top of page

Hond leren wennen aan bakfiets

Hond leren wennen aan bakfiets


Het wennen van een hond aan een bakfiets kan wat tijd en geduld vergen, maar het is zeker mogelijk. Hieronder staan enkele stappen die je kunt nemen om je hond te helpen wennen aan de bakfiets:

  1. Laat de bakfiets zien: Begin met het tonen van de bakfiets aan je hond terwijl hij aan de lijn zit. Laat hem eraan ruiken en aan wennen.

  2. Beklim de bakfiets: Wanneer je hond zich op zijn gemak voelt bij de bakfiets, kun je hem aanmoedigen om de bakfiets te beklimmen terwijl hij nog aan de lijn zit.

  3. Zit in de bakfiets: Als je hond gewend is aan het beklimmen van de bakfiets, kun je hem uitnodigen om in de bakfiets te zitten terwijl jij erbij staat.

  4. Beweeg de bakfiets: Begin met het bewegen van de bakfiets terwijl je naast de hond loopt. Zorg dat de beweging langzaam en geleidelijk is, zodat de hond zich op zijn gemak voelt.

  5. Korte ritten maken: Maak korte ritten met de bakfiets terwijl de hond erin zit. Begin met korte ritten en bouw de tijd geleidelijk op. Beloon de hond met positieve bekrachtiging, zoals traktaties en lof, wanneer hij zich goed gedraagt.

  6. Houd de hond veilig vast: Zorg ervoor dat je hond veilig is vastgemaakt in de bakfiets met een geschikte riem of harnas. Zorg ook dat de hond niet uit de bakfiets kan springen en dat de bakfiets stevig op zijn plaats blijft.

Door deze stappen te volgen en de tijd te nemen om je hond te laten wennen aan de bakfiets, kan hij leren om comfortabel en veilig mee te rijden.Hond leren wennen aan bakfiets

Hoe zet je een hond vast in de bakfiets

Er zijn verschillende manieren om een hond vast te zetten in een bakfiets, afhankelijk van de grootte van de hond en het type bakfiets. Hier zijn enkele algemene tips:

  1. Tuigen riem: Gebruik een tuig en riem om je hond vast te zetten in de bakfiets. Bevestig het tuig aan de riem en maak de riem vast aan een stevig punt in de bakfiets.

  2. Bench: Als je hond gewend is aan een bench, kan dit ook een optie zijn. Plaats de bench stevig vast in de bakfiets en zet de hond in de bench. Bevestig de bench aan de bakfiets om te voorkomen dat hij gaat schuiven.

  3. Speciale riemen: Er zijn ook speciale riemen en tuigen op de markt die speciaal ontworpen zijn voor het vastzetten van honden in een bakfiets. Deze riemen en tuigen zijn meestal verstelbaar en kunnen worden aangepast aan de grootte van de hond en de grootte van de bakfiets.

Ongeacht welke methode je kiest, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de hond stevig vastzit en niet kan bewegen of uit de bakfiets kan springen.


Het is ook een goed idee om de hond te belonen met positieve bekrachtiging wanneer hij zich goed gedraagt en rustig blijft zitten tijdens het rijden.Hond leren wennen aan bakfiets

Welke bakfiets voor de hond


Er zijn verschillende soorten bakfietsen die geschikt zijn voor het vervoeren van een hond, afhankelijk van de grootte van de hond en het gewenste gebruik.


Hier zijn enkele suggesties:

  1. Fietskar: Een fietskar is een goede optie voor grotere honden of voor honden die extra ruimte nodig hebben. Deze karren zijn ontworpen om aan de achterkant van een fiets te worden bevestigd en hebben meestal een open of afgesloten cabine waarin de hond kan zitten of liggen. Zorg ervoor dat de fietskar groot genoeg is voor je hond en d