top of page

Epilepsie hulphond

Bijgewerkt op: 5 mei

Een epilepsie hulphond, ook wel een epilepsie-assistentiehond genoemd, is een speciaal getrainde hond die de tekenen van een aanstaande epileptische aanval bij zijn of haar begeleider kan detecteren. Deze vroege waarschuwing kan de begeleider tijd geven om medicijnen in te nemen of een veilige plek te vinden om te liggen, wat kan helpen om de ernst van de aanval te verminderen.


Epilepsie hulphonden worden meestal 2-3 jaar getraind door organisaties die gespecialiseerd zijn in hondenassistentie. Tijdens deze tijd worden ze blootgesteld aan een verscheidenheid aan prikkels, waaronder flitsende lichtjes, veranderingen in lichaamstemperatuur en veranderingen in de ademhaling en hartslag van de begeleider, die allemaal vroege tekenen van een aanstaande aanval kunnen zijn.


Zodra de hond is getraind, kan hij deze tekenen detecteren en zijn begeleider waarschuwen door een specifiek gedrag uit te voeren, zoals het begeleider aanraken, piepen of blaffen. Deze waarschuwing kan de begeleider een paar minuten geven om zich voor te bereiden op de aanval, wat kan helpen om het risico op letsel te verminderen.


Epilepsie hulphonden kunnen een waardevolle hulpmiddel zijn voor mensen met epilepsie, omdat ze kunnen helpen om de angst en nervositeit die gepaard gaan met aanvallen te verminderen. Ze kunnen ook helpen om de kwaliteit van leven voor mensen met epilepsie te verbeteren door hen meer onafhankelijkheid en vrijheid te geven.honden in sneeuw
epilepsie hulphond

Hier zijn enkele van de voordelen van het gebruik van een epilepsie hulphond:


 • Vroege waarschuwing: Epilepsie-hulphonden kunnen hun begeleiders een paar minuten waarschuwen voordat een aanval plaatsvindt, wat hen tijd kan geven om medicijnen in te nemen, een veilige plek te vinden om te liggen of anderen om hulp te waarschuwen.

 • Verminderde angst en nervositeit: Epilepsie-hulphonden kunnen helpen om de angst en nervositeit die gepaard gaan met aanvallen te verminderen, wat de kwaliteit van leven voor mensen met epilepsie kan verbeteren.

 • Verhoogde onafhankelijkheid: Epilepsie-hulphonden kunnen mensen met epilepsie helpen om meer onafhankelijk te leven door hen meer vrijheid en flexibiliteit te bieden.


Als u overweegt om een epilepsie-hulphond aan te schaffen, zijn er een paar dingen waar u rekening mee moet houden:


 • De hond moet worden getraind door een gerenommeerde organisatie. Er zijn veel organisaties die epilepsie-hulphonden trainen, maar ze zijn niet allemaal gelijk. Het is belangrijk om onderzoek te doen en een organisatie te kiezen die een goede staat van dienst heeft.

 • De hond moet goed gesocialiseerd en getraind zijn. Epilepsie-hulphonden moeten goed gesocialiseerd zijn met mensen, dieren en andere prikkels om effectief te zijn. Ze moeten ook worden getraind om hun taken betrouwbaar uit te voeren.

 • De hond moet een goede match zijn voor u en uw levensstijl. Epilepsie-hulphonden kunnen een geweldige aanvulling zijn op uw gezin, maar ze vereisen ook veel tijd en aandacht. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u de hond de zorg kunt bieden die hij nodig heeft.


hond in water
epilepsie hulphond

Wat kan een hond doen bij een epilepsie aanval


Een epilepsie hulphond kan verschillende dingen doen tijdens een epileptische aanval. De hond is getraind om de begeleider te beschermen en te kalmeren tijdens de aanval.


Hier zijn enkele van de dingen die een epilepsie hulphond kan doen tijdens een epileptische aanval:


 • De begeleider beschermen: De hond kan de begeleider beschermen tegen letsel tijdens de aanval. Dit kan door de begeleider op zijn of haar plaats te houden, of door andere mensen of dieren weg te houden.

 • De begeleider kalmeren: De hond kan de begeleider kalmeren tijdens de aanval. Dit kan door de begeleider aan te raken, of door de begeleider te likken of te knuffelen.

 • Hulp halen: De hond kan hulp halen tijdens de aanval. Dit kan door te blaffen of te piepen, of door naar een andere persoon te gaan en hem of haar te waarschuwen.


De specifieke gedragingen die een epilepsie-hulphond zal vertonen tijdens een aanval, zijn afhankelijk van de training van de hond en de situatie. Sommige honden zijn getraind om zeer specifiek gedrag te vertonen, zoals het blaffen van een bepaald aantal keer. Andere honden zijn getraind om meer algemeen gedrag te vertonen, zoals het aanraken van de begeleider.


Het is belangrijk om te onthouden dat epilepsie-hulphonden niet in staat zijn om aanvallen te voorkomen. Ze kunnen echter helpen om de ernst van de aanval te verminderen en de veiligheid van de begeleider te verbeteren.blije pup
epilepsie hulphonden taken


Moeilijk behandelbare epilepsie: hoe doelmatig is de hulphond?


De doeltreffendheid van een hulphond bij moeilijk behandelbare epilepsie is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de ernst van de epilepsie, de reactie van de begeleider op de hond, en de training van de hond.


In het algemeen kunnen hulphonden mensen met moeilijk behandelbare epilepsie helpen om de volgende voordelen te behalen:


 • Verminderde angst en nervositeit: De aanwezigheid van een hond kan helpen om de angst en nervositeit die gepaard gaan met aanvallen te verminderen. Dit kan de kwaliteit van leven voor mensen met epilepsie verbeteren.

 • Verhoogde onafhankelijkheid: Hulphonden kunnen mensen met epilepsie helpen om meer onafhankelijk te leven door hen meer vrijheid en flexibiliteit te bieden. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat ze weer naar het werk kunnen gaan of dat ze weer sociale activiteiten kunnen ondernemen.

 • Verminderd risico op letsel: Hulphonden kunnen helpen om het risico op letsel bij een aanval te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door de begeleider te beschermen tegen vallen of door hulp te halen.


Er zijn echter ook enkele beperkingen aan de doeltreffendheid van hulphonden bij moeilijk behandelbare epilepsie. Zo kunnen hulphonden niet:


 • De aanvallen voorkomen: Hulphonden kunnen alleen maar waarschuwen voor een aanval. Ze kunnen de aanval niet voorkomen.

 • De ernst van de aanval verminderen: Hulphonden kunnen helpen om de begeleider voor te bereiden op een aanval, maar ze kunnen de ernst van de aanval niet verminderen.


In het algemeen is de doeltreffendheid van een hulphond bij moeilijk behandelbare epilepsie groot. Hulphonden kunnen mensen met epilepsie helpen om een betere kwaliteit van leven te hebben.


Conclusie epilepsie hulphond


Epilepsie hulphonden kunnen een waardevolle hulp zijn voor mensen met epilepsie. Ze kunnen helpen om de angst en nervositeit die gepaard gaan met aanvallen te verminderen, en ze kunnen ook helpen om de kwaliteit van leven voor mensen met epilepsie te verbeteren door hen meer onafhankelijkheid en vrijheid te geven.golden doodle
epilepsie hulphond

FAQ's - Veelgestelde vragen Epilepsie hulphond
Een epilepsie-hulphond, ook wel een epilepsie-assistentiehond genoemd, is een speciaal getrainde hond die de tekenen van een aanstaande epileptische aanval bij zijn of haar begeleider kan detecteren. Deze vroege waarschuwing kan de begeleider tijd geven om medicijnen in te nemen of een veilige plek te vinden om te liggen, wat kan helpen om de ernst van de aanval te verminderen.

Epilepsie-hulphonden kunnen mensen met epilepsie een aantal voordelen bieden, waaronder:

 • Vroege waarschuwing: Epilepsie-hulphonden kunnen hun begeleiders een paar minuten waarschuwen voordat een aanval plaatsvindt, wat hen tijd kan geven om medicijnen in te nemen, een veilige plek te vinden om te liggen of anderen om hulp te waarschuwen.

 • Verminderde angst en nervositeit: Epilepsie-hulphonden kunnen helpen om de angst en nervositeit die gepaard gaan met aanvallen te verminderen, wat de kwaliteit van leven voor mensen met epilepsie kan verbeteren.

 • Verhoogde onafhankelijkheid: Epilepsie-hulphonden kunnen mensen met epilepsie helpen om meer onafhankelijk te leven door hen meer vrijheid en flexibiliteit te bieden.

 • Wat zijn de beperkingen van een epilepsie-hulphond?


Epilepsie-hulphonden hebben ook enkele beperkingen, waaronder:


 • Aanvallen voorkomen: Hulphonden kunnen alleen maar waarschuwen voor een aanval. Ze kunnen de aanval niet voorkomen.

 • Ernst van de aanval verminderen: Hulphonden kunnen helpen om de begeleider voor te bereiden op een aanval, maar ze kunnen de ernst van de aanval niet verminderen.

 • Hoe kom ik in aanmerking voor een epilepsie-hulphond?


Om in aanmerking te komen voor een epilepsie-hulphond, moet een persoon een verklaring van een deskundige hebben. Deze verklaring moet aantonen dat de persoon een beperking heeft die het noodzakelijk maakt om een hulphond te gebruiken.


De verklaring kan worden afgegeven door een arts, psycholoog of andere deskundige die gespecialiseerd is in de beperking van de persoon. De verklaring moet de volgende informatie bevatten:


 • De naam en contactgegevens van de persoon met de beperking

 • De aard van de beperking

 • De reden waarom de persoon een hulphond nodig heeft
De kosten van een epilepsie-hulphond kunnen variëren, maar ze kunnen aanzienlijk zijn. De kosten zijn afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de organisatie die de hond traint, het ras van de hond en de trainingsduur.

Er zijn verschillende manieren om de kosten van een epilepsie-hulphond te betalen, waaronder particuliere financiering, verzekering en overheidssubsidies.
Er zijn verschillende organisaties die epilepsie hulphonden trainen. Het is belangrijk om onderzoek te doen en een organisatie te kiezen die een goede staat van dienst heeft.

Sommige organisaties bieden ook financiële hulp aan mensen die een epilepsie-hulphond nodig hebben.


Organisaties voor Epilepsie-hulphondZijn wij u organisatie vergeten stuur ons dan vrijblijvend een mail.30 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page