top of page

Alles wat je moet weten over de Rhodesian Ridgeback

Bijgewerkt op: 18 dec. 2023

Alles wat je moet weten over de Rhodesian Ridgeback


De Rhodesian Ridgeback is een unieke hondensoort die oorspronkelijk uit Zimbabwe komt. Deze hond staat bekend om zijn unieke fysieke kenmerken en zijn ongelooflijke intelligentie. Als je overweegt om een Rhodesian Ridgeback te adopteren, zijn er veel dingen die je moet weten voordat je de sprong waagt. In dit artikel zullen we diepgaand ingaan op alle aspecten van deze hond, waaronder zijn geschiedenis, fysieke kenmerken, persoonlijkheid, gezondheidsproblemen, verzorging en training.


De geschiedenis van de Rhodesian Ridgeback


De Rhodesian Ridgeback is ontstaan in Zimbabwe, oorspronkelijk Rhodesië genoemd, in de late negentiende eeuw. De hond werd oorspronkelijk gefokt door de lokale bevolking om wilde dieren zoals leeuwen op te sporen en vast te houden totdat de jager arriveerde. De hond moest ook de boerderij bewaken en zijn gezin beschermen tegen indringers. De Rhodesian Ridgeback is een kruising tussen verschillende hondenrassen, waaronder de Europese jachthond, de Khoikhoi-hond en de Mastiff.hond in hoog gras
Alles wat je moet weten over de Rhodesian Ridgeback

Het uiterlijk van de Rhodesian Ridgeback


Grootte en gewicht

De Rhodesian Ridgeback is een grote hondensoort die tot wel 69 cm hoog kan worden en tot 41 kg kan wegen. Mannelijke Ridgebacks zijn over het algemeen groter en zwaarder dan vrouwtjes.


Vachtkleur en -type

De vacht van de Rhodesian Ridgeback is kort, glanzend en komt voor in verschillende tinten van lichtbruin tot donkerrood. Sommige Ridgebacks hebben ook witte markeringen op hun borst en voeten. Deze hondensoort is een gematigde verliezer en vereist slechts minimale verzorging om zijn vacht gezond en glanzend te houden.


Het unieke kenmerk: de "ridge"

De "ridge" is een uniek kenmerk van de Rhodesian Ridgeback en wordt gevormd door een strook haar op de rug die in de tegenovergestelde richting groeit van de rest van de vacht. Dit unieke kenmerk is waar de hond zijn naam aan te danken heeft. De ridge moet duidelijk zichtbaar zijn en mag niet breder worden dan 5 cm. Dit kenmerk is een belangrijk onderdeel van de rasstandaard en wordt nauwkeurig beoordeeld tijdens hondenshows en fokselectie.


De persoonlijkheid van de Rhodesian Ridgeback


Intelligentie

De Rhodesian Ridgeback is een slimme hond die snel leert en goed presteert bij gehoorzaamheidstraining en andere soorten training. Deze hondensoort is gefokt voor werk en heeft dus een sterke werkethiek en de behoefte om taken uit te voeren. Het is belangrijk om hun intelligentie en werkdrang te benutten om hen geestelijk gestimuleerd en tevreden te houden.


Zelfverzekerdheid

De Rhodesian Ridgeback is een zelfverzekerde hond die zich bewust is van zijn eigen kracht en capaciteiten. Dit kan soms leiden tot uitdagingen van zijn baasjes en andere honden, vooral als ze niet goed gesocialiseerd zijn. Het is belangrijk om de hond op jonge leeftijd te socialiseren en hen te leren hoe ze zich op een juiste manier moeten gedragen.


Toewijding en loyaliteit

De Rhodesian Ridgeback is een zeer toegewijde en loyale hond die een sterke band met zijn baasje ontwikkelt. Deze hondensoort houdt ervan om tijd door te brengen met zijn gezin en kan soms zelfs aanhankelijk zijn. Dit maakt hen een geweldige metgezel voor gezinnen en alleenstaanden.


Gezondheidsproblemen bij de Rhodesian Ridgeback


Heup- en elleboogdysplasie

De Rhodesian Ridgeback kan gevoelig zijn voor heup- en elleboogdysplasie, wat kan leiden tot pijn en kreupelheid. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de hond uit een gezonde foklijn komt en dat hij op een juiste manier gevoed en getraind wordt om deze aandoeningen te voorkomen.


Dermatologische aandoeningen


Rhodesian Ridgebacks hebben soms last van dermatologische aandoeningen, waaronder huidplooien infecties, hotspots en atopische dermatitis. Deze aandoeningen kunnen leiden tot jeuk, roodheid, haarverlies en huidinfecties. Het is belangrijk om regelmatig de huid van uw hond te controleren en te zorgen voor een goede hygiëne om deze problemen te voorkomen.


Maagtorsie

De Rhodesian Ridgeback is gevoelig voor maagtorsie, ook wel bekend als een opgeblazen maag. Dit kan optreden wanneer de hond te veel eet of drinkt, vooral na een periode van fysieke activiteit. Symptomen zijn onder meer braken, opgeblazen gevoel en moeilijkheden bij het ademhalen. Maagtorsie kan levensbedreigend zijn en vereist onmiddellijke veterinaire zorg.


Erfelijke oogproblemen

Sommige Rhodesian Ridgebacks kunnen worden beïnvloed door erfelijke oogproblemen, zoals cataracten en progressieve retina-atrofie (PRA). Het is belangrijk om de foklijn van uw hond te controleren en een veterinaire oogonderzoek te laten uitvoeren om deze aandoeningen te voorkomen.


Huidkanker

Rhodesian Ridgebacks hebben een hoger risico op het ontwikkelen van huidkanker, vooral op gebieden met weinig of geen haarbedekking. Het is belangrijk om de huid van uw hond regelmatig te controleren op tekenen van huidkanker en om uw hond te beschermen tegen overmatige blootstelling aan de zon. Gebruik zonnebrandcrème voor huisdieren en bescherm hun huid door ze in de schaduw te houden tijdens de warmste uren van de dag.


Hypothyreoïdie

Hypothyreoïdie is een aandoening waarbij de schildklier onvoldoende schildklierhormonen produceert. Rhodesian Ridgebacks zijn gevoelig voor deze aandoening, wat kan leiden tot gewichtstoename, lethargie en haaruitval. Het is belangrijk om regelmatig de schildklierfunctie van uw hond te laten controleren door een dierenarts en eventuele behandeling te volgen indien nodig.


Veelgestelde vragen over de Rhodesian Ridgeback


1. Zijn Rhodesian Ridgebacks goede waakhonden?

Ja, Rhodesian Ridgebacks zijn uitstekende waakhonden vanwege hun zelfverzekerde en alerte karakter.

2. Hoeveel beweging hebben Rhodesian Ridgebacks nodig?

Rhodesian Ridgebacks hebben dagelijks veel beweging nodig. Ze zijn gefokt voor werk en hebben een sterke werkethiek en energie om taken uit te voeren.

3. Zijn Rhodesian Ridgebacks geschikt voor gezinnen met kinderen?

Ja, Rhodesian Ridgebacks zijn geschikt voor gezinnen met kinderen vanwege hun liefdevolle en toegewijde karakter. Het is echter belangrijk om jonge kinderen te leren hoe ze op een juiste manier met honden moeten omgaan


Heeft u een Rhodesian Ridgeback hond of pup u bent meer dan welkom bij Hondentrainingen.

284 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Cane Corso

Comments


bottom of page