top of page

Hond laten blaffen

Hond laten blaffen hoe lang mag dit doorgaan?


Er is geen eenduidig antwoord over hoelang een hond laten blaffen.

In het algemeen is het belangrijk om te proberen het blaffen van je hond te beperken tot een minimum. Als je hond blaft om aandacht te krijgen, is het belangrijk om hem niet te belonen voor het blaffen. Dit betekent dat je niet naar hem moet kijken, hem niet moet aanraken en hem zeker geen snoepjes of aandacht moet geven als hij blaft. In plaats daarvan kun je proberen de hond af te leiden met een speeltje of een andere activiteit.


Als de hond blaft om alarm te slaan, is het belangrijk om te achterhalen wat de hond waarschuwt. Als de hond blaft naar een vreemde, kun je proberen de vreemde voorzichtig aan de hond voor te stellen. Als de hond blaft naar een ander dier, kun je proberen de hond aan het andere dier te laten wennen.


Als de hond blaft uit verveling of angst, is het belangrijk om de hond voldoende beweging en mentale stimulatie te geven. Dit kan door regelmatige wandelingen, speeltijd en puzzelspeelgoed te geven. Je kunt ook overwegen om de hond in een bench te trainen om hem zich veiliger te laten voelen als hij alleen wordt gelaten.


In Nederland is er geen wet die specifiek het blaffen van honden regelt. Wel kan overmatig blaffen als overlast worden ervaren door buren of andere omwonenden. Als je buren of omwonenden zich beklagen over het blaffen van je hond, is het belangrijk om het probleem aan te pakken.


Je kunt proberen het blaffen te verminderen door de bovengenoemde tips te volgen. Als dat niet helpt, kun je overwegen om professionele hulp te zoeken bij een hondentrainer of gedragstherapeut


hond gaapt
Hoe lang mag je een hond laten blaffen

Hier zijn enkele tips om het blaffen van je hond te verminderen:


 • Negeer je hond als hij blaft om aandacht te krijgen. Zodra je hond stopt met blaffen, kun je hem dan belonen met aandacht of een lekkernij.

 • Geef je hond voldoende beweging en mentale stimulatie om verveling en angst te voorkomen.

 • Probeer de triggers die het blaffen van je hond triggeren te identificeren en neem stappen om ze te minimaliseren.

 • Werk met een hondentrainer als je moeite hebt om het blaffen van je hond te beheersen.


Waarom blaffen honden thuis?


Honden kunnen blaffen vanuit angst, verveling, begroeting, tijdens het spelen, om aandacht te vragen of door territoriumdrift/bescherming. Blaffen om zijn territorium te beschermen en om angst te tonen en/of je te alarmeren is voor een hond intuïtief. Dat komt vanuit instinct.


Is er een wet in Nederland die specifiek het blaffen van honden regelt?


In Nederland is er geen wet die specifiek het blaffen van honden regelt. Wel kan overmatig blaffen als overlast worden ervaren door buren of andere omwonenden. Als het blaffen van een hond overlast veroorzaakt, kan de eigenaar van de hond worden aangesproken door de gemeente. De gemeente kan de eigenaar een last onder dwangsom opleggen of zelfs een dwangsom opleggen.


De hoogte van de overlast wordt bepaald door het geluidsniveau van het blaffen. Volgens de Nederlandse wet is een geluidsniveau van 50 decibel (dB) overdag en 40 dB 's nachts als overlast te beschouwen. Een hond kan een geluidsniveau van meer dan 100 dB bereiken.


Als je buren zich beklagen over het blaffen van je hond, is het belangrijk om het probleem aan te pakken. Je kunt proberen het blaffen te verminderen door de bovengenoemde tips te volgen. Als dat niet helpt, kun je overwegen om professionele hulp te zoeken bij een hondentrainer of gedragstherapeut.liggend hondje
hond laten blaffen of politie bellen?

Kan ik de politie bellen voor een hond die blaft?


 In Nederland is er geen specifieke wet die het blaffen van honden verbiedt. Wel kan overmatig blaffen als overlast worden ervaren door buren of andere omwonenden. Als het blaffen van een hond overlast veroorzaakt, kan de eigenaar van de hond worden aangesproken door de gemeente. De gemeente kan de eigenaar een last onder dwangsom opleggen of zelfs een dwangsom opleggen.

Als u de politie belt over een blaffende hond, zullen zij de situatie beoordelen om te bepalen of er sprake is van overlast. Als er sprake is van overlast, kunnen zij de eigenaar van de hond aanspreken of een melding maken bij de gemeente.


Hier zijn enkele dingen die u kunt doen voordat u de politie belt:


 • Praat eerst met uw buren. Leg uit dat het blaffen van hun hond overlast veroorzaakt en vraag of ze het kunnen verminderen.

 • Houd een logboek bij van de overlast. Noteer wanneer de hond blaft, hoe lang de hond blaft en hoe luid de hond blaft. Dit kan nuttig zijn als u de politie belt.

 • Maak een geluidsopname van het blaffen. Dit kan ook nuttig zijn als u de politie belt.

Als u de politie belt, zorg er dan voor dat u de volgende informatie bij de hand heeft:


 • Uw naam en adres

 • De naam en adres van de buren met de blaffende hond

 • Een beschrijving van de hond

 • De tijd en duur van het blaffen

 • De geluidsintensiteit van het blaffen

De politie zal dan de situatie beoordelen en beslissen of er actie moet worden ondernomen.


Waar Meld je overlast van honden?


Bel 144. Ziet u een dier in nood of is een dier gewond? Bel dan meteen 144. U kunt dit nummer bellen voor alle dieren, dus ook voor huisdieren.


150 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page