top of page

De geschiedenis van de Berner Sennenhond

Bijgewerkt op: 18 dec. 2023

De geschiedenis van de Berner Sennenhond


De Berner Sennenhond is een populaire grote hond met een opvallende driekleurige vacht. Maar waar komt deze trouwe viervoeter eigenlijk vandaan en wat is zijn geschiedenis? In dit artikel duiken we dieper in de geschiedenis van de Berner Sennenhond.


Inleiding


De Berner Sennenhond is een grote Zwitserse hond die oorspronkelijk werd gefokt als werkhond voor het bewaken van boerderijen en het drijven van vee. Vandaag de dag is de Berner Sennenhond vooral bekend als een liefdevol gezinshuisdier. In dit artikel zullen we kijken naar de geschiedenis van dit ras en hoe het is geëvolueerd tot wat het vandaag is.


Oorsprong van de Berner Sennenhond


De Berner Sennenhond is ontstaan in het kanton Bern in Zwitserland, waar het ras oorspronkelijk werd gefokt als werkhond op boerderijen. Het ras is nauw verwant aan andere Sennenhonden uit Zwitserland, zoals de Appenzeller, Entlebucher en Grote Zwitserse Sennenhond.


Hoewel de exacte oorsprong van de Berner Sennenhond onbekend is, wordt aangenomen dat het ras is ontstaan uit kruisingen tussen lokale honden en de Mastiff-type honden die door Romeinse legers werden geïntroduceerd.


Evolutie van de Berner Sennenhond

In de 19e eeuw begonnen fokkers in het kanton Bern het ras te verfijnen en selectief te fokken voor specifieke eigenschappen. De honden werden gefokt voor hun vermogen om te werken op boerderijen en als waakhonden. In 1902 werd de eerste Berner Sennenhond geïmporteerd naar de Verenigde Staten en het ras kreeg internationale erkenning in de jaren 1930.


Na de Tweede Wereldoorlog werden Berner Sennenhonden steeds populairder als gezinshuisdieren. Fokkers begonnen zich te richten op het verbeteren van het temperament van het ras en het verminderen van gezondheidsproblemen die vaak voorkwamen bij de Berner Sennenhond, zoals heupdysplasie. In 1968 werd de Berner Sennenhond officieel erkend door de American Kennel Club.


Kenmerken van de Berner Sennenhond


De Berner Sennenhond is een grote hond met een opvallende driekleurige vacht. De vacht van de Berner Sennenhond is dik en golvend, en de kleuren zijn zwart, wit en bruin. Het ras staat bekend om zijn evenwichtige en vriendelijke temperament, en het zijn uitstekende huisdieren voor gezinnen met kinderen.


Training en verzorging


Omdat de Berner Sennenhond een groot ras is, hebben ze veel ruimte nodig om te bewegen. Ze hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig om gezond te blijven. Wandelen, spelen in de achtertuin en hondensporten zoals gehoorzaamheidstraining en Flyball zijn uitstekende manieren om ervoor te zorgen dat uw Berner Sennenhond in goede conditie blijft.


De dikke, golvende vacht van de Berner Sennenhond heeft regelmatige verzorging nodig. Het is belangrijk om de vacht minstens één keer per week te borstelen om klitten te voorkomen en de vacht in goede conditie te houden. De Berner Sennenhond heeft ook regelmatig baden nodig om vuil en geur te verwijderen.


Het is ook belangrijk om uw Berner Sennenhond voldoende training en socialisatie te geven. Berner Sennenhonden zijn slimme en gevoelige honden, dus ze reageren goed op positieve trainingsmethoden. Vroege socialisatie is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw Berner Sennenhond zich op zijn gemak voelt in verschillende situaties en met verschillende mensen en dieren.hond in gras
De geschiedenis van de Berner Sennenhond


Gezondheidsproblemen


Net als veel grote hondenrassen hebben Berner Sennenhonden een aantal gezondheidsproblemen waar eigenaren zich bewust van moeten zijn. Heupdysplasie, elleboogdysplasie en maagkanteling komen vaak voor bij dit ras. Het is belangrijk om uw Berner Sennenhond regelmatig te laten controleren door een dierenarts om deze problemen vroegtijdig te detecteren en te behandelen.


Berner Sennenhonden hebben ook een hoger risico op bepaalde kankersoorten, waaronder lymfoom en osteosarcoom. Het is belangrijk om uw hond regelmatig te controleren op abnormale bultjes of knobbels en om onmiddellijk medische hulp te zoeken als u iets ongewoons opmerkt.


Conclusie


De geschiedenis van de Berner Sennenhond gaat terug tot de 19e eeuw, toen het ras werd gefokt als werkhond op boerderijen in Zwitserland. Tegenwoordig is de Berner Sennenhond een populair gezinshuisdier vanwege zijn evenwichtige en vriendelijke temperament en zijn opvallende driekleurige vacht. Om uw Berner Sennenhond in goede gezondheid te houden, is regelmatige lichaamsbeweging, verzorging en training van cruciaal belang.


FAQ (Veelgestelde vragen)


Hoe oud kan een Berner Sennenhond worden?

  • Een Berner Sennenhond kan gemiddeld 7 tot 9 jaar oud worden, hoewel sommige honden langer leven.

Zijn Berner Sennenhonden goede waakhonden?

  • Ja, Berner Sennenhonden hebben van nature een beschermend instinct en kunnen goede waakhonden zijn.

Zijn Berner Sennenhonden gemakkelijk te trainen?

  • Ja, Berner Sennenhonden zijn slimme honden en reageren goed op positieve trainingsmethoden.

Hebben Berner Sennenhonden veel verzorging nodig?

  • Ja, vanwege hun dikke vacht hebben Berner Sennenhonden regelmatige verzorging nodig, waaronder borstelen en baden.

Zijn Berner Sennenhonden geschikt voor appartementen?

  • Nee, vanwege hun grootte en energie hebben Berner Sennenhonden veel ruimte nodig om te bewegen en zijn ze over het algemeen niet geschikt voor appartementen.

13 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Cane Corso

Comments


bottom of page