top of page
hondentrainingen.nl-logo-full-colour-rgb-900px-w-72ppi.png

Oorontsteking hond: symptomen, oorzaken en behandeling

Oorontsteking hond of oorinfecties komen vaak voor bij honden; naar schatting heeft tot 20% van de hondenpopulatie een vorm van ooraandoening. Oorinfecties zijn irritant voor uw hond en soms pijnlijk, dus het is belangrijk om te weten op welke tekenen u moet letten om ervoor te zorgen dat uw hond zo snel mogelijk kan worden behandeld.


Belangrijkste punten oorontsteking hond:


  • Oorinfecties bij honden worden veroorzaakt door overgroei van bacteriën en/of gist in de gehoorgang.

  • Behandeling voor oorinfecties bestaat meestal uit lokale antibiotica en ontstekingsremmers in de vorm van oordruppels.

  • Vraag advies aan een dierenarts als je hond symptomen van een oorontsteking vertoont om zeker te zijn van een goede diagnose en behandeling.

hond in de zee
oorontsteking hond

Wat is een oorontsteking bij de hond?


Een oorontsteking bij honden is een overgroei van bacteriën en/of gist in de gehoorgang die vaak resulteert in een ophoping van wasachtige afscheiding. Honden zijn gevoeliger voor oorinfecties dan mensen vanwege de L-vorm van hun gehoorgang. Afhankelijk van de oorzaak kan een hond een oorinfectie krijgen in slechts één oor of in beide oren tegelijk. U kunt hier ook een dove hond van krijgen als u hier niks aan doet.


Er zijn drie soorten oorinfecties bij honden die de verschillende delen van het oor aantasten :


  1. Otitis externa is het meest voorkomende type en verwijst naar een infectie van de buitenste gehoorgang.

  2. Otitis interna is een infectie van het binnenoor.

  3. Otitis media is een infectie van het middenoor.

Otitis media en otitis interna kunnen zeer ernstig zijn en zijn meestal het gevolg van een infectie die zich vanuit de uitwendige gehoorgang verspreidt. Daarom is het belangrijk om te leren de tekenen van een oorontsteking snel te herkennen en het te laten behandelen.


Wat veroorzaakt oorinfecties bij honden?


Veel voorkomende oorzaken van oorinfecties bij honden zijn allergieën, huidaandoeningen, oormijt en een opeenhoping van oorsmeer. Honden die veel tijd doorbrengen in water lopen ook meer kans op oorinfecties. Ze kunnen ook optreden als gevolg van overmatig schoonmaken van de oren.


klein hondje wat op de grond ligt
oorinfectie hond

Tekenen en symptomen van oorinfecties bij honden


Er zijn verschillende tekenen die erop wijzen dat je hond een oorontsteking heeft, waaronder de volgende symptomen:


  • Overmatig krabben aan een of beide oren

  • Wrijven over de zijkant van het gezicht, over de vloer of met de poot

  • Stinkende afscheiding

  • Overmatig schudden met het hoofd

  • Roodheid aan de binnenkant van het oor

  • Het oor voelt warm aan

  • Korstjes in het oor

Midden- en binnenoorontstekingen kunnen ernstiger symptomen veroorzaken, zoals

  • Een eenzijdige kanteling van het hoofd

  • Braken of misselijkheid

  • Verlies van evenwicht

  • Doofheid

Sommige van deze symptomen zijn niet altijd een teken van een oorontsteking bij je hond. Vreemd materiaal, zoals een grasaar of een stukje stok, kan soms vast komen te zitten in de gehoorgang. Bepaalde rassen zijn vatbaarder voor vreemde voorwerpen in hun oren, vooral Cocker spaniel, Australian Labradoodles, Nova Scotia Duck Tolling retriever en andere hondenrassen met flaporen.


Dit kan intens irriterend zijn voor een hond en resulteert vaak in agressief schudden met de kop, krabben aan het oor of soms zelfs een scheve kop. Onbehandeld kan een vreemd voorwerp in het oor resulteren in een oorinfectie of, erger nog, beschadiging van het trommelvlies.


Hoe worden oorinfecties bij honden vastgesteld?


Als je bang bent dat je hond een oorontsteking heeft, maak dan een afspraak met een dierenarts. Hij of zij zal een speciaal instrument, een otoscoop genaamd, gebruiken om de gehoorgang van je hond te onderzoeken. Hiermee kan de dierenarts de hele gehoorgang van je hond in beeld brengen. Hij of zij kan controleren of er vreemde voorwerpen in het oor van je hond vastzitten en of zijn trommelvliezen intact zijn.


Honden die erg pijnlijke oren hebben, of het otoscooponderzoek niet verdragen, moeten mogelijk worden verdoofd om volledig te kunnen worden onderzocht. Als je hond een oorontsteking heeft, kan je dierenarts voorstellen om een uitstrijkje van de gehoorgang te nemen om een kweek te laten maken. Dit geeft informatie over welk type oorontsteking je hond heeft en welk antibioticum het meest effectief zal zijn.



mooie hondjes
oorontsteking honden


Hoe worden oorinfecties bij honden behandeld?


De meeste oorinfecties bij honden vereisen topische antibiotica en ontstekingsremmers in de vorm van oordruppels.Er zijn veel verschillende soorten oordruppels voor honden.Sommige moeten meerdere dagen dagelijks of tweemaal daags worden toegediend, terwijl andere slechts eenmalig moeten worden toegediend. Je dierenarts kan de verschillende opties met je bespreken.


Als de oorontsteking bijzonder ernstig is, als je hond veel pijn heeft of als er veel oorsmeer in de gehoorgang zit, kan je dierenarts voorstellen om je hond onder narcose te brengen om de gehoorgang te laten spoelen. Voor ernstige oorinfecties of infecties van het midden- of binnenoor kan uw hond orale antibiotica en ontstekingsremmers nodig hebben naast of in plaats van lokale oormedicatie.


Als oorinfecties niet worden behandeld, kunnen ze uiteindelijk leiden tot een gescheurd trommelvlies, wat erg pijnlijk kan zijn. Dit kan vervolgens leiden tot een ernstigere midden- of binnenoorontsteking. Daarom is het heel belangrijk om je hond door een dierenarts te laten controleren als hij symptomen van ooraandoeningen heeft.


Oorinfecties bij honden voorkomen


Een van de meest voorkomende oorzaken van oorinfecties bij honden is water dat in de oren komt. Als je hond regelmatig zwemt of nat wordt, zorg er dan voor dat je zijn oren goed afdroogt met een schone handdoek. Uw dierenarts kan een oor reinigende oplossing aanraden die de gehoorgang helpt drogen, die u na het zwemmen kunt aanbrengen. Als je hond regelmatig oorontstekingen krijgt na het zwemmen, kan het nodig zijn om helemaal te stoppen met zwemmen.


Als je hond gevoelig is voor steeds terugkerende oorontstekingen, praat dan met je dierenarts over mogelijke onderliggende oorzaken zoals hondenallergieën. Het behandelen van onderliggende aandoeningen kan helpen voorkomen dat je hond oorinfecties ontwikkelt. Regelmatig schoonmaken van de oren kan soms helpen om oorinfecties te voorkomen, maar overmatig schoonmaken kan ook oorinfecties veroorzaken. Vraag daarom altijd advies aan een dierenarts voordat u de oren van uw hond schoonmaakt.


Conclusie


Oorinfecties bij honden komen vaak voor en kunnen erg pijnlijk zijn.

Verschillende symptomen kunnen erop wijzen dat je hond een oorinfectie heeft, zoals overmatig krabben aan het oor of schudden met het hoofd, hete of stinkende oren, of oren die erg wasachtig zijn.


Vraag altijd advies aan een dierenarts als je denkt dat je hond een oorontsteking heeft, want ze zijn niet alleen erg pijnlijk, maar kunnen ook leiden tot ernstigere symptomen zoals een scheve kop, evenwichtsverlies of doofheid.


FAQ - Veelgestelde vragen


1. Wat zijn de symptomen van een oorinfectie bij honden?

Symptomen van een oorinfectie bij honden kunnen zijn: krabben aan het oor, roodheid of zwelling in het oor, afscheiding of een onaangename geur uit het oor, schudden van het hoofd, en pijn of gevoeligheid rond het oor.


2. Wat veroorzaakt oorinfecties bij honden? Oorinfecties bij honden worden vaak veroorzaakt door bacteriën, gisten of schimmels die gedijen in warme en vochtige omgevingen. Factoren zoals allergieën, zwemmen, het hebben van hangende oren, vreemde voorwerpen in het oor en overtollig oorsmeer kunnen bijdragen aan het ontstaan van infecties.


3. Hoe kan ik een oorinfectie bij mijn hond behandelen? De behandeling van een oorinfectie bij honden kan verschillen afhankelijk van de oorzaak en ernst van de infectie. Dit kan het reinigen van de oren, het toedienen van medicijnen zoals oordruppels of antibiotica, en het vermijden van factoren die de infectie verergeren omvatten. Raadpleeg altijd een dierenarts voor een nauwkeurige diagnose en behandeling.


4. Kan ik een oorinfectie bij mijn hond voorkomen? Hoewel het niet altijd mogelijk is om oorinfecties bij honden volledig te voorkomen, zijn er stappen die u kunt nemen om het risico te verminderen. Houd de oren van uw hond schoon en droog, vermijd het gebruik van scherpe voorwerpen om het oor te reinigen, controleer regelmatig op tekenen van infectie en zorg voor een gezonde voeding en levensstijl voor uw hond.


5. Wanneer moet ik een dierenarts raadplegen voor een oorinfectie bij mijn hond? Het is belangrijk om een dierenarts te raadplegen als u vermoedt dat uw hond een oorinfectie heeft. Ernstige of onbehandelde oorinfecties kunnen leiden tot complicaties en blijvende schade aan het oor. Uw dierenarts kan een nauwkeurige diagnose stellen en een passende behandeling aanbevelen.


6. Kan een oorinfectie bij honden vanzelf overgaan? Hoewel sommige milde oorinfecties bij honden vanzelf kunnen verdwijnen, is het niet raadzaam om een infectie onbehandeld te laten. Zelfmedicatie kan leiden tot complicaties en het probleem verergeren. Het is altijd het beste om een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.


31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page