top of page

Hondengids over de Pomsky

Bijgewerkt op: 18 dec. 2023

Hondengids over de Pomsky


Hondengids over de Pomsky als je op zoek bent naar een schattige en leuke huisdier, dan is de Pomsky misschien wel iets voor jou. Dit unieke ras is een kruising tussen een Pomeranian en een Husky. Het is de perfecte combinatie van de speelsheid en energie van een Husky en de aanhankelijkheid en knuffelbaarheid van een Pomeranian. In deze hondengids, zullen we je alles vertellen wat je moet weten over de Pomsky.


Wat is een Pomsky


Een Pomsky is een hondenras dat ontstaan is uit een kruising tussen een Pomeranian en een Husky. Deze honden zijn meestal klein tot middelgroot en hebben eigenschappen van beide rassen. Ze hebben verschillende kleuren en vacht typen en wegen doorgaans tussen de 4 en 14 kilogram. Hun persoonlijkheid en temperament kunnen ook variëren, maar ze zijn vaak energiek en speels, net als een Husky, en aanhankelijk en knuffelbaar, net als een Pomeranian.hond achter waterval
Hondengids over de PomskyGeschiedenis van de Pomsky


De geschiedenis van de Pomsky is relatief kort, omdat het een vrij nieuw hondenras is dat pas in de laatste decennia is ontstaan. Het is niet precies bekend waar en wanneer de eerste Pomsky is gefokt, maar het is waarschijnlijk dat het ras in de Verenigde Staten is ontstaan, waar er veel belangstelling is voor designerhonden. De Pomeranian en de Husky zijn beide populaire rassen en het idee om ze te kruisen om een ​​kleinere Husky te creëren, was aantrekkelijk voor veel fokkers en hondenliefhebbers.


De eerste generaties Pomsky's werden verkregen door het kruisen van een Pomeranian met een Husky, meestal met behulp van kunstmatige inseminatie. Deze eerste kruisingen resulteerden in een mix van eigenschappen van beide rassen en de fokkers werkten vervolgens aan het stabiliseren van de kenmerken van de Pomsky, zodat ze meer voorspelbaar werden en er uiteindelijk een nieuwe rasstandaard ontstond.


Hoewel de Pomsky nog niet door de American Kennel Club (AKC) wordt erkend, wordt het ras wel erkend door andere organisaties, zoals de Pomsky Club of America en de International Pomsky Association. Het ras wordt steeds populairder over de hele wereld en er zijn nu veel fokkers die zich toeleggen op het fokken van gezonde, goed aangepaste Pomsky's.


Verschillende soorten Pomsky's


Er zijn verschillende soorten Pomsky's, omdat hun uiterlijk en persoonlijkheid kunnen variëren, afhankelijk van de specifieke mix van Pomeranian en Husky-genen. Hieronder staan enkele van de verschillende soorten Pomsky's:

 1. F1 Pomsky: De F1 Pomsky is de eerste generatie Pomsky die wordt verkregen door het kruisen van een Pomeranian met een Husky. Deze Pomsky's hebben meestal een mix van eigenschappen van beide rassen.

 2. F1b Pomsky: De F1b Pomsky is de tweede generatie Pomsky die wordt verkregen door het kruisen van een F1 Pomsky met een Pomeranian of een Husky. Deze Pomsky's hebben meestal meer kenmerken van het ene ras dan van het andere.

 3. Mini Pomsky: De Mini Pomsky is een kleinere versie van de Pomsky en wordt verkregen door het kruisen van een Pomeranian met een kleinere Husky, zoals een Siberische Husky of een Alaskan Klee Kai.

 4. Standard Pomsky: De Standard Pomsky is een grotere versie van de Pomsky en wordt verkregen door het kruisen van een Pomeranian met een grotere Husky, zoals een Malamute of een Groenlandse Hond.

 5. Wolf Grey Pomsky: De Wolf Grey Pomsky heeft een grijze vacht met zwarte markeringen en lijkt op een wolf. Deze Pomsky's zijn erg populair vanwege hun unieke uiterlijk.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke Pomsky uniek is en dat hun uiterlijk en persoonlijkheid kunnen variëren, zelfs binnen hetzelfde nest.


Het is dus belangrijk om een ​​vertrouwde fokker te vinden die gezonde en goed aangepaste Pomsky's fokt.


Persoonlijkheid en temperament van de Pomsky


De persoonlijkheid en het temperament van een Pomsky zijn een mix van de eigenschappen van de Pomeranian en Husky-rassen. Over het algemeen zijn Pomsky's actief, speels en vriendelijk. Hier zijn enkele van de belangrijkste kenmerken van de persoonlijkheid en het temperament van de Pomsky:

 1. Energiek: Pomsky's zijn van nature energiek en houden van beweging. Ze hebben dagelijkse beweging nodig om hun energie kwijt te kunnen en gezond te blijven.

 2. Speels: Pomsky's zijn speels en vinden het leuk om met hun baasjes te spelen. Ze zijn vooral dol op apporteren en ander interactief speelgoed.

 3. Intelligent: Pomsky's zijn intelligent en kunnen snel leren. Ze zijn gemakkelijk te trainen en vinden het leuk om nieuwe trucjes te leren.

 4. Beschermend: Pomsky's zijn beschermend ten opzichte van hun gezin. Ze zijn waakzaam en kunnen blaffen als ze iets verdachts opmerken.

 5. Aanhankelijk: Pomsky's zijn aanhankelijke honden die graag in de buurt van hun baasjes zijn. Ze houden ervan om knuffels te krijgen en zijn goede metgezellen.

 6. Onafhankelijk: Pomsky's hebben ook een onafhankelijke kant en kunnen soms koppig zijn. Het is belangrijk om een ​​goede balans te vinden tussen gehoorzaamheid en onafhankelijkheid bij het trainen van een Pomsky.

Het is belangrijk om te onthouden dat de persoonlijkheid en het temperament van een Pomsky kunnen variëren, afhankelijk van hun specifieke genetica en opvoeding. Het is belangrijk om een ​​vertrouwde fokker te vinden die zich richt op het fokken van goed aangepaste Pomsky's met een uitgebalanceerde persoonlijkheid.


Verzorging van de Pomsky


De verzorging van een Pomsky is vergelijkbaar met die van andere hondenrassen. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van de verzorging van een Pomsky:

 1. Vachtverzorging: Pomsky's hebben een dikke vacht die regelmatig geborsteld moet worden om klitten en vervilting te voorkomen. Het wordt aanbevolen om de vacht minstens twee keer per week te borstelen en vaker tijdens de ruiperiode.

 2. Nagelverzorging: Het is belangrijk om de nagels van een Pomsky regelmatig te knippen om overmatige groei en ongemak te voorkomen. Het wordt aanbevolen om de nagels eens per maand te knippen, maar als de hond veel buiten loopt, kunnen de nagels vanzelf afslijten.

 3. Tandheelkundige verzorging: Pomsky's moeten regelmatig hun tanden poetsen om tandsteen en tandbederf te voorkomen. Het wordt aanbevolen om de tanden van de hond minstens twee keer per week te poetsen met speciale hondentandpasta.

 4. Voeding: Het is belangrijk om een ​​hoogwaardige hondenvoeding te geven aan een Pomsky om te zorgen voor de juiste voedingsstoffen en een gezonde spijsvertering. Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid voer te geven en de hond niet te veel te voeren om overgewicht te voorkomen.

 5. Beweging: Pomsky's hebben veel beweging nodig om hun energie kwijt te kunnen en gezond te blijven. Het wordt aanbevolen om ten minste 30 minuten per dag met uw Pomsky te wandelen en om regelmatig speeltijd te hebben.

 6. Medische zorg: Pomsky's hebben net als andere honden regelmatige dierenartsbezoeken nodig om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven. Ze moeten ook op de juiste manier worden gevaccineerd en ontwormd.

Door regelmatige verzorging en aandacht te geven aan uw Pomsky, kunt u ervoor zorgen dat hij of zij gezond en gelukkig blijft.


Trainen van de Pomsky


Het trainen van een Pomsky kan soms een uitdaging zijn, omdat dit ras bekend staat om zijn koppigheid en onafhankelijkheid. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van het trainen van een Pomsky:

 1. Begin vroeg: Het is belangrijk om de training van een Pomsky al op jonge leeftijd te beginnen, bij voorkeur tussen 8 en 12 weken oud. Dit is de beste tijd om te beginnen met zindelijkheidstraining en het aanleren van basiscommando's.

 2. Positieve versterking: Pomsky's reageren goed op positieve versterking, dus beloon goed gedrag met lof en traktaties. Vermijd straffen en harde correcties, omdat dit kan leiden tot angst en agressie.

 3. Consistentie: Het is belangrijk om consequent te zijn in de training van een Pomsky. Gebruik dezelfde commando's en technieken en zorg ervoor dat alle gezinsleden op dezelfde manier trainen.

 4. Socialisatie: Pomsky's hebben veel socialisatie nodig om zich comfortabel te voelen in verschillende situaties en met verschillende mensen en dieren. Neem uw Pomsky mee naar verschillende plaatsen en laat hem kennismaken met verschillende mensen en dieren.

 5. Geduld: Het kan even duren voordat een Pomsky een commando begrijpt of zindelijk is. Wees geduldig en blijf oefenen, en beloon goed gedrag wanneer het zich voordoet.

 6. Trainingssessies kort houden: Pomsky's hebben de neiging om snel afgeleid te worden, dus houd trainingssessies kort en interessant om de aandacht van de hond vast te houden.

Door geduldig en consistent te zijn in de training van uw Pomsky, kunt u hem of haar helpen om te gedijen en te groeien tot een gehoorzame en goed aangepaste hond.


Gezondheid van de Pomsky


Net als alle hondenrassen zijn er bepaalde gezondheidsproblemen waar Pomsky's vatbaar voor kunnen zijn. Hier zijn enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen waar u op moet letten:

 1. Heupdysplasie: Dit is een aandoening waarbij het heupgewricht niet goed in elkaar past, wat kan leiden tot artritis en pijn bij de hond. Pomsky's kunnen vatbaar zijn voor heupdysplasie vanwege hun afkomst van de Husky en de Pomeranian, beide rassen hebben een hoger risico op deze aandoening.

 2. Oogproblemen: Pomsky's kunnen last hebben van oogproblemen zoals cataract, progressieve retina-atrofie en distichiasis. Het is belangrijk om de ogen van uw Pomsky regelmatig te laten controleren door een dierenarts om eventuele problemen vroegtijdig te kunnen opsporen.

 3. Huidproblemen: Pomsky's kunnen ook last hebben van huidproblemen zoals allergieën en dermatitis. Het is belangrijk om uw Pomsky's huid schoon te houden en eventuele huidproblemen snel te behandelen om verdere complicaties te voorkomen.

 4. Gebitsproblemen: Pomsky's kunnen ook vatbaar zijn voor gebitsproblemen zoals tandplak en tandsteen. Regelmatig poetsen en controle van het gebit van uw Pomsky kan helpen om gebitsproblemen te voorkomen.

 5. Gewichtsproblemen: Pomsky's hebben de neiging om snel gewicht te krijgen als ze niet genoeg bewegen of te veel calorieën binnenkrijgen. Het is belangrijk om uw Pomsky op een gezond dieet te houden en voldoende beweging te geven om overgewicht te voorkomen.

Het is belangrijk om regelmatig uw Pomsky te laten controleren door een dierenarts en alert te zijn op eventuele gezondheidsproblemen. Door gezond te eten, voldoende te bewegen en regelmatige veterinaire zorg te bieden, kunt u uw Pomsky helpen om gezond en gelukkig te blijven.


Voeding voor de Pomsky


Het is belangrijk om uw Pomsky een uitgebalanceerd dieet te geven dat voldoet aan hun voedingsbehoeften. Hier zijn enkele tips voor het voeden van uw Pomsky:

 1. Kies voor hoogwaardig hondenvoer: Kies voor hondenvoer van hoge kwaliteit dat is gemaakt met hoogwaardige ingrediënten. Vermijd goedkope, laagwaardige hondenvoeding die vulstoffen, kunstmatige kleurstoffen en conserveermiddelen bevat.

 2. Let op de hoeveelheid voedsel: Het is belangrijk om uw Pomsky niet te veel te voeren om overgewicht te voorkomen. Volg de aanbevolen richtlijnen op de verpakking van het hondenvoer en houd de porties beperkt.

 3. Verdeel de maaltijden: Verdeel de maaltijden van uw Pomsky over meerdere kleine porties per dag in plaats van één grote maaltijd. Dit kan helpen om de spijsvertering te verbeteren en overeten te voorkomen.

 4. Geef geschikte voeding: Geef voeding die geschikt is voor de grootte en leeftijd van uw Pomsky. Puppies hebben bijvoorbeeld speciale voedingsbehoeften in vergelijking met volwassen Pomsky's.

 5. Geef gezonde snacks: Geef uw Pomsky gezonde snacks in plaats van calorierijke lekkernijen. Groenten zoals wortels en komkommers zijn gezonde snacks voor Pomsky's.

 6. Zorg voor voldoende water: Zorg ervoor dat uw Pomsky altijd toegang heeft tot vers drinkwater. Het is belangrijk om de waterbak van uw Pomsky dagelijks schoon te maken en bij te vullen.

Het is ook belangrijk om uw Pomsky niet te voeden met voedsel dat giftig is voor honden, zoals chocolade, druiven en avocado's.


Als u vragen heeft over het voeren van uw Pomsky, raadpleeg dan uw dierenarts voor advies.


Kosten Pomsky


Het bezitten van een Pomsky kan behoorlijk prijzig zijn. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende kosten die komen kijken bij het bezitten van een Pomsky:

 1. Aanschafkosten: De aanschafkosten voor een Pomsky kunnen variëren afhankelijk van de fokker en de kwaliteit van de hond. Gemiddeld kost een Pomsky tussen de € 1500 en € 3000.

 2. Dierenartsbezoeken: Uw Pomsky heeft regelmatig bezoeken aan de dierenarts nodig voor controle, vaccinaties en preventieve zorg. De kosten hiervoor kunnen variëren afhankelijk van de locatie en de diensten die worden verleend.

 3. Voedsel en snacks: Zoals eerder besproken, heeft uw Pomsky hoogwaardig hondenvoer en gezonde snacks nodig om gezond te blijven. De kosten hiervoor kunnen variëren afhankelijk van het merk en de kwaliteit van het voer.

 4. Training en socialisatie: Het trainen en socialiseren van uw Pomsky is belangrijk om ongewenst gedrag te voorkomen. U kunt kiezen voor professionele training of zelf aan de slag gaan. De kosten kunnen variëren afhankelijk van de methode en het niveau van de training.

 5. Grooming: Pomsky's hebben regelmatig grooming nodig, zoals het borstelen van de vacht en het knippen van de nagels. De kosten hiervoor kunnen variëren afhankelijk van de locatie en de diensten die worden verleend.

 6. Accessoires: Uw Pomsky heeft een aantal accessoires nodig, zoals een halsband, riem, mand en speelgoed. De kosten hiervoor kunnen variëren afhankelijk van het merk en de kwaliteit van de accessoires.

 7. Verzekering: Het is verstandig om uw Pomsky te verzekeren tegen onvoorziene medische kosten. De kosten van de verzekering kunnen variëren afhankelijk van de verzekeraar en het niveau van de dekking.

Conclusie:


Al met al kunnen de kosten van het bezitten van een Pomsky behoorlijk oplopen. Het is belangrijk om deze kosten in overweging te nemen voordat u besluit een Pomsky aan te schaffen.


FAQ (Veelgestelde vragen)


Hieronder staan enkele veelgestelde vragen over de Pomsky:


Wat is een Pomsky?

Een Pomsky is een kruising tussen een Pomeranian en een Husky. Het is een kleine hond met de vacht en uitstraling van een Husky.


Zijn Pomsky's goede huisdieren?

Ja, Pomsky's zijn over het algemeen goede huisdieren. Ze zijn liefdevol, speels en energiek en houden ervan om tijd door te brengen met hun eigenaar. Ze zijn ook slim en trainbaar.


Hebben Pomsky's veel beweging nodig?

Ja, Pomsky's hebben veel beweging nodig. Ze hebben de energie van een Husky en hebben dagelijks minstens een uur beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven.


Zijn Pomsky's goed met kinderen?

Ja, Pomsky's zijn over het algemeen goed met kinderen. Ze zijn speels en energiek en houden ervan om tijd door te brengen met hun gezin.


Hebben Pomsky's veel verzorging nodig?

Ja, Pomsky's hebben regelmatige verzorging nodig, waaronder borstelen, baden en nagelverzorging. Hun dikke vacht vereist ook regelmatige grooming.


Zijn Pomsky's gevoelig voor gezondheidsproblemen?

Pomsky's kunnen gevoelig zijn voor gezondheidsproblemen, vooral die welke vaak voorkomen bij hun rassen, zoals heupdysplasie en oogproblemen. Het is belangrijk om een Pomsky bij een gerenommeerde fokker te kopen en regelmatige dierenarts controles uit te voeren.


Hoeveel kost een Pomsky?

De kosten voor een Pomsky kunnen variëren afhankelijk van de fokker en de kwaliteit van de hond. Gemiddeld kost een Pomsky tussen de € 1500 en € 3000.


Conclusie


In conclusie is de Pomsky een schattige en energieke kruising tussen een Pomeranian en een Husky. Als huisdier hebben ze veel beweging nodig en regelmatige verzorging om gezond en gelukkig te blijven. Ze zijn over het algemeen goed met kinderen en maken geweldige metgezellen voor liefhebbers van honden.


Het is belangrijk om bij de aanschaf van een Pomsky een gerenommeerde fokker te vinden en regelmatige dierenarts controles uit te voeren om gezondheidsproblemen te voorkomen. Met de juiste zorg en training kan de Pomsky een fantastische toevoeging zijn aan elk huishouden.

302 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page