top of page

Blaffende hond afleren

Bijgewerkt op: 26 apr. 2023

Blaffende hond afleren


Blaffende hond afleren als hij veel in de tuin blaft. Kan dat voor jou en je buren erg vervelend zijn. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor dit gedrag, zoals verveling, angst, territoriumdrang of overmatige alertheid.


Hier zijn een paar tips die je kunnen helpen om blaffende hond afleren

 1. Verhoog de fysieke en mentale stimulatie van je hond door middel van wandelingen, spelen met je hond en trainingssessies. Een uitgeputte hond zal minder geneigd zijn om te blaffen.

 2. Zorg voor voldoende speelgoed en kluiven om je hond te vermaken.

 3. Maak je tuin minder aantrekkelijk voor je hond om te blaffen door bijvoorbeeld gordijnen te sluiten of schuttingen te plaatsen om visuele prikkels te verminderen.

 4. Zorg voor een veilige plek in huis waar je hond zich veilig voelt, bijvoorbeeld door een bench te gebruiken.

 5. Overweeg om een professionele trainer of gedragsdeskundige in te schakelen om je te helpen bij het verminderen van het blafgedrag van je hond.

Blaffende hond afleren

Hond blaft waarom?


Honden blaffen om verschillende redenen, zoals waarschuwen voor gevaar, communiceren met andere honden, aandacht vragen, verveling of frustratie uiten, of als uiting van angst of agressie. Het is belangrijk om te achterhalen waarom uw hond blaft, zodat u gepaste maatregelen kunt nemen.


Als uw hond blaft uit verveling of frustratie, zorg er dan voor dat hij voldoende mentale en fysieke stimulatie krijgt, zoals regelmatige wandelingen, spelletjes en training. Ook kunt u speeltjes en kluiven geven om hem bezig te houden.


Als uw hond blaft uit angst of agressie, is het belangrijk om te achterhalen waarom hij zich zo voelt en hieraan te werken met professionele hulp van een gedragstherapeut of dierenarts.


Als uw hond veel blaft als hij buiten is, kan het helpen om de omgeving minder prikkelend te maken, bijvoorbeeld door een schutting te plaatsen of gordijnen te sluiten zodat hij minder zicht heeft op passerende mensen of dieren.


Ook kunt u overwegen om een anti-blafband te gebruiken, maar het is belangrijk om hierover eerst advies te vragen aan een professional en dit niet als eerste oplossing te gebruiken.


Blaffende hond afleren

Hond blaft bij hek afleren


Het afleren van blaffen bij het hek kan lastig zijn, maar het is zeker mogelijk met de juiste aanpak. Hier zijn enkele suggesties:

 1. Begrijp waarom je hond bij het hek blaft. Misschien is hij alert op passerende mensen of dieren, of wil hij graag bij andere honden in de buurt komen. Zodra je begrijpt wat de oorzaak is, kun je een plan maken om het gedrag aan te pakken.

 2. Beloon je hond voor rustig gedrag. Als hij niet blaft bij het hek, geef hem dan veel lof en beloningen, zoals een traktatie of extra aandacht.

 3. Train je hond om te gehoorzamen aan een commando zoals "stil". Leer hem dit commando binnenshuis en oefen dan in de tuin. Beloon hem elke keer als hij gehoorzaam is en stop de oefening als hij begint te blaffen. Herhaal dit regelmatig, totdat je hond het commando begrijpt en opvolgt.

 4. Maak het hek minder interessant. Zorg ervoor dat je hond niet te veel kan zien van de straat of de omgeving, bijvoorbeeld door struiken te planten of een scherm te plaatsen. Dit kan helpen om zijn interesse in wat er buiten gebeurt te verminderen.

 5. Wees consistent. Het is belangrijk om consequent te zijn in het trainen van je hond en het belonen van goed gedrag. Als je hond toch begint te blaffen, negeer hem dan en geef geen aandacht, anders beloon je het verkeerde gedrag.

Met deze tips zou je het blaffen bij het hek van je hond kunnen verminderen. Echter, als het probleem aanhoudt, kan het raadzaam zijn om een professionele hondentrainer of gedragstherapeut te raadplegen.


Blaffende hond afleren

Hond blaft naar voorbijgangers


Als je hond blaft naar voorbijgangers, kan dit verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat je hond territoriaal gedrag vertoont en wil laten weten dat dit zijn territorium is.


Het kan ook zijn dat je hond angstig of gestrest is en blaft om zichzelf te beschermen. Hieronder staan een aantal tips om dit gedrag te verminderen:

 1. Oefen commando's zoals "stop" of "genoeg" met je hond, zodat je hem kunt onderbreken wanneer hij begint te blaffen. Beloon hem als hij naar je luistert.

 2. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie of kijk ook naar escalatieladder van je hond voor je hond. Een uitgeputte hond is minder geneigd om te blaffen.

 3. Houd je hond binnen als er veel mensen voorbij komen. Zorg dat hij niet bij de ramen of deuren kan komen waar hij kan blaffen.

 4. Leer je hond rustig te blijven als er mensen voorbij lopen door hem af te leiden met speeltjes of traktaties. Beloon hem als hij niet blaft.

 5. Overweeg om een professionele trainer te raadplegen als het probleem aanhoudt.


Blaffende hond afleren

Territoriaal blaffen hond afleren


Territoriaal blaffen is een veelvoorkomend probleem bij honden, maar het is mogelijk om dit gedrag af te leren.

Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

 1. Identificeer de oorzaak van het territoriaal blaffen. Honden kunnen territoriaal blaffen vanwege verschillende redenen, zoals angst, verveling, onzekerheid, of bescherming van hun territorium. Als je weet wat de oorzaak is, kun je gerichter werken aan het afleer proces.

 2. Vermijd de triggers. Als je hond bijvoorbeeld begint te blaffen als er iemand voorbij loopt, houdt dan de gordijnen of deuren dicht zodat hij niet in staat is om naar buiten te kijken. Op deze manier voorkom je dat de trigger het blaffen uitlokt.

 3. Beloon gewenst gedrag. Geef je hond beloningen als hij niet blaft wanneer er een trigger aanwezig is. Dit kan bijvoorbeeld door middel van snoepjes, of door hem te prijzen en te knuffelen.

 4. Gebruik afleiding. Geef je hond iets om te doen als er een trigger aanwezig is, zoals een speeltje of een kluif. Dit houdt zijn aandacht weg van de trigger en kan helpen om het blaffen te verminderen.

 5. Oefen geduld en consistentie. Het afleren van territoriaal blaffen kan tijd en geduld vergen. Blijf consequent werken aan het afleer proces en beloon gewenst gedrag. Op deze manier zal je hond leren dat hij niet hoeft te blaffen in bepaalde situaties.

Onthoud dat het belangrijk is om geduldig en consistent te zijn bij het afleren van territoriaal blaffen.


Het kan enige tijd duren voordat je hond het gewenste gedrag vertoont, maar met de juiste aanpak en voldoende oefening kan het zeker lukken!


Blaffende hond afleren

Oudere hond blaffen afleren


Het kan voorkomen dat oudere honden meer gaan blaffen dan voorheen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals gehoorverlies, cognitieve achteruitgang, of een verhoogde gevoeligheid voor prikkels, dementie bij honden.


Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om het blaffen af te leren:

 1. Identificeer de oorzaak van het blaffen. Probeer te achterhalen waarom je hond meer is gaan blaffen. Het kan helpen om bijvoorbeeld bij te houden wanneer en waarom hij blaft. Als je weet wat de oorzaak is, kun je gerichter werken aan het afleer proces.

 2. Beperk de prikkels. Als je hond bijvoorbeeld begint te blaffen wanneer er visite komt, zorg dan voor een rustige plek waar hij zich kan terugtrekken. Dit kan voorkomen dat hij overprikkeld raakt en gaat blaffen.

 3. Geef je hond voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie. Door je hond regelmatig uit te laten en hem uitdagende spelletjes te geven, kan je hond zijn energie kwijt en zijn mentale capaciteiten op peil houden. Hierdoor kan hij zich rustiger gedragen en minder gaan blaffen.

 4. Beloon gewenst gedrag. Geef je hond beloningen als hij niet blaft wanneer er een trigger aanwezig is. Dit kan bijvoorbeeld door middel van snoepjes, of door hem te prijzen en te knuffelen.

Onthoud dat het belangrijk is om geduldig en consistent te zijn bij het afleren van blaffen.


Het kan enige tijd duren voordat je hond het gewenste gedrag vertoont, maar met de juiste aanpak en voldoende oefening kan het zeker lukken!Blaffende hond afleren

Hoe lang mag een hond blaffen?


Er is geen eenduidig antwoord op de vraag hoe lang een hond mag blaffen. Het hangt af van de situatie en de omstandigheden. Over het algemeen is het belangrijk dat een hond niet te veel en te lang blaft, omdat dit niet alleen overlast kan veroorzaken voor de omgeving, maar ook stressvol kan zijn voor de hond zelf.


Als richtlijn kun je aanhouden dat een hond niet langer dan 5 minuten achter elkaar zou moeten blaffen. Als een hond langer blijft blaffen, is het belangrijk om te achterhalen waarom hij dit doet en hier actie op te ondernemen. Bijvoorbeeld door de oorzaak van het blaffen weg te nemen, de hond af te leiden, of te trainen om ander gedrag te vertonen.


Het is ook belangrijk om te beseffen dat honden van nature vocaliseren en dat het in sommige situaties normaal is dat ze blaffen, zoals bij het waarschuwen voor gevaar. Het is daarom belangrijk om te kijken naar de context van het blaffen en te beoordelen of het al dan niet acceptabel is.


Over het algemeen is het belangrijk om te zorgen voor een goede opvoeding en training van je hond, zodat hij leert om op een gepaste manier te communiceren en niet onnodig lang te blaffen.


Hond blaft uren lang?


Als je hond urenlang blijft blaffen, is het belangrijk om actie te ondernemen. Dit kan niet alleen overlast veroorzaken voor de omgeving, maar kan ook stressvol zijn voor de hond zelf.


Hier zijn een paar stappen die je kunt nemen:

 1. Identificeer de oorzaak van het blaffen. Probeer te achterhalen waarom je hond zo lang blijft blaffen. Is er iets in de omgeving dat hem prikkelt? Is hij bang, gestrest, of verveeld? Door de oorzaak van het blaffen te achterhalen, kun je gerichter werken aan een oplossing.

 2. Beperk de prikkels. Als je hond bijvoorbeeld begint te blaffen wanneer er veel lawaai is buiten, zorg dan voor een rustige plek in huis waar hij zich kan terugtrekken. Dit kan voorkomen dat hij overprikkeld raakt en blijft blaffen.

 3. Geef je hond voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie. Door je hond regelmatig uit te laten en hem uitdagende spelletjes te geven, kan je hond zijn energie kwijt en zijn mentale capaciteiten op peil houden. Hierdoor kan hij zich rustiger gedragen en minder gaan blaffen.

 4. Train je hond om ander gedrag te vertonen. Door je hond te trainen om ander gedrag te vertonen, kun je hem leren om op een andere manier te communiceren dan door te blaffen. Bijvoorbeeld door te zitten, te liggen, of te komen als je hem roept.

 5. Overweeg professionele hulp. Als het blaffen aanhoudt ondanks je inspanningen, overweeg dan om professionele hulp in te schakelen. Een hondengedragstherapeut kan je helpen bij het identificeren van de oorzaak van het blaffen en je leren hoe je dit kunt afleren.

Onthoud dat het belangrijk is om geduldig en consistent te zijn bij het afleren van blaffen.


Het kan enige tijd duren voordat je hond het gewenste gedrag vertoont, maar met de juiste aanpak en voldoende oefening kan het zeker lukken!Blaffende hond afleren

Hond blaft naar andere honden


Als je hond blaft naar andere honden, kan dat verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen, zodat je gericht kunt werken aan een oplossing.


Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

 1. Identificeer de oorzaak. Waarom blaft je hond naar andere honden? Is hij bang, onzeker, agressief, of gewoon enthousiast? Door de oorzaak te achterhalen, kun je gericht werken aan een oplossing.

 2. Train je hond om te ontspannen. Leer je hond om te ontspannen in de buurt van andere honden door middel van positieve training. Dit kan bijvoorbeeld door hem te belonen wanneer hij rustig blijft terwijl een andere hond langs loopt.

 3. Socialiseer je hond. Laat je hond wennen aan andere honden door middel van socialisatie. Dit kan bijvoorbeeld door hem te laten spelen met andere honden onder toezicht van een professional.

 4. Beperk de confrontaties. Beperk de confrontaties met andere honden als je hond nog aan het leren is om rustig te blijven. Kies bijvoorbeeld rustige plekken om te wandelen of ga op rustige tijden wandelen.

 5. Schakel professionele hulp in. Als het probleem aanhoudt of verergert, kan het nuttig zijn om professionele hulp in te schakelen. Een hondengedragstherapeut kan je helpen bij het identificeren van de oorzaak en je leren hoe je het probleem kunt aanpakken.

Onthoud dat het belangrijk is om geduldig te zijn bij het trainen van je hond en dat het proces tijd kan kosten.


Met de juiste aanpak en consistentie kun je het blaffen van je hond naar andere honden verminderen of zelfs helemaal afleren.Blaffende hond afleren

Puppy blaffen afleren


Als je je puppy wilt afleren om te blaffen, zijn er een paar dingen die je kunt proberen:

 1. Geef je puppy voldoende aandacht. Puppies kunnen gaan blaffen als ze zich verveeld of alleen gelaten voelen. Zorg ervoor dat je puppy genoeg aandacht krijgt door met hem te spelen, hem te trainen en hem regelmatig uit te laten.

 2. Leer je puppy om te ontspannen. Leer je puppy om te ontspannen door middel van positieve training. Beloon hem bijvoorbeeld als hij rustig blijft terwijl er een hond langsloopt.

 3. Beperk de prikkels. Zorg ervoor dat je puppy niet overprikkeld raakt door bijvoorbeeld te veel bezoekers of te veel lawaai in huis. Creëer een rustige plek waar je puppy zich kan terugtrekken.

 4. Gebruik de juiste commando's. Leer je puppy de commando's "stil" en "genoeg". Beloon hem wanneer hij stopt met blaffen en gebruik de commando's consequent.

 5. Schakel professionele hulp in. Als het probleem aanhoudt of verergert, kan het nuttig zijn om professionele hulp in te schakelen. Een hondengedragstherapeut kan je helpen bij het identificeren van de oorzaak en je leren hoe je het probleem kunt aanpakken.

Onthoud dat het belangrijk is om consistent te zijn in het trainen van je puppy en dat het proces tijd kan kosten.


Andere veel voorkomende problemen bij honden zijn:Conclusie


Met de juiste aanpak en geduld kun je je puppy leren om te stoppen met blaffen wanneer dat nodig is. Of neem contact op met hondentrainingen.


Veelgestelde vragen:


Wat moet ik doen als mijn hond te veel blaft?

Blaffen is een normaal gedrag voor honden, maar overmatig blaffen kan leiden tot overlast voor u en uw omgeving. Er zijn verschillende redenen waarom honden overmatig kunnen blaffen, zoals verveling, angst, territoriaal gedrag, waarschuwen voor gevaar, of gewoon omdat ze aandacht willen.


Waarom blaft mijn hond zoveel?

Om het blaffen van uw hond onder controle te houden, zijn er verschillende stappen die u kunt nemen. Allereerst moet u proberen te begrijpen waarom uw hond blaft en hoe u het gedrag kunt verminderen.


Wat kan ik eraan doen om het blaffen af te leren van mijn hond?

Zorg ervoor dat uw hond voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie krijgt om verveling te voorkomen. Bied voldoende speelgoed aan om uw hond bezig te houden, en geef uw hond voldoende tijd en aandacht.


Mijn hond beschermt zijn territorium wat kan ik doen?

Als uw hond blaft vanwege angst of territoriale kwesties, kunt u overwegen om uw hond te trainen om te ontspannen in deze situaties, of om professionele hulp in te schakelen van een dierenarts of gedragstherapeut.


Wanneer moet ik een dierenarts inschakelen als mijn hond zo blaft?

Als het blaffen van uw hond aanhoudt en uw dagelijks leven verstoort, raadpleeg dan uw dierenarts voor verdere begeleiding en ondersteuning.


Er zijn ook verschillende hulpmiddelen beschikbaar om het blaffen van uw hond te verminderen.Het is belangrijk om te onthouden dat het trainen van uw hond om minder te blaffen tijd en geduld vergt. Zorg ervoor dat u consistent bent in uw aanpak en positieve beloningen gebruikt om goed gedrag te bevorderen.


Hondentrainingen kan u begeleiden om het blafgedrag van uw hond af te leren. Vraag naar onze mogelijkheden.


Kijk ook eens op onze facebook site voor hondentrainingen tips!Blaffende hond afleren
506 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page