top of page

De geschiedenis van de Berner Sennenhond

De geschiedenis van de Berner Sennenhond


De Berner Sennenhond is een populaire grote hond met een opvallende driekleurige vacht. Maar waar komt deze trouwe viervoeter eigenlijk vandaan en wat is zijn geschiedenis? In dit artikel duiken we dieper in de geschiedenis van de Berner Sennenhond.


Inleiding


De Berner Sennenhond is een grote Zwitserse hond die oorspronkelijk werd gefokt als werkhond voor het bewaken van boerderijen en het drijven van vee. Vandaag de dag is de Berner Sennenhond vooral bekend als een liefdevol gezinshuisdier. In dit artikel zullen we kijken naar de geschiedenis van dit ras en hoe het is geëvolueerd tot wat het vandaag is.


Oorsprong van de Berner Sennenhond


De Berner Sennenhond is ontstaan in het kanton Bern in Zwitserland, waar het ras oorspronkelijk werd gefokt als werkhond op boerderijen. Het ras is nauw verwant aan andere Sennenhonden uit Zwitserland, zoals de Appenzeller, Entlebucher en Grote Zwitserse Sennenhond.


Hoewel de exacte oorsprong van de Berner Sennenhond onbekend is, wordt aangenomen dat het ras is ontstaan uit kruisingen tussen lokale honden en de Mastiff-type honden die door Romeinse legers werden geïntroduceerd.


Evolutie van de Berner Sennenhond

In de 19e eeuw begonnen fokkers in het kanton Bern het ras te verfijnen en selectief te fokken voor specifieke eigenschappen. De honden werden gefokt voor hun vermogen om te werken op boerderijen en als waakhonden. In 1902 werd de eerste Berner Sennenhond geïmporteerd naar de Verenigde Staten en het ras kreeg internationale erkenning in de jaren 1930.


Na de Tweede Wereldoorlog werden Berner Sennenhonden steeds populairder als gezinshuisdieren. Fokkers begonnen zich te richten op het verbeteren van het temperament van het ras en het verminderen van gezondheidsproblemen die vaak voorkwamen bij de Berner Sennenhond, zoals heupdysplasie. In 1968 werd de Berner Sennenhond officieel erkend door de American Kennel Club.


Kenmerken van de Berner Sennenhond


De Berner Sennenhond is een grote hond met een opvallende driekleurige vacht. De vacht van de Berner Sennenhond is dik en golvend, en de kleuren zijn zwart, wit en bruin. Het ras staat bekend om zijn evenwichtige en vriendelijke temperament, en het zijn uitstekende huisdieren voor gezinnen met kinderen.