top of page

Welke ziekten komen voor bij Golden Retrievers?

Bijgewerkt op: 18 dec. 2023

Welke ziekten komen voor bij Golden Retrievers?

Golden Retrievers zijn geliefde huisdieren vanwege hun vriendelijke aard en hun vaardigheid als gezelschapshonden. Het is echter belangrijk om te weten dat deze honden, net als elke andere hondenras, vatbaar zijn voor verschillende gezondheidsproblemen. In dit artikel zullen we de meest voorkomende ziekten bespreken die Golden Retrievers treffen, evenals manieren om deze ziekten te voorkomen en behandelen.


Veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij Golden Retrievers


Heup- en elleboogdysplasie


Een veel voorkomende aandoening bij Golden Retrievers is heup- en elleboogdysplasie. Deze ziekten ontstaan doordat het bot in de gewrichten niet goed past, wat kan leiden tot pijn, kreupelheid en zelfs artritis. Om heup- en elleboogdysplasie te voorkomen, is het belangrijk om uw Golden Retriever te voeden met een uitgebalanceerd dieet en hem voldoende lichaamsbeweging te geven. Daarnaast kunnen regelmatige controles bij de dierenarts helpen bij het vroegtijdig opsporen van de aandoening.


Kanker


Helaas hebben Golden Retrievers een verhoogd risico op het ontwikkelen van kanker, vooral op oudere leeftijd. De meest voorkomende vormen van kanker bij Golden Retrievers zijn lymfoom, mastceltumoren en hemangiosarcoom. Om het risico op kanker te verminderen, is het belangrijk om uw hond een gezonde levensstijl te bieden, hem te beschermen tegen zonlicht en regelmatig een medische controle uit te voeren.goudkleurige hond ligt in het gras
Welke ziekten komen voor bij Golden Retrievers?


Oorontstekingen


Golden Retrievers hebben vaak last van oorontstekingen vanwege hun lange en hangende oren. Deze oren bieden een perfecte omgeving voor bacteriën en schimmels om te groeien, wat kan leiden tot irritatie en infecties. Om oorontstekingen te voorkomen, is het belangrijk om de oren van uw Golden Retriever schoon en droog te houden en regelmatig een controle bij de dierenarts uit te voeren.


Huidaandoeningen


Golden Retrievers zijn vatbaar voor verschillende huidaandoeningen, zoals hotspots, seborrhea en allergieën. Deze aandoeningen kunnen leiden tot huidirritatie, jeuk en zelfs haaruitval. Om huidaandoeningen te voorkomen, is het belangrijk om uw hond te voorzien van een gezond dieet en hem regelmatig te wassen en te borstelen.


Oogproblemen


Golden Retrievers hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van verschillende oogproblemen, zoals cataract en progressieve retina atrofie. Cataract is een vertroebeling van de ooglens, wat kan leiden tot vermindering van het gezichtsvermogen en uiteindelijk tot blindheid. Progressieve retina atrofie is een aandoening waarbij de cellen van het netvlies langzaam afsterven, waardoor het gezichtsvermogen van de hond geleidelijk afneemt.


Om oogproblemen te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig een oogonderzoek bij de dierenarts uit te voeren en uw hond te beschermen tegen oogletsel. Oogletsel kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door het spelen met scherpe voorwerpen of door het blootstellen van de ogen aan fel zonlicht.


Als uw Golden Retriever symptomen vertoont van een oogprobleem, zoals roodheid, tranenvloed of veranderingen in het gezichtsvermogen, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts. Behandelingen voor oogproblemen kunnen variëren van oogdruppels en medicijnen tot chirurgische ingrepen, afhankelijk van de aard van de aandoening.


Het is belangrijk om te weten dat sommige oogproblemen erfelijk kunnen zijn. Daarom is het belangrijk om uw Golden Retriever te kopen bij een betrouwbare fokker die zijn honden op genetische afwijkingen laat testen voordat hij ze laat fokken. Zo kunt u er zeker van zijn dat uw Golden Retriever minder vatbaar is voor erfelijke oogproblemen.


Tot slot is het ook belangrijk om de ogen van uw Golden Retriever goed schoon te houden door regelmatig overtollig traanvocht en vuil te verwijderen. Dit kan worden gedaan met behulp van een zachte doek of een speciale oorreiniger die door uw dierenarts wordt aanbevolen.

63 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Cane Corso

Σχόλια


bottom of page