top of page

Airedale terrier

De Airedale Terrier is een groot en atletisch hondenras dat halverwege de 19e eeuw ontstond in Yorkshire, Engeland. Het ras werd ontwikkeld om de otter- en rattenpopulaties in de Vallei van de Aire-rivier onder controle te houden en als een bruikbaar ras voor meerdere doeleinden voor de gewone Yorkshiremen die zich geen aparte rassen voor verschillende doeleinden konden veroorloven. De Airedale Terrier was bedoeld als generalist, niet als specialist, en kon grotere wezens opsporen en doden, de familieboerderij bewaken, alles terughalen, van vogels tot konijnen, en zelfs af en toe een eigenzinnige koe naar huis rijden.De Airedale Terrier is de grootste van alle terriërrassen, staat ongeveer 60 cm op de schouder en weegt tussen de 40 en 50 pond. Het ras heeft een dichte, stugge vacht die bruin is met zwarte aftekeningen. De Airedale Terrier is zeer intelligent en zelfverzekerd, waardoor het een geweldig familiehuisdier is. Het onafhankelijke karakter ervan kan het echter enigszins uitdagend maken om te trainen.


Tijdens de Tweede Wereldoorlog dienden Airedales als boodschappers en bij zoek- en reddingsacties, waardoor ze de onderscheiding van oorlogshelden verdienden. Het ras won de gunst van vele beroemdheden, waaronder Woodrow Wilson, Olivia De Havilland, James Earl Jones, Theodore Roosevelt en John Wayne, om er maar een paar te noemen.


leuk bont hondje wat ligt op de vloer
Airedale Terrier

Temperament


De Airedale Terrier staat bekend om zijn hardwerkende, onafhankelijke en atletische karakter. Het is een zelfverzekerd, gedurfd en extravert ras, loyaal, vriendelijk, nieuwsgierig en energiek. Airedales zijn er trots op hun gezin te beschermen en kunnen felle bewakers zijn, maar ze zijn over het algemeen vriendelijk tegen hun familie en vrienden.


Hun temperament wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder erfelijkheid, training en socialisatie. Vroege socialisatie is essentieel voor Airedales om op te groeien als goed afgeronde honden. Ze zijn intelligent en kunnen worden getraind om een ​​verscheidenheid aan taken uit te voeren, waaronder gehoorzaamheid, behendigheid en speuren.


De houding van de Airedale ten opzichte van vreemden varieert van enthousiast vriendelijk tot redelijk beleefd, maar zelfs de vriendelijke mensen zijn vaak waakzame waakhonden. Sommige individuen zijn meer beschermend dan anderen. De intense aard van het ras kan een uitdaging zijn voor beginnende hondenbezitters, en ze hebben mentale stimulatie en krachtige oefening nodig om verveling en destructief gedrag te voorkomen.


Het is belangrijk om positieve gehoorzaamheidstraining en een veilig omheinde tuin te bieden. Airedales staan ​​bekend om hun speelse en komische kant, en ze houden ervan tijd door te brengen met hun gezin, kattenkwaad uit te halen en met speelgoed te spelen.


hond in water
Airedale Terrier

Verzorging Airedale terrier


 1. Verzorging : Airedale Terriers hebben een dichte, stugge vacht die regelmatig verzorgd moet worden. Dit omvat meerdere keren per week borstelen om mattering te voorkomen en het periodiek strippen van de vacht om de textuur ervan te behouden. Ze hebben ook regelmatig een bad en nagelafwerking nodig.

 2. Lichaamsbeweging : Airedales zijn een actief en energiek ras dat regelmatige lichaamsbeweging vereist om ze gezond en gelukkig te houden. Dagelijkse wandelingen, speeltijd en andere activiteiten zijn essentieel om verveling en destructief gedrag te voorkomen.

 3. Training : Airedale Terriers zijn intelligent maar kunnen koppig zijn, dus een vroege en consistente training is belangrijk. Ze reageren goed op positieve bekrachtiging en op beloning gebaseerde trainingsmethoden.

 4. Socialisatie : Een goede socialisatie vanaf jonge leeftijd is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat Airedales goed aangepast zijn en goed overweg kunnen met andere huisdieren en mensen.

 5. Gezondheidszorg : Regelmatige veterinaire controles, vaccinaties en preventieve zorg zijn essentieel om de gezondheid van Airedale Terriers te behouden. Ze kunnen vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen, dus het is belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn en hun gezondheid nauwlettend in de gaten te houden.

 6. Voeding : Een uitgebalanceerd dieet dat voldoet aan de voedingsbehoeften van Airedale Terriers is belangrijk voor hun algehele gezondheid en welzijn. Het is essentieel om hondenvoer van hoge kwaliteit in de juiste hoeveelheden te geven.

Door te zorgen voor de juiste verzorging, lichaamsbeweging, training, socialisatie, gezondheidszorg en voeding kunnen Airedale Terriers geweldige metgezellen en huisdieren zijn.


hond kijkt je aan op het strand
Airedale terrier

Wat zijn enkele veelvoorkomende gedragsproblemen waarmee airedale terriers te maken kunnen krijgen:


Airedale Terriers zijn intelligente en zelfverzekerde honden die kunnen worden getraind om verschillende taken uit te voeren. Ze kunnen echter ook te maken krijgen met enkele veelvoorkomende gedragsproblemen, waaronder:


 1. Koppigheid : Airedales kunnen koppig zijn, waardoor het een uitdaging is om ze te trainen. Het is essentieel om een ​​goede trainingsroutine op te zetten, vooral tijdens de puppytijd, om ervoor te zorgen dat ze goed luisteren en goede gewoonten ontwikkelen.

 2. Hoge energiebehoefte : Airedales hebben een hoog energieniveau en vereisen zowel fysieke als mentale stimulatie. Als ze zich vervelen, kunnen ze destructief gedrag vertonen, zoals blaffen of kauwen op meubels

 3. Gemakkelijk verveeld : Airedales kunnen zich snel vervelen en kunnen destructieve activiteiten ondernemen als ze niet voldoende mentale stimulatie en lichaamsbeweging krijgen

 4. Agressie jegens andere dieren : Airedales kunnen sterke "prooi-instincten" vertonen om andere dieren te achtervolgen en te grijpen, vooral katten en andere kleine huisdieren. Het is van cruciaal belang om hun interacties met andere dieren onder controle te houden totdat u hun individuele gedrag begrijpt

 5. Beschermende aard : Airedales zijn er trots op hun gezin te beschermen en kunnen felle bewakers zijn. Hun houding ten opzichte van vreemden varieert van enthousiast vriendelijk tot redelijk beleefd, maar zelfs de vriendelijke mensen zijn vaak waakzame waakhonden

 6. Wilskrachtig : Airedales hebben een eigenzinnige geest, die een zelfverzekerde eigenaar nodig heeft die de leiding kan nemen.

Uiterlijk en grootte


Airedale Terriers zijn de grootste van alle terriërrassen, ze zijn 51-56 cm hoog bij de schouder en wegen tussen de 18 en 27 kg. Ze hebben een sterke, gespierde bouw en een opvallende, stugge vacht die verkrijgbaar is in drie standaardkleuren: zwart en bruin, grijs (zwart met bruine vlekken) en lever en bruin.


hond wat blij kijkt
airedale terrier

Gezondheid en levensduur


Airedale Terriers zijn over het algemeen gezonde honden, maar ze zijn gevoelig voor bepaalde gezondheidsproblemen, zoals:

 • Oogproblemen, zoals cataract en progressieve retinale atrofie (PRA)

 • Huidproblemen, zoals allergieën en talgontsteking

 • Heupdysplasie

 • Dysplasie van de elleboog

 • Erfelijke myopathie

Regelmatige veterinaire controles en preventieve zorg zijn essentieel voor het behoud van de gezondheid van een Airedale Terrier.


Conclusie


De Airedale Terrier, de grootste van de terriërrassen, is een zelfverzekerde, gedurfde en extraverte hond die bekend staat om zijn loyaliteit, vriendelijkheid, nieuwsgierigheid en hoge energie. Het ras ontstond halverwege de 19e eeuw in Yorkshire, Engeland, en werd ontwikkeld om de otter- en rattenpopulaties in de Aire River Valley onder controle te houden.


Airedales zijn intelligent en zelfverzekerd, waardoor ze gemakkelijk te houden zijn, maar hun intense karakter kan een uitdaging zijn voor beginnende hondenbezitters. Ze zijn veelzijdig en werden voor verschillende taken gebruikt, waaronder het verzenden van ongedierte, het opsporen en doden van grotere wezens, het bewaken van de familieboerderij en het dienen in het leger.


De geschiedenis van het ras wordt geassocieerd met dienst in oorlogstijd en is in de Verenigde Staten aan populariteit gewonnen. Airedales hebben regelmatige verzorging, lichaamsbeweging, training, socialisatie, gezondheidszorg en voeding nodig om goed afgeronde en gelukkige metgezellen te zijn. Hoewel ze een geweldig familiehuisdier kunnen zijn, moeten potentiële eigenaren rekening houden met hun grootte, energie en behoefte aan mentale stimulatie voordat ze een Airedale Terrier in huis halen.


FAQ Veelgestelde vragen


Hier zijn enkele veelgestelde vragen over de Airedale Terrier op basis van de weergegeven zoekresultaten:

 1. Wat is een Airedaleterriër? De Airedale Terrier is een groot hondenras dat bekend staat om zijn hardwerkende, onafhankelijke en atletische karakter. Het is de grootste van alle terriërrassen en wordt vaak de ‘King of Terriers’ genoemd. Het ras is loyaal en liefdevol, waardoor het een geweldig familiehuisdier is.

 2. Wat is de geschiedenis van de Airedaleterriër? De Airedale Terrier ontstond halverwege de 19e eeuw in de Aire Valley van Yorkshire, Engeland. Het ras werd oorspronkelijk gefokt om op otters en ander ongedierte te jagen, maar werd al snel populair als werkhond. Tijdens de Tweede Wereldoorlog dienden Airedales als boodschappers en bij zoek- en reddingsacties, waardoor ze de onderscheiding van oorlogshelden verdienden.

 3. Wat is het temperament van een Airedaleterriër? Airedale Terriers staan ​​bekend om hun hardwerkende, onafhankelijke en atletische karakter. Ze zijn zeer intelligent en kunnen worden getraind om een ​​verscheidenheid aan taken uit te voeren, waaronder gehoorzaamheid, behendigheid en speuren. Het ras is ook loyaal en liefdevol, waardoor het een geweldig familiehuisdier is. Hun intense aard kan echter een uitdaging zijn voor beginnende hondenbezitters.

 4. Wat is de verzorgingsvereiste voor een Airedale Terrier? Airedale Terriers hebben een dichte, stugge vacht die regelmatig verzorgd moet worden. Dit omvat meerdere keren per week borstelen om mattering te voorkomen en het periodiek strippen van de vacht om de textuur ervan te behouden. Ze hebben ook regelmatig een bad en nagelafwerking nodig.

 5. Zijn Airedale Terriers goed met kinderen en andere huisdieren? Airedale Terriers kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren als ze goed gesocialiseerd zijn. Vanwege hun onafhankelijke karakter zijn ze echter misschien niet de beste keuze voor gezinnen met jonge kinderen. Het ras kan ook natuurlijke neigingen vertonen om te graven, kleine dieren te achtervolgen en te blaffen.132 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Cane Corso

댓글


bottom of page