top of page

Border Collie Training: De Basisbeginselen

Border Collie Training: De Basisbeginselen


Een Border Collie is een intelligente hond met veel energie en heeft een goede training nodig om een gehoorzame en gezonde hond te worden. Border Collie training kan uitdagend zijn, maar het kan ook heel leuk en lonend zijn als je de juiste technieken gebruikt. In dit artikel zullen we de basisbeginselen van Border Collie training bespreken.


Inleiding


De Border Collie is een van de slimste hondenrassen ter wereld en is oorspronkelijk gefokt om te werken als herdershond. Vanwege zijn intelligentie en trainbaarheid is de Border Collie ook een populaire keuze als huishond en showhond. Het trainen van een Border Collie kan een uitdagende taak zijn, maar met geduld, consistentie en de juiste technieken kan het een lonende ervaring zijn.


Stap 1: Zindelijkheidstraining


De eerste stap in het trainen van een Border Collie is zindelijkheidstraining. Dit is een belangrijke stap, omdat het voorkomt dat de hond in huis plast en poept. Het is belangrijk om te beginnen met zindelijkheidstraining op jonge leeftijd, omdat oudere honden vaak meer tijd en moeite nodig hebben om dit te leren.


Maak een schema


Een belangrijke stap bij zindelijkheidstraining is het maken van een schema. Dit omvat het bepalen van vaste tijden voor het voeren van de hond, het uitlaten van de hond en het spelen met de hond. Het is belangrijk om het schema te volgen, omdat dit de hond helpt om een ​​routine te ontwikkelen en te weten wanneer het tijd is om naar buiten te gaan.


Gebruik beloningen


Beloningen zijn een effectieve manier om zindelijkheidstraining te bevorderen. Wanneer de hond buiten plast of poept, geef dan onmiddellijk een beloning. Dit kan een traktatie zijn, maar het kan ook iets simpels zijn zoals een knuffel of een schouderklopje. De hond zal deze beloningen associëren met het buiten plassen of poepen en zal gemotiveerd zijn om deze actie te herhalen.


Gebruik een bench


Een bench kan ook helpen bij zindelijkheidstraining. Honden zijn van nature schone dieren en zullen niet in hun eigen ruimte willen plassen of poepen. Zet de hond in de bench als je niet thuis bent en laat de hond er alleen uit als je hem uitlaat. Dit zal de hond helpen om zijn behoeften buiten te doen en niet in de bench.Border Collie Training: De Basisbeginselen

Basiscommando's aanleren


De volgende stap in Border Collie training is het aanleren van basiscommando's. Dit omvat commando's zoals zit, lig, blijf en kom hier. Basiscommando's zijn belangrijk omdat ze de hond helpen om gehoorzaam te zijn en veilig te blijven.


Het "Zit" commando


Het "Zit" commando is een van de eerste commando's die een Border Collie moet leren. Houd een traktatie boven het hoofd van de hond en beweeg het langzaam naar achteren terwijl je het "Zit" commando geeft. De hond zal zijn hoofd omhoog brengen om de traktatie te volgen en zal automatisch in de zit positie gaan zitten. Beloon de hond onmiddellijk met een traktatie en veel lof.


Het "Lig" commando


Het "Lig" commando is een andere basisvaardigheid die een Border Collie moet leren. Begin met het "Zit" commando en houd dan de traktatie voor de neus van de hond en beweeg het langzaam naar de grond terwijl je het "Lig" commando geeft. De hond zal zijn hoofd volgen en naar beneden gaan liggen. Beloon de hond onmiddellijk met een traktatie en veel lof.


Het "Blijf" commando


Het "Blijf" commando is belangrijk om de hond veilig te houden en te voorkomen dat hij wegrent. Begin met het "Zit" commando en steek dan je hand uit met je palm naar de hond gericht en zeg "Blijf". Loop een paar stappen weg en draai je dan weer om en zeg "Kom hier". Beloon de hond onmiddellijk met een traktatie en veel lof wanneer hij naar je toekomt.