheltie:

 1. Vachtverzorging: De Sheltie heeft een dikke, dubbel laagse vacht die regelmatig verzorging nodig heeft. Borstel de vacht minstens twee keer per week om klitten te voorkomen. Een Sheltie heeft ook een "rui"-periode waarin hij veel haar verliest, borstel hem in deze periode elke dag.

 2. Nagelverzorging: Controleer regelmatig de nagels van uw Sheltie en knip ze indien nodig bij. Lange nagels kunnen ongemak veroorzaken en de beweging van uw hond beperken.

 3. Gebitsverzorging: Zorg voor de tanden van uw Sheltie door ze regelmatig te poetsen en hem kluiven te geven. Dit helpt tandplak en tandsteen te verminderen en houdt het gebit van uw hond gezond.

 4. Oorverzorging: Controleer regelmatig de oren van uw Sheltie op tekenen van infectie of ophoping van oorsmeer. Maak ze schoon met een milde oorreiniger en een zachte doek.

 5. Voetverzorging: Controleer regelmatig de poten van uw Sheltie op tekenen van irritatie of wondjes. Houd de poten schoon en knip de haren tussen de tenen kort om klitten te voorkomen.

 6. Baden: Bad uw Sheltie alleen indien nodig en gebruik een milde shampoo die speciaal is ontworpen voor honden. Te vaak baden kan de natuurlijke oliën in de vacht van uw hond verwijderen.

Met deze tips kunt u uw Sheltie goed verzorgen en ervoor zorgen dat hij er op zijn best uitziet. Regelmatige verzorging zal ook helpen om de gezondheid van uw Sheltie te behouden en hem comfortabel en gelukkig te houden.


Voeding


Het is belangrijk om uw Sheltie een uitgebalanceerd dieet te geven om zijn gezondheid te behouden en hem energiek en actief te houden.


Hier zijn enkele tips voor het voeden van uw Sheltie:

 1. Kwalitatief hoogwaardig voer: Kies voor een hoogwaardig hondenvoer dat voldoet aan de voedingsbehoeften van uw Sheltie. Kijk naar het eiwit- en vetgehalte, en vermijd voedingsmiddelen met veel vulstoffen en conserveermiddelen.

 2. Portiegrootte: Bepaal de juiste portiegrootte op basis van de grootte, leeftijd en activiteitenniveau van uw Sheltie. Overvoeren kan leiden tot overgewicht, terwijl onvoldoende voeding kan leiden tot ondervoeding.

 3. Voedertijden: Houd een vast voedingsschema aan en verdeel de dagelijkse voeding over meerdere maaltijden om een optimale spijsvertering te bevorderen.

 4. Voedselgevoeligheden: Sommige Shelties kunnen gevoelig zijn voor bepaalde voedingsmiddelen. Als uw hond symptomen van voedselintolerantie vertoont, zoals braken, diarree of huidproblemen, raadpleeg dan uw dierenarts en overweeg een dieetverandering.

 5. Water: Zorg ervoor dat uw Sheltie altijd toegang heeft tot schoon en vers water.

 6. Beloningen: Gebruik gezonde beloningen bij het trainen van uw Sheltie, zoals kleine stukjes gekookt kippenvlees of gedroogde hondensnacks. Vermijd het geven van te veel snacks, omdat dit kan leiden tot gewichtstoename.

Met de juiste voeding en verzorging kunt u uw Sheltie gezond en gelukkig houden. Raadpleeg altijd uw dierenarts als u vragen heeft over de voeding van uw hond.


Vachtverzorging


Een van de meest opvallende kenmerken van de Sheltie is zijn prachtige vacht. Om deze vacht mooi en gezond te houden, is regelmatige vachtverzorging van groot belang. Het is aan te raden om de vacht van de Sheltie minstens een keer per week te borstelen. Tijdens de rui periode kan dit zelfs vaker nodig zijn. Hierbij is het belangrijk om de vacht goed uit te kammen om klitten en vervilting te voorkomen. Daarnaast is het aan te raden om de Sheltie af en toe te wassen met speciale hondenshampoo om de vacht mooi en glanzend te houden.

Ook de nagels van de Sheltie moeten regelmatig worden geknipt. Als de nagels te lang worden, kan dit problemen veroorzaken bij het lopen en kan het zelfs pijnlijk zijn voor de hond. Het is dus belangrijk om hier aandacht aan te besteden en de nagels op tijd te knippen.

Tot slot is het verstandig om de oren van de Sheltie regelmatig te controleren en schoon te maken. Door de lange vacht kan er gemakkelijk vuil en vocht in de oren blijven zitten, wat kan leiden tot infecties. Door de oren schoon te maken voorkom je problemen en houd je de Sheltie gezond en gelukkig.


Nagelverzorging


Zoals eerder vermeld, is het belangrijk om de nagels van de Sheltie regelmatig te knippen om problemen te voorkomen. Maar hoe doe je dit precies?

Om te beginnen is het aan te raden om een speciale nagelknipper voor honden te gebruiken. Deze zijn verkrijgbaar bij de dierenwinkel en zijn speciaal ontworpen om de nagels van honden op de juiste manier te knippen.


Als je de nagels gaat knippen, is het belangrijk om rustig en geduldig te werk te gaan. Begin met het vastpakken van de poot van de Sheltie en zorg dat deze rustig blijft. Knip vervolgens voorzichtig de puntjes van de nagels af, zonder te dicht bij het leven te komen. Het leven is het roze gedeelte in de nagel waar de bloedvaten en zenuwen lopen en als je hierin knipt, kan dit pijnlijk zijn voor de hond en kan het gaan bloeden.


Als je niet zeker weet hoe ver je kunt knippen, is het beter om te beginnen met kleine stukjes en regelmatig te controleren. Als je een witte nagel hebt, kun je het leven gemakkelijker zien en kun je beter inschatten hoe ver je kunt knippen.


Bij donkere nagels is dit lastiger, dus het kan helpen om met een zaklamp op de nagel te schijnen om het leven beter te kunnen zien.

Als je het moeilijk vindt om de nagels van je Sheltie te knippen, kun je ook overwegen om het te laten doen door een professional, zoals een dierenarts of hondentrimmer.


Tandverzorging


Tandverzorging is ook een belangrijk onderdeel van de verzorging van een Sheltie. Een goede tandverzorging kan problemen zoals tandsteen, tandbederf en tandvleesproblemen voorkomen.


Om te beginnen is het belangrijk om regelmatig de tanden van je Sheltie te poetsen. Dit kan het beste dagelijks worden gedaan, maar als dit niet mogelijk is, dan is twee tot drie keer per week ook voldoende.


Gebruik speciale hondentandpasta en een honden tandenborstel om de tanden schoon te maken. Begin rustig en laat je Sheltie wennen aan het poetsen van zijn tanden. Beloon hem na afloop met iets lekkers, zodat hij het poetsen als iets positiefs gaat ervaren.


Naast het poetsen van de tanden, kun je ook kluiven en kauw botten aanbieden om de tanden schoon te houden en het gebit van je Sheltie gezond te houden. Let er wel op dat je kluiven kiest die geschikt zijn voor de grootte van je Sheltie en controleer regelmatig of deze nog heel zijn en niet versleten zijn.


Ten slotte is het ook belangrijk om het gebit van je Sheltie regelmatig te laten controleren door een dierenarts. Deze kan tandsteen verwijderen en eventuele problemen op tijd opsporen en behandelen.


Veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij Shelties


Net als bij andere hondenrassen kunnen ook Shelties last hebben van bepaalde gezondheidsproblemen.


Hieronder bespreken we enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij Shelties.

 1. Erfelijke oogproblemen: Shelties hebben een verhoogd risico op oogproblemen, zoals progressieve retina atrofie (PRA), cataract en distichiasis. Laat de ogen van je Sheltie daarom regelmatig controleren door een dierenarts.

 2. Epilepsie: Dit is een aandoening waarbij de hond aanvallen kan krijgen. Epilepsie bij Shelties kan erfelijk zijn, dus het is belangrijk om de stamboom van de pup te controleren voordat je een Sheltie aanschaft.

 3. Heupdysplasie: Dit is een aandoening waarbij de heupgewrichten niet goed ontwikkelen. Hierdoor kan de hond last krijgen van pijn en stijfheid. Ook hier kan erfelijkheid een rol spelen.

 4. Allergieën: Shelties kunnen last hebben van allergieën voor voeding of omgevingsfactoren. Symptomen kunnen zijn: jeuk, roodheid van de huid, oorontstekingen, braken en diarree.

 5. Collie nose: Dit is een aandoening waarbij de neus van de Sheltie verkleurt en gevoelig wordt voor zonlicht. Het is belangrijk om de neus van je Sheltie te beschermen tegen de zon en eventueel te behandelen met crèmes of zalven.

 6. Hypothyreoïdie: Dit is een aandoening waarbij de schildklier niet genoeg hormonen produceert. Symptomen kunnen zijn: gewichtstoename, verminderde activiteit, haarverlies en een doffe vacht.

Het is belangrijk om regelmatig de gezondheid van je Sheltie te laten controleren door een dierenarts.


Door regelmatige controles en het tijdig behandelen van gezondheidsproblemen kun je ervoor zorgen dat je Sheltie een lang en gezond leven kan leiden.


Voorkomen van gezondheidsproblemen Om gezondheidsproblemen bij Shelties te voorkomen, is het belangrijk om een goede verzorging en levensstijl te bieden. Hier zijn enkele tips om gezondheidsproblemen te voorkomen:

 1. Regelmatige dierenarts controles: Breng uw Sheltie minstens één keer per jaar naar de dierenarts voor een routinecontrole. Dit kan helpen bij het opsporen van gezondheidsproblemen in een vroeg stadium, zodat ze effectief kunnen worden behandeld.

 2. Vaccinaties: Zorg ervoor dat uw Sheltie op tijd gevaccineerd wordt tegen veel voorkomende ziekten.

 3. Juiste voeding: Geef uw Sheltie een gebalanceerd en gezond dieet dat geschikt is voor hun leeftijd en gewicht. Vermijd voedsel dat schadelijk kan zijn voor honden, zoals chocolade en druiven.

 4. Voldoende lichaamsbeweging: Shelties hebben veel beweging nodig om gezond te blijven. Maak dagelijks wandelingen en laat uw Sheltie regelmatig rennen en spelen.

 5. Gebitsverzorging: Zorg voor de tanden van uw Sheltie door hun tanden te poetsen en ze kauw speeltjes te geven om hun tanden schoon te houden.

 6. Controleer regelmatig op teken: Teken kunnen gevaarlijke ziekten overbrengen, dus controleer uw Sheltie regelmatig op teken en verwijder ze onmiddellijk.

Door deze tips te volgen, kunt u helpen ervoor te zorgen dat uw Sheltie een gezond en gelukkig leven leidt.


Dierenartsbezoeken en gezondheidscontroles


Een belangrijk onderdeel van het verzorgen van een Sheltie is regelmatige gezondheidscontroles en dierenartsbezoeken. Het is aan te raden om minstens één keer per jaar met uw Sheltie naar de dierenarts te gaan voor een routinecontrole.


Tijdens deze controles zal de dierenarts de algemene gezondheid van uw Sheltie beoordelen, inclusief het controleren van het hart, de longen, de ogen, de oren en de tanden. Als er problemen worden gevonden, kan de dierenarts u adviseren over de beste manier om ze aan te pakken.


Het is ook belangrijk om uw Sheltie regelmatig te laten controleren op wormen en andere parasieten en om hem up-to-date te houden met de nodige vaccinaties. Door regelmatige bezoeken aan de dierenarts kunt u problemen snel opsporen en behandelen, wat de levensduur en levenskwaliteit van uw Sheltie ten goede kan komen.


Als u op enig moment veranderingen opmerkt in het gedrag, de eetlust of de activiteitenniveaus van uw Sheltie, is het belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak te maken met de dierenarts. Vroege detectie en behandeling van gezondheidsproblemen kan vaak het verschil maken tussen een volledig herstel en een chronische aandoening.


Activiteiten voor Shelties


Shelties zijn actieve honden die van nature graag bewegen en spelen. Ze hebben dagelijks beweging nodig om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen en destructief gedrag gaan vertonen.


Hier zijn enkele activiteiten die je kunt doen met je Sheltie om ervoor te zorgen dat ze gezond en gelukkig blijven.

 1. Wandelen en rennen: Shelties houden van wandelen en rennen en hebben dagelijks minstens 30 tot 60 minuten beweging nodig. Je kunt ze meenemen voor een wandeling in het park of in het bos, of ze laten rennen op een omheind terrein.

 2. Gehoorzaamheidstraining: Shelties zijn slimme honden die graag willen leren en gehoorzaam willen zijn. Het is belangrijk om ze te trainen in gehoorzaamheid om ervoor te zorgen dat ze goed gedrag vertonen en veilig blijven. Je kunt ze trainen met behulp van positieve bekrachtigingstechnieken en spelletjes.

 3. Agility: Shelties zijn wendbaar en snel, en ze houden van uitdagingen. Agility training is een geweldige manier om je Sheltie fysiek en mentaal te stimuleren. Je kunt beginnen met het opzetten van een eenvoudige behendigheidsbaan in je achtertuin en geleidelijk aan moeilijkere hindernissen toevoegen.

 4. Spelen: Shelties zijn dol op spelen en hebben graag interactie met hun eigenaar. Je kunt ze speelgoed geven om mee te spelen, zoals ballen, frisbees en kauwspeeltjes. Je kunt ook met ze spelen door middel van spelletjes als verstoppertje, apporteren en zoekspelletjes.

 5. Sociale activiteiten: Shelties zijn sociale honden en vinden het leuk om tijd door te brengen met hun eigenaar en andere honden. Je kunt ze meenemen naar hondenspeeltuinen, hondencursussen en hondenshows om ze te socialiseren en ze de kans te geven om nieuwe vrienden te maken.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke Sheltie uniek is en verschillende behoeften heeft als het gaat om lichaamsbeweging en activiteiten.


Zorg ervoor dat je de activiteiten aanpast aan de leeftijd, gezondheid en persoonlijkheid van je Sheltie. Met de juiste zorg en aandacht kan je Sheltie een gezonde en gelukkige metgezel zijn.


Omgaan met verlatingsangst


Verlatingsangst is een veelvoorkomend probleem bij honden, waaronder ook Shelties. Het kan ervoor zorgen dat je hond destructief gedrag vertoont, zoals blaffen, kauwen op meubels en andere spullen, en zelfs onzindelijkheid. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je Sheltie te helpen omgaan met verlatingsangst.

Ten eerste is het belangrijk om je Sheltie te leren dat het oké is om alleen te zijn. Begin met korte periodes van afwezigheid en bouw deze langzaam op. Geef je hond speeltjes of kauwbotjes om zich mee bezig te houden terwijl je weg bent. Zorg er ook voor dat je hond voldoende lichaamsbeweging krijgt voordat je weggaat. Een vermoeide hond is minder snel gestrest.

Daarnaast kan het helpen om je Sheltie te trainen om te ontspannen in een bench of mandje. Dit kan een veilige plek zijn waar je hond zich terug kan trekken als hij gestrest is. Zorg er wel voor dat de bench of mand groot genoeg is voor je Sheltie en dat hij er comfortabel in kan liggen.

Het is ook een goed idee om je Sheltie te leren dat je altijd weer terugkomt. Geef je hond een beloning wanneer je terugkomt en reageer rustig op hem. Zo leert je hond dat het vertrek geen reden tot paniek is.

Als je Sheltie nog steeds last heeft van verlatingsangst, kan het helpen om professionele hulp in te schakelen. Een hondentrainer of gedragstherapeut kan je helpen om een op maat gemaakt plan op te stellen om je Sheltie te helpen omgaan met verlatingsangst.


Het betrekken van Shelties bij het gezinsleven


Shelties zijn geweldige huisdieren en kunnen zeer hechte banden vormen met hun eigenaren en het gezin.


Om uw Sheltie te betrekken bij het gezinsleven en ervoor te zorgen dat hij zich gelukkig en gezond voelt, zijn er verschillende dingen die u kunt doen.

 1. Laat uw Sheltie deelnemen aan dagelijkse activiteiten: Of het nu gaat om samen wandelen, tv kijken of koken in de keuken, laat uw Sheltie deelnemen aan de dagelijkse activiteiten van het gezin. Dit zal uw Sheltie helpen om zich opgenomen te voelen in het gezin en kan ook helpen om eventuele verlatingsangst te verminderen.

 2. Speel spelletjes: Shelties zijn slimme honden en houden van uitdagingen. Speel spelletjes met uw Sheltie, zoals verstoppertje of het verstoppen van traktaties, om zijn intelligentie te stimuleren en hem bezig te houden.

 3. Bied speelgoed en kauwgom aan: Zorg ervoor dat uw Sheltie genoeg speelgoed en kauwgom heeft om hem bezig te houden wanneer hij alleen is of wanneer u geen tijd heeft om met hem te spelen. Zorg ervoor dat het speelgoed geschikt is voor zijn grootte en leeftijd en dat het veilig is om op te kauwen.

 4. Zorg voor voldoende beweging: Shelties zijn energieke honden en hebben veel beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Neem uw Sheltie mee voor regelmatige wandelingen, speeltijd in de tuin en / of speeltijd in het park.

 5. Betrek uw Sheltie bij training en oefeningen: Naast gehoorzaamheidstraining kunt u uw Sheltie ook trainen in verschillende oefeningen, zoals behendigheid, frisbee of speuren. Dit zal uw Sheltie helpen om fysiek en mentaal gestimuleerd te blijven en kan ook helpen om de band tussen u en uw hond te versterken.

 6. Geef genoeg aandacht: Shelties zijn sociale honden en hebben veel aandacht nodig van hun eigenaren. Zorg ervoor dat u genoeg tijd vrijmaakt om met uw Sheltie te spelen, knuffelen en communiceren. Dit zal helpen om de band tussen u en uw hond te versterken en ervoor zorgen dat uw Sheltie zich geliefd en opgenomen voelt in het gezin.

Door uw Sheltie bij het gezinsleven te betrekken en ervoor te zorgen dat hij genoeg beweging, stimulatie en aandacht krijgt, kunt u ervoor zorgen dat hij gelukkig, gezond en tevreden is.


Conclusie


De Sheltie is een fantastische hond voor gezinnen en individuen die op zoek zijn naar een loyale en intelligente metgezel. Als je overweegt om een Sheltie te adopteren, zorg er dan voor dat je deze hondengids raadpleegt om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt. Door de juiste zorg, training en aandacht te bieden, kun je een leven lang genieten van de vriendschap van je Sheltie.


FAQ (Veelgestelde vragen)


Hieronder staan enkele veelgestelde vragen over Shelties:

 1. Zijn Shelties goede gezinshonden? Ja, Shelties zijn geweldige gezinshonden. Ze zijn liefdevol, intelligent en hechten zich goed aan hun baasjes en familieleden.

 2. Zijn Shelties geschikt voor kleine appartementen? Hoewel Shelties relatief kleine honden zijn, hebben ze wel veel beweging en ruimte nodig. Het is beter om een Sheltie in een huis met een tuin te houden, maar als je in een klein appartement woont, zorg er dan voor dat je regelmatig met je Sheltie naar buiten gaat voor wandelingen en speeltijd.

 3. Moet ik mijn Sheltie regelmatig borstelen? Ja, Shelties hebben een dikke, dubbele vacht die regelmatig moet worden geborsteld om klitten en vuil te voorkomen. Een wekelijkse borstelbeurt is voldoende om hun vacht gezond en glanzend te houden.

 4. Zijn Shelties gemakkelijk zindelijk te maken? Shelties zijn intelligente honden en kunnen meestal snel zindelijk worden gemaakt. Het is belangrijk om consequent te zijn met training en beloning om ervoor te zorgen dat je Sheltie snel begrijpt waar hij of zij moet plassen.

 5. Moet ik mijn Sheltie regelmatig naar de dierenarts brengen? Ja, het is belangrijk om je Sheltie regelmatig naar de dierenarts te brengen voor controles en vaccinaties. Shelties zijn vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen, dus het is belangrijk om hun gezondheid nauwlettend in de gaten te houden.

 6. Hebben Shelties veel beweging nodig? Ja, Shelties hebben dagelijks veel beweging nodig. Ze houden van wandelen, spelen en rennen, dus zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om je Sheltie de nodige beweging te geven.

 7. Zijn Shelties gemakkelijk te trainen? Ja, Shelties zijn slimme honden en zijn over het algemeen gemakkelijk te trainen. Ze zijn enthousiast om te leren en te behagen, dus het is belangrijk om positieve, beloningsgerichte training te gebruiken om ze te trainen.

 8. Kunnen Shelties goed overweg met kinderen en andere huisdieren? Ja, Shelties zijn over het algemeen vriendelijke honden die goed overweg kunnen met kinderen en andere huisdieren. Het is echter belangrijk om kinderen te leren hoe ze op de juiste manier met honden moeten omgaan en om altijd toezicht te houden op huisdieren wanneer ze samen zijn.

121 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Cane Corso

Comments


bottom of page