top of page

Geschiedenis Cane Corso

Bijgewerkt op: 15 apr.

Geschiedenis Cane Corso


Geschiedenis Cane Corso. De Cane Corso is Italiaanse van oorsprong.

Cane Corso is een Italiaans hondenras dat bekend staat om zijn imposante uiterlijk en waakzame persoonlijkheid.


Oorsprong van Cane Corso


Cane Corso vindt zijn oorsprong in Italië, waar het ras al eeuwenlang bestaat. Het ras werd voornamelijk gebruikt als waakhond en jachthond en werd geroemd om zijn kracht en moed.

Sommige historici suggereren dat Cane Corso afstamt van oude Romeinse oorlogshonden die werden gebruikt in de strijd. Deze honden, die bekend stonden als "Canis Pugnax", waren zeer getrainde en agressieve vechters.


Evolutie van het ras


In de loop der jaren heeft Cane Corso verschillende evoluties ondergaan. Naast het gebruik als waakhond en jachthond werd het ras ook ingezet voor andere doeleinden, zoals het bewaken van eigendommen en het beschermen van vee tegen roofdieren. Door de eeuwen heen heeft het ras ook te maken gehad met periodes van bijna-uitsterving.


In de jaren 70 en 80 van de 20e eeuw was Cane Corso bijna uitgestorven als gevolg van de veranderende landbouwpraktijken in Italië. Gelukkig hebben enkele liefhebbers van het ras zich ingezet om het te behouden en te promoten, waardoor het ras langzaam maar zeker weer populair werd.


In de jaren 90 werd Cane Corso officieel erkend als ras door de Federazione Cynologique Internationale (FCI), wat heeft bijgedragen aan de toename van de populariteit van het ras in heel Europa.


Kenmerken van Cane Corso


Cane Corso is een grote, imposante hond met een sterke bouw en een korte, glanzende vacht. Het ras heeft verschillende kenmerken die het onderscheiden van andere hondenrassen.


Fysieke kenmerken: Cane Corso heeft een grote, gespierde lichaamsbouw en kan een gewicht bereiken van wel 50 tot 60 kilogram. De vacht kan verschillende kleuren hebben, waaronder zwart, grijs, rood en fawn.


Persoonlijkheidskenmerken: Cane Corso staat bekend om zijn intelligentie, loyaliteit en waakzaamheid. Het ras heeft een sterke wil en heeft een ervaren en toegewijde eigenaar nodig die in staat is om de hond op de juiste manier te trainen en te socialiseren.


Training en verzorging van Cane Corso


Net als andere hondenrassen hebben Cane Corso-puppy's vroege socialisatie en training nodig om op te groeien tot gezonde, goed aangepaste volwassen honden. Dit omvat het aanleren van basiscommando's en het wennen aan verschillende situaties en mensen.

Cane Corso heeft ook de nodige verzorging nodig om gezond te blijven. Dit omvat regelmatige lichaamsbeweging, goede voeding en veterinaire zorg. Het ras is vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen, zoals heupdysplasie en elleboogdysplasie, wat eigenaren moeten weten en kunnen herkennen.


Cane Corso in de moderne tijd


Tegenwoordig is Cane Corso een populair ras geworden, niet alleen als waakhond en jachthond, maar ook als gezinshond en showhond. Veel mensen waarderen het imposante uiterlijk en de waakzame persoonlijkheid van het ras.

Cane Corso wordt ook vaak gebruikt als werk- en diensthond. Het ras is bijvoorbeeld geschikt als politiehond, speurhond en reddingshond.hond loopt in gras
Geschiedenis Cane Corso


Cane Corso en de wet


Vanwege hun grote omvang en kracht worden Cane Corso's soms beschouwd als potentieel gevaarlijke honden. Hierdoor zijn er in sommige landen wetten en regels opgesteld met betrekking tot het houden van dit ras.

In Nederland valt Cane Corso onder de categorie "hoog risico honden" en gelden er specifieke regels voor het houden van deze honden. Zo moeten eigenaren van Cane Corso's zich houden aan regels zoals het aanlijnen en muilkorven van de hond in openbare ruimtes, het behalen van een verplichte gedragstest en het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering.

In België is er ook wetgeving met betrekking tot het houden van potentieel gevaarlijke honden, waaronder Cane Corso's. Hier moeten eigenaren van deze honden ook voldoen aan bepaalde regels, zoals het behalen van een verplichte gedragstest en het aanvragen van een vergunning.

Het is belangrijk voor potentiële eigenaren van Cane Corso's om zich bewust te zijn van deze wetten en regels en om ervoor te zorgen dat ze aan alle vereisten voldoen voordat ze een hond van dit ras aanschaffen.

Hoewel deze wetten en regels misschien als een last worden gezien, is het belangrijk om te onthouden dat ze zijn ontworpen om zowel de eigenaar als de hond te beschermen en de veiligheid van de gemeenschap te waarborgen. Door verantwoordelijke eigenaarschap en het volgen van de voorschriften kunnen Cane Corso's en andere potentieel gevaarlijke honden veilig en gelukkig leven als onderdeel van een gezin.


FAQ - Veel gestelde vragen


  1. Moeten Cane Corso's worden getraind? Ja, training is essentieel voor Cane Corso's. Ze zijn slimme en actieve honden die fysieke en mentale stimulatie nodig hebben om gezond en gelukkig te blijven. Training helpt ook om een sterke band tussen de hond en zijn eigenaar te ontwikkelen.

  2. Hebben Cane Corso's gezondheidsproblemen? Zoals alle hondenrassen kunnen Cane Corso's gezondheidsproblemen hebben. De meest voorkomende gezondheidsproblemen bij dit ras zijn heupdysplasie en elleboogdysplasie. Potentiële eigenaren moeten zich bewust zijn van deze problemen en ervoor zorgen dat ze hun hond kopen bij een gerenommeerde fokker die test op genetische aandoeningen.

  3. Zijn Cane Corso's geschikt voor gezinnen? Ja, Cane Corso's kunnen uitstekende gezinshonden zijn als ze goed worden getraind en gesocialiseerd. Het is echter belangrijk voor gezinnen om zich te realiseren dat dit een groot, sterk ras is dat veel beweging en aandacht nodig heeft. Daarnaast moeten gezinnen zich bewust zijn van de wetten en regels met betrekking tot het houden van potentieel gevaarlijke honden.

  4. Zijn Cane Corso's agressief? Cane Corso's kunnen agressief worden als ze niet goed worden opgevoed en gesocialiseerd. Het is belangrijk voor eigenaren om hun hond goed te trainen en ervoor te zorgen dat hij regelmatig wordt blootgesteld aan verschillende mensen, dieren en situaties. Potentiële eigenaren moeten ook bereid zijn om zich aan de wetten en regels te houden die van toepassing zijn op potentieel gevaarlijke honden.

  5. Hoeveel beweging hebben Cane Corso's nodig? Cane Corso's zijn actieve honden die veel beweging nodig hebben. Ze hebben dagelijkse wandelingen nodig en moeten de mogelijkheid hebben om te rennen en te spelen in een omheinde tuin. Naast fysieke beweging hebben ze ook mentale stimulatie nodig, zoals training en speeltijd met hun eigenaar.


132 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Cane Corso

Comments


bottom of page