top of page

Border Collie Training: De Basisbeginselen

Bijgewerkt op: 17 dec. 2023

Border Collie Training: De Basisbeginselen


Een Border Collie is een intelligente hond met veel energie en heeft een goede training nodig om een gehoorzame en gezonde hond te worden. Border Collie training kan uitdagend zijn, maar het kan ook heel leuk en lonend zijn als je de juiste technieken gebruikt. In dit artikel zullen we de basisbeginselen van Border Collie training bespreken.


Inleiding


De Border Collie is een van de slimste hondenrassen ter wereld en is oorspronkelijk gefokt om te werken als herdershond. Vanwege zijn intelligentie en trainbaarheid is de Border Collie ook een populaire keuze als huishond en showhond. Het trainen van een Border Collie kan een uitdagende taak zijn, maar met geduld, consistentie en de juiste technieken kan het een lonende ervaring zijn.


Stap 1: Zindelijkheidstraining


De eerste stap in het trainen van een Border Collie is zindelijkheidstraining. Dit is een belangrijke stap, omdat het voorkomt dat de hond in huis plast en poept. Het is belangrijk om te beginnen met zindelijkheidstraining op jonge leeftijd, omdat oudere honden vaak meer tijd en moeite nodig hebben om dit te leren.


Maak een schema


Een belangrijke stap bij zindelijkheidstraining is het maken van een schema. Dit omvat het bepalen van vaste tijden voor het voeren van de hond, het uitlaten van de hond en het spelen met de hond. Het is belangrijk om het schema te volgen, omdat dit de hond helpt om een ​​routine te ontwikkelen en te weten wanneer het tijd is om naar buiten te gaan.


Gebruik beloningen


Beloningen zijn een effectieve manier om zindelijkheidstraining te bevorderen. Wanneer de hond buiten plast of poept, geef dan onmiddellijk een beloning. Dit kan een traktatie zijn, maar het kan ook iets simpels zijn zoals een knuffel of een schouderklopje. De hond zal deze beloningen associëren met het buiten plassen of poepen en zal gemotiveerd zijn om deze actie te herhalen.


Gebruik een bench


Een bench kan ook helpen bij zindelijkheidstraining. Honden zijn van nature schone dieren en zullen niet in hun eigen ruimte willen plassen of poepen. Zet de hond in de bench als je niet thuis bent en laat de hond er alleen uit als je hem uitlaat. Dit zal de hond helpen om zijn behoeften buiten te doen en niet in de bench.drie kleur hond liggend in het gras
Border Collie Training: De Basisbeginselen

Basiscommando's aanleren


De volgende stap in Border Collie training is het aanleren van basiscommando's. Dit omvat commando's zoals zit, lig, blijf en kom hier. Basiscommando's zijn belangrijk omdat ze de hond helpen om gehoorzaam te zijn en veilig te blijven.


Het "Zit" commando


Het "Zit" commando is een van de eerste commando's die een Border Collie moet leren. Houd een traktatie boven het hoofd van de hond en beweeg het langzaam naar achteren terwijl je het "Zit" commando geeft. De hond zal zijn hoofd omhoog brengen om de traktatie te volgen en zal automatisch in de zit positie gaan zitten. Beloon de hond onmiddellijk met een traktatie en veel lof.


Het "Lig" commando


Het "Lig" commando is een andere basisvaardigheid die een Border Collie moet leren. Begin met het "Zit" commando en houd dan de traktatie voor de neus van de hond en beweeg het langzaam naar de grond terwijl je het "Lig" commando geeft. De hond zal zijn hoofd volgen en naar beneden gaan liggen. Beloon de hond onmiddellijk met een traktatie en veel lof.


Het "Blijf" commando


Het "Blijf" commando is belangrijk om de hond veilig te houden en te voorkomen dat hij wegrent. Begin met het "Zit" commando en steek dan je hand uit met je palm naar de hond gericht en zeg "Blijf". Loop een paar stappen weg en draai je dan weer om en zeg "Kom hier". Beloon de hond onmiddellijk met een traktatie en veel lof wanneer hij naar je toekomt.


Het "Kom hier" commando


Het "Kom hier" commando is belangrijk om de hond terug te laten komen wanneer hij bijvoorbeeld in gevaar is. Begin door de hond vast te houden en roep dan zijn naam en het "Kom hier" commando terwijl je achteruit loopt. Beloon de hond onmiddellijk met een traktatie en veel lof wanneer hij naar je toekomt.


Socialisatie


Socialisatie is een belangrijke stap in de Border Collie training. Dit omvat het blootstellen van de hond aan verschillende mensen, dieren en situaties om hem te helpen wennen aan nieuwe omgevingen. Het is belangrijk om te beginnen met socialisatie op jonge leeftijd om agressief gedrag en angst te voorkomen.


Blootstellen aan verschillende mensen


Het is belangrijk om je Border Collie bloot te stellen aan verschillende mensen, inclusief kinderen en ouderen. Begin met bekende mensen en ga dan geleidelijk over naar onbekende mensen. Laat de mensen de hond rustig benaderen en laat ze de hond rustig aaien. Beloon de hond als hij kalm blijft en niet agressief reageert.


Blootstellen aan andere dieren

Het is ook belangrijk om je Border Collie te laten wennen aan andere dieren, zoals katten en andere honden. Begin met bekende dieren en ga dan geleidelijk over naar onbekende dieren. Houd de hond altijd aan de lijn en laat hem rustig snuffelen aan de andere dieren. Beloon de hond als hij kalm blijft en niet agressief reageert.


Blootstellen aan verschillende situaties

Het is ook belangrijk om je Border Collie te laten wennen aan verschillende situaties, zoals drukke straten, markten en parken. Begin met rustige omgevingen en ga dan geleidelijk over naar drukkere omgevingen. Geef je Border Collie de tijd om te wennen aan de nieuwe situaties en beloon hem als hij kalm blijft en niet bang is.


Gehoorzaamheidstraining


Gehoorzaamheidstraining is een belangrijke stap in de Border Collie training. Dit omvat het aanleren van gehoorzaamheid commando's, zoals "zit", "blijf", "kom hier" en "af".


Hieronder vind je enkele tips voor het trainen van je Border Collie in gehoorzaamheid.


Positieve bekrachtiging

Positieve bekrachtiging is een belangrijke methode voor het trainen van een Border Collie. Beloon de hond onmiddellijk als hij het gewenste gedrag vertoont, bijvoorbeeld met een traktatie of veel lof.


Korte trainingssessies

Border Collies hebben de neiging om snel verveeld te raken. Houd de trainingssessies kort en gevarieerd om de hond geïnteresseerd te houden. Begin met korte sessies van vijf tot tien minuten en bouw dit geleidelijk op.


Gebruik van beloningen

Gebruik beloningen om gewenst gedrag aan te moedigen. Beloningen kunnen traktaties, lof of speeltijd zijn. Geef de beloning onmiddellijk nadat de hond het gewenste gedrag heeft vertoond.


Consequentie

Wees consistent in je training. Gebruik dezelfde commando's en dezelfde beloningen elke keer dat je traint. Consistentie zal de hond helpen om het gewenste gedrag sneller te leren.

89 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Cane Corso

Commentaires


bottom of page