top of page

Mijn hond eet poep

Mijn hond eet poep


Als hondenbezitter is het een onaangename ervaring om te ontdekken dat je hond poep eet. Het is een gedrag dat vaak voorkomt bij honden, maar dat niettemin onhygiënisch en potentieel gevaarlijk is. In dit artikel zullen we uitleggen waarom honden dit gedrag vertonen, welke gezondheidsrisico's eraan verbonden zijn en hoe je het kunt voorkomen en behandelen.


Coprofagie bij honden


Coprofagie is het eten van ontlasting door een dier, in dit geval een hond. Dit gedrag is niet ongewoon bij honden en kan verschillende oorzaken hebben. Sommige honden eten alleen de ontlasting van andere dieren, terwijl andere ook hun eigen ontlasting eten.


Ontlasting eten hond is dit gevaarlijk?


Ja, het eten van ontlasting door een hond kan gevaarlijk zijn. Het kan ziekteverwekkers bevatten, zoals bacteriën, parasieten of virussen, die de gezondheid van je hond kunnen schaden.

Bovendien kan het eten van ontlasting leiden tot spijsverteringsproblemen, zoals braken en diarree, en kan het ervoor zorgen dat je hond uitgedroogd raakt.


Daarom is het belangrijk om dit gedrag te voorkomen en ervoor te zorgen dat je hond geen ontlasting kan eten, bijvoorbeeld door zijn uitwerpselen direct op te ruimen en hem niet los te laten lopen op plekken waar veel ontlasting van andere dieren ligt.Mijn hond eet poep

Redenen waarom honden feces eten


Er zijn verschillende redenen waarom honden feces eten:

 1. Gedragsredenen: sommige honden eten ontlasting als onderdeel van hun jachtinstinct, of als gevolg van verveling, stress of angst.

 2. Voedingsstoffen tekorten: als een hond niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, kan hij geneigd zijn om ontlasting te eten om deze tekorten aan te vullen.

 3. Medische aandoeningen: sommige medische aandoeningen, zoals diabetes of spijsverteringsproblemen, kunnen leiden tot coprofagie.

Hond eet eigen ontlasting op in bench


Als je hond zijn eigen ontlasting opeet in de bench kan dit verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je hond niet genoeg uitgelaten wordt en te lang in de bench moet blijven zitten, waardoor hij gedwongen wordt om zijn ontlasting op te eten.


Een andere reden kan zijn dat je hond gestrest of verveeld is in de bench en daarom zijn ontlasting opeet als een manier om zichzelf bezig te houden.


Om dit gedrag te voorkomen, is het belangrijk om je hond voldoende uit te laten en hem niet te lang in de bench te laten zitten. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de bench groot genoeg is en dat je hond voldoende bewegingsruimte heeft om te staan, liggen en draaien.


Als je hond toch zijn ontlasting opeet in de bench, is het belangrijk om hem onmiddellijk uit de bench te halen en hem buiten te laten om te plassen en te poepen. Reinig de bench grondig om eventuele geuren en restjes van ontlasting te verwijderen en voorkom dat je hond in de toekomst zijn ontlasting kan opeten door hem te begeleiden en af te leiden wanneer hij in de bench zit.


Als het probleem aanhoudt, kan het nuttig zijn om een ​​dierenarts te raadplegen om eventuele onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten en professionele hulp te zoeken bij een hondengedragstherapeut om effectieve strategieën te ontwikkelen om dit gedrag te stoppen.


Gezondheidsrisico's van coprofagie


Coprofagie kan verschillende gezondheidsrisico's met zich meebrengen voor honden en hun eigenaren. Ontlasting kan verschillende ziekten overbrengen, zoals parvo, salmonella en E. coli. Bovendien kan het eten van ontlasting leiden tot besmetting met interne parasieten zoals wormen.Mijn hond eet poep

Preventie en behandeling


Het voorkomen van coprofagie begint met het begrijpen van de oorzaken en het nemen van maatregelen om deze aan te pakken. Hieronder staan enkele tips om coprofagie te voorkomen:

 1. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet: zorg ervoor dat je hond een uitgebalanceerd dieet krijgt dat alle noodzakelijke voedingsstoffen bevat. Dit kan helpen voorkomen dat je hond op zoek gaat naar ontbrekende voedingsstoffen in ontlasting.

 2. Ruim de ontlasting van je hond direct op: het opruimen van de ontlasting van je hond voorkomt niet alleen dat hij het opeet, maar het is ook hygiënischer en helpt de verspreiding van ziekten te voorkomen.

 3. Houd de omgeving van je hond schoon: zorg ervoor dat de leefomgeving van je hond schoon is, inclusief zijn slaapplek, voerbak en drinkbak. Dit kan helpen voorkomen dat je hond ontlasting eet.


Als je hond al coprofagie vertoont, zijn er verschillende behandelingen beschikbaar, waaronder:

 1. Gedragsmodificatie: dit omvat het aanleren van nieuwe gedragingen en het afleren van het eten van ontlasting. Een trainer kan je helpen deze technieken toe te passen.

 2. Trainingstechnieken: sommige honden reageren goed op trainingstechnieken zoals clickertraining of positieve versterking. Dit kan helpen om de hond te belonen voor goed gedrag en het eten van ontlasting af te leren.

 3. Medicatie: in sommige gevallen kan medicatie worden voorgeschreven om het eten van ontlasting te verminderen. Dit moet echter altijd worden voorgeschreven door een dierenarts en moet zorgvuldig worden gecontroleerd.

Het is belangrijk om te onthouden dat coprofagie niet altijd een gedragsprobleem is en soms kan worden veroorzaakt door een onderliggende medische aandoening. Als je hond regelmatig ontlasting blijft eten, is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen om te controleren op mogelijke medische problemen.


Conclusie


Het eten van ontlasting door honden kan een onaangenaam en potentieel gevaarlijk probleem zijn. Het begrijpen van de oorzaken van coprofagie, de gezondheidsrisico's en de preventie- en behandelingsopties kan helpen om dit gedrag te verminderen en je hond gezond te houden.


FAQS (Veelgestelde vragen)


 1. Is het normaal dat mijn hond poep eet? Nee, het eten van poep is geen normaal of wenselijk gedrag bij honden.

 2. Is het eten van poep gevaarlijk voor mijn hond? Ja, het eten van poep kan leiden tot het verspreiden van ziekten en infecties, evenals tot besmetting met interne parasieten.

 3. Hoe kan ik voorkomen dat mijn hond poep eet? Je kunt dit gedrag voorkomen door ervoor te zorgen dat je hond een uitgebalanceerd dieet krijgt, zijn omgeving schoon en hygiënisch te houden en de ontlasting van je hond direct op te ruimen.

 4. Kan het eten van poep duiden op een onderliggende medische aandoening? Ja, in sommige gevallen kan het eten van poep wijzen op een onderliggende medische aandoening, zoals een voedingsstof tekort. Raadpleeg een dierenarts als het gedrag aanhoudt.

 5. Kan ik mijn hond medicatie geven om het eten van poep te stoppen? Ja, in sommige gevallen kan medicatie worden voorgeschreven om het eten van poep te verminderen. Overleg altijd met een dierenarts voordat je medicatie geeft aan je hond.
25 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page