top of page

Oormijt bij honden

Wat is oormijt bij honden?


Oormijt bij honden is een infectie veroorzaakt door kleine parasitaire mijten die in de gehoorgang van de hond leven en zich voeden met huidcellen en oorsmeer. Deze mijten kunnen ontsteking, jeuk en irritatie veroorzaken.


Klein hondje met grote oren
oormijt bij honden

Wat is de levenscyclus van de oormijt?


Het duurt ongeveer 3 weken voordat een mijt zich ontwikkelt van een ei tot een volwassen mijt, waarbij in totaal 5 stadia worden doorlopen. Volwassen oormijten leven ongeveer twee maanden, gedurende welke tijd zij zich voortdurend voortplanten. De gehele levenscyclus van oormijt vindt plaats op het gastdier, hoewel mijten in de omgeving slechts een beperkte tijd kunnen overleven.


Wat zijn symptomen van oormijt bij honden?


Oormijten zijn een veel voorkomende oorzaak van oorziekten en -infecties, hoewel andere ooraandoeningen vergelijkbare klinische symptomen kunnen veroorzaken. Ze zijn de op één na meest voorkomende ectoparasiet (externe parasiet) die bij huisdieren wordt aangetroffen; de meest voorkomende is de vlo.


Infestatie zijn een veel voorkomend probleem bij puppy's en kittens, hoewel huisdieren van alle leeftijden erdoor kunnen worden getroffen. Klinische tekenen van besmetting variëren in ernst van huisdier tot huisdier en kunnen combinaties omvatten van:


  1. Oorirritatie, leidend tot krabben aan de oren of hoofdschudden.

  1. Een donkere wasachtige of korstige afscheiding uit het oor.

  1. Gebieden met haarverlies als gevolg van zelftrauma veroorzaakt door het krabben of overmatige verzorging van de hond.

  1. Een korstachtige uitslag rond of in het oor.

  1. Een auditief hematoom (een grote bloedblaar op het oor, veroorzaakt door het scheuren van kleine bloedvaten tussen de huid en het kraakbeen); dit gebeurt doordat de hond aan zijn oren krabt.


Wat zijn de symptomen van oormijt bij honden?


Symptomen van oormijt bij honden kunnen zijn: overmatig krabben of schudden van het hoofd, roodheid of zwelling in de oren, afscheiding of een sterke geur uit de oren, en pijn of gevoeligheid bij aanraking van de oren.


Hoe wordt oormijt bij honden behandeld?


De behandeling van oormijt bij honden omvat doorgaans het reinigen van de oren om overtollig oorsmeer en mijten te verwijderen, gevolgd door het toedienen van medicatie zoals oordruppels of topische medicijnen die de mijten doden.


Hoe kan ik oormijt bij mijn hond voorkomen?


Het voorkomen van oormijt bij honden omvat regelmatige controle en reiniging van de oren, vooral na zwemmen of blootstelling aan vochtige omstandigheden. Vermijd ook contact met andere dieren met bekende oormijt infecties.


Kan oormijt bij honden leiden tot complicaties?


Onbehandelde oormijt infecties kunnen leiden tot complicaties zoals secundaire bacteriële infecties, oorontstekingen, beschadiging van het trommelvlies en zelfs gehoorverlies bij ernstige gevallen. Daarom is vroege diagnose en behandeling belangrijk.


Kan ik thuis oormijt bij mijn hond behandelen?


Hoewel sommige milde gevallen van oormijt bij honden thuis kunnen worden behandeld, wordt het sterk aanbevolen om een dierenarts te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose en een effectieve behandeling op maat van de behoeften van uw hond.


Heeft oormijt invloed op mensen?


Oormijt kan bij gevoelige mensen een tijdelijke jeukende uitslag veroorzaken als er besmette huisdieren in het huishouden aanwezig zijn, hoewel dit als een zeldzame gebeurtenis wordt beschouwd. Het uitroeien van de mijten bij de huisdieren zal het probleem verhelpen.bruin wit klein hondje wat ligt
oormijt bij honden


Conclusie


De symptomen van oormijt en oorontsteking kunnen erg op elkaar lijken en tenzij de oormijt zich verspreidt naar andere huisdieren, kan het moeilijk zijn om ze uit elkaar te houden. Het is echter belangrijk om het onderscheid te maken, omdat de behandeling heel verschillend kan zijn.


Je dierenarts kan je hond onderzoeken op oormijt met behulp van een microscoop en je een veilige en effectieve behandeling voorschrijven waarmee je hond weer helemaal gezond wordt.FAQ - Veelgestelde vragen Oormijt bij honden


Wat is het verschil tussen oormijt en oorsmeer bij honden?

Oorsmeer komt vaak voor bij honden, maar het moet lichtbruin en geurloos zijn. Honden met oormijt hebben echter donkerder bruin of zwart oorsmeer dat eruitziet als koffiedik en onaangenaam ruikt. Dit is een indicatie dat je hond oormijt heeft, een veel voorkomende parasitaire infectie die irritatie, jeuk en ontstekingen in de oren kan veroorzaken.


Hoe kun je zien of een hond oormijt heeft?

Manieren waarop je kunt zien dat een hond oormijt heeft, is als hij vaak met zijn hoofd schudt, aan zijn oren krabt of wrijft, en een bruine of zwarte wasachtige afscheiding heeft die eruit kan zien als koffiedik. In sommige gevallen kun je ook een vieze geur uit de oren ruiken.


Kunnen oormijten gist infecties in de oren van een hond veroorzaken?

Oormijten zijn de meest voorkomende parasieten die kunnen bijdragen aan schimmelinfecties in de oren van honden.


Kan ik mijn hond Benadryl geven voor gist infectie in de oren?


Benadryl kan worden gegeven aan honden met gist infectie in het oor om ernstige jeuk te verlichten. Het is echter belangrijk om eerst een dierenarts te raadplegen om de juiste Benadryl-dosering te bepalen voor de grootte en de conditie van de hond.

26 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page