top of page

Clicker training hond

Bijgewerkt op: 21 mei

Clicker training voor uw hond: alles voor een positieve versterking tussen jou en je hond


blonde puppy wat languit ligt op de grond
Clicker training hond

Inleiding:Clicker training hond


Clicker training hond is een populaire en effectieve methode voor hondentraining of voor hulphonden training die afhankelijk is van positieve bekrachtiging. Clicker training van uw hond kan een heel goede manier zijn om hem te laten focussen op wat u van hem vraagt. U kunt tijdens de training een clicker gebruiken om uw hond te helpen herkennen wanneer hij gedrag heeft vertoond dat tot een beloning zal leiden. Het maakt gebruik van een duidelijk klikgeluid (gemaakt met een klein handapparaat, een zogenaamde clicker) om het exacte moment aan te geven waarop uw hond het gewenste gedrag vertoont.


Dankzij deze precieze timing kunt u uw hond precies belonen wanneer hij het verdient, wat leidt tot sneller leren en een sterkere band tussen u en uw hond of pup.


U kunt ook een markeer woord gebruiken voor training


U kunt ook een markeer woord gebruiken voor training, zoals 'Ja' zeggen, maar het gebruik van een clicker kan voor uw hond voorspelbaarder zijn en hij zal het geluid waarschijnlijk sterker associëren met het krijgen van iets lekkers.


Het is gemakkelijk om de hele dag door markeer woorden te gebruiken buiten een trainingscontext, wat verwarrend kan zijn voor uw hond, vooral als deze niet wordt gevolgd door een beloning. Onze stemmen variëren natuurlijk ook in toon, toonhoogte en volume, afhankelijk van veel verschillende dingen, maar het klikgeluid is consistent en uw hond zal het gemakkelijk herkennen.

Als uw hond geluidsgevoelig is en hij zich zorgen maakt over het klikgeluid , kunt u het geluid dempen door vanuit uw zak op de klikker te klikken. Als ze nog steeds bang zijn voor het geluid, moet je in plaats daarvan een markeer woord gebruiken.


hond wat een bal in zijn bek heeft op een grasveld
clicker training hond

TIMING CLICKER ZO BELANGRIJK!!


Het tijdstip waarop u op de clicker klikt , is erg belangrijk. Beschouw de klik alsof u een foto maakt van het gewenste gedrag. U hoeft alleen te klikken als uw hond precies de actie uitvoert waar u om vraagt.


Als u uw hond bijvoorbeeld vraagt ​​om te gaan zitten, maar hij blaft ook wanneer hij dat doet, dan moedigt u hem op dit punt ook aan om te blaffen als u klikt en hem beloont. In dit geval moet je klikken voordat ze blaffen, of alleen klikken en belonen als ze niet blaffen.


De klik moet precies op het gewenste gedrag komen en het is belangrijk dat u uw hond binnen 3 seconden na de klik beloont. Probeer een bal te laten vallen en te klikken op het exacte moment dat hij de grond raakt om te oefenen! Het is moeilijker dan het klinkt. Als u niet op het juiste moment klikt om uw hond te belonen, kan dit hem frustreren en de effectiviteit van de klik verminderen.


STAP 1. LAAT UW HOND ZIEN HOE DE CLICKER WERKT EN WAT HIJ DOET


Voordat u een clicker gaat gebruiken, moet u de 'klik' associëren met iets positiefs; de beloning. Hierdoor leert uw hond anticiperen op zijn beloning nadat hij de 'klik' heeft gehoord.

Zorg ervoor dat je dit in een rustige omgeving doet, zonder enige afleiding. Als uw hond voedsel gemotiveerd is, kunt u een deel van het voer van uw hond gebruiken, om te voorkomen dat u te veel lekkers gebruikt.

Als uw hond lekker rustig is, hoeft u alleen maar te 'klikken' en daarna een beloning te geven, waarbij u ervoor zorgt dat deze binnen 3 seconden wordt gegeven. Herhaal dit proces meerdere keren.


STAP 2. BEGIN MET HET INTRODUCEREN VAN DE CLICKER ALS UW HOND IETS GOEDS DOET


Zodra u ziet dat uw hond anticipeert op het voer wanneer hij de klik hoort, kunt u beginnen met het introduceren van de clicker om goed gedrag te markeren.

Vraag uw hond iets eenvoudigs te doen dat hij al kent, zoals 'zitten' of 'liggen'. Zodra uw hond zit, klikt u en beloont u hem. Oefen dit regelmatig gedurende een paar korte sessies, zodat u uw timing kunt verbeteren en uw hond kan wennen aan het gebruik van de clicker .

Als u er zeker van bent dat uw hond begrijpt wat de klik betekent (hij moet onmiddellijk kijken naar waar het lekkers vandaan komt), kunt u vervolgens de clicker gebruiken om nieuw gedrag aan te leren.


STAP 3. GEBRUIK DE CLICKER ALS ONDERDEEL VAN DE HONDENTRAINING


Clicker training is een handige manier om een ​​hond uit zichzelf te laten uitwerken wat u wilt dat hij doet. Dit vergt behoorlijk wat hersenkracht van uw hond en is een geweldige manier om hem mentaal te stimuleren.


Om de clicker te gebruiken , moet u eerst beslissen wat het uiteindelijke gedrag is dat u wilt dat uw hond doet, en dit vervolgens opdelen in kleine stapjes. Dit zouden progressieve stappen moeten zijn die, als ze allemaal opeenvolgend worden aangeklikt, beloond en erop worden voortgebouwd, uiteindelijk tot het uiteindelijke gedrag zullen leiden.


Als u bijvoorbeeld uw hond traint om op een mat te zitten, beloon dan eerst eventuele interesse in de mat. Klik op wanneer uw hond naar de mat kijkt en beloon dan. Zodra ze dit consequent doen, wacht je een paar seconden totdat ze een stap in de richting van de mat hebben gezet, klik je en beloon je de stap. Ga door totdat je uiteindelijk een poot op de mat vasthoudt.


Van daaruit bouw je dan op van twee naar drie poten, totdat je uiteindelijk pas klikt en beloont als je alle vier de poten op de mat hebt.

De laatste stap zou zijn om uw hond te vragen op de mat te gaan zitten, en vervolgens te klikken en te belonen als hij dat met succes doet. Vervolgens kunt u uw hond om een ​​pluisje vragen als hij op de mat ligt, en dit alleen maar klikken en belonen.


STAP 4. WEES CONSISTENT


De sleutel tot elke hondentraining is consistentie. Hoewel het belangrijk is dat u bij elke stap alleen op het gewenste gedrag klikt waarnaar u op zoek bent, moet u, als u per ongeluk klikt, toch een beloning krijgen. Dit zorgt ervoor dat uw hond de klik blijft associëren met beloning en dat hij niet al uw harde werk ongedaan zal maken.

Het is ook belangrijk om consistent te zijn in de manier waarop u klikt. Wij raden u aan uw clicker in de palm van uw hand aan de zijkant van uw lichaam te houden. Houd uw clicker niet als een afstandsbediening vast en richt deze op uw hond, omdat dit intimiderend kan zijn.


De voordelen van clicker training hond:


 • Sneller leren: De klik markeert nauwkeurig het juiste gedrag, waardoor het voor uw hond gemakkelijker wordt om te begrijpen wat u wilt.

 • Verbeterde nauwkeurigheid: u kunt zelfs de subtielste bewegingen in de richting van het gewenste gedrag belonen.

 • Sterkere band: Positieve bekrachtiging schept vertrouwen en versterkt de relatie tussen u en uw hond.

 • Geschikt voor alle honden: Clicker training kan worden gebruikt bij honden van alle leeftijden, rassen en ervaringsniveaus.

hond wat ligt en je aankijkt
clicker training hond

Er zijn verschillende redenen waarom clicker training hond een goede keuze is voor hondenbezitters:


 • Sneller en nauwkeuriger leren:   De klik fungeert als een markering en geeft het exacte moment aan waarop uw hond het gewenste gedrag vertoont. Deze precieze timing helpt uw ​​hond precies te begrijpen wat hij heeft gedaan om de beloning te verdienen, wat leidt tot sneller leren en duidelijkere communicatie. Alleen verbale complimenten of traktaties geven misschien niet altijd het exacte moment weer, wat het verwarrend maakt voor uw hond.


 • Verbeterde nauwkeurigheid:   Met de klik kunt u zelfs de kleinste stappen in de richting van het gewenste gedrag belonen. Dit is vooral handig bij het vormgeven van complex gedrag. Door deze benaderingen te belonen, kunt u uw hond geleidelijk naar het einddoel leiden.


 • Sterkere band met uw hond:   Clicker training hond legt de nadruk op positieve bekrachtiging, wat vertrouwen schept en de relatie tussen u en uw hond versterkt. De trainingssessies worden leuk en boeiend voor jullie beiden, waardoor een positieve verbinding ontstaat.


 • Focus op communicatie: Clicker training hond bevordert een duidelijke communicatie tussen u en uw hond. De klik neemt alle onduidelijkheid weg over welk gedrag wordt beloond, wat leidt tot een beter begrip tussen jullie.

Over het algemeen biedt clicker training hond een positieve, effectieve en veelzijdige benadering van hondentraining. Het kan u helpen een sterke band met uw hond op te bouwen, terwijl u hem het gedrag leert dat u wenst.

FAQ - Veelgestelde vragen clicker training hond


Wat is clicker training hond?


Clicker training hond is een hondentraining methode waarbij gebruik wordt gemaakt van een clicker, een klein handapparaat dat een klikgeluid maakt, om het exacte moment aan te geven waarop uw hond het gewenste gedrag vertoont. Door deze precieze timing kunt u uw hond onmiddellijk belonen voor goede keuzes, wat leidt tot sneller leren en een sterkere band.


Waarom kiezen voor clicker training hond?


 • Sneller en nauwkeuriger: de klik maakt precies duidelijk wat de beloning heeft opgeleverd, wat leidt tot sneller leren.

 • Verbeterde nauwkeurigheid: beloon zelfs kleine stappen in de richting van het gewenste gedrag, waardoor complexe trucs effectief vorm worden gegeven.

 • Sterkere band: Positieve bekrachtiging schept vertrouwen en een positieve verbinding tussen u en uw hond.

Hoe begin ik met clicker training hond?


 1. Profiteer van beloningen: gebruik kleine, hoogwaardige lekkernijen die uw hond motiveren.

 2. Conditioneer de Clicker: Klik en volg onmiddellijk met iets lekkers, en herhaal dit totdat uw hond de klik associeert met een beloning.

Hoe train ik mijn hond met een clicker?


 1. Breek gedrag af: begin met eenvoudige handelingen, zoals zitten of oogcontact maken. Verhoog geleidelijk de moeilijkheidsgraad naarmate uw hond vordert.

 2. Lokken en vangen: gebruik een snoepje om uw hond in de gewenste positie te brengen, klik op het moment dat hij dit uitvoert en geef het lekkers af.

 3. Klik en behandel: Zodra uw hond de klik begrijpt, stopt u met lokken en klikt u alleen op het aangeboden gedrag.

Tips voor clicker training hond:


 • Korte en leuke sessies: Streef meerdere keren per dag naar sessies van 5-10 minuten om uw hond betrokken te houden.

 • Eindig met een positieve noot: beëindig de training altijd wanneer uw hond succesvol is, zodat hij meer wil.

 • Geduld en consistentie: Leren kost tijd. Wees geduldig en consistent met uw signalen en beloningen.

 • Eén klik per gedrag: vermijd meerdere keren klikken voor één actie.


klein hondje met een touwtje in zijn mond zit op een balkje
Hondentrainingen - Clicker honden training9 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page