top of page

De oorsprong van de Berner Sennenhond

Bijgewerkt op: 18 dec. 2023

De oorsprong van de Berner Sennenhond


Inleiding


De Berner Sennenhond is een populaire hond in Nederland en België vanwege zijn vriendelijke en sociale karakter. Het is een hond die van oorsprong uit Zwitserland komt. In dit artikel gaan we in op de geschiedenis van dit ras en wat zijn kenmerken zijn.


Geschiedenis

De Berner Sennenhond stamt af van honden die werden gebruikt door boeren in de Alpen. Ze waren voornamelijk bedoeld om te helpen bij het hoeden van vee en het trekken van karren. De hond werd voor het eerst geregistreerd als ras in 1907 in Zwitserland.hond ligt
De oorsprong van de Berner Sennenhond

De naam "Berner Senne"

De naam "Berner" komt van de stad Bern in Zwitserland. "Senne" is een oude term die werd gebruikt voor een gebied in de Alpen waar de honden veel werden gebruikt.


Uiterlijk

De Berner Sennenhond is een grote, gespierde hond met een dikke vacht. De kleur van de vacht is zwart met bruin en witte aftekeningen op de borst, poten en snuit. De hond heeft een opvallend symmetrisch patroon op zijn kop, met een witte bles op zijn neus en witte strepen boven zijn ogen.


Grootte en Gewicht

De Berner Sennenhond is een grote hond en kan tot wel 70 cm hoog worden en tussen de 40 en 50 kg wegen.


Karakter

De Berner Sennenhond staat bekend om zijn vriendelijke en sociale karakter. Het is een hond die erg gehecht is aan zijn eigenaren en graag tijd met hen doorbrengt. De hond is ook geschikt als gezinshond vanwege zijn geduld en speelse karakter.


Verzorging

Vanwege de dikke vacht heeft de Berner Sennenhond regelmatig verzorging nodig. Het is belangrijk om de hond regelmatig te borstelen en te kammen om klitten en knopen te voorkomen. Ook is het belangrijk om de nagels van de hond regelmatig te knippen en zijn oren schoon te houden.


Gezondheid

De Berner Sennenhond is over het algemeen een gezonde hond, maar net als bij elk ras zijn er enkele gezondheidsproblemen waarmee eigenaren rekening moeten houden. De hond kan vatbaar zijn voor heupdysplasie, elleboogdysplasie en oogproblemen.


Training en Opvoeding

De Berner Sennenhond is intelligent en leert snel. Het is belangrijk om de hond op jonge leeftijd te socialiseren en te trainen. Het is ook belangrijk om de hond te leren omgaan met kinderen en andere huisdieren. Een positieve trainingsmethode werkt het beste bij dit ras.


Conclusie:


De Berner Sennenhond is een geweldige metgezel voor gezinnen die op zoek zijn naar een vriendelijke en sociale hond. Met zijn dikke vacht en opvallende uiterlijk is hij een unieke verschijning.


Hoewel er enkele gezondheidsproblemen zijn waarmee rekening moet worden gehouden, kan de hond over het algemeen een lang en gezond leven leiden met de juiste verzorging. Door de hond op jonge leeftijd te trainen en socialiseren, kan hij zich ontwikkelen tot een gehoorzame en trouwe metgezel voor het hele gezin.


FAQ:

  1. Zijn Berner Sennenhonden goede waakhonden? Ja, Berner Senne honden hebben een natuurlijk instinct om hun gezin te beschermen en kunnen goede waakhonden zijn.

  2. Hebben Berner Sennenhonden veel beweging nodig? Ja, Berner Senne honden hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Lange wandelingen en speeltijd zijn belangrijk voor hun welzijn.

  3. Zijn Berner Sennenhonden geschikt voor gezinnen met kinderen? Ja, Berner Senne honden zijn over het algemeen erg vriendelijk en geduldig met kinderen. Ze kunnen een geweldige metgezel zijn voor gezinnen met kinderen.

  4. Hebben Berner Sennenhonden veel verzorging nodig? Ja, Berner Senne honden hebben veel verzorging nodig vanwege hun dikke vacht. Regelmatig borstelen en trimmen kan helpen om klitten te voorkomen en hun vacht gezond te houden.

  5. Zijn Berner Sennenhonden vatbaar voor gezondheidsproblemen? Ja, Berner Senne honden kunnen vatbaar zijn voor gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie en maagkanteling. Het is belangrijk om regelmatig dierenartscontroles te plannen en hun gezondheid in de gaten te houden.

12 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Cane Corso

Comentários


bottom of page