top of page

Veelvoorkomende ziektes bij de Berner Sennenhond

Bijgewerkt op: 18 dec. 2023

Veelvoorkomende ziektes bij de Berner Sennenhond


Inleiding

De Berner Sennenhond is een populair ras vanwege zijn zachtaardige karakter en vriendelijke uitstraling. Het is een grote hond met een dikke vacht en een geschiedenis van het werken op boerderijen in Zwitserland. Helaas heeft dit ras een aantal gezondheidsproblemen, waaronder de ziekte van de Berner Sennenhond. In dit artikel zullen we de symptomen, behandelingen en preventie methoden van deze ziekte bespreken.


Wat is de ziekte van de Berner Sennenhond?


De ziekte van de Berner Sennenhond, ook wel bekend als Berner Sennenhond Leukodystrofie (BSL), is een genetische aandoening die het zenuwstelsel van de hond aantast. Deze ziekte komt voornamelijk voor bij Berner Sennenhonden en wordt veroorzaakt door een mutatie in het LAMP2-gen.hondje loopt door de bladeren
Veelvoorkomende ziektes bij de Berner Sennenhond

Symptomen

De symptomen van de ziekte van de Berner Sennenhond kunnen variëren, maar vaak worden de eerste tekenen van de ziekte waargenomen wanneer de hond tussen de 3 en 6 maanden oud is. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende symptomen van de ziekte van de Berner Sennenhond:


Verlies van evenwicht en coördinatie

Honden met de ziekte van de Berner Sennenhond hebben vaak problemen met het behouden van hun evenwicht en coördinatie. Dit kan zich uiten in ongecontroleerde bewegingen, vallen en struikelen.


Veranderingen in gedrag

Honden met de ziekte van de Berner Sennenhond kunnen veranderingen in hun gedrag vertonen, zoals ongebruikelijke agressie of angst.


Moeite met slikken en kauwen

De ziekte van de Berner Sennenhond kan ervoor zorgen dat de hond moeite heeft met slikken en kauwen, wat kan leiden tot gewichtsverlies en uitdroging.


Verlamming

In ernstige gevallen van de ziekte van de Berner Sennenhond kan de hond verlamd raken.


Behandeling

Er is geen remedie voor de ziekte van de Berner Sennenhond. De behandeling van de ziekte is gericht op het minimaliseren van de symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven van de hond. Dit kan omvatten:


Medicatie

Medicatie kan worden voorgeschreven om de symptomen van de ziekte van de Berner Sennenhond te verminderen, zoals medicatie om coördinatieproblemen te behandelen.


Fysiotherapie

Fysiotherapie kan de spierkracht en coördinatie van de hond verbeteren en helpen bij het herstellen van de mobiliteit.


Beweging

Berner Sennenhonden hebben dagelijks beweging nodig om gezond te blijven. Maak regelmatig lange wandelingen met uw hond en laat hem in de tuin of op een omheind terrein spelen. Dit zal helpen om uw hond in goede conditie te houden en zijn energie te kanaliseren.


Gewichtsbeheersing


Berner Sennenhonden hebben de neiging om snel aan te komen en kunnen overgewicht ontwikkelen als ze niet genoeg beweging krijgen. Zorg ervoor dat u uw hond op een gezond dieet houdt en zijn voeding meet om te voorkomen dat hij te veel eet. Overgewicht kan leiden tot een verhoogd risico op gezondheidsproblemen zoals diabetes, gewrichtsproblemen en hartziekten.


Gebitsverzorging


Zorg ervoor dat u de tanden van uw Berner Sennenhond regelmatig poetst om tandvleesproblemen en tandsteen te voorkomen. U kunt ook speciale tandverzorgende snacks en speelgoed aanbieden om de tanden van uw hond schoon te houden. Slechte gebitsgezondheid kan leiden tot tand verlies en infecties.


946 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Cane Corso

Comments


bottom of page