top of page

Cane Corso

Bijgewerkt op: 6 mei

De Cane Corso, of Italiaanse Mastiff, is een slim en aanhankelijk ras dat bekend staat om zijn grote gestalte en loyale aard. De grootte van de Cane Corso is indrukwekkend - deze honden kunnen meer dan 100 kilo wegen en kunnen 28 centimeter lang zijn bij de schouders. Cani Corsi (het eigenlijke meervoud van Cane Corso) hebben grote hoofden, expressieve gezichten en een gespierd uiterlijk.hond in gras
Cane corso

De Cane Corso is een werkras. Historisch gezien dienden Corso als waakhonden, boerenknechten en zelfs als hondensoldaten. De afstamming van het ras dateert uit het oude Griekenland en Rome, maar Cane Corso honden waren pas populair in de Verenigde Staten in de jaren 1980. De naam kan vanuit het Latijn vertaald worden als "bodyguard dog" of "waakhond van de binnenplaats". Maar terwijl deze honden van oudsher beschermers waren, zijn ze tegenwoordig trouwe metgezellen.


Cane Corso hond intelligent?


Cane Corso honden zijn intelligent, willen graag behagen, veelzijdig en intens trouw aan hun mensen, maar ze kunnen ook eigenzinnig zijn. Net als bij andere grote waakhonden is het belangrijk om ze op jonge leeftijd te socialiseren met mensen en andere dieren. Zoals de meeste grote honden hebben ze een goede hoeveelheid beweging nodig om hun gespierde vorm te behouden.


De meest voorkomende Cane Corso kleuren zijn zwart en zwart gestroomd, maar ze kunnen ook kastanje gestroomd, reekleurig, grijs, grijs gestroomd en rood zijn. Ze kunnen ook een zwart of grijs "masker" patroon op hun gezicht hebben.


De vacht is glad en kort en vereist minimale verzorging. Cane Corso oren couperen komt vaak voor, maar het wordt (samen met het couperen van staarten) meestal gedaan om cosmetische redenen en in Nederland verboden.


De levensduur van de Cane Corso is ongeveer 9-12 jaar, wat iets langer is dan gemiddeld voor een reuzenrashond. Ze kunnen zich aanpassen aan extreme temperaturen, maar doen het meestal beter in warmere klimaten.


Cane Corso gezondheidsproblemen


Deze honden zijn over het algemeen gezond, omdat de meeste Cane Corso fokkers screenen op veelvoorkomende gezondheidsaandoeningen. Ouders moeten zich echter bewust zijn van de volgende mogelijke gezondheidsproblemen en een huisdieren verzekering voor hun puppy overwegen.


Obesitas


Het handhaven van een mager lichaamsgewicht is ideaal voor alle honden, maar vooral voor grote of reuzenrassen omdat overgewicht stress op het lichaam kan veroorzaken en tot andere gezondheidsproblemen kan leiden. Je Italiaanse Cane Corso heeft baat bij regelmatige lichaamsbeweging en een goed uitgebalanceerd dieet om overgewicht te voorkomen. Werk altijd samen met je dierenarts om het beste voedingsschema te bepalen voor de levensfase van je hond.


Heup- en Elleboogdysplasie


Heupdysplasie is een degeneratieve gewrichtsaandoening die de achterpoten aantast. Elleboogdysplasie is een vergelijkbare aandoening die de voorpoten aantast. Bot- en gewrichtsproblemen zijn een veel voorkomende oorzaak van pijn bij honden van grote en reuzenrassen. Klinische verschijnselen zijn onder andere mank lopen, verminderde bewegingsvrijheid en andere tekenen van pijn - vooral op latere leeftijd, als artritis optreedt.


De behandeling voor degeneratieve gewrichtsaandoeningen kan bestaan uit:


 • Gewichtsverlies

 • Fysiotherapie

 • Gewricht beschermende supplementen

 • Ontstekingsremmende medicijnen

 • Pijnstillers

 • Chirurgie


Idiopathische epilepsie


Epilepsie is een aanvalsstoornis en "idiopathisch" verwijst naar een aandoening die spontaan ontstaat, wanneer er geen bekende oorzaak is. Deze aanvallen ontwikkelen zich meestal bij honden rond de leeftijd van 3 jaar. Hoewel er geen genezing mogelijk is, kunnen de aanvallen worden behandeld met medicatie. Honden met idiopathische epilepsie kunnen lang, productief en gelukkig leven.


Demodextische schurft


Demodectische schurft is een huidaandoening bij honden die kan ontstaan door een genetische aanleg. Puppy's hebben een onvolgroeid immuunsysteem, waardoor ze vatbaar kunnen zijn voor demodexmijten. Volwassen honden met onderliggende gezondheidsproblemen kunnen ook demodectische schurft ontwikkelen. De huidaandoening is niet besmettelijk voor andere honden.


Klinische symptomen van demodectische schurft zijn onder andere:


 • Haaruitval

 • Schilferige huid

 • Rode bulten

 • Verdonkeren en verdikken van de huid

 • Verschillende mate van jeuk

Hoewel het vaak voorkomt rond het gezicht en het hoofd bij puppies, kunnen de laesies zich overal op het lichaam ontwikkelen.

Niet alle gevallen van demodex hoeven behandeld te worden; zeer kleine laesies kunnen na één of twee maanden vanzelf verdwijnen. Grotere huidlaesies of laesies verspreid over het hele lichaam kunnen behandeld worden met topische en/of orale medicijnen. Met aangetaste honden mag niet worden gefokt.


Afwijkingen aan de oogleden


Italiaanse Cane Corso honden zijn gevoelig voor een paar verschillende oogaandoeningen:


 • Entropion is de meest voorkomende ooglidafwijking bij honden. Het ooglid rolt naar binnen en de wimpers schuren over het hoornvlies (het oogoppervlak).

 • Ectropion treft meestal de onderste oogleden, wat een "hangend oog" veroorzaakt. De oogleden lijken van het oog weg te vouwen en kunnen ontstoken zijn.

 • Kersenoog ontstaat wanneer de klier van het derde ooglid niet in de juiste positie zit. Het derde ooglid bevindt zich in de binnenste ooghoek (dicht bij de snuit), en als de bijbehorende traanklier niet op zijn plaats zit, verschijnt er een roze of rode massa.

Deze aandoeningen kunnen chronische irritatie en secundaire bacteriële infecties en bindvliesontsteking veroorzaken. Chirurgie is de enige manier om deze ooglid problemen te corrigeren en oogmedicatie zal waarschijnlijk deel uitmaken van het herstelproces.


Opgeblazen gevoel en GDV (Gastric Dilatation-Volvulus)


Grote hondenrassen met een diepe borst zijn gevoelig voor een levensbedreigende maagaandoening die maagtorsie wordt genoemd. Deze aandoening kan plotseling optreden wanneer de maag vergroot door gasvorming(bloat) en zich dan omdraait (GDV).


Neem onmiddellijk contact op met een spoeddierenarts als je symptomen van een opgeblazen gevoel en GDV opmerkt, zoals:


 • De maag van je hond wordt snel groter

 • Niet-productief kokhalzen (proberen te braken maar er komt niets uit)

 • Tekenen van buikpijn (janken met of zonder de buik aan te raken, strekken met voorpoten naar beneden/achterpoten omhoog, tegenzin om te lopen, niet eten)

Terwijl een opgeblazen gevoel soms kan worden behandeld met agressieve medische ingrepen, vereist een GDV een spoedoperatie om het leven van de hond te redden.

De beste manier om te voorkomen dat je Cane Corso een levensbedreigende GDV ontwikkelt, is door middel van een gastropexie.


Deze operatie wordt vaak uitgevoerd wanneer Cane Corso puppy's gesteriliseerd of gecastreerd worden. Een gastropexie hecht de maag permanent aan de binnenwand van het lichaam - deze fixatie van de maag zorgt ervoor dat de maag niet op zichzelf kan draaien.


Cane Corso Persoonlijkheid en Temperament


Het temperament van de Cane Corso is trouw en standvastig. Deze honden zijn geweldige metgezellen en vinden het leuk om een gezin met kinderen te hebben om op te passen. Hun instinct om de leiding te nemen kan echter een probleem vormen voor ouders die niet hebben geïnvesteerd in de training van hun Corso hond.


Deze honden moeten worden gesocialiseerd en vanaf een zeer jonge leeftijd om nieuwe mensen, dieren en situaties te accepteren. De hondentraining kan beginnen zodra je nieuwe Cane Corso puppy thuiskomt. Dit ras is misschien het meest geschikt voor een gezin met oudere kinderen vanwege hun grotere formaat. De Cane Corso is gereserveerd, zelfverzekerd en zeer attent voor hun omgeving. Het zijn over het algemeen rustige honden.


Cane Corso gedrag


Met een diepe afkomst als werkhonden, kunnen Cane Corso honden gevoelig en serieus zijn. Hun gedrag hangt grotendeels af van de zorg en training die ze krijgen als ze jong zijn. In de juiste handen kunnen ze zachtaardig en aanhankelijk zijn, maar als de ouder onervaren of onaardig is, kan de Cane Corso reactief worden.


Zorg ervoor dat je toezicht houdt op je Cane Corso tijdens interacties met kinderen of andere huisdieren, en leer kinderen altijd hoe ze op de juiste manier met honden moeten omgaan. Cane Corso hebben hun familie graag in de buurt, het liefst in dezelfde kamer.


FAQ - Veelgestelde vragen Cane Corso


Is een Cane Corso een goede gezinshond?


Met de juiste socialisatie kunnen Cane Corso goede familiehonden zijn, omdat ze gefokt zijn om trouw en liefdevol te zijn. De Cane Corso is het meest geschikt voor een gezin met oudere kinderen, vanwege de grote omvang van het ras. Zorg ervoor dat u toezicht houdt op uw Cane Corso hond tijdens interacties met kinderen of andere huisdieren, en leer kinderen hoe ze op de juiste manier met honden moeten omgaan.


Zijn Cane Corso slimme honden?


De Cane Corso is uiterst intelligent en heeft een consequente levenslange training nodig van een ouder die duidelijk is over de verwachtingen.


Is de Cane Corso een Pit Bull?


De Cane Corso en Pit Bull zijn niet hetzelfde. De Cane Corso is een specifiek hondenras, terwijl de term "Pit Bull" vaak verwijst naar een overkoepelend ras van bullebakken, waaronder de American Staffordshire Terrier, American Bulldog en Staffordshire Bull Terrier.


Wat is de oorsprong van het ras Cane Corso?


Italië is de geboorteplaats van twee mastiff-achtige rassen, de Napolitaanse Mastiff en de Cane Corso. Deze stammen beide af van een oude Romeinse oorlogshond, de canis pugnaces.Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page