top of page

Syringomyelie hond

Syringomyelie hond

Syringomyelie hond is een aandoening die voorkomt bij honden, vooral bij kleine rassen zoals de Cavalier King Charles Spaniël. Het wordt veroorzaakt door een abnormale vorming van holtes gevuld met hersenvocht in het ruggenmergkanaal, die druk uitoefenen op de zenuwen en leiden tot pijn, neurologische symptomen en gedragsveranderingen.


De symptomen van syringomyelie bij honden kunnen variëren, maar kunnen onder meer zijn: pijn in het nek- en schoudergebied, krabben aan de nek en schouders, hoofdschudden, onvrijwillige spierbewegingen, verlies van gevoel en coördinatie, gedragsveranderingen zoals angst en agressie, en verminderde eetlust en activiteit.


Syringomyelie bij honden is een chronische aandoening en kan niet worden genezen, maar de symptomen kunnen worden beheerd met medicatie en andere therapieën zoals fysiotherapie en acupunctuur.


Het is belangrijk om syringomyelie vroegtijdig te diagnosticeren en te behandelen om pijn en ongemak voor de hond te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren.Syringomyelie hond

Syringomyelie symptomen hond


Syringomyelie is een aandoening bij honden waarbij er sprake is van abnormale vochtophopingen in het ruggenmergkanaal. Dit kan druk uitoefenen op de zenuwen en leiden tot verschillende symptomen, waaronder:

  1. Pijnlijke nek en schouders.

  2. Overmatig krabben en likken.

  3. Spierzwakte.

  4. Veranderingen in het gedrag, zoals angst of agressie.

  5. Problemen met het lopen en coördineren.

  6. Hoofdschudden en trillen van de kop.

  7. Verminderde eetlust en gewichtsverlies.

De symptomen kunnen per hond verschillen en ook in ernst variëren, afhankelijk van de mate van compressie van de zenuwen.