top of page

Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Nova Scotia Duck Tolling Retriever


De Nova Scotia Duck Tolling Retriever is een van de zeldzaamste en meest unieke retrievers. Oorspronkelijk ontwikkeld in Canada voor de jacht op eenden, heeft deze hond de harten van hondenliefhebbers over de hele wereld veroverd. In dit artikel duiken we in de geschiedenis van dit ras en ontdekken we waarom het zo'n speciale plek heeft in de hondenwereld.


Inleiding


De Nova Scotia Duck Tolling Retriever, ook wel bekend als de "Toller", is een middelgrote hond met een lange geschiedenis in de Canadese provincie Nova Scotia. Het ras werd oorspronkelijk ontwikkeld om te helpen bij de jacht op eenden en wordt beschouwd als een van de beste jachthonden ter wereld.


Het ontstaan van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever


Het is niet helemaal duidelijk hoe de Nova Scotia Duck Tolling Retriever is ontstaan, maar het ras is waarschijnlijk het resultaat van een kruising tussen verschillende rassen, waaronder de Golden Retriever, de Chesapeake Bay Retriever en de Cocker Spaniel. De Toller is ontstaan in de 19e eeuw in de buurt van Little River Harbour in de provincie Nova Scotia.Nova Scotia Duck Tolling Retriever


De jachthond van de Mi'kmaq


Het is bekend dat de oorspronkelijke bewoners van de provincie Nova Scotia, de Mi'kmaq, honden gebruikten bij de jacht op eenden. Deze honden waren klein van formaat en hadden een rode kleur, vergelijkbaar met de kleur van de huidige Tollers. Het is mogelijk dat de Tollers afstammen van deze honden.


De eerste Tollers


De eerste Tollers werden gefokt door William Rooss en zijn neef, Eugene. Zij fokten hun eerste nest in 1895 en introduceerden het ras op de Halifax Provincial Exhibition in 1913. In 1945 werd de Nova Scotia Duck Tolling Retriever Club opgericht om het ras te promoten en te beschermen.


Het werk van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever


De Nova Scotia Duck Tolling Retriever staat bekend om zijn vermogen om te tollen, wat betekent dat hij de aandacht van eenden trekt door heen en weer te rennen langs de oever van het water. Als de eenden dichtbij genoeg zijn, springt de Toller in het water en brengt ze terug naar zijn baas. Dit is een uitdagende en energieke taak die veel vaardigheid vereist.


Het uiterlijk van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever


De Toller is een middelgrote hond met een gewicht van 45 tot 70 pond en een schofthoogte van 18 tot 21 inch. Hij heeft een dichte, waterafstotende vacht die varieert van rood tot oranje. De Toller heeft ook een witte bles op zijn gezicht en witte markeringen op zijn borst, voeten en staartpunt.


Persoonlijkheid en temperament


De Nova Scotia Duck Tolling Retriever is een zeer energieke en actieve hond die graag buiten is en veel beweging nodig heeft. Deze honden zijn intelligent en gemakkelijk te trainen, maar vereisen wel veel mentale en fysieke stimulatie om verveling en destructief gedrag te voorkomen.