top of page

Yorkshire terrier

Yorkshire terrier oorsprong


De Yorkshire Terrier, ook bekend als de Yorkie, is een klein hondenras dat halverwege de 19e eeuw ontstond in Yorkshire, Engeland. Het ras is ontwikkeld door verschillende terriërrassen te kruisen die door Schotse arbeiders naar Yorkshire werden gebracht op zoek naar werk.


De Yorkshire Terrier werd voornamelijk gefokt als gezelschapshond en rattenvanger. Het ras werd voor het eerst geregistreerd bij de American Kennel Club in 1885 en werd populair tijdens het Victoriaanse tijdperk. De Yorkshire Terrier is een terriër, maar wordt beschouwd als onderdeel van de "Toy" -groep van de American Kennel Club.


Het ras staat bekend om zijn levendige en moedige persoonlijkheid, loyaliteit aan de eigenaar en gemakkelijke training. De Yorkshire Terrier is over het algemeen gezond, maar kan gevoelig zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen, zoals hypothyreoïdie, patellaluxatie en gebitsproblemen.


Samenvattend is de Yorkshire Terrier een klein en levendig hondenras dat halverwege de 19e eeuw in Yorkshire, Engeland, is ontstaan. Het ras is ontwikkeld als gezelschapshond en rattenvanger en staat bekend om zijn loyaliteit, moed en trainingsgemak.hondje met strikjes
yorkshire terrier

Wat is het temperament van Yorkshire Terriers?


De Yorkshire Terrier is een klein hondenras met een grote persoonlijkheid. Ze staan ​​bekend om hun pittige, energieke en aanhankelijke temperament. Ondanks hun kleine formaat kunnen ze behoorlijk zelfverzekerd zijn en worden ze vaak omschreven als bazig.


Yorkies zijn intelligente en snelle leerlingen, waardoor ze gemakkelijk te trainen zijn. Ze zijn ook gevoelig voor koud weer en vereisen regelmatige verzorging vanwege hun lange, zijdeachtige vacht. Yorkies staan ​​bekend om hun loyaliteit aan hun eigenaren en kunnen een sterke band met hen opbouwen.


Ze kunnen op hun hoede zijn tegenover vreemden, maar socialisatie vanaf jonge leeftijd kan hen helpen zich meer op hun gemak te voelen bij nieuwe mensen en dieren. Over het algemeen is de Yorkshire Terrier een levendige en liefdevolle metgezel die zeer geschikt is voor wonen in een appartement en voor gezinnen met oudere kinderen.


Wat zijn enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen waarmee Yorkshire Terriers worden geconfronteerd?


 • Gebitsproblemen: Yorkshire Terriers zijn gevoelig voor tandziekten, waaronder een slechte adem, moeite met eten, tandverlies en overmatig kwijlen. Regelmatige gebitsreiniging thuis en routinematige gebitsreiniging kunnen parodontitis helpen voorkomen.

 • Luxerende patella: dit is een aandoening waarbij de knieschijf tijdelijk uit zijn plaats glijdt. Het komt vaak voor bij kleine hondenrassen, waaronder Yorkshire Terriers, en kan kreupelheid en pijn veroorzaken.

 • Hypoglykemie: Dit is een plotselinge daling van de bloedsuikerspiegel en komt vaak voor bij speelgoedrassen zoals Yorkshire Terriers. Het kan levensbedreigend zijn, vooral bij puppy's jonger dan vijf maanden.

 • Hartziekte: Yorkshire Terriers zijn vatbaar voor meerdere soorten hartziekten, die zowel vroeg als later in het leven kunnen voorkomen. Regelmatige veterinaire controles en hartgezondheidscontroles kunnen helpen bij het opsporen en beheersen van hartziekten.

 • Tussenwervelschijfziekte (IVDD): Dit is een veel voorkomende aandoening waarbij het kussen tussen een of meer tussenwervelschijven scheurt of hernieert. Het kan in ernstige gevallen pijn, zwakte en verlamming veroorzaken.

 • Tracheale collaps: dit is een aandoening waarbij de luchtpijp zijn stijfheid verliest, wat zwakte en instorting veroorzaakt.

 • Allergieën: Yorkshire Terriers kunnen gevoelig zijn voor allergieën, die jeuk, ademhalingsveranderingen en maagklachten kunnen veroorzaken. Veel voorkomende soorten allergieën zijn contact-, voedsel- en luchtallergieën.

 • Blaasstenen: Dit is een aandoening waarbij mineralen zich in de blaas vormen en ongemak, pijn en moeite met urineren kunnen veroorzaken.


klein hondje met lang haar
yorkshire terrier

Hondentraining Yorkshire terrier


 1. Begin vroeg met trainen socialisatie: Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met het trainen van je Yorkie om goede gewoonten aan te leren en te voorkomen dat er slechte gewoonten ontstaan. De eerste paar maanden van het leven van een Yorkie zijn vooral belangrijk voor de socialisatie en het leren van basiscommando's.

 2. Gebruik positieve bekrachtiging: Yorkies reageren goed op trainingsmethoden voor positieve bekrachtiging, zoals het gebruik van snoepjes en complimenteer de hond om goed gedrag te belonen. Dit kan hen motiveren om te leren en de training leuker maken voor zowel u als uw hond.

 3. Wees geduldig en consistent: Yorkies kunnen soms koppig zijn, dus het is belangrijk om geduldig en consistent te zijn met je training. Houd u aan een regelmatig trainingsschema en gebruik elke keer dezelfde commando's en technieken om uw Yorkie sneller te laten leren.

 4. Socialiseer uw Yorkie: Puppycursus is belangrijk voor alle honden, inclusief Yorkies. Stel uw Yorkie vanaf jonge leeftijd bloot aan verschillende mensen, dieren en omgevingen om angst en agressie te voorkomen.

 5. Overweeg een professionele hondentraining: Als u problemen ondervindt bij het trainen van uw Yorkie, overweeg dan om hem in te schrijven voor een professionele trainingscursus of samen te werken met een hondentrainer. Dit kan u helpen nieuwe technieken te leren en persoonlijk advies te krijgen voor uw specifieke situatie.

Samenvattend vereist het trainen van een Yorkshire Terrier geduld, consistentie en positieve bekrachtiging. Vroeg beginnen met trainen en het socialiseren van je Yorkie zijn belangrijk voor het aanleren van goede gewoonten en het voorkomen van slechte gewoonten. Als je problemen hebt met het trainen van je Yorkie, overweeg dan om hem in te schrijven voor een professionele trainingscursus of samen te werken met een hondentrainer.


Verzorging Yorkshire terrier


 • Voeding: Het is belangrijk om een ​​hoogwaardig graanvrijhondenvoer te geven dat vleesproducten bevat, zoals kip of rundvlees, eend.

 • Tandverzorging: Yorkshire Terriers hebben vaak drukke tanden die plaque kunnen aantrekken, dus het is belangrijk om hun tanden dagelijks te poetsen. Gebruik hondentandpasta en een zachte tandenborstel om de tanden en het tandvlees te reinigen.

 • Vachtverzorging: De Yorkshire Terrier heeft een lange, fijne vacht die regelmatig moet worden verzorgd. Het is belangrijk om de vacht dagelijks te borstelen om klitten te voorkomen en om de vacht om de paar maanden te laten trimmen.

 • Dierenartsbezoeken: Het is belangrijk om uw Yorkshire Terrier minimaal één keer per jaar naar de dierenarts te brengen voor een controle. Dit kan eventuele gezondheidsproblemen helpen op te sporen en te behandelen.

 • Hondentraining: Yorkshire Terriers zijn intelligent en gemakkelijk te trainen. Trainingsmethoden voor positieve versterking, zoals het gebruik van positieve bekrachting, zijn effectief voor het trainen van Yorkshire Terriers. Socialisatie is ook belangrijk voor alle honden, inclusief de Yorkshire Terrier.

FAQ Veelgestelde vragen


Wat is de persoonlijkheid van een Yorkshire Terrier?


Yorkshire Terriers hebben een levendige, energieke en aanhankelijke persoonlijkheid. Ze zijn intelligent en snel te leren, waardoor ze gemakkelijk te trainen zijn. Ze zijn ook irriterend voor koud weer en hebben een onnodige verzorging nodig vanwege hun lange, zijdeachtige vacht. Yorkies zijn loyaal aan hun eigenaar en kunnen sterke banden met hen vormen. Ze kunnen willen trouwend zijn tegenover vreemden, maar socialisatie vanaf jonge leeftijd kan hen helpen zich meer op hun gemak te voelen bij nieuwe mensen en dieren.

Wat zijn enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij Yorkshire Terriers?


Yorkshire Terriers kunnen vatbaar zijn voor gezondheidsproblemen, zoals synthetische problemen, luxerende patella, hypoglykemie, hartziekte, intervertebrale schijfziekte, tracheale collaps en beïnvloed. Regelmatige dierenartscontroles en goede zorg kunnen helpen om deze gezondheidsproblemen te voorkomen of te beheersen

Hoe verzorg ik mijn Yorkshire Terrier?


Belangrijk om de tanden en vacht van de Yorkshire Terrier regelmatig te verzorgen. Regelmatige dierenartsbezoeken en training zijn ook belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van de Yorkshire Terrier.


Zijn Yorkshire Terriers geschikt voor gezinnen?


Ja, Yorkshire Terriers zijn geschikt voor appartementen vanwege hun kleine formaat en hun energieniveau. Ze hebben echter echter wel een praktische beweging nodig.


Conclusie


De Yorkshire Terrier is een klein hondenras dat zijn oorsprong vond in Yorkshire, Engeland in de 19e eeuw. Ze werden oorspronkelijk gefokt om op muizen en ratten te jagen in katoen- en wolfabrieken in Noord-Engeland. Tegenwoordig zijn het populaire gezelschapshonden vanwege hun kleine formaat en aanhankelijke persoonlijkheid.

 • Yorkshire Terriers zijn geweldige honden voor senioren en gezinnen met oudere kinderen vanwege hun aanhankelijke en loyale persoonlijkheid.

 • Ze zijn beschermend, nieuwsgierig, moedig en vertonen ondanks hun kleine formaat niet het temperament van een schoothondje.

 • Yorkies staan ​​bekend om hun rechte, zijdeachtige vacht, die regelmatig moet worden verzorgd om mattering en klitten te voorkomen.

 • Ze zijn gevoelig voor bepaalde gezondheidsproblemen, zoals gebitsproblemen, patella, hypoglykemie, hartaandoeningen, tussenwervelschijfaandoeningen, tracheale collaps, allergieën en blaasstenen..

 • Trainingsmethoden voor positieve versterking zijn effectief voor het trainen van Yorkshire Terriers, en socialisatie is belangrijk voor alle honden, inclusief de Yorkshire Terrier.

 • Yorkshire Terriers zijn geweldig met oudere kinderen, maar zijn vanwege hun territoriale aard mogelijk niet geschikt voor gezinnen met kleine kinderen.

 • Hun emotionele intelligentie en empathie voor hun eigenaren maken ze tot de perfecte gezelschapshond.
190 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page