top of page

Mijn hond stinkt waarom?

Mijn hond stinkt? En wat kan ik doen als eigenaar


hond met pootje in de lucht
hond stinkt

Er kunnen veel redenen zijn waarom een ​​hond stinkt. Enkele veel voorkomende redenen zijn:

 1. Infecties: Verschillende infecties, zoals huidinfecties, oorinfecties en secundaire schimmel- of bacteriële infecties, kunnen een vieze geur bij een hond veroorzaken.

 2. Tandheelkundige problemen: Tandheelkundige problemen, zoals de vorming van tandplak en tandsteen, tandvleesaandoeningen en tand infecties, kunnen een slechte adem en een rotte geur veroorzaken.

 3. Problemen met de anaalklieren: Geïnfecteerde anaalklieren kunnen pijn veroorzaken en een extreem stinkende afscheiding produceren die op de vacht achterblijft.

 4. Dieet- en voedselallergieën: Sommige honden eten alles, en dit veroorzaakt vaak gezondheidsproblemen. Winderigheid is een veelvoorkomend stinkend probleem bij honden en is meestal het gevolg van een vreemde nieuwe toevoeging aan hun dieet die in de vuilnis of in de grond wordt aangetroffen. Voedselallergieën kunnen huidinfecties veroorzaken.

 5. Hygiëne: Honden rollen allerlei dingen binnen die stinken, en als ze geen regelmatig badschema hebben, zal die stank permanent worden.

 6. Omgevingsfactoren: Honden pikken geuren op uit hun omgeving. Honden met erven ruiken vaak naar gras. Honden uit landelijke huizen ruiken soms naar hooi.

 7. Medische aandoeningen: Honden kunnen allerlei medische aandoeningen ontwikkelen waardoor ze gaan stinken, zoals huidinfecties, problemen met de anaalklieren en tand ziekten.

Als u zich zorgen maakt over de geur van uw hond, kunt u hem het beste voor controle naar de dierenarts brengen. De dierenarts kan helpen de onderliggende oorzaak van de geur te identificeren en een passende behandeling aanbevelen. Regelmatige verzorging, inclusief baden en wassen, kan ook slechte geurtjes helpen voorkomen.hond met vrouw
hond stinkt

Zeven redenen waarom een hond stinkt


Pyodermie van de huidplooi


Honden met huidplooien lopen een groter risico op het ontwikkelen van infecties als de ruimtes tussen hun plooien nat worden en vochtig blijven. Deze huidinfecties worden huidplooi pyodermie genoemd. Honden met uitgesproken gezichts- of staartplooien (zoals buldoggen, mopshonden, Shar Pei en Pekinees) zijn het meest vatbaar, maar elke diepe huidplooi – zelfs degenen die lijden aan overgewicht! – kan tot infectie leiden.

De warme, vochtige omgeving in de huidplooien vormt een perfecte petrischaal om infecties te laten groeien. Bacteriën floreren en overgroeien, waardoor een penetrante muffe geur ontstaat. Het kan ook pijnlijke jeuk bij uw pup veroorzaken.


Beïnvloede anaalklieren


De afscheidingen uit de anaalklieren van een pup ruiken behoorlijk afschuwelijk voor mensen, maar voor honden zijn het net geheime berichten die in de lucht worden geschreven. Daarom ruiken ze elkaars konten, want daardoor weten ze alles wat ze over elkaar moeten weten! Honden gebruiken deze klieren ook om hun territorium af te bakenen, zodat een andere hond die toevallig langskomt weet dat iemand anders de tuin al heeft opgeëist.


Anale klieren kunnen ervoor zorgen dat uw hond stinkt als hij wordt getroffen. Honden slepen hun billen over het tapijt om de jeuk en pijn te verlichten die gepaard gaan met geïnfecteerde anaalklieren, waardoor stinkende afscheidingen op hun pad achterblijven. Als uw hond aan het steppen is, is het misschien tijd om naar een dierenarts te gaan.


Tandheelkundige problemen


Opgebouwd tandsteen en tandplak veroorzaken tandbederf en een slechte adem. Net als mensen kunnen honden gebitsproblemen krijgen zonder goede mondhygiëne. Kleinere honden zijn doorgaans gevoeliger voor gebitsproblemen omdat hun tanden dichter bij elkaar staan ​​en ze de neiging hebben zachter voedsel te eten dat in de spleten tussen hun tanden blijft steken.


Dieet- en voedselallergieën


Sommige honden eten alles, en dit veroorzaakt vaak gezondheidsproblemen. Winderigheid is een veelvoorkomend stinkend probleem bij honden en is meestal het gevolg van een vreemde nieuwe toevoeging aan hun dieet die in de vuilnis of in de grond wordt aangetroffen. Voedselallergieën kunnen ook huidinfecties veroorzaken, atopie genoemd. De huid raakt ontstoken en scheidt een stinkende olie af als een hond iets eet waarvoor hij allergisch is.


Maagdarmkanaalinfectie


Aandoeningen van het maagdarmkanaal, zoals infecties en ziekten, kunnen bij honden overmatige gasproductie veroorzaken. Enkele van deze voorwaarden zijn onder meer:

 • Exocriene pancreasinsufficiëntie (EPI)

 • Inflammatoire darmziekte (IBD)

 • Darm parasieten

 • Prikkelbare darm syndroom (IBS)

 • Pancreatitis

 • Tumoren

Winderigheid als gevolg van een medische aandoening ruikt volumes slechter dan gemiddeld gas. Als u een hondenouder bent, weet u waarschijnlijk inmiddels hoe het normale gas van uw pup ruikt, dus het zou niet zo moeilijk zijn om te zeggen dat er iets aan de hand is.


Oorinfectie


Een verscheidenheid aan gisten en bacteriën kunnen oorinfecties veroorzaken. De oren van een gezonde hond kunnen infecties doorgaans prima bestrijden, maar een hormonale onbalans of seizoensallergie kan leiden tot een toename van de hoeveelheid gist of bacteriën, met als gevolg een nare geur. Beagles, spaniëls, labradors, Australische Labradoodles en Bassett-honden hebben doorgaans last van infecties omdat hun oren groot en slap zijn, een perfecte voedingsbodem voor ziekten.


Urineweginfectie (UTI)


Hondenurine ruikt op zichzelf niet lekker, maar die geur wordt van kwaad tot erger als een urineweginfectie deel uitmaakt van de situatie. Hoewel het doorgaans wordt omschreven als visachtig of troebel, ruikt urine die is aangetast door een UTI voor elke hond anders. Het kan er ook troebel of bloederig uitzien.hondjes in bad
hond stinkt

Hoe vaak kan ik mijn hond wassen als hij stinkt?

De frequentie waarmee een hond wordt gewassen om slechte geurtjes te voorkomen, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het ras, het vacht type, de levensstijl en de gevoeligheid van de huid.


De meeste gezonde honden hebben elke één tot drie maanden een bad nodig om geur- en olieophoping te minimaliseren, maar dit kan variëren afhankelijk van het ras, de levensstijl en de vacht. Honden met een vette vacht hebben mogelijk om de paar weken een bad nodig om de geur te verminderen, terwijl honden met een korte vacht elke één tot drie maanden een bad kunnen krijgen. Honden met huidaandoeningen of allergieën moeten mogelijk vaker worden gewassen.


Door uw hond 2 tot 5 keer per week te borstelen, kunt u ook de natuurlijke oliën verdelen, dode vacht verwijderen en het uitvallen beperken. Het is belangrijk om huisdier specifieke shampoos te gebruiken en te veel baden te vermijden, omdat hierdoor de natuurlijke beschermende oliën op de huid en vacht kunnen worden aangetast, wat kan leiden tot een droge, geïrriteerde huid en een doffe vacht.


Als uw hond een aanhoudende slechte geur heeft, kunt u hem het beste voor controle naar de dierenarts brengen om de onderliggende oorzaak van de geur te achterhalen en een passende behandeling aan te bevelen.


Hond stinkt door huid en vacht:


Honden hebben een verhoogd reukvermogen in vergelijking met mensen vanwege hun reuksysteem. Ze beschikken over een aanzienlijk groter aantal reukreceptoren, waardoor ze een breed scala aan geuren kunnen detecteren en onderscheiden. Honden hebben ook een gespecialiseerd orgaan, het vomeronasale orgaan, of het Jacobson-orgaan, dat hen helpt bepaalde geuren te analyseren en te verwerken, vooral die welke verband houden met feromonen.


De belangrijkste reden waarom honden een duidelijke geur hebben, is te wijten aan hun huid en vacht. Honden produceren van nature oliën en zweet via hun huid, wat kan bijdragen aan hun geur. Bovendien hebben honden geurklieren in verschillende delen van hun lichaam, zoals de oren en poten, die feromonen vrijgeven die informatie aan andere honden doorgeven.


Bovendien kunnen het dieet en de algehele gezondheid van een hond ook zijn geur beïnvloeden. Bepaalde voedingsmiddelen of medische aandoeningen kunnen veranderingen in de lichaamsgeur van een hond veroorzaken. Regelmatige verzorging, inclusief baden en borstelen, kan helpen bij het beheersen en verminderen van eventuele onaangename geurtjes die bij honden voorkomen.


Het is belangrijk op te merken dat hoewel honden een duidelijke geur kunnen hebben, overmatige of stinkende geuren een teken kunnen zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem. Als u ongebruikelijke of aanhoudende geuren opmerkt, is het raadzaam een ​​dierenarts te raadplegen voor een goede beoordeling en begeleiding.


mooie hond ligt
hond stinkt

Kan een hond gaan stinken van stress?


Stress kan een van de oorzaken zijn van de slechte geur van een hond. Wanneer honden stress ervaren, kunnen ze problemen krijgen met hun anaalklieren, wat een veelvoorkomende oorzaak van de geur is.


De anaalklieren zijn klieren nabij de anus van de hond die een sterk ruikende vloeistof kunnen produceren. Honden gebruiken deze vloeistof om hun territorium af te bakenen en deze kan soms vrijkomen als ze stress ervaren. Het is echter belangrijk op te merken dat stress alleen niet de enige oorzaak kan zijn van de slechte geur van een hond.


Andere factoren, zoals infecties, gebitsproblemen, voeding, hygiëne en medische aandoeningen, kunnen ook bijdragen aan de slechte geur van een hond. Als u zich zorgen maakt over de geur van uw hond, kunt u hem het beste voor controle naar de dierenarts brengen om de onderliggende oorzaak van de geur te achterhalen en een passende behandeling aan te bevelen.


FAQ Veelgestelde vragen waarom een hond stinkt?

Kan een hond stinken van stress?


Ja, stress kan een van de oorzaken zijn van slechte geur van de hond


Kan een hond uit zijn bek stinken?


Ja een hond kan gebitsproblemen hebben, waardoor hij uit zijn bek stinkt.

Hoe vaak kan ik mijn hond wassen als hij stinkt?


U kunt beter uw hond borstelen 2 tot 5 keer per week of overleggen met een trimsalon of dierenarts.


Mijn hond rolt altijd in vieze dingen kan ik hem wassen?


Uiteraard kunt u de hond schoonmaken of wassen.
72 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page