top of page

De geschiedenis van de boxer

De geschiedenis van de boxer

De geschiedenis van de boxer


De Boxer is een ras van middelgrote honden die bekend staat om hun sterke en atletische lichaamsbouw, vriendelijke persoonlijkheid en alertheid. Dit ras heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid en heeft door de jaren heen verschillende veranderingen en evoluties doorgemaakt. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis van de Boxer en hoe het ras zich heeft ontwikkeld tot de hond die we vandaag kennen.Inleiding: De Boxer als een oud ras


De Boxer is een van de oudste rassen ter wereld, en de oorsprong ervan kan worden teruggevoerd tot het oude Griekenland en Rome. Het ras werd voor het eerst gefokt als een jachthond en later ontwikkeld tot een werk- en gezelschapshond. De Boxer is ook bekend als de Duitse Boxer vanwege zijn populariteit in Duitsland, waar het ras verder werd ontwikkeld.


De vroege evolutie van de Boxer


In de 16e eeuw werd de Boxer gefokt in Duitsland als een vechthond. De Boxer werd ook gebruikt voor de jacht en als een waakhond. Deze honden werden gefokt door het kruisen van de Bullenbeisser, een mastiff-achtige hond, en de Bulldog. De vroege Boxers hadden een kortere snuit en een sterkere kaak dan de huidige Boxers, en ze waren groter en zwaarder.


Ontwikkeling van de Boxer als een ras


In de 19e eeuw begon de Boxer zich te ontwikkelen als een ras. De Duitse fokker Georg Alt begon Boxers te fokken die meer geschikt waren als werk- en gezelschapshonden. De Boxer werd steeds populairder als een hond die geschikt was voor het gezin en als een waakhond. In de jaren 1900 werd de Boxer geïntroduceerd in de Verenigde Staten en werd al snel populair als een showhond en als een huisdier.


Boxers tijdens de Eerste Wereldoorlog