top of page

Schapendrijven Border Collie: De beste manier om te trainen

Schapendrijven Border Collie: De beste manier om te trainen


Als het gaat om schapendrijven, is de Border Collie een van de beste rassen die er zijn. Deze slimme en atletische honden zijn gefokt voor het hoeden van schapen en hebben een natuurlijk instinct om dit te doen. In dit artikel gaan we dieper in op het schapendrijven met Border Collies, en hoe je ze het beste kunt trainen voor deze vaardigheid.


Wat is schapendrijven?


Schapendrijven is een vaardigheid die al eeuwenlang wordt gebruikt om schapen te begeleiden van de ene plaats naar de andere. Het is een belangrijke vaardigheid voor schapen boeren, die ervoor zorgt dat de kudde op de juiste plaats blijft en beschermd wordt tegen roofdieren. Border Collies zijn gefokt voor het schapendrijven en hebben een natuurlijk instinct om dit te doen.



Schapendrijven Border Collie: De beste manier om te trainen


Waarom is schapendrijven goed voor Border Collies?


Schapendrijven is een uitstekende manier om Border Collies fysiek en mentaal actief te houden. Het geeft ze een doel en een taak om te volbrengen, en het geeft hen de kans om te werken met hun natuurlijke instincten. Bovendien is schapendrijven een uitstekende manier om de band tussen eigenaar en hond te versterken.


Hoe train je Border Collies voor schapendrijven?


Er zijn verschillende manieren om Border Collies te trainen voor schapendrijven. Hieronder bespreken we de belangrijkste stappen die je moet volgen:


Begin met de basis

Voordat je begint met schapendrijven, moet je ervoor zorgen dat je hond de basiscommando's kent, zoals zitten, blijven en komen op bevel. Dit zijn de bouwstenen voor alle gehoorzaamheid trainingen, en het is belangrijk dat je hond deze commando's begrijpt voordat je begint met schapendrijven.


Bouw langzaam op

Begin met het trainen van je hond op een afgesloten terrein, waarbij je eerst begint met het beheersen van de commando's zonder schapen. Wanneer je hond deze commando's beheerst, kun je langzaam schapen introduceren en beginnen met het begeleiden van de kudde.


Gebruik beloningen

Beloningen zijn een belangrijk onderdeel van de training. Geef je hond een beloning wanneer hij een commando correct uitvoert, zoals een aai over de bol, een stukje voedsel of een speeltje. Dit zal je hond aanmoedigen om het gedrag te herhalen.


Blijf kalm

Het is belangrijk dat je tijdens de training kalm blijft. Border Collies zijn zeer gevoelig voor de stemming van hun eigenaar, en als je gestrest of geïrriteerd bent, zal dit ook invloed hebben op je hond. Blijf kalm en geduldig, en neem regelmatig pauzes om je hond te belonen.


Blijf oefenen

Het is belangrijk om regelmatig te blijven oefenen met je Border Collie om de schapendrijf vaardigheden te behouden en te verbeteren. Plan regelmatig training sessies in en probeer nieuwe technieken en commando's uit om je hond uit te dagen en te stimuleren.