top of page

Mijn hond eet poep

Mijn hond eet poep


Als hondenbezitter is het een onaangename ervaring om te ontdekken dat je hond poep eet. Het is een gedrag dat vaak voorkomt bij honden, maar dat niettemin onhygiënisch en potentieel gevaarlijk is. In dit artikel zullen we uitleggen waarom honden dit gedrag vertonen, welke gezondheidsrisico's eraan verbonden zijn en hoe je het kunt voorkomen en behandelen.


Coprofagie bij honden


Coprofagie is het eten van ontlasting door een dier, in dit geval een hond. Dit gedrag is niet ongewoon bij honden en kan verschillende oorzaken hebben. Sommige honden eten alleen de ontlasting van andere dieren, terwijl andere ook hun eigen ontlasting eten.


Ontlasting eten hond is dit gevaarlijk?


Ja, het eten van ontlasting door een hond kan gevaarlijk zijn. Het kan ziekteverwekkers bevatten, zoals bacteriën, parasieten of virussen, die de gezondheid van je hond kunnen schaden.

Bovendien kan het eten van ontlasting leiden tot spijsverteringsproblemen, zoals braken en diarree, en kan het ervoor zorgen dat je hond uitgedroogd raakt.


Daarom is het belangrijk om dit gedrag te voorkomen en ervoor te zorgen dat je hond geen ontlasting kan eten, bijvoorbeeld door zijn uitwerpselen direct op te ruimen en hem niet los te laten lopen op plekken waar veel ontlasting van andere dieren ligt.Mijn hond eet poep

Redenen waarom honden feces eten


Er zijn verschillende redenen waarom honden feces eten:

  1. Gedragsredenen: sommige honden eten ontlasting als onderdeel van hun jachtinstinct, of als gevolg van verveling, stress of angst.

  2. Voedingsstoffen tekorten: als een hond niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, kan hij geneigd zijn om ontlasting te eten om deze tekorten aan te vullen.

  3. Medische aandoeningen: sommige medische aandoeningen, zoals diabetes of spijsverteringsproblemen, kunnen leiden tot coprofagie.

Hond eet eigen ontlasting op in bench


Als je hond zijn eigen ontlasting opeet in de bench kan dit verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je hond niet genoeg uitgelaten wordt en te lang in de bench moet blijven zitten, waardoor hij gedwongen wordt om zijn ontlasting op te eten.


Een andere reden kan zijn dat je hond gestrest of verveeld is in de bench en daarom zijn ontlasting opeet als een manier om zichzelf bezig te houden.


Om dit gedrag te voorkomen, is het belangrijk om je hond voldoende uit te laten en hem niet te lang in de bench te laten zitten. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de bench groot genoeg is en dat je hond voldoende bewegingsruimte heeft om te staan, liggen en draaien.


Als je hond toch zijn ontlasting opeet in de bench, is het belangrijk om hem onmiddellijk uit de bench te halen en hem buiten te laten om te plassen en te poepen. Reinig de bench grondig om eventuele geuren en restjes van ontlasting te verwijderen en voorkom dat je hond in de toekomst zijn ontlasting kan opeten door hem te begeleiden en af te leiden wanneer hij in de bench zit.


Als het probleem aanhoudt, kan het nuttig zijn om een ​​dierenarts te raadplegen om eventuele onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten en professionele hulp te zoeken bij een hondengedragstherapeut om effectieve strategieën te ontwikkelen om dit gedrag te stoppen.