top of page

Hoe corrigeer je een pup die bijt?

Hoe corrigeer je een pup die bijt?

Als je een puppy hebt, is het waarschijnlijk dat hij zal bijten. Hoewel het bijten van puppies een natuurlijk gedrag is, kan het voor jou als eigenaar problematisch worden. Het is belangrijk om dit gedrag op de juiste manier te corrigeren, om te voorkomen dat het zich ontwikkelt tot een probleemgedrag.Hoe corrigeer je een pup die bijt?

Waarom bijten puppies?


Puppies kunnen om verschillende redenen bijten. Sommige veelvoorkomende redenen zijn:


1. Tanden wisselen

Puppies wisselen hun tanden als ze ongeveer 4 maanden oud zijn. Dit kan pijnlijk zijn en ertoe leiden dat ze aan objecten gaan bijten om de pijn te verlichten.


2. Verkennen

Puppies gebruiken hun mond om de wereld om hen heen te verkennen. Dit kan leiden tot bijten aan objecten en mensen.


3. Spelen

Puppies spelen vaak door te bijten en te worstelen. Dit is een normaal onderdeel van hun ontwikkeling, maar het is belangrijk om hen te leren wat wel en niet acceptabel is.


4. Agressie

Sommige puppies kunnen bijten uit agressie. Dit kan worden veroorzaakt door angst, territoriumdrang, of andere redenen. Dit type bijten moet serieus worden genomen en vereist mogelijk professionele hulp.


Hoe stop je puppy bijten?


Het corrigeren van puppy bijten vereist geduld, consistentie en positieve versterking. Hier zijn enkele tips om je puppy te leren niet te bijten:


1. Positieve versterking

Geef je puppy lof en beloningen wanneer hij goed gedrag vertoont. Dit kan bijvoorbeeld een traktatie zijn wanneer hij niet bijt of als hij een speeltje kiest om op te bijten in plaats van jou.


2. Afleiden

Als je puppy aan iets begint te bijten waar hij niet aan mag zitten, probeer hem dan af te leiden met een speeltje dat hij wel mag hebben. Dit leert hem dat er alternatieven zijn voor het bijten aan objecten die niet bedoeld zijn om op te bijten.


3. Bijtremming leren

Leer je puppy bijtremming door een jankend geluid te maken of te stoppen met spelen als hij te hard bijt. Dit leert hem dat bijten ongemakkelijk is en dat hij voorzichtiger moet zijn.


4. Consistentie

Wees consistent in je training. Laat je puppy weten wat wel en niet acceptabel is door altijd op dezelfde manier te reageren op bijten.Hoe corrigeer je een pup die bijt?

Trainingsoefeningen om puppy bijten te corrigeren


Hier zijn enkele oefeningen die je kunt gebruiken om puppy bijten te corrigeren: