top of page

Geschiedenis Cane Corso

Bijgewerkt op: 27 apr.

Geschiedenis Cane Corso


Geschiedenis Cane Corso. De Cane Corso is Italiaanse van oorsprong.

Cane Corso is een Italiaans hondenras dat bekend staat om zijn imposante uiterlijk en waakzame persoonlijkheid. In deze artikel gaan we dieper in op de geschiedenis van Cane Corso en bespreken we de evolutie van het ras door de eeuwen heen.


Oorsprong van Cane Corso


Cane Corso vindt zijn oorsprong in Italië, waar het ras al eeuwenlang bestaat. Het ras werd voornamelijk gebruikt als waakhond en jachthond en werd geroemd om zijn kracht en moed.

Sommige historici suggereren dat Cane Corso afstamt van oude Romeinse oorlogshonden die werden gebruikt in de strijd. Deze honden, die bekend stonden als "Canis Pugnax", waren zeer getrainde en agressieve vechters.


Evolutie van het ras


In de loop der jaren heeft Cane Corso verschillende evoluties ondergaan. Naast het gebruik als waakhond en jachthond werd het ras ook ingezet voor andere doeleinden, zoals het bewaken van eigendommen en het beschermen van vee tegen roofdieren. Door de eeuwen heen heeft het ras ook te maken gehad met periodes van bijna-uitsterving.


In de jaren 70 en 80 van de 20e eeuw was Cane Corso bijna uitgestorven als gevolg van de veranderende landbouwpraktijken in Italië. Gelukkig hebben enkele liefhebbers van het ras zich ingezet om het te behouden en te promoten, waardoor het ras langzaam maar zeker weer populair werd.


In de jaren 90 werd Cane Corso officieel erkend als ras door de Federazione Cynologique Internationale (FCI), wat heeft bijgedragen aan de toename van de populariteit van het ras in heel Europa.


Kenmerken van Cane Corso


Cane Corso is een grote, imposante hond met een sterke bouw en een korte, glanzende vacht. Het ras heeft verschillende kenmerken die het onderscheiden van andere hondenrassen.


Fysieke kenmerken: Cane Corso heeft een grote, gespierde lichaamsbouw en kan een gewicht bereiken van wel 50 tot 60 kilogram. De vacht kan verschillende kleuren hebben, waaronder zwart, grijs, rood en fawn.


Persoonlijkheidskenmerken: Cane Corso staat bekend om zijn intelligentie, loyaliteit en waakzaamheid. Het ras heeft een sterke wil en heeft een ervaren en toegewijde eigenaar nodig die in staat is om de hond op de juiste manier te trainen en te socialiseren.