top of page

Wat betekent de escalatieladder bij een hond

Wat betekent de escalatieladder bij een hond


Als hondeneigenaar wil je het beste voor je huisdier. Je wilt dat je hond gelukkig en gezond is, maar soms kunnen honden agressief gedrag vertonen. Om dit te begrijpen en te voorkomen, is het belangrijk om de escalatieladder te begrijpen. In dit artikel bespreken we wat de escalatieladder is, waarom het belangrijk is om deze te begrijpen en hoe je agressief gedrag bij je hond kunt voorkomen.


Wat is de escalatieladder?


De escalatieladder is een model dat beschrijft hoe een hond zich gedraagt als hij geconfronteerd wordt met stressvolle situaties. Dit model bestaat uit zes niveaus en beschrijft de opeenvolgende stadia van gedrag van een hond, van kalm en ontspannen tot extreem agressief.


Niveau 1: Kalme en ontspannen hond

Op dit niveau is de hond volledig ontspannen en is er geen teken van agressie. De hond kan gapen, geeuwen, rollen of zich uitrekken. Dit is de ideale staat van de hond en wat we als eigenaar willen bereiken.


Niveau 2: Aandachtig en geïnteresseerd

Op niveau 2 is de hond alert, maar nog steeds ontspannen. Hij kan zijn oren spitsen en zijn hoofd draaien om een ​​geluid te lokaliseren of om te reageren op een geur. De hond is geïnteresseerd in wat er om hem heen gebeurt, maar er is nog steeds geen teken van agressie.


Niveau 3: Gespannen en onrustig

Op niveau 3 begint de hond tekenen van spanning te vertonen. Hij kan gaan hijgen, kwijlen, trillen, staart kwispelen, zich op de lip bijten of zijn lichaam stijf houden. De hond heeft nog geen agressief gedrag vertoond, maar de eigenaar moet alert zijn.


Niveau 4: Gefrustreerd en geïrriteerd

Op niveau 4 is de hond gefrustreerd en geïrriteerd. Hij kan beginnen te grommen, blaffen of de oren plat tegen het hoofd leggen. De hond kan ook zijn tanden laten zien of in de lucht happen. Dit niveau van de escalatieladder vereist meer aandacht en mogelijk actie van de eigenaar.


Niveau 5: Dreigen en waarschuwen

Op niveau 5 begint de hond met dreigen en waarschuwen. Hij kan grommen, blaffen of zelfs bijten. Dit gedrag is een duidelijk signaal dat de hond zich niet op zijn gemak voelt en dat de situatie kan escaleren.


Niveau 6: Agressief gedrag