top of page

Spelen hond

Spelen hond


Hoe spelen honden


Honden spelen graag en het is een belangrijk onderdeel van hun dagelijkse activiteiten.


Hier zijn enkele manieren waarop honden spelen:

 1. Trekspelletjes: Honden houden ervan om te trekken en te worstelen, dus trekspelletjes met speelgoed of een touw zijn een populaire manier van spelen.

 2. Verstoppertje: Honden vinden het leuk om te zoeken en te ontdekken, dus verstoppertje spelen met speelgoed of lekkernijen is een leuke en stimulerende activiteit voor hen.

 3. Apporteren: Honden vinden het vaak geweldig om dingen te halen en terug te brengen, dus het spelen van apporteer spelletjes met een bal of frisbee is een geweldige manier om hun energie te kanaliseren en hun vaardigheden te verbeteren.

 4. Speelgoedspelletjes: Honden vinden het leuk om te kauwen en te bijten, dus speelgoed spelletjes met rubberen speeltjes of denk speeltjes kunnen zeer vermakelijk zijn voor hen.

 5. Bewegingsspelletjes: Honden vinden het heerlijk om te rennen en te bewegen, dus bewegingsspelletjes zoals achtervolgen, rennen of touwtjespringen zijn geweldige manieren om ze actief en fit te houden.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke hond anders is en zijn eigen voorkeuren heeft als het gaat om spelen.


Het is belangrijk om te observeren wat jouw hond leuk vindt en hem te voorzien van veilig en geschikt speelgoed om mee te spelen.


Spelen is niet alleen leuk voor honden, het helpt hen ook om fysiek en mentaal gezond te blijven en kan hun band met hun eigenaar versterken.


Lichaamstaal spelende hond


Wanneer een hond speelt, kunnen ze verschillende signalen afgeven met hun lichaamstaal. Hier zijn enkele veelvoorkomende signalen om op te letten:

 1. Kwispelen: Een hond die speelt zal vaak kwispelen, wat aangeeft dat ze zich opgewonden en blij voelen.

 2. Lichaamshouding: Een hond die speelt heeft een ontspannen lichaamshouding, met zijn staart omhoog en zijn oren naar voren. Hun spieren zijn ontspannen en ze zullen vaak springen en dartelen.

 3. Uitnodigen: Een hond die wil spelen, zal andere honden en mensen uitnodigen om mee te doen door te blaffen, te springen of door een speeltje aan te bieden.

 4. Snuffelen en likken: Een hond die speelt, zal vaak snuffelen en likken aan de persoon of het dier waarmee ze spelen. Dit kan een teken zijn van nieuwsgierigheid en interesse.

 5. Afwisselend spelen: Een hond die speelt, zal vaak afwisselen tussen verschillende spelvormen, zoals achtervolgen en worstelen.

 6. Oren en staart: Een hond die speelt, houdt zijn oren naar voren en zijn staart omhoog. Als de staart kwispelt, betekent dit dat ze zich op hun gemak voelen.

Het is belangrijk om te onthouden dat de lichaamstaal van elke hond anders kan zijn en dat sommige honden niet graag spelen.


Let altijd op de signalen die je hond afgeeft en stop met spelen als ze gestrest, overprikkeld of vermoeid lijken.


Honden spelen met de bek


Ja, het is normaal dat honden tijdens het spelen hun bek gebruiken. Bij het spelen kunnen honden elkaar bijten of grijpen, maar dit is meestal speels gedrag. Dit noemen we ook wel 'speels bijten' of 'speels grijpen'.


Tijdens het spelen leren honden spelenderwijs hoe hard ze kunnen bijten of grijpen zonder dat het pijn doet. Dit is een belangrijk onderdeel van hun sociale ontwikkeling en het helpt hen om hun bijtremming te ontwikkelen.


Als eigenaar is het belangrijk om op te letten dat het bijten of grijpen van de hond niet te ruw wordt en dat het geen pijn doet.


Als een hond te hard bijt, kun je hem leren om zachter te bijten door bijvoorbeeld te stoppen met spelen en de hond te negeren wanneer hij te hard bijt.


Het is ook belangrijk om veilig en geschikt speelgoed te gebruiken en de hond nooit toe te staan om te spelen met voorwerpen die gevaarlijk kunnen zijn voor hun tanden en gezondheid.