top of page

Waarom tilt een hondje zijn pootje omhoog

Waarom tilt een hondje zijn pootje omhoog


Honden tillen vaak hun pootje omhoog om te plassen, maar soms tillen ze ook hun pootje op om andere redenen:

  1. Markeren: Mannetjeshonden (reu) tillen vaak hun pootje op om hun territorium te markeren met urine. Door hun pootje op te tillen kunnen ze de urine hoger spuiten en zo een sterkere geur achterlaten.

  2. Evenwicht: Wanneer honden hun pootje omhoog tillen tijdens het plassen, kan dit ook helpen om hun evenwicht te bewaren. Dit is vooral handig als ze op een oneffen oppervlak staan.

  3. Gezondheidsproblemen: Soms kan het omhoog tillen van een pootje ook een teken zijn van gezondheidsproblemen, zoals pijn in de poot of een infectie.

  4. Gedrag: Sommige honden tillen hun pootje omhoog als onderdeel van hun gedragsrepertoire, zoals bij het begroeten van andere honden of bij het spelen.

Kortom, het optillen van een pootje kan verschillende betekenissen hebben, afhankelijk van de situatie en de context.


Het is echter belangrijk om het gedrag van je hond te blijven observeren en eventuele veranderingen in zijn gewoonten te laten controleren door een dierenarts.Waarom tilt een hondje zijn pootje omhoog

Waarom gaan reutjes op drie poten staan bij het plassen?


Reutjes (mannelijke honden) tillen vaak hun pootje op en staan op drie poten bij het plassen om hun urine te markeren. Door hun pootje op te tillen en op drie poten te staan, kunnen ze hun urine hoger spuiten en zo een sterkere geur achterlaten. Dit is een manier om hun territorium te markeren en andere honden te laten weten dat ze er zijn.


Bovendien kan het op drie poten staan ook helpen om hun evenwicht te bewaren tijdens het plassen, vooral op oneffen terrein. Dit is vooral belangrijk voor kleinere honden die anders misschien om zouden vallen tijdens het plassen.


Kortom, het op drie poten staan tijdens het