top of page

Signaalhond

Signaalhond is een assistentiehond die is getraind om dove of slechthorende mensen te helpen om geluiden waar te nemen. Ze kunnen bijvoorbeeld trillen of springen om de aandacht van hun eigenaren te trekken als er een geluid is, zoals de deurbel, het brandalarm of iemand die hun naam roept.


Signaalhonden worden meestal geselecteerd uit rassen die bekend staan om hun intelligentie en trainbaarheid, zoals Labradors, Golden Retrievers en Duitse Herders. De training van een signaalhond duurt meestal ongeveer een jaar. Tijdens de training leert de hond om te reageren op een breed scala aan geluiden, en om zijn eigenaar te waarschuwen op een manier die voor hem of haar begrijpelijk is.

Signaalhonden kunnen een waardevolle hulp zijn voor dove en slechthorende mensen. Ze kunnen helpen om mensen veiliger te maken en hun kwaliteit van leven te verbeteren.


pup met bloem in zijn bek
Signaalhond

Wat doet een signaalhond


Signaalhonden kunnen een breed scala aan taken uitvoeren om hun dove of slechthorende baas te helpen.


Enkele van de meest voorkomende taken zijn:

 • Geluiden waarnemen en waarschuwen: Signaalhonden kunnen worden getraind om op een breed scala aan geluiden te reageren, zoals de deurbel, het brandalarm, iemand die hun naam roept, of het verkeer. Als ze een geluid waarnemen, zullen ze hun baasje waarschuwen op een manier die voor hem of haar begrijpelijk is. Dit kan trillen, springen, of zelfs een gebaar zijn.

 • Beveiliging bieden: Signaalhonden kunnen worden getraind om hun baasje te beveiligen tegen gevaarlijke situaties, zoals verkeer, brand, of agressie. Als ze een gevaarlijke situatie waarnemen, zullen ze hun baasje waarschuwen en hem of haar helpen om weg te komen.

 • Toegankelijkheid verbeteren: Signaalhonden kunnen worden getraind om hun baasje te helpen om toegang te krijgen tot plekken en diensten die anders moeilijk toegankelijk zouden zijn voor dove of slechthorende mensen. Dit kan het openen van deuren, het bedienen van de telefoon, of het lezen van borden omvatten.

Signaalhonden kunnen een waardevolle hulp zijn voor dove en slechthorende mensen. Ze kunnen helpen om mensen veiliger te maken, hun kwaliteit van leven te verbeteren, en hen meer onafhankelijk te maken.


Verschil tussen een signaalhond en een signaleringshond


Het verschil tussen een signaalhond en een signaleringshond is dat een signaalhond is getraind om dove of slechthorende mensen te helpen om geluiden waar te nemen, terwijl een signaleringshond is getraind om mensen met een andere handicap of beperking te helpen om bepaalde signalen of gebeurtenissen waar te nemen.


Signaalhonden worden meestal getraind om op een breed scala aan geluiden te reageren, zoals de deurbel, het brandalarm, iemand die hun naam roept, of het verkeer. Ze kunnen bijvoorbeeld trillen, springen, of zelfs een gebaar maken om hun eigenaar te waarschuwen.


Signaleringshonden kunnen worden getraind om op een breed scala aan signalen of gebeurtenissen te reageren, zoals een ambulance die nadert, een persoon die valt, of een aanval die op handen is. Ze kunnen bijvoorbeeld blaffen, janken, of zelfs een reddingsactie ondernemen om hun eigenaar te helpen.hond neemt brokje aan
Signaalhond in training


Enkele voorbeelden van signaleringshonden zijn:


 • Epilepsiehonden: Epilepsiehonden kunnen worden getraind om aanvallen te voorspellen. Als ze een aanval voorspellen, zullen ze hun eigenaar waarschuwen, zodat hij of zij zich kan voorbereiden.

 • Diabeteshonden: Diabeteshonden kunnen worden getraind om veranderingen in de bloedsuikerspiegel van hun eigenaar waar te nemen. Als ze een verandering in de bloedsuikerspiegel waarnemen, zullen ze hun eigenaar waarschuwen, zodat hij of zij actie kan ondernemen.

 • Psychische hulphonden: Psychische hulphonden kunnen worden getraind om mensen met een psychische aandoening te helpen om met hun symptomen om te gaan. Ze kunnen bijvoorbeeld hun eigenaar helpen om te kalmeren, om met stress om te gaan, of om nieuwe sociale contacten te leggen.

Signaleringshonden kunnen een waardevolle hulp zijn voor mensen met een handicap of beperking. Ze kunnen helpen om mensen veiliger te maken, hun kwaliteit van leven te verbeteren, en hen meer onafhankelijk te maken.


Conclusie Signaalhond


Signaalhonden kunnen een waardevolle aanvulling zijn op de behandeling van mensen met een handicap of beperking. Ze kunnen helpen om mensen veiliger te maken, hun kwaliteit van leven te verbeteren, en hen meer onafhankelijk te maken.


Voordelen van een signaalhond:


 • Veiligheid: Signaalhonden kunnen helpen om mensen veiliger te maken door ze te waarschuwen voor gevaarlijke situaties.

 • Kwaliteit van leven: Signaalhonden kunnen helpen om de kwaliteit van leven van mensen te verbeteren door hen meer onafhankelijk te maken en hen te helpen om met hun handicap of beperking om te gaan.

 • Onafhankelijkheid: Signaalhonden kunnen helpen om mensen meer onafhankelijk te maken door ze te helpen om taken uit te voeren die ze anders niet zouden kunnen uitvoeren.

Nadelen van een signaalhond:


 • Kosten: De training en het onderhoud van een signaalhond kunnen kostbaar zijn.

 • Tijd: Het kan veel tijd en moeite kosten om een signaalhond op te leiden.

 • Sociale acceptatie: Signaalhonden kunnen niet altijd overal worden toegelaten.


FAQ's (Veelgestelde vragen Signaalhond)


Wat is een signaalhond?


Een signaalhond is een hulphond die is getraind om mensen met een auditieve beperking te helpen. De hond wijst de persoon op geluiden, zoals de deurbel, de telefoon, het alarm of het verkeer. De hond kan ook helpen met het lezen van liplezen en het voeren van gesprekken.


Waarvoor wordt een signaalhond gebruikt?


Signaalhonden kunnen voor een breed scala aan taken worden gebruikt, waaronder:

 • Het waarschuwen voor geluiden, zoals de deurbel, de telefoon, het alarm of het verkeer.

 • Het helpen met het lezen van liplezen en het voeren van gesprekken.

 • Het helpen met het navigeren in openbare ruimtes, zoals winkels of restaurants.

 • Het helpen met het uitvoeren van dagelijkse taken, zoals koken of wassen.


Hoe wordt een signaalhond getraind?

Signaalhonden worden getraind door professionele trainers. De training duurt ongeveer twee jaar en omvat een reeks van vaardigheden, waaronder:

 • Het herkennen van verschillende geluiden.

 • Het reageren op geluiden op een manier die begrijpelijk is voor de persoon met een auditieve beperking.

 • Het omgaan met onverwachte en drukke situaties.


Wat zijn de kosten van een signaalhond?


De kosten van een signaalhond kunnen variëren, afhankelijk van de organisatie die de hond levert. In Nederland kost een signaalhond ongeveer €25.000. Deze kosten worden in de meeste gevallen vergoed door de zorgverzekeraar.


Wie kan een signaalhond krijgen?


Een signaalhond kan worden verstrekt aan mensen met een auditieve beperking die aan bepaalde criteria voldoen. Deze criteria kunnen variëren, maar omvatten meestal een bewijs van een auditieve beperking, een positieve motivatie om een signaalhond te gebruiken en een stabiele thuissituatie.


Wat zijn de voordelen van een signaalhond?


Signaalhonden kunnen een grote impact hebben op het leven van mensen met een auditieve beperking. Ze kunnen helpen om mensen veiliger en onafhankelijker te maken.

Enkele van de voordelen van een signaalhond zijn:

 • Verbeterde veiligheid: Signaalhonden kunnen mensen helpen om op de hoogte te blijven van hun omgeving en gevaarlijke situaties te vermijden.

 • Verhoogde onafhankelijkheid: Signaalhonden kunnen mensen helpen om dagelijkse taken uit te voeren, zoals koken, wassen en boodschappen doen.

 • Verbeterde sociale interactie: Signaalhonden kunnen mensen helpen om meer contact te maken met anderen en hun sociale leven te verbeteren.


Organisatie Signaalhond:Staat u organisatie er niet bij, mail ons dan vrijblijvend.34 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page