top of page

Dominantie hond herkennen

Bijgewerkt op: 26 apr.

Hoe herken je dominantie bij honden?


Dominantie bij honden kan soms problemen veroorzaken in hun gedrag en interactie met andere honden en mensen. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je dominantie kunt herkennen bij honden. Hieronder volgen enkele tekenen van dominantie:


Hoog geheven staart


Een hond die zijn staart hoog en recht omhoog houdt, laat vaak dominant gedrag zien. Dit kan ook gepaard gaan met een gespannen lichaamshouding.


Rechtopstaande oren


Een hond met rechtopstaande oren laat ook vaak dominante signalen zien. Het kan een teken zijn van waakzaamheid en een assertieve houding.


Oogcontact


Een hond die oogcontact maakt en het niet wegkijkt, kan ook dominante signalen afgeven. Dit komt omdat het maken van oogcontact in de hondenwereld vaak als uitdaging wordt beschouwd.


Hoofd bovenop


Een hond die zijn hoofd bovenop een andere hond of persoon legt, vertoont vaak dominant gedrag. Het kan een teken zijn van dominantie en controle over de ander.


Grommen en blaffen


Grommen en blaffen zijn ook vaak tekenen van dominantie. Dit kan gepaard gaan met een agressieve lichaamstaal, zoals opgetrokken lippen en een hoge staart.Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle honden die deze signalen afgeven, noodzakelijkerwijs dominant zijn.


Sommige honden hebben van nature een hogere lichaamshouding en een sterker karakter, terwijl andere honden juist onderdaniger zijn. Het is belangrijk om het gedrag van de hond in zijn geheel te observeren en te beoordelen om een beter inz