top of page

De eerste Australian Labradoodle


Weetjes over de eerste Australian Labradoodle


hondje creme
De eerste Australian Labradoodle

Wie is Wally Conron?


Wally Conron werkte samen met een blindenvereniging met een fok- en trainingsprogramma voor blindengeleidehonden. Op een dag ontving hij een speciaal verzoek. Het kwam van een blinde Hawaiiaanse vrouw en haar man allergisch was voor honden. Drie jaar lang heeft hij met poedels gewerkt, aangezien ze een hypo-allergene vacht hebben, maar geen van de Poedels vertoonde de nodige eigenschappen om blindengeleidehonden te worden. Dus nam hij een ongekende beslissing: een van zijn Labradors kruisen met een poedel om een ​​nieuw hypoallergeen ras te creëren, de Labradoodle.


Ontwikkeling van de eerste Australian Labradoodle


Wally Conron had zijn Labradoodle-nestjes en selecteerde daar geweldige hulphonden uit. Sinds hij met zijn fokprogramma begon, werd Wally Conron echter bedreigd, aangeklaagd en zelfs geslagen door raszuivere fokkers die hem ervan beschuldigden hun werk te verdraaien. Dit was duidelijk een angstreactie van de kant van de fokkers op de internationale aandacht die de Labradoodle had gekregen. Uiteindelijk gaf Wally Conron het op en ging met pensioen, waardoor er een generatie macht overbleef om het ras te registreren bij de Kennel Club.bruin hondje
De eerste Australian Labradoodle


Wally Conron's in zijn eigen woorden over de eerste Australian Labradoodle

In zijn eigen woorden waren de Labradoodles die hij creëerde briljant. Hij heeft nooit problemen gehad met hun temperament, ze waren erg intelligent en gemakkelijk te trainen. Dit was het geval omdat hij veel moeite deed om de ouders van de pups zorgvuldig te selecteren. Het probleem met de Labradoodle was het succes ervan.

De Labradoodle werd erg populair en fokkennels begonnen de honden te fokken zonder enige vorm van criteria. Ze zetten simpelweg twee honden bij elkaar, zonder onderzoek naar mogelijke erfelijke gezondheids- of gedragsproblemen. Ze hebben ook niet getest om te verifiëren dat ze een hypo-allergene vacht hadden.


Zo raakte het hondenras beetje bij beetje besmet en ontstond de indruk dat de honden te nerveus waren, er te lang over deden om commando's te leren en niet als hulphonden ingezet kunnen worden.


Getuige hiervan was dat Wally Conon er soms spijt van had dat hij koorts had gekregen die ook plaats maakte voor het zinloos kruisen van rassen. Voor hem was de kruising tussen de Labrador en de Poedel alleen zinvol zolang er goede hulphonden uit voortkwamen die geen allergieën uitlokten .


Toen dit niet langer het geval was, had de Labradoodle geen bestaansreden meer. Gelukkig waren er, nadat Wally Conron met pensioen ging, andere fokkers zoals Mellodie Woolley die de oorspronkelijke criteria bleven volgen en geweldige resultaten behaalden.


De popularisering van de Labradoodle

De Labradoodle verspreidde zich snel in populariteit. De grote vraag naar deze honden leidde echter tot ernstige gevolgen: veel fokkers kregen Labradoodle-koorts en begonnen ze te fokken met geld als prioriteit.


Gewetenloze fokkers en een gebrek aan genetische kennis begonnen kruisingen te produceren met als doel een groot aantal puppy's te creëren die verkocht konden worden onder de naam Labradoodle, allemaal zonder ervoor te zorgen dat de puppy's voldeden aan de rasstandaarden (hypo-allergene vacht,gelijkmatig temperament , adequate bouw …) en dat de ouders geen erfelijke problemen hadden.


De Labradoodle-crisis


Een van de eerste fokkers die hard werkte om het Labradoodle-ras te ontwikkelen, was Mellodie Woolley . Samen met haar moeder, Beverley Manners, nam ze de taak op zich om een ​​ras te ontwikkelen en te consolideren dat verder ging dan alleen het kruisen van een Labrador met een Poedel.


Niettemin hebben ze, als getuigen van de overexploitatie van de term Labradoodle en hoe deze zijn oorspronkelijke betekenis verloor, het oorspronkelijke concept van het ras opnieuw geformuleerd. Ze besloten het los te koppelen van alle negatieve connotaties die de Labradoodle op oneerlijke wijze had gekregen, door een nieuw fokprogramma te creëren met andere criteria en een andere naam ( Australische Cobberdog ), zodat het niet langer geassocieerd zou worden met gewetenloze hondenfokkers.


De wedergeboorte van de Labradoodle


Beverley en Mellodie, fokkers van de Ruthland Manor en Tegan Park Labradoodle Breeding & Research Centers besloten om de verloren essentie van de Authentieke Labradoodle te herstellen.


Ze hebben het fokprogramma opnieuw opgestart met verschillende genetische diversiteit, volgens de criteria die werden gebruikt om oorspronkelijk de Labradoodle te creëren: hypo-allergene honden die geen haar verliezen, een grote intelligentie en intuïtie, een zachtaardig en genereus karakter, heel gemakkelijk te trainen en met een groot potentieel om te groeien.


Zo werd de Australische Cobberdog geboren, een naam die verwijst naar de raszuivere Labradoodle die voldoet aan de oorspronkelijke doelstellingen van het ras.liggende hond in hoog gras
De eerste Australian Labradoodle beige


IS EEN LABRADOODLE EEN AUSTRALIAN COBBERDOG?


Nee, een Labradoodle is een kruising tussen een poedel en een labrador, oftewel een kruising van meerdere generaties (de zogenaamde Australian Labradoodles).


Een Australian Cobberdog heeft een door de Australische MDBA erkende stamboom , naast zijn eigen stabiele DNA-sequentie. Dit is vooral belangrijk omdat de stabiele DNA-sequentie ervoor zorgt dat het zijn kenmerken behoudt, generatie na generatie. Dit helpt om de kwaliteiten ervan te voorspellen.


Bij Labradoodles is dit niet te voorspellen en zal er altijd onzekerheid bestaan ​​over hoe de pups zullen worden. Als u erover denkt om thuis een Labradoodle te hebben, bent u waarschijnlijk op zoek naar een Australian Cobberdog.


In werkelijkheid is de Australian Cobberdog precies wat de Labradoodle zou moeten zijn als hij niet in een crisis was beland, ook al is de essentie van beide namen hetzelfde: een hypo-allergene hond met een enorm potentieel om therapie- en hulpverleningswerk uit te voeren.


Het belangrijkste verschil is dat de Australian Cobberdog een kwaliteitsgarantie heeft (het is wat je ervan verwacht), terwijl een Labradoodle nooit gegarandeerd kan worden.


FAQ Veelgestelde vragen over de eerste Australian Labradoodle


Wat is een Australian Labradoodle?


De Australian Labradoodle is een Labradoodle van een zuiver ras en werd voor het eerst ontwikkeld in Australië in de jaren tachtig. Het is een combinatie van de Labrador Retriever, Poedel en Cocker Spaniel, en soms andere rassen zoals de Irish Water Spaniel en Curly Coat Retriever.

Wat is de geschiedenis van de Australian Labradoodle?


De Australian Labradoodle werd voor het eerst gefokt in Australië in de jaren tachtig door Wally Conron van de Royal Guide Dogs Association of Australia. Het ras is gecreëerd als oplossing voor een probleem waarmee een blinde vrouw op Hawaï werd geconfronteerd, die op zoek was naar een geleidehond die de allergieën van haar man niet zou veroorzaken.


De vrouw benaderde Wally Conron en vroeg of hij een hond kon fokken die zowel hypoallergeen zou zijn als blinden kon begeleiden. Conron begon te experimenteren met verschillende rassen en kruiste een Labrador Retriever met een Standaardpoedel. Het resulterende ras was de eerste Australian Labradoodle, een ras dat zowel hypoallergeen was als een laag uitscheidende vacht had.

Wat is het temperament van Australian Labradoodles?


Australian Labradoodles staan ​​bekend om hun vriendelijke, gelijkmatige temperament. Ze worden beschreven als loyaal, energiek, vriendelijk en leuk. Ze staan ​​ook bekend als kalm, zachtaardig, sociaal, humoristisch en buitengewoon slim. Ze hebben een grote behoefte om mensen tevreden te stellen en zijn gemakkelijk te trainen. Ze kunnen goed omgaan met kinderen en andere honden en passen zich goed aan nieuwe situaties en omgevingen aan.

Wat is de gemiddelde levensduur van een Australian Labradoodle?


De gemiddelde levensduur van een Australian Labradoodle is ongeveer 13-15 jaar.

Uit welke rassen bestaat de Australian Labradoodle?


De Australian Labradoodle is een combinatie van de Labrador Retriever, Poedel en Cocker Spaniel, en soms andere rassen zoals de Irish Water Spaniel en Curly Coat Retriever.

Zijn Australian Labradoodles hypo-allergeen?


Ja, voor de overgrote meerderheid van mensen met hondenallergieën zijn Australian Labradoodles geschikt. Het ras staat bekend als hypo-allergeen en weinig tot niet-verharend.

Wat is het verschil tussen een Australian Labradoodle en een Labradoodle?


De Australian Labradoodle is een Labradoodle van een zuiver ras en werd voor het eerst ontwikkeld in Australië in de jaren tachtig. Het is een combinatie van de Labrador Retriever, Poedel en Cocker Spaniel, en soms andere rassen zoals de Irish Water Spaniel en Curly Coat Retriever.


De Labradoodle daarentegen is een kruising tussen een raszuivere Labrador Retriever en een raszuivere Poedel. Hoewel beide rassen bekend staan ​​als hypoallergeen en weinig tot niet-verharend, is de Australian Labradoodle een verfijnder en consistenter ras met zijn eigen rasstandaard en voorspelbare eigenschappen.


260 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page